Egészen elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

Vágólapra másolva!
Oroszország és Ukrajna megállapodást készült aláírni a Fekete-tenger hajóbiztonságáról, de Kijev az utolsó pillanatban visszalépett az egyezségtől.
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna már majdnem megegyezett Törökországgal egy új megállapodásról, amely a fekete-tengeri hajózás biztonságát biztosította volna, de a török regionális választások előestéjén Kijev váratlanul kihátrált a megállapodásból - írta a meduza.io a Reutersre hivatkozva.

A két hónapja tartó tárgyalásokat Törökország kezdeményezte, az ENSZ nyomására. Márciusban előzetes megállapodás született, amely szerint

Ukrajna és Oroszország biztosítja a kereskedelmi hajók szabad és biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev vállalta, hogy nem csap le civil kereskedelmi hajókra, nem tartóztatja fel és nem kutatja át őket.

A Reuters szerint Ukrajna nem akarta hivatalosan aláírni a megállapodást, de beleegyezett abba, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök március 30-án bejelentse a megállapodás tényét. 

Ám az utolsó pillanatban Kijev kihátrált, és az egyezséget elvetették

 - állítják a hírügynökség forrásai, hozzátéve, azt nem tudni, Ukrajna végül miért lépett vissza a megállapodástól.

Ukrajna, Oroszország és Törökország nem kommentálta az alku meghiúsulását. 

Az első megállapodást a Fekete-tengeren az ukrán kikötőkből gabonát exportáló hajók biztonságáról 2022 júliusában írta alá Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ. 

Ezt követően ezt többször meghosszabbították, de egy évvel később, 2023 júliusában Oroszország kilépett a megállapodásból.

Később az orosz hatóságok közölték, hogy készek egy újbóli egyezségre, amennyiben a Nyugat teljesít bizonyos feltételeket, köztük az orosz mezőgazdasági bank, a  Roszszelkhozbank SWIFT-hez való csatlakoztatását, a mezőgazdasági gépekhez alkatrészek szállítását és az orosz vállalatok vagyonának feloldását.

Az alku megkötése után Ukrajna alternatív folyosót indított a hajók áthaladására a Fekete-tengeren. 

Volodimir Zelenszkij azonban 2024 februárjában kijelentette, hogy Ukrajna amerikai katonai segítség nélkül nem lesz képes megvédeni a fekete-tengeri folyosót.