Itt a brit háborús bejelentés, kitörhet a világháború

rakéta, fegyver, fegyverkezés,  MBDA, rakétafegyver
AFP or licensors/A Taurus KEPD 350 German-Swedish air-launched cruise missile, manufactured by Taurus System is on display as Bavarian State Premier visits European multinational missiles manufacturer MBDA in Schrobenhausen, southern Germany, on March 5, 2024. (Photo by Sebastian PIEKNIK / AFP) / ALTERNATIVE CROP
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A brit külügyminiszter kijelentette, London kész segíteni Berlinnek a Taurus rakéták Ukrajnába szállításában - írja a Medusa.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság kész együttműködni Németországgal a nagy hatótávolságú német Taurus rakéták Ukrajnába szállításában. David Cameron brit külügyminiszter ezt a Sueddeutsche Zeitungnak nyilatkozta.

Szorosan szeretnénk együttműködni német partnereinkkel ebben és minden más kérdésben Ukrajna megsegítése érdekében 

- így fogalmazott a miniszter az orosz hírportál információi szerint, amikor azt kérdezték tőke, hogy az angolok segítenek-e a németeknek megoldani a Taurus szállításának útjában álló problémákat. Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e a Taurus rakéták Storm Shadowsra cseréjét Németország és az Egyesült Királyság között, Cameron azt mondta, minden lehetőséget megfontolnak az Ukrajnára gyakorolt ​​maximális hatás érdekében. 

rakéta, fegyver, fegyverkezés,  MBDA, rakétafegyver
a Taurus rakéta, fotó: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

De nem árulok el részleteket, és nem árulom el ellenfeleinknek, mire gondolunk” 

– tette hozzá.

Cameron azt is megjegyezte, nem tudja részletesen kommentálni a német hatóságok azon döntéseit, amelyek megtagadták a Taurus rakéták Ukrajnának szállítását, mert szerinte minden ország önállóan kell, hogy döntsön ebben a kérdésben. 

Csak két dolgot mondanék. Először is, amit tettünk, az segített Ukrajnának visszaszorítani az orosz csapatokat, és megmutatni, hogy meg tudják állítani Putyint. Másodszor: Ha igazságos világot akarunk elérni, ezt csak erőszakkal lehet megtenni. Ha azt mondjuk, hogy támogatni akarjuk Ukrajnát, ugyanakkor támogatjuk a békefolyamatot, akkor egyik sem lesz sikeres

- vélekedett a brit politikus.

A Taurus rakéták mintegy 500 kilométeres távolságból képesek különböző célpontokat eltalálni. Ha az ukránoknál lesznek ezek a rakéták, képesek lesznek arra, hogy akár "az orosz területek mélyén" is kilőjenek vele valamit. 

A már Ukrajnába szállított francia Scalp és brit Storm Shadow hatótávolsága pont fele a Taurusénak, tehát ezekkel ilyesmire még csak nem is gondolhatnak.

Olaf Scholz német kancellár régóta ellenzi a Taurus rakéták Kijevbe szállítását. Szerinte , „ha helytelenül használják”, a rakéták „egy konkrét célpontot találhatnak el valahol Moszkvában”. Elmondása szerint Nagy-Britannia és Franciaország ügyelt arra, hogy pontosan tudják, hol fognak leszállni a rakétáik. A Taurus leszállítása esetén ez a német hadsereg részvételét jelentené a rakéták kilövésében – állítja a kancellár.

Március elején Margarita Simonyan, az RT propagandacsatorna főszerkesztője közzétett egy felvételt a német katonák beszélgetéséről, akik a Taurus rakéták Ukrajnába szállításáról, valamint az ukrán fegyveres erők számára támadható célpontokról tárgyaltak. Német védelmi miniszteriumból származó információ szerint a beszélgetés egyik résztvevője szivárogtatta ki ezeket az információkat.