Ez nem egy film, valóban rendőrségi robotkutyákat vetnek be a bűnözők ellen - fotó

Robotkutya, robot, kutya, malaga, spanyol, rendőrség
AFP or licensors/A police robot, the first one in Spain, is tested in a street of Malaga by the city's local police on March 19, 2024. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi látványban volt részük a járókelőknek néhány nappal ezelőtt Malaga városközpontjában, amikor egy mesterséges intelligencia által működtetett robotkutyába botlottak. A rendőrök a döbbent turistáknak ezután azt is bemutatták, mi mindent tud a robotkutya, és hogyan használhatók egy-egy hajtóvadászat során. A látvány a helyieket és a látogatókat is elkápráztatta, és szinte mindnyájan egyetértenek abban, hogy a nyomozás egy új szintre lépett.
Vágólapra másolva!

A robotkutyát a malagai egyetem szoftverfejlesztő csoportja hozta létre, kifejezetten a nyomozói munkák hatékonyságának céljából. 

A kutyát március 19-én, kedden mutatták be a város turistaközpontjában, ahol nemcsak a helyiek, de sok brit látogató is találkozhatott vele, akik csak ámultak-bámultak, amikor látták, hogy 

előre, oldalra, és hátrafelé is tud közlekedni, emellett hangokat kiadni, és felvételeket készíteni. Ezen kívül a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes döntéseket hozni, és elemezni az emberek szociális helyzetét,

 ahogyan a Sur is megírta. 

Ezért kiváló segítőtársaik lehetnek a rendőröknek egy-egy nyomozás illetve hajtóvadászat során. 

A helyiek ezért azt tervezik, hogy még több robotkutyát hozzanak létre más spanyol városokban, sőt a hadseregben is.

Robotkutya, robot, kutya, malaga, spanyol, rendőrség
Fotó: JORGE GUERRERO / AFP / JORGE GUERRERO / AFP

Sokan azonban megijedtek, hogy a robotkutya teljes mértékben előbb-utóbb felváltja a rendőröket, ám a kutatók szerint 

sosem lesz képes helyettesíteni és kiszorítani a emberi munkaerőt, kizárólag segíti és megkönnyíti a nyomozást.

Azonban nem ez az első eset, hogy robotkutyákat alkalmaznak a rendőrségen: tavaly New Yorkban egy Digidog névre keresztelt, androidos kutya kísérte a rendőröket az egyik razzia során.

Forrás: DailyStar