Erre a Putyin-döntésre várt mindenki napok óta

Taurus rakéta
Taurus rakéta
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Orosz médiaértesülések szerint a moszkvai külügyminisztérium beidézte a német nagykövetet amiatt a lehallgatási ügy miatt, amelyben a német légierő katonatisztjei a Taurus rakétákról beszélgettek.
Vágólapra másolva!

A Die Welt szerint Alexander Graf Lambsdorff német nagykövet hétfőn reggel megérkezett a minisztériumba anélkül, hogy megállt volna az újságíróknak nyilatkozni - jelentették orosz hírügynökségek. 

Egyelőre sem a sajtóiroda, sem maga a nagykövet nem kommentálta még az eseményeket.

Mint ismert, pénteken Oroszországban nyilvánosságra hozták annak a lehallgatott beszélgetésnek a felvételét, amelyen a német légierő négy tisztje a Taurus cirkálórakéták ukrán erők általi esetleges bevetéséről beszél. Többek között arról beszéltek, hogy a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő hidat is el lehet-e találni, valamint hogy az ukrán erők a német haderő bevonása nélkül is működtethetnék-e a fegyverrendszert a helyszínen.

Ukrajna hónapok óta kéri a cirkálórakétákat, amelyek hatótávolsága eléri az 500 kilométert. Scholz a koalíciós partnerek kritikája ellenére kizárta a Taurus fegyverrendszer szállítását. A kancellár azzal indokolja elutasítását, hogy ezzel a lépéssel Németországot bevonhatják az ukrajnai háborúba, beleértve a német hadsereg közvetlen bevonását is. A koalíciós partnerek, a Zöldek és az FDP, valamint az ellenzéki jobboldali pártok képviselői azonban elutasítják ezeket az érveket, és nyíltan kiállnak a Taurus rakéták átadása mellett.