Menekítik az embereket Ausztráliában a tomboló bozóttüzek miatt

Vágólapra másolva!
Az Ausztrália déli részén lévő Victoria államban napok óta pusztító bozóttüzek miatt a hatóságok arra szólítottak fel 30 ezer embert, hogy mielőbb hagyja el az otthonát.
Vágólapra másolva!

Victoria állam nagy területein rendkívüli tűzriadó van érvényben, és a helyi meteorológiai intézet a forró, száraz szél és a lehetséges zivatarok miatt több körzetre is rendkívüli figyelmeztetést adott ki.  Az előrejelzés szerint az 56 ezer lakosú Midura városában a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti.

A nyugati Wimmera régióban pedig katasztrofális, azaz a legmagasabb figyelmeztetési szint van érvényben.

 A lángokat ezernél is több tűzoltó igyekszik oltani több mint 50 légi jármű segítségével. 

A múlt héten már több ezren menekültek el Victoria nyugati részéből az állam fővárosa, Melbourne felé, a hatóságok azonban több vidéki városban  

30 ezer embert arra szólítottak fel, hogy hagyja el az otthonát szerda reggelig.

A fővárostól 95 kilométerre fekvő Ballarat város közelében is hatalmas lángokkal küzd több száz tűzoltó, a múlt csütörtök óta égő tűz már több helyen pusztított el házakat, és számos állat is áldozatul esett a lángoknak.

Bár az utóbbi két évben a hatóságok és a katasztrófavédelem többé-kevésbé sikeresen fékezték meg a tüzeket, a 2019-2020-as "fekete nyár" idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el Ausztráliában, és 33 ember, illetve hárommilliárd állat halálát okozták.