Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt van Lengyelország drámai háborús bejelentése

Vágólapra másolva!
A lengyel hatóságok eddig kilenc személyt - lengyel, fehérorosz és ukrán állampolgárokat - gyanúsítottak meg orosz megrendelésre végzett szabotázsakciók, ezen belül gyújtogatás elkövetése miatt - közölte hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő.
Vágólapra másolva!

Donald Tuskot a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban azon korábbi bejelentéséről kérdezték, hogy a hét folyamán tájékoztatja a közvéleményt a lengyelországi orosz befolyás vizsgálatáról, valamint az ehhez köthető szabotázsakciókról és provokációkról - írja az MTI.
A kormányfő megerősítette: 

kedden ismerteti a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottság létrehozásának tervét.

Ami a diverziós és szabotázsakciók ügyét illeti, a lengyel kormányfő úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly üggyel állnak szemben és több európai országot is érint. Ebben az összefüggésben Lengyelország mellett Lettországot és Litvániát említette. Svédországból is jöttek jelzések, hogy "furcsa események közül egyesek szintén szabotázs eredménye lehetnek" - tette hozzá, mely aggodalomra adnak okot.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök részt vesz a II. világháború kitörésének 75. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten
Donald Tusk lengyel miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Tusk közölte, hogy jelenleg kilenc személy van előzetes letartóztatásban, miután azzal gyanusították meg őket, hogy közvetlenül az orosz titkosszolgálatok utasítására részt vettek több lengyelországi szabotázsakcióban.

Ukrán, fehérorosz és lengyel állampolgárokról van szó, akiket bántalmazással, gyújtogatással vagy gyújtogatási kísérletekkel gyanúsítottak meg 

- fejtette ki Tusk. A Lengyelországgal szövetséges országokkal együttműködve a hatóságok például egy wroclawi festékgyártó üzem felgyújtási kísérletét hiúsították meg, amely mögött ogen valószínű, hogy az orosz hírszerzés állt.

Litvániában is hasonló esetek történtek, köztük az IKEA cég raktárának felgyújtása - idézte fel a lengyel miniszterelnök. A litvániai incidensek kapcsán letartóztatott személyeknek közük lehet más lengyelországi gyújtogatásokhoz is. Azok további helyszíneit azonban a kormányfő a folyamatban lévő nyomozásokra hivatkozva nem akarta megnevezni.

Lengyelországban az utóbbi időben több, jelentős károkat okozó tűzeset történt, amelyek ügyében jelenleg is nyomoznak a hatóságok.
Május 10-én a dél-lengyelországi Siemianowice Slaskie városban egy hulladéktároló lobbant fel, a tüzet csak nyolc na elteltével sikerült eloltani. Május 12-én Varsóban nagyrészt leégett egy  vásárcsarnok, ahol  elsősorban vietnámi és lengyel kiskereskedők béreltek boltokat. Ugyanazon a napon a főváros más helyein is nagyobb tűzeseteket jelentettek. A hatóságok mindezekről közölték: 

a nyomozás folyamatban van, egyelőre nem állapítható meg, külföldi titkosszolgálatok álltak-e az események hátterében, vagy sem.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről