Kanada felé áll tovább a Sandy - ez történt kedden

Események

Sandy hurrikán, USA, Amerika, ház magasságú hullámok csapnak a partra a Massachusetts-i Winthropban
Vágólapra másolva!
A Sandy, amely mostanra mérsékelt övi viharciklonná változott, áradásokat, hurrikán erejű széllökéseket, áramkimaradásokat és tűzvészeket okozott az USA keleti partjain. Barack Obama katasztrófa sújtotta területnek minősítette New York City, Long Island és New Jersey területét. Legalább 17 ember halt meg az USA-ban a Sandy miatt, köztük 3 gyermek. A Sandy fokozatosan csillapodik, de a viharos időjárás akár vasárnapig is elhúzódik. A hatalmas légörvény egyre északabbra mozog, a Nagy-tavak és Kanada felé tart. Kövesse az óriásvihart az [origo]-n percről percre!Ha az USA keleti partján tartózkodik, és személyesen éli át a vihart, kérjük, küldjön fényképet, videót vagy írásos beszámolót a hirugyelet@origo.hu címre! A New Yorkban és környékén éjszaka történtekről itt olvashat összefoglalót, a keddi események összefoglalóját pedig itt találja. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül181 bejegyzés
01:17
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Szörfös lovagolja meg az utcán hömpölygő árt

Egy olvasónk által beküldött felvételen egy férfi szörfdeszkával lovagolja meg az egyik város utcáján hömpölygő áradatot. A férfi szörfruhában veti deszkáját a vízre, majd az utca közepén elevez, miközben a háttérben többen azt kiabálják, hogy "szerezz segítséget!"


Szörfös az utcán

01:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elmarad a legrosszabb forgatókönyv

Bár hurrikán erejű szelekkel ért partot a Sandy, már gyengül, és nem tud szuperviharrá fejlődni a hétfő esti adatok szerint. Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak elmondta: nem következik be, amitől tartottak, mert a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudja megerősíteni a partokhoz most megérkezett Sandyt. A hurrikán várható erejéről itt olvashat bővebben.

01:34
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gyertyafénynél virrasztanak New Jerseyben

Egy-két házból generátorok monoton hangját hallani, de a legtöbb ablakból gyertyafény szűrődik ki - írja az áramszünet által sújtott New Jerseyből Henrietta nevű olvasónk. Azt írja, a környéken nem sokkal 4 óra előtt (magyar idő szerint este 9-kor) kezdett felerősödni a szél, majd megszűnt az áramellátás. Amikor Sandy első komolyabb lökései elérték New Jersey partjait, a Nemzeti Hurrikánközpont 1-es erősségűről 2-esre sorolta át, a vihar immár 150 kilométeres széllökésekkel tombol. Hogy mit hoz még az elkövetkező 10-12 óra? - kérdezi olvasónk: "Ha kell, útra készen állunk".

01:39
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Húszmilliárd dolláros kárra számítanak

A Moodys Analytics pénzügyi elemzői szerint a Sandy hurrikán csak átmeneti nehézségeket okoz a vállalkozásoknak, a közlekedésben és a fogyasztásban, hosszabb távon azonban nem lesz hatással az amerikai gazdaságra. A hurrikán miatti lassulás után a gazdasági bővülés várhatóan visszanyeri ritmusát, ahogy megkezdődik a helyreállítás - nyilatkozta hétfő este Mark Zandi, a Moodys Analytics vezető közgazdásza.

Előzetes becslések szerint a szupervihar okozta károk 10 és 20 milliárd dollár közötti összegre rúgnak majd, ez azt jelenti, hogy a Sandy nagyobb pusztítást okoz a tavalyi Irén hurrikánnál, amely miatt 15,8 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A pusztítás azonban súlyosabb lehet, ha a vihar károkat okoz egy kikötőben vagy például egy olajfinomítóban - jegyezte meg a Moodys szakértője.

01:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Poszt-trópusi viharrá vált Sandy

Poszt-trópusi viharrá minősítette át helyi idő szerint hétfő este az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikánt az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait. A hurrikánközpont szerint a vihar helyi idő szerint este 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1-kor éri) el a partot. (A vihar várható gyengüléséről itt olvashat bővebben).

01:55
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Dühös hullámok Cony Island partjainál

Az eső már délután erősen esett Coney Islanden, és a szél is nagyon erősen fújt, de itt hirtelen áramlás, mely elönti az utcákat, nap közben nem volt - írja Kovács Benedek nevű olvasónk Brooklynból. A férfi szerint napközben nem volt vészhelyzet, de az általa küldött képen azért már elég dühös hullámok verdesik a partot.

Forrás: Kovács benedek

02:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kialudtak a fények Manhattan csücskében

Hajnali fél egy után kialudtak a fények Manhattan déli csücskében, ahol korábban teljes kitelepítést rendeltek el a városi hatóságok. A Cosolidated Edison áramszolgáltató a Twitteren erősítette meg, hogy kikapcsolta az áramot a Wall Streettől délre található területen. A vihar miatt két amerikai újság is eltűnt az internetről, a Huffington Post és a Buzzfeed hírszolgáltatása is megszakadt, mert szervereik leálltak.

02:18
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Leomlott egy épület homlokzata New Yorkban

Összeomlott egy épület a Sandy hurrikán miatt New Yorkban - jelentette a városi tűzoltóság a Twitteren. Nem sokkal később a hatóságok a BBC-nek pontosították a jelentést, és közölték, az omlás valójában a homlokzat "részleges megrongálódását jelenti", az épület nem omlott össze teljesen, és nem sérült meg senki. Az épületről készült képen jól látszik, hogy az emeletes ház teljes homlokzata megsemmisült.

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burto

02:22
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Marylandben

A Washington Post jelentése szerint halálos autóbaleset történt a viharban a Maryland állambeli Montgomery Countyban. Egy rendőrségi szóvivő szerint a szemtanúk azt jelentették, hogy a baleset helyszínén víz borította az utat.

02:25
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Obama figyelmeztetett a halálos veszélyre

Barack Obama amerikai elnök délután tévéüzenetben figyelmeztette az amerikaiakat, hogy halálesetekhez is vezethet a vihar, ha az emberek nem követik fegyelmezetten a hatóságok utasításait. Obama azt mondta, hogy a vihar nagyon lassan fog elvonulni, és milliókat fog érinteni. "A legfontosabb üzenet az, hogy hallgassanak arra, amit az állami hatóságok mondanak. Ha menekülni kell, meneküljenek, kérdés és gondolkodás nélkül, mert ez egy komoly vihar, és halálos áldozatai is lehetnek, he nem hallgatnak a hatóságokra" - mondta.

02:29
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Feltöltött káddal várják a vízhiányt

Az amerikaiak nagyon felkészültek a túlélési technikákból. Washingtoni tudósítónk például egy amerikai ismerősétől azt a tanácsot hallotta, hogy érdemes teletölteni a fürdőkádat vízzel, hogy ha esetleg megszűnik a vízellátás, akkor onnan lehessen vizet merni a vécé öblítéséhez.

02:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sandy partot ért New Jerseyben

New Jerseynél érte el a Sandy hurrikán központja az amerikai szárazföldet - jelentette magyar idő szerint hajnali 1 után az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont. A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot. A széllökések sebessége 129 kilométer óránként.

02:41
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kétmillióan maradtak áram nélkül

Miután partot ért, a Sandy hurrikán tovább folytatja útját, immár a szárazföldön. A meteorológiai előrejelzések szerint a vihar központja a fővárosig, Washingtonig halad majd befelé a kontinens belsejébe, és nem sokkal utána északnak fordul, majd egészen a kanadai határig húzódik fel. A Reuters hírügynökség szerint a vihar miatt egyre több helyen kapcsolták ki az áramszolgáltatást, immár több mint kétmillió ember maradt áram nélkül a keleti parton.
02:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kidőlt fa ölt meg egy embert

Kidőlt fa ölt meg egy embert New Yorkban - jelentette a CNN. A férfi a városi tűzoltóság szerint Queens városrészben veszett oda. Michael Bloomberg New York-i polgármester korábban közölte, hogy egy másik ember is megsérült, amikor kocogás közben rádőlt egy fa: őt kórházba szállították, de a politikus szerint jól van. Bloomberg azt mondta, hogy a parkok a viharban különösen veszélyessé váltak, mert a fák levele felfogja a vizet, és így a viharos szélben könnyen kidőlnek.

02:59
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Rekord vízállás New Yorkban

Rekord vízállást mértek New Yorkban, ahol estére a tenger és a Hudson folyó vize egy lábbal (kb. 30 centiméter) haladta meg az eddigi rekordot, amelyet 1960-ban jegyeztek fel. A várost elérő hurrikán miatt közben lezárták a Robert F. Kennedy hidat is.

03:02
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elhalványulnak az égők Washingtonban

Helyi ismerősöktöl kapott információk szerint Washingtonban a város déli részén és a Marylandi Egyetemnek is helyet adó College Park nevű külvárosban vannak áramkimaradások - jelentette tudósítónk, akinek lakásában időnként elhalványulnak az égők, de egyelőre még van áram.

03:09
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az utolsó kivezető alagutat is lezárták

A New York-i közlekedési hatóság (MTA) bejelentette, hogy az utolsó alagutat is lezárták, amely Manhattan szigetét a szárazfölddel összekötötte. Közben a CNN jelentése szerint tovább áradt a város körül a folyó, a Manhattan déli csücskében található Battery Parkban immár több mint 4 méter magas a víz, majd egy méterrel több, mint a valaha mért legnagyobb vízállás.

03:12
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Házmagasságú hullámok csapkodják a partot

Forrás: AFP/Getty Images/Darren McCollester
Hatalmas hullámok verdesik a partot Massachusetts államban

03:18
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Atlantic Cityben is meghalt valaki

Egy ember szívrohamot kapott evakuálás közben Atlantic Cityben, ahol a Sandy hurrikán hétfő éjjel partot ért. Az emberen már nem tudtak segíteni, életét vesztette.

03:23
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A kávézókban tér vissza az áram először

Washingtoni tudósítónkat újabb túlélési tanácsokkal látták el a hurrikánokat jól ismerő amerikai ismerősök. Ha elmegy az áram a lakásban, akkor a következő helyeken érdemes próbálkozni: először a Starbucks-kávézókban szokott visszajönni az áram, majd a közkönyvtárakban, illetve az egyetemeken - mondják. Ezekre a helyekre persze csak akkor lehet eljutni, ha valamelyest csillapodik az időjárás, de Washingtonban jelenleg süvít a szél és zuhog az eső.

03:30
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Víz ömlik a metróalagútba

A BBC jelentése szerint a tengervíz elkezdte elönteni a New York-i metrót. New York állam műveleti igazgatója, Howard Glaser a várost járja kocsival Andrew Cuomo kormányzó társaságában. A szakember a Twitteren jelentette, hogy az egyik metró alagútjába ömlik be a víz.

03:35
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

New York-ban már öt halottról tudnak

Már legalább öten haltak meg a Sandy hurrikán miatt New Yorkban és környékén - jelentette élő adásban a Sky News. A hírtelevízió által közölt felvételeken jól látszik, ahogy már New York utcáin is víz hömpölyög, elárasztva néhány irodaház bejáratát, és csapdába ejtve egy utcán ragadt kocsit.

03:41
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Bömbölő szél bénítja a JFK repteret

Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentése szerint a New York-i JFK reptéren 117 kilométeres széllökéseket mértek. A Sandy hurrikán teljesen megbénította a keleti part légi közlekedését, járatok ezreit törölték.

 

03:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsde is víz alatt

A New York-i tőzsde épületében 3 láb magasan (kb 90 cm) áll a víz - hangzott el a SkyNews esti hírműsorában. A televízió által megszólaltatott szakértő szerint biztosra vehető, hogy a New York Stock Exchange kedden sem nyitja meg a kereskedést. Utoljára 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center elleni támadás napján fordult elő, hogy a tőzsde váratlan esemény miatt zárva maradt.

03:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal védik az Apple Store-t - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

03:54
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Connecticut már túl van a legrosszabbon

Connecticut állam kormányzója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy helyi idő szerint este 8-kor (magyar idő szerint hajnali 1-kor) tetőzött az árhullám, és már túl vannak a legrosszabb pillanatokon. A kormányzó ugyanakkor felrótta, hogy sok lakos nem engedelmeskedett a kitelepítési parancsnak, ezrek maradtak otthon a tiltás ellenére - írja a BBC.

04:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Bostonban kedden újraindítanák a buszokat

Bostonban a közlekedési hatóság optimistán nyilatkozott a keddi kilátásokról, és közölte, elképzelhető, hogy már kedden újraindíthatják a városi tömegközlekedést.

04:03
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Újra beszél a New York-i polgármester

Michael Bloomberg New York-i polgármester újabb sajtótájékoztatót tartott a helyzetről, amelyben közölte: már csupán Manhattan néhány részén van áram, de a sziget legnagyobb részén áramszünet lesz egészen kedd reggelig.

04:06
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Leszakadt kábelek okoznak tüzeket

Bloomberg azt mondta, hogy több tűzeset miatt is riasztották a tűzoltókat, mivel a hurrikán vezetékeket tépett le, amelyek szanaszét hevernek az utakon, és tüzeket okoznak. A polgármester azt kérte, senki ne nyúljon a kábelekhez, mert azok veszélyesek lehetnek.

04:13
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Fél óránként tízezer segélyhívás

A New York-i polgármester közölte, hogy a hatóságok fél óránként 10 000 hívást kapnak a 911-es segélyhívón, és nem képesek ennyi panaszt kezelni. Bloomberg felszólította a New York-i lakosokat, hogy csak akkor hívják a segélyhívót, ha életveszélyes helyzettel van dolguk, egyéb esetben ugyanis valódi veszélyben lévő társaikat sodorják veszélybe.

A polgármester szerint az is nagy probléma, hogy egyre több autó akad el az utakon hömpölygő vízben, és ezzel akadályozzák a tűzoltók és mentők közlekedését. A politikus megismételte, hogy a menekülés ideje lejárt, veszélyes útra kelni, ezért mindenki maradjon otthon, és senki ne használja az utakat.

04:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Már apad az ár New Yorkban

Michael Bloomberg polgármester szerint a New Yorkot elérő áradás a legnagyobb becsléseiket is felülmúlta, de már túl vannak az áradás tetőpontján. A tenger már apad, és helyi idő szerint reggel hat után (magyar idő szerint délelőtt 11-kor) az apály egészen visszahúzódik. "Az áradás nagyon nagy része véget ér néhány órán belül" - mondta a polgármester.

04:19
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Áram nélkül maradt egy New York-i kórház

Elvesztette az áramellátást egy kórház New Yorkban - jelentette a SkyNews hírtelevízió A New York University Hospital az áramszünet miatt a tartalék generátorokra kapcsolt volna, de a tévé értesülései szerint a vészhelyzetekre fenntartott áramellátás nem működik.

04:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Szirénák visítanak Washingtonban

Tűzoltók szirénáját hallani Washington központjában, a fő vasútállomás közelében - írja Zsolt nevű olvasőnk, aki az Amerikai fővárosban tartózkodik. A férfi szerint a tűzoltók sűrűn járnak a városban, de az eső már kicsit alább hagyott. A szél néha lecsendesedik, néha föltámad, széllökések jellemzik az időjárást - írja.

04:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mégsem öntötte el a tőzsdét az ár

Korábban arról szóló pletykák terjedtek, hogy a New York-i tőzsde épületébe is betört a víz, és méteres vízben áll a fő csarnok. A CNBC televíziónak ugyanakkor a tőzsde szóvivője, Bob Pisani cáfolta az értesülést.

04:35
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Fél New York sötétbe borult - kép

Egy az interneten terjedő kép jól mutatja, ahogy New York déli fele sötétbe borult, míg az északi részen továbbra is égnek a lámpák a felhőkarcolókban. Az áramszünet azért a déli részt érinti, mert itt, az alacsonyan fekvő területen tört be az árvíz a városba. A képet a félig elsötétült városról itt találja. A kép korábban készült, a SkyNews élő képe szerint azóta újabb felhőkarcolókban is kialudtak a fények, amelyek pedig továbbra is világítanak, vélhetően generátorról oldják meg az áramellátásukat.

04:39
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Obama bőrig ázva a Fehér Ház kertjében - kép

Forrás: AFP/Brendan Smialowski
A képre kattintva galéria nyílik!

04:43
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tízre emelkedett a halottak száma

Már legalább 10 életet követelt a Sandy hurrikán a keleti parton - összegezte az eddigi adatokat az AP hírügynökség. New York államban eddig hivatalosan 5 halottról tudnak, New Jerseyben két ember halt meg kidőlő fák miatt, és egy-egy ember veszett oda Maryland, Pennsylvania és Connecticut államban is.

04:49
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Áradás fenyegeti Washingtont is

Több mint 100 000 ember maradt eddig áram nélkül a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, ahol szintén több városrészt evakuáltak - írja a BBC egy helyi lakosra hivatkozva. Az időjárás-előrejelzés a fővárosban a következő 24 órára is heves esőzéseket ígér, a Washingtonon átfolyó Potomac folyó ezért várhatóan szintén jelentősen megárad. Meteorológusok szerint a folyó mentén szerdán és csütörtökön rekord méretű áradásra kell számítani, amely meghaladja majd az 1996-ban mért vízszintet is.

04:55
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A Ground Zerót is elöntötte a tenger

A 2001-es támadásokban lerombolt World Trade Center helyét, a Gorund Zerót is elkezdte elárasztani a víz New Yorkban - jelentette a BBC. Az AP hírügynökség felvételén látszik, ahogy az építkezési területre vízesésként zubog alá a várost elöntő tengervíz.

 

05:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Helikopterrel mentették a Bounty legénységét

Az amerikai parti őrség videót közölt arról a tengeri mentőakcióról, amelyben a Sandy hurrikán miatt elsüllyedt háromárbocos, a Lázadás a Bountyn címben szereplő hajó legénységét mentették. A helikopteres mentőakcióban szinte mindenkit kihoztak, de a hajó kapitányát továbbra sem találják. A videón még két eltűnt személyről van szó, de a felvételt feltőltő parti őrség kommunikációs tisztje a kommentekben jelezte, hogy egyiküket már megtalálták.

05:09
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Robbanás történt New Yorkban

Manhattan keleti részén egy nagy robbanásról érkezett jelentés - hangzott el a SkyNews adásában. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi történt, egyes találgatások szerint egy transzformátorállomás robbanhatott fel. A városról készült éjszakai felvételeken szikrák, villanások látszanak. Egy Ohio államban élő olvasónk, János a CNN adásán is elcsípte az állítólag felrobbant transzformátorállomásról szóló beszámolót, ő azt írja, hogy sérültekről, áldozatokról egyelőre nincs hír.

05:12
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Dől be a víz a metróállomásra - kép

Manhattan déli részén a korábbi jelentések szerint elárasztotta a metrót a betörő víz. Éjjel a New York-i Kikötői Hatóság közreadott egy képet, amely szerint nem csak New Yorkban, de New Jerseyben is hasonló problémával küzdenek: a fotón a New Jersey-i Hoboken Path állomás liftje látható, amelyen keresztül dől be a tengervíz az állomásra.

Forrás: AFP/The Port Authority of New York & New Jersey
A képre kattintva galéria nyílik

05:19
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Hatalmas villanással robbant fel valami - videó

A New York-i robbanás a Reuters hírügynökség szerint egy erőműben történhetett, ahol állítólag 19 munkás rekedt benn. A robbanásról az interneten egy videó is megjelent: ezen az látszik, hogy előbb egy kisebb, vöröses villanás, majd egy az egész látóteret beterítő, fehér villanás borítja el New Yorkot, amely később újra és újra felvillan.

05:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kitelepítést rendeltek el Connecticutban

Egy New Yorkban tartózkodó olvasónk, Andrea azt írja, hogy nem sokkal éjfél előtt (magyar idő szerint fél ötkor) kapott emailt, miszerint a Connecticut állambeli Stamfordban evakuálják az albérletét és környékét. A városi tűzoltóság honlapján hatalmas sárga folt jelöli a kitelepítési zónát. Olvasónk szerint ez alapján nehéz elhinni az állam kormányzójának korábbi nyilatkozatát, miszerint már túl vannak a vihar nehezén.

05:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs pánik Washingtonban

A szél még mindig erős, a fák jobbra-balra dülöngélnek az esőben, és olykor tűzoltók szirénáit hallani - jelentette Washingtonból Attila nevű olvasónk. A férfi szerint pánik nem jellemző, az üzletekben viszont megnőtt a forgalom a hétvégén, plackos vizet pedig vasárnap óta nem lehetett kapni. Sok üzlet - elsősorban nem élelmiszer üzletek - zárva tartanak. Kedden délelőtt még nem lesz tömegközlekedés, de a helyi közlekedési vállalat azt ígéri, hogy kedden először ellenőrzik a hidakat, aluljárókat, megállókat és azt követően indítják be a járműveiket - írja.

Forrás: [origo] olvasó
Attila ablakából nyugodtnak tűnik Washington (a képre kattintva galéria nyílik)

05:37
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kanadai halottja is van a viharnak

Tovább nőtt a Sandy hurrikán áldozatainak száma - jelentette a SkyNews, amely már 11 halottról tud. A legújabb áldozat meg nem erősített jelentések szerint egy kanadai nő, akit a szél által felkapott törmelék sebzett halálra.

05:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Autók állnak az elöntött mélygarázsban - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
New York központjában a kocsikat sem kímélte az áradás (a képre kattintva galéria nyílik)

05:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Bajban New Jersey atomerőműve

A hatalmas áradás veszélyezteti az USA legrégebbi atomerűművét, a New Jersey déli részén álló Oyster Creek erőművet is - jelentette késő éjjel az illetékes amerikai bizottság. Az atomerőmű 40 mérföldre (65 km) délre található a vihar által leginkább sújtott Atlantic Citytől, és jelenleg éppen karbantartást végeznek rajta. Egyelőre azonban nem tervezik, hogy a vihar miatt leállítsák az erőművet.

05:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Evakuálták az áram nélkül maradt kórházat

Több egymástól független híradás is arról számolt be, hogy az áram nélkül maradt New York University Hospital betegeit a sötétben, hordágyakon menekítették ki ás szállították át más kórházakba. Az intézménynek volt tartalék áramforrása, a vészhelyzet esetére fenntartott generátorok azonban nem indultak be. A BBC szerint a betegeket sorban álló mentőautókba pakolták be és szállították el, a SkyNews tudósítója szerint pedig hihetetlen jelenetek játszódtak le, amikor a nővérek a sötétben, a karjaikban vitték ki az épületből a beteg gyerekeket.

06:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Redőnyt vágnak a tűzoltók - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
A New York-i tűzoltók egy leszakadt redőnyajtót próbálnak eltávolítani (a képre kattintva galéria nyílik)

06:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az áramszolgáltató nem tud csapdába esett munkásokról

A New York-i áramszolgáltató, a Consolidated Edison cáfolta, hogy a munkásai beszorultak volna egy felrobbant erőműbe vagy transzformátorállomásba - írja a BBC. A cég azután adott ki közleményt a Twitteren, hogy a város központjában több hatalmas fehér robbanást, majd tüzet lehetett látni, és meg nem erősített pletykák kezdtek terjedni a beszorult munkásokról. Az továbbra sem egyértelmű, hogy mi robbant fel New Yorkban, és mi okozta a hatalmas detonációt.

06:22
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kárfelmérés

Az AP hírügynökség közölt egy listát a Sandy okozta károkról az amerikai államokban. Carolinában a parti őrség 14 ember mentett meg egy hajóról, egy ember meghalt, a kapitány pedig eltűnt. Connecticutban közel 400 ezer épületben nincs áram, egy embert pedig egy ledőlő fa nyomott halálra. Az iskolákat bezárják kedden. New Jerseyben 1,6 millió épületben nincs áram, két áldozata van a Sandynek. New York államban 1,1 millió helyen nincs áram, öten haltak meg, a New York-i metró egy részét elöntötte a víz. Nyugat-Virginiában egy nő meghalt egy autóbalesetben, több mint tíz centis a hó. A Sandy a következő órákban végzi majd a legnagyobb pusztítást ebben a térségben.

06:28
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Így omlott le a New York-i emeletes ház - videó

Közzétettek egy videót arról a New York-i épületről, amelynek a teljes homlokzata leomlott a viharban, miközben tűzoltók dolgoztak a környékén. A felvételen az látszik, hogy a homlokzat egyik pillanatról a másikra teljesen váratlanul megbomlik, és nagy porfelhőben lemállik a házról. A tűzoltó szerint senki nem sérült meg.

06:41
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Javult a helyzet a Battery Parkban

A New York-i polgármester közlése szerint javult a helyzet a manhattani Battery Parkban. Michael Bloomber szerint az alacsonyan fekvő területen a vízszint nagyjából három méter és egyre apad. A Battery Parkot öntötte el először a víz, volt hogy 5 méternyi víz hömpölygött a területen.

06:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

130 km/órás szél fúj

Az előrejelzéseknek megfelelően gyengülni kezdett a Sandy, amelynek már a közepe is a szárazföld felett halad. Magyar idő szerint este-éjjel még az egész partvidéken tombolt a vihar, jelenleg New York és Portland között a legerősebb. A széllökések azonban már itt is gyengültek valamelyest, jelenleg 110-130 km/h sebességűek, de mostantól ezen a területen is gyengülni fog a vihar - mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak. New Yorknál továbbra is komoly gondot jelent a magas vízállás, mert a viharos szél délkelet felől fúj, ami felduzzasztja a Hudson-folyó vizét.

06:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Víz hömpölyög az utcán - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Víz hömpölyög a New York-i Carey-alagútban (a képre kattintva galéria nyílik)

07:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A vártnál több lesz a hó

Az eső továbbra is esik az egész partvidéken, helyenként még igen intenzíven, bár magyar idő szerint éjféltől általában véve ez is csillapodik már. A következő 24 órában kell még számítani jelentős csapadékra. Magyar idő szerint délutánra az alapszél 30-40 km/h-ra mérséklődik, 60-70 km/h-s széllökésekkel az egész partvidéken.

Ami változás a hétfő esti előrejelzéshez képest, hogy több lesz a hó. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen várnak nagyobb mennyiséget (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. A hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat.

07:08
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

13 halálos áldozat

Legkevesebb tizenhárom halálos áldozatot követelt eddig a Sandy hurrikán. Amerikai sajtójelentések szerint tizenkét ember az amerikai New York, továbbá New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina államokban vesztette életét, míg egy személy a kanadai Torontóban halt meg. A hatóságok közlése szerint a legtöbb áldozat halálát a hatalmas szélvihar által kicsavart fák, illetve a szél által repített különböző tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét.

07:15
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Hatmillióan áram nélkül

A legfrissebb jelentések szerint nagyjából 5 és 6 millió közé tehető azoknak a személyeknek a száma, akik áram nélkül maradtak a Sandy miatt.

07:20
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sötétségbe borult New York - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Részleges áramszünet New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

07:27
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Víz alatt van egy kisváros fele

A helyi polgármester jelentése szerint a New Jersey államban lévő Hoboken városának a fele víz alatt van. Az ötvenezres lélekszámú település két tűzoltóállomását is ki kellett üríteni. A város egyik metróállomását elöntötte a tengervíz.

07:36
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Egy hétig áram nélkül lehetnek

A New York-i elektromos szolgáltató szerint felkészületlenül érték őket az események, ezért elképzelhető, hogy Manhattan egyes részei egy hétig is áram nélkül maradnak. A Consolidated Edison szerint a vártnál nagyobb volt a Sandyvel érkező árhullám, amit csak tetézett az egyik alállomáson bekövetkezett robbanás.

07:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kiürítik az egész kórházat

Az összes beteget evakuálni kell a New York-i egyetemi kórházból az áramszünet miatt. A betegeket közeli kórházakba szállítják.

07:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Katonák vigyáznak New Yorkra - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Katona száll ki egy teherautóból New York pénzügyi negyedében (a képre kattintva galéria nyílik)

07:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Meghalt egy nyolcéves fiú

Meghalt egy nyolcéves fiú az amerikai Pennsylvania államban, miután halálra nyomta egy kidőlő fa. Ő a tizennegyedik áldozata a viharnak.

08:03
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Katasztrófa fenyeget Haitin

A Sandy hurrikán nemcsak New York környékén pusztított, hanem korábban a karib-tengeri szigetvilágban is. Haitin több mint 50 ember vesztette életét, és több mint 200 ezer ember vált hajléktalanná, miközben a világ egyik legszegényebb országának számító Haiti csak 17 ezer hajléktalanról tud gondoskodni.

08:09
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kuba sem úszta meg Sandyt

Kubában is pusztított a Sandy. A jelentések szerint 11 ember vesztette életét és több mint 130 ezer épület rongálódott meg. A helyi lapok szerint évekig tarthatnak a helyreállítási munkálatok. Venezuela Haitinek és Kubának is felajánlotta a segítségét, többek között ételt és ivóvizet is küldtek.

08:12
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Szivattyúzzák a vizet a pénzügyi negyedben - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Szivattyúzák a vizet egy épületből New York pénzügyi negyedében (a képre kattintva galéria nyílik)

08:23
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A vártnál több esőt hozott a Sandy

168 km/órás szelet mértek a Mount Washington hegyen, de több helyen is előfordulnak 120-130 km/órás széllökések. A Sandy a vártnál több esőt hozott, eddig másfélszer annyi eső hullott, mint az korábban gondolták. Nyugat-Virginiában már több mint 200 milliméter eső esett.

08:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Négy napig is víz alatt lehet a metró

Négy napot is igénybe vehet a víz kiszivattyúzása a New York-i metróból a metrótársaság szóvivője szerint. Kevin Ortiz szerint 108 éves a metróhálózat, de még sosem kellett ennyire pusztító katasztrófával szembenézniük.

08:43
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Víz alatt a Coney Island

A BBC New Yorkban tartózkodó riportere szerint a híres Coney Island teljesen víz alatt van, és az emberek autóval hajtanak a korzóra, hogy biztonságba jussanak.

08:47
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Utcára nyíló nappalik - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Tűzoltók űrítenek ki egy házat, amelynek leomlott a homlokzata (a képre kattintva galéria nyílik)

08:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Akadályok a légi közlekedésben

A brit Heathrow-reptér és New York között összesen 59 járatot töröltek eddig, de további New Yorkba tartó, vagy New Yorkból induló repülőjárat törlése is várható.

09:01
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Még keresik a kapitányt

Még mindig nem találják az elsüllyedt hajó kapitányát. A hajó korábban a Lázadás a Bounty című filmben és a Karib-tenger kalózaiban is szerepelt. Egy ember meghalt a hajó legénységéből.

09:11
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Angliában sincs ilyen idő

A BBC élő közvetítésében New Yorkban lévő britek osztották meg a tapasztalataikat a Sandyről. Aidan szerint tökéletes sötétségben ül a lakásában, és visszautasítja, hogy Angliába általában rossz idő lenne, mint írta, otthon sosem tapasztalt még ilyen kaliberű vihart.

09:14
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Csak a taxi világít - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Csak az autók világítják meg az embereket (a képre kattintva galéría nyílik)

09:21
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az Appalache mentette meg Amerikát

Mint arról már hétfőn este beszámoltunk, nem következett be, amitől tartottak, a Sandy nem alakult át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudta megerősíteni a szárazföld fölé érkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon.

09:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nekünk is volt Zsófiánk

A Sandy miatti széllökések végig a part mentén elérték a 120-140 km/h-t. Ilyen erős széllökések voltak hazánkban a 2006. aug. 20-i tűzijáték idején, illetve 2010-ben a Zsófia ciklonban. Magyar idő szerint szerda délig körülbelül két magyarországnyi területen várható nagy mennyiségű csapadék Amerikában (hétfő déltől számítva). Korábban 70-160 mm közötti mennyiséget jósoltak (ehhez hasonló mennyiség hullott nálunk 2010. májusában 48 óra alatt a Zsófia ciklonból). A legfrissebb adatok alapján azonban ennek körülbelül másfélszerese fog lehullani.

09:32
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ma sem nyit ki a tőzsde

Kedden is zárva lesz a New York-i tőzsde a Sandy miatt. 1888 óta nem volt példa arra a tőzsde történetében, hogy két egymást követő napon ne nyisson ki az időjárás miatt.

09:41
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Lakóházra dőlt fák - fotó

Forrás: MTI/EPA/Justin Lane
Tűzoltók érkeznek meg két New York-i házhoz, amelyekre fa dőlt (a képre kattintva galéria nyílik)

09:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Csak sötétben tapogatóznak

A CNN egyik szakértője szerint egyelőre csak megbecsülni lehet, mit tett a Sandy New Yorkkal, pontosabb jelentések csak azután születhetnek, miután vége az éjszakának, és láthatóvá válnak a károk. Jelenleg az Egyesült Államok keleti partján hajnali négy óra van.

10:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Eddig 81 áldozata van a Sandynek

New Yorkban 5, Connecticut területén 1, New Jerseyben 3, Philadelphiában 2, Nyugat-Virginiában 1 halottról tudnak eddig a CNN szerint. A Bounty fedélzetén korábban megtalált személyt is halottnak nyilvánították a kórházban. Kanadában eddig egy halottról tudnak. Korábban a Karib-térségben 67 áldozatot szedett a Sandy, ebből 51-et Haitin. Ez összesen 81 ember.

10:06
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Leállítják az elöntött atomerőművet New Jerseyben

Az amerikai szakhatóság (U.S. Nuclear Regulatory Commission) folyamatosan vizsgálja az Oyster Creek atomerőművet New Jerseyben, ahol a vihar alatt a vízszint meghaladta a maximális biztonsági értéket. Az erőmű leállítása folyamatban van.

10:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Így süllyedt el a HMS Bounty

Így süllyedt el a HMS Bounty, egy kép itt látható.

10:34
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Autók az elárasztott utcán

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
A képre kattintva galéria nyílik

10:38
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Házak égnek Queensben

A New York-i tűzoltóság szóvivője szerint legalább kéttucat ház ég Queens Breezy Point nevű részén. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult a helyszínre.

10:46
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nem a vihar miatt állították le Oyster Creeket

Az amerikai szakhatóság (U.S. Nuclear Regulatory Commission) legfrissebb közleménye szerint eddig nem kellett leállítani egyetlen atomerőművet sem a vihar miatt. A Sandy által érintett területen több mint tíz erőmű van, de ezek egy része már eleve leállított állapotban volt a vihar előtt is, karbantartás miatt.

Egy erőmű, a New Jerseyben lévő Oyster Creek esetében hirdették ki az "Alert" (riasztás) fokozatot, amely egy négyfokozatú skálán alulról a második fokozat. Ezt helyi idő szerint hétfőn este 7 órakor rendelték el, mert olyan szintet ért el a víz, ami ezt indokolta. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az erőművet a Sandy miatt kellett leállítani, de ezek az információk tévesnek bizonyultak.

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főgazgatója az [origo]-nak elmondta: nincs semmi információ arra, hogy bármilyen veszély lenne az atomerőműben.

10:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Több mint 50 ház teljesen kiégett

Több mint 190 tűzoltó dolgozik a Queensben éjjel kitört tűz eloltásán. Az AP hírügynökség szerint eddig több mint 50 ház teljesen leégett.

10:57
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Áramszünetben lófrálni - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Éjszaka sem halt ki a szinte teljesen sötét New York (a képre kattintva galéria nyílik)

11:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Photoshopolt cápa New Jerseyben - fotó

Egy Kevin P. McCarty nevű férfi szerint egy cápa úszkál a Sandy által elöntött New Jersey utcáin. A férfi két képet is feltöltött erről a Facebookra. Az első képen az állat szinte egyvonalban van a fotóssal, azonban a cápa uszonya körül homályos foltok vannak, amelyek erős Photoshop-használatra utalnak. McCarty, miután több felhasználó is szóvá tette, hogy nem igazi a kép, egy másik fotót is feltöltött az oldalra, amin egy nagy halnak látszó valami fodrozza a vizet, azonban erről a fotóról nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy manipulálták-e. Közeli képkivágást és bővebb magyarázatot az [origo] fotó blogján talál.

Forrás: Facebook/KevinPMcCarty

11:28
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A Sandy a sztárokat sem kímélte

Kisebb károkat okozott a Sandy a Rock and Roll Hírességek Csarnokában, Clevelandben - közölte a CNN.

11:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kezelhetőnek tűnik Oyster Creek

Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója az [origo]-nak elmondta: az Oyster Creek atomerőmű esetében azért rendelték el az "Alert" fokozatot (ez egy négyes skálán alulról a 2.), mert a magas vízszint az erőmű vízkivételi művét érintheti. Ez szolgáltatja a hűtővizet. Ha tovább nőne a vízszint - ami egyébként már nem valószínű -, akkor csökkenne a vízkivételi mű működőképessége. Ebben az esetben is van azonban tartalék megoldás: szivattyúkkal és mobil fecskendőkkel tudnák hűteni az karbantartás miatt amúgy is álló erőművet.

11:39
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tűz, áradás, Bounty - videó

11:52
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Obama segítséget ígért

A Sandy utáni első reggelen megszólalt Barack Obama is. Az amerikai elnök szükségállapotot hirdetett, és a támogatásáról biztosította a térséget. Az Egyesült Államokban november hatodikán tartják a választásokat.

11:56
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tombol a tűz Queensben - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Hcge8GtJ6uXmekLo

Eddig több mint 50 ház égett porig

12:01
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb két haláleset

Újabb két halálesetet jelentettek Marylandben, így 16 hatra nőtt a Sandy halálos áldozatainak száma a térségben. A vihar korábban a karibi-térségben 67 áldozatot szedett.

12:09
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Átszakadt a gát

Másfél méteres víz hömpölyög Moonachie és Little Ferrie utcáin New Jersey államban, miután átszakadt a városokat védő gát. A települések lakóinak evakuálását megkezdték.

12:14
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kanadában sincs áram

Egyre komolyabb károkról érkeznek hírek Kanadából is. Ontario és Quebec államban összesen 164 ezer lakos maradt elektromos áram nélkül.

12:17
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Műholdkép a Sandyről

Forrás: AFP/NASA GOES Project
Egy fehér folt a keleti part, a képre kattintva galéria nyílik

12:24
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ma már nem lesz metró

Nem fogják helyreállítani a New York-i metrót kedden a metrótársaság szóvivője szerint. Aaron Donovan szerint a Manhattant Brooklynnal összekötő hat metróalagút víz alatt van, akárcsak egy Manhattan és Queens közötti alagút. Korábban a metrótársaság úgy vélte, legrosszabb esetben négy napra is leállhat a metró.

12:30
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Viszont van ivóvíz

A New York-i polgármester, Michael Bloomberg irodája twitterüzenetben igyekezett megnyugtatni a lakosságot. "Ha folyik a víz a csapból, akkor az iható" - írták.

12:41
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyobb a kár, mint az Irene idején

10 milliárd dolláros kárt okozhatott a Sandy a Wall Street Journal előzetes becslése szerint. Ha így lesz, akkor a biztosítókhoz benyújtott kárigények mértéke nagyobb lesz, mint tavaly, az Irene hurrikán idején.

12:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A Canal és a Hudson utca sarka - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Preston Rescigno
Elöntötte a víz New York bizonyos részeit (a képre kattintva galéria nyílik)

12:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

7,5 millióan áram nélkül

Már 7,5 millió ember van áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján a Washington Post szerint.

13:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

"A hideg fej a kulcs"

Újra írt Marianna New Yorkból, aki azt a profizmust emelte ki, amivel a helyi hatóságok kezelik a helyzetet. Mint írta felkészítették az embereket arra, hogy mi várható, ezért nem is tört ki pánik, "hideg fejjel pedig mindent túl lehet élni". Marianna szerint ma reggel az utcákon megindult a forgalom, és úgy véli, egy-két napon belül minden a régi kerékvágásban megy majd tovább.

13:07
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Víz alatt van Moonachie

Közel ezer embert kell kitelepíteni Mooanchie-ből, miután közel kétméteres víz hömpölyög a város utcáin. A helyi hatóságok szerint a város 75 százaléka víz alatt van. Valószínűleg a város gátja szakadt át, egy helyszíni beszámoló szerint a várost fél óra alatt ellepte a víz.

13:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tűzoltók a helyszínen - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Queensben több mint 50 ház égett porig (a képre kattintva galéria nyílik)

13:22
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Egyre több Sandy lehet

Klímakutatók szerint egyre több Sandyhez hasonló vihar jöhet, amennyiben nem vesszük komolyan a globális felmelegedés elleni küzdelmet. Egy évvel ezelőtt az Irene hurrikán okozott nagy pusztítást New Yorkban, akkor klímakutatók még arról beszéltek, nagyjából tíz évente lehet reálisan számolni egy ekkora vihar kialakulásával.

13:31
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tudják megfékezni a tüzet Queensben

Továbbra is tombol a tűz Queensben, ahol az éjjel több mint 50 ház már leégett. A New York Times szerint az oltást nehezíti az erős szél, ami házról házra viszi tovább a tüzet, valamint az is, hogy a lángokban álló területet nehéz megközelíteni a megfelelő mennyiségű vízzel.

13:46
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Napokig nem lesz áram Newarkban

A New Jersey államban lévő Newark polgármestere szerint a városban napokig tarthat, amíg teljes mértékben helyreállítják az elektromos szolgáltatást. Jelenleg a város nagy részén nincs áram, a Sandy okozta károk pedig hatalmasak.

13:49
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Süllyed a Bounty - fotó

Forrás: MTI/EPA/Tim Kukl
A több filmben is látott hajó a Sandyvel már nem bírt (a képre kattintva galéria nyílik)

13:52
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Silver Spring rendben van

Csillapodott az eső és széllökések sincsenek már a Washington külvárosának számító Silver Springben - jelentette tudósítónk. Bár éjszaka nagyon erősen süvített a szél, pusztítás jeleit egyelőre nem látni, és a Washington Postot is rendben kikézbesítették.

14:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Már 17 halott van

17-re emelkedett a Sandy halálos áldozatainak a száma Amerikában. A Vöröskereszt elindított egy honlapot, ahol úgy jelezhetik a családtagjaiknak a Sandy útjába kerülők, hogy jól vannak, hogy közben nem foglalják az egyébként is túlterhelt telefonvonalakat.

14:17
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Atlantic Cityben nincs áram

Atlantic Cityben még most sincs áram a Vöröskereszt egyik munkásának beszámolója szerint. A város lakóinak nagy részét evakuálni kellett. Az áradás miatt elnéptelenedtek az utak, több mint 11 ezer embert kell ideiglenes szállásokon elhelyezni.

14:25
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Jersey Shore-t sem kímélte a Sandy

New Jersey kormányzója szerint a fiatalok kedvelt szórakozóhelyének számító Jersey Shore-on ritkán látható pusztítást végzett a Sandy. Chris Christie a twitterén azt írta. "New Jersey egy kemény hely. Fel fogunk állni ebből, és visszatérünk".

14:33
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sorban állnak a segítségkérők

A New York Daily News szerint több mint 8 ezren hívták eddig kedden a 911-es segélykérő számot, közel ötezer esetben egyelőre ki sem tudtak vonulni a segítségkérőkhöz a hatóságok.

14:39
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Újra lehet autózni Connecticutban

Újra engedélyezték az utak használatát Connecticut államban. A kormányzó azonban arra kéri az autósokat, hogy legyenek óvatosak, és ne menjenek rá az útra, ha az járhatatlannak tűnik.

14:59
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Szakad a hó Nyugat-Virginiában

Szakad a hó Nyugat-Virginiában, az Appalache-hegységben. Több helyről is jelentettek 30 centiméter feletti értékeket. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen is nagyobb havazást várnak (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. Itt a hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint.

15:03
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

New York: mindenki maradjon otthon

New York polgármesteri hivatala arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy aki otthon tartózkodik, maradjon is ott. Az utcákon lelógó villanyvezetékek és kettétört ágak igen veszélyesek.

15:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ekkora lett volna a Sandy Európában

Forrás: [origo]

15:28
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Több lett a csapadék a vártnál

A Sandy hurrikán az éjszaka folyamán fokozatosan átalakult mérsékelt övi viharciklonná, de mivel a trópusokról származó levegőt hozott magával, a modellek által előrejelzett 30-150 mm-nél több csapadékot adott, Virginia Beach-en a csapadék mennyisége a 235 mm-t is elérte. A keleti parton 120-140 km/h-s széllökéseket okozott, de a Mt. Washington nevű hegyen 163 km/h-s széllökést is mértek - írja a met.hu.

15:37
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

5-10 milliárd lehet a biztosítási kár

Előzetes becslések szerint 5-10 milliárd lesz a Sandy által okozott biztosítási kár az USA-ban, míg a teljes gazdasági kárt 10-20 milliárd dollár közé várják. A Sandy ezzel felülmúlja majd a 2011-ben pusztító Irene hurrikán által okozott, kb. 4,5 milliárd dolláros biztosítási kárt.

15:47
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kedden is zárva tartanak az amerikai értékpapírpiacok

Az üzemszünet elrendelése mind a hagyományos tőzsdei kereskedésére, mind az elektronikus piacokra vonatkozik. A nagy tőzsdeüzemeltető vállalatok korábban azt jelezték, hogy szerdán már nagy valószínűséggel megnyílik a New York-i parkett. A tőzsdeüzemeltetőket tömörítő tanács keleti parti idő szerint kedd délelőtt próbaüzemmódban beindítja tartalék kereskedési rendszerét, és a szerdai kereskedési nap megtartásáról vélhetően ennek eredményeit figyelembe véve dönt majd - írja az MTI.

15:56
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A betont is feltépte a Sandy

Forrás: Horváth Csilla

Forrás: Horváth Csilla
Fák dőltek az útra és a házakra, emberek sokasága maradt áram nélkül. Olvasónk felvételei

16:03
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Erre megy a Sandy a következő napokban

Forrás: NOAA

16:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A Starbucksban már sorbanállás van Washingtonban

Washington környékén normalizálódni látszik a helyzet. Bár a metrók és buszok még mindig nem járnak, a University of Maryland bejelentette, hogy szerdán ki fognak nyitni, a saját buszjáratai pedig még ma megindulnak. Tudósítónk lakóhelyén, a Washington külvárosának számító Silver Springben nem latta semmi nyomát annak, hogy a vihar pusztított volna. Az utcákon is egyre több a járókelő, az egyik Starbucksban pedig már sor alakult ki a pultnál - írja washingtoni tudósítónk.

16:25
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Európát is elérhetik hurrikánmaradványok a jövőben

A régebbi éghajlati modellfuttatások azt adták, hogy a világtengerek melegedésével párhuzamosan nőni fog a trópusi ciklonok száma, és erőssége. A jelenlegi ismereteink alapján ez már nincs teljesen így. A mostani számítások alapján a ciklonok száma kismértékben növekszik csak, viszont az erősségük, az élettartamuk növekedni fog, akárcsak a szezonjuk hossza. Emiatt olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem voltak jellemzőek. Ilyen terület Brazília térsége, ahol az első trópusi vihart 2004-ben figyelték meg először. Mivel a szezonok kitolódhatnak a késő őszi, kora téli időszakra, ezért elsősorban a hurrikánok pályája novemberben, decemberben nem a szokásos délkeletről északnyugat felé tartó pálya lesz, hanem délről észak vagy északkelete felé fognak tartani, így erősen legyengülve, mérsékeltövi ciklonná átalakulva elérhetik a Pireneusi-félszigetet illetve a Brit-szigeteket - írja a met.hu.

16:30
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A legutóbbi műholdkép a Sandyről

Az alábbi műholdkép kedden (október 30-án) készült, magyar idő szerint 14 órakor. Az amerikai nemzeti hurrikánközpont adatai szerint kedden 12 órakor a Sandy nyugat felé mozgott Pennsylvania területén, és a központja kb. 150 kilométerre volt Philadelphiától.

Forrás: NOAA/NASA

16:47
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A majáktól jön a hurrikán név

A hurrikán szó a maja nyelv kicse nyelvjárásából ered. Eredetileg a huracán (ejtsd urakán) szó hatalmas esőcseppet jelent, azonban később Huracán az ég istene lett a majáknál. A maja indiánokkal kereskedő karibi indiánok átvették a "Huracán" nevet, de náluk már nem az ég, hanem a pokol istene lett.

16:56
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az Andrea lesz a 2013-as év első hurrikánja

A trópusi ciklonoknak nevet adnak, 1979 előtt csak női neveket, azóta azonban már férfi neveket is. Többféle névadási módszer ismert. Az Atlanti-térségben és a Csendes-óceán északnyugati részén 6 éves ciklusokban vannak meghatározva a nevek, ha letelt a 6 év, akkor újrakezdik az első évet. Azokat a neveket azonban törlik a naptárból, amely ciklonok nagy károkat okoztak, vagy sok embert öltek meg. Így nem lesz többé "Katrina" vagy "Andrew" nevű hurrikán. Másutt a lista folyamatos, tehát ha az egyik évben "K" betűs az utolsó ciklon, akkor a következő évben az "L" betűs névvel folytatódik. Ha egy trópusi ciklon az egyik régióból átmegy a másik régióba (Pl. a Karib-tengerről átmegy a mexikói földhídon a Csendes-óceánba), akkor általában elveszti az eredeti nevét, és az adott régióban érvényes új nevet vesz föl, de pl. az ausztrálok megtartják az eredeti nevet, és nem adnak neki új nevet. A jelenleg érvényben lévő névlisták alapján a 2013-as év első hurrikánja az Andrea lesz majd.

17:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Három gyermek is meghalt, rövid összegzés

Rövid összegzés a helyzetről, magyar idő szerint kedden (október 30-án) 15.45-kor.

A Sandy, amely mostanra mérsékelt övi viharciklonná változott, áradásokat, hurrikán erejű széllökéseket, áramkimaradásokat és tűzvészeket okozott New York és New Jersey területén. A metróhálózatot elöntötte a víz, a tömegközlekedés még mindig nem működik New Yorkban. Az iskolák zárva tartanak, a város számos része még víz alatt van.

Barack Obama katasztrófa sújtotta területnek minősítette New York City, Long Island és New Jersey területét, ami azt jelenti, hogy a szövetségi költségvetésből kapnak támogatást.

Legalább 17 ember halt meg az USA-ban a Sandy miatt, köztük 3 gyermek, egyikük csak 8 éves volt.

Körülbelül 7,5 millió ember maradt áram nélkül, csak New York városában 2 millió.

Több mint 50 otthon pusztult el egy tűzvészben Queensben (New York).

Szakad a hó Nyugat-Virginia területén, ahol már több mint 30 centi hullott le, és további várható.

Haitin, ahol a Sandy 52 áldozatot szedett a múlt héten, kolerajárványtól tartanak.

17:26
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ilyen látványra ébredt New York

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce

17:34
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Égő házak, elöntött aluljárók - rövidfilm a New York-i helyzetről

17:43
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ilyen most New York - képgaléria

Forrás: AFP/Getty Images/Spancer Platt
Kattintson a képre a galériáért!

17:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Élő tudósításunk véget ér

Élő tudósításunk itt véget ér. A további eseményekről később új, önálló cikkekben olvashatnak.

18:30
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Egész Amerika a szupervihart várja

Leállt a tömegközlekedés, bezárták a New York-i szabadságszobrot és a tőzsdét, és több százezer embert evakuáltak az USA keleti partját hétfőn este elérő hurrikán miatt. Amerikai politikusok szerint még sosem fenyegette városaikat ekkora katasztrófa, az [origo]-nak nyilatkozó helyiek szerint pedig már a tenger is elkezdett kiönteni. Van, aki mégis legyint a fenyegetésre, és almás pitével vagy sörrel próbálja elütni az időt az Amerikát megbénító szupervihar alatt. Hétfőn délelőtt az USA keleti partján minden az érkező Sandy hurrikánról szólt, olvassa el összefoglaló cikkünkben, hogy hogyan várták a természeti csapást az amerikaiak.

18:35
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Így telepítik ki New Yorkot - térkép

Forrás: wnyc.org
A pirossal jelölt területeket fenyegeti a legjobban az árhullám

18:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A vihar 145 kilométeres széllel tombol

A Sandy hurrikán immár csupán 200 mérföldre (320 kilométerre) van New Jersey partjaitól - írja a Guardian, amely szerint a vihar már közel 145 kilométeres széllökéseket produkál. A vihar és az általa okozott áradás várhatóan helyi idő szerint este 6 és 10.30 között (magyar idő szerint éjjel 11 után) éri el New Yorkot, az árhullám pedig a New York City és Washington DC közötti partszakaszt fogja legjobban sújtani.

18:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kedden is béna marad New York

Michael Bloomberg New York-i polgármester sajtótájékoztatót tartott a közelgő viharról, amelyben bejelentette, hogy a város iskolái kedden is zárva maradnak. A politikus szerint arra sincs esély, hogy a tömegközlekedést, metrókat és buszokat belátható időn belül újraindítsák.

18:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Háziállatokat is vittek az óvóhelyre

Bloomberg azt mondta, hogy eddig 3000 embert és 73 háziállatot helyeztek el rendkívüli befogadóhelyeken. A New York-i polgármester közölte, hogy este 6 (magyar idő szerint 11) utánra várják az ár tetőpontját, az áradás miatt kiadott riasztás pedig kedd délután 3-ig érvényben lesz. A város egyes részeit már most elöntötte a víz, Manhattan déli részén az amerikai televíziók felvételei szerint a kikötők vízben állnak. Korábban szakértők azt mondták, hogy a tenger és a Hudson folyó szintje akár 3,5 méterrel is megemelkedhet az érkező vihar miatt.

18:55
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrautók cirkálnak a kiürített városban

Manhattan déli csücskében, a Battery Parknál már erős szél fúj, néha olyan lökésekkel, amelyben külön erőfeszítésbe kerül, hogy az ember talpon maradjon - jelentette a Guardian tudósítója New Yorkból. A tengerszint is aggasztóan emelkedik, bő egy méterrel magasabb a megszokottnál. A kitelepített városrészben rendőrautók járőröznek, és hangszórón adják le a felhívást, amely távozásra szólítja fel az embereket. Aki este 7-ig nem hagyja el a városrészt, az szabálysértés miatt állhat bíróság elé.

19:05
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Betesz az üzletnek Sandy

A Wall Street tőzsdéje, New York éttermei és a keleti parti városok üzletei egyaránt zárva vannak az érkező vihar miatt - írja a New York Times. A lap szerint a hurrikán hatalmas gazdasági károkat is okoz az USA-ban.

19:10
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Bedeszkázott üvegajtók - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson
A hatóságok mindenkinek azt javasolták, hogy deszkázza be az ablakokat és üvegajtókat.

19:28
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Akit felszólítanak, menjen!

A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait - jelentette be Barack Obama elnök. Azt mondta, azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben. Obamát megkérdezték arról is, hogy milyen hatással lehet a vihar az elnökválasztásra. Azt felelte: a választás tud magára vigyázni jövő héten.

19:46
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Több ezren már áram nélkül

Connecticut államban már óránként 80 kilométeres szél süvít, kisebb áradásokat már tapasztaltak. A helyi kormányzó azt nyilatkozta, helyi idő szerint délben már 15 ezren voltak áram nélkül, de később több százezer háztartásban is kimaradhat az energiaellátás.

19:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Lelki támogatást is nyújt a Vöröskereszt

Menedéknek jelölnek ki a parttól távol eső területeken intézményeket. A Vöröskereszt is bejelentette, hogy "biztos helyet, meleg ételt és lelki támogatást" nyújt hét államban.

Forrás: AFP/Jim Watson
Menedék Delaware államban

19:53
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Még 36 óra van hátra

Egyik amerikai olvasónk azt írta, a New Jersey-i Long Branch-en egy riportert "szinte elfújt a szél". Olvasónk azt is írta, hogy Manhattanben két kisebb kórházat, amelyek a legveszélyesebb "A" zónában vannak, már kiürítettek. 16 ezer ágyat New Yorkban és 2200 ágyat New Jerseyben biztosítottak a menekülteknek. "Ez még csak az első 12 óra a viharból, és még 36 van hátra" - írta.

20:00
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Élő műholdkép a viharról

http://www.youtube.com/embed/yXMU2qwCVag
20:20
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Húst már nem találni a polcokon

"Tegnap épp egy hívás közepén a telefonom elkezdett sípolni, és megjelent egy riasztás rajta a New York várostól a kötelező kitelepítési kerületekről Brooklynban. Gondolom a szolgáltatók küldik mindenkinek hely szerint" - írta egy Brooklyn Heights-i olvasónk.

Leírta, hogy nem tudott munkába menni, mert nem járt a metró, "mindenki otthonról dolgozik". A parti sétányokat lezárták, a rendőrautók fényeit egész éjszaka lehetett látni, Brooklynban is fel-alá cikáztak egész éjjel - festette le az eseményeket.

Elmesélte azt is, hogy bár a boltokban a szokásosnál jóval többen vannak, a készletek nem mindenhol merültek még ki, kivéve a húst, abból már nem volt, amikor olvasónk vásárolni ment.

20:31
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ilyen, amikor elfújja a szél a riportert

Forrás: buzzfeed.com
Kattintson a képre a széllel szálló riporterekért!

20:49
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sandy felgyorsult

A Sandy nevű hurrikán trópusi viharból extratrópusi viharrá változott, ami a sebesség növekedésével is jár - írta a Guardian Harry Enten meteorológus szavai alapján. A szakember elmagyarázta, hogy a trópusi viharok általában a trópusi területen keletkeznek, és meleg levegő alkotja a magjukat. Az extratrópusi viharok a trópusi zónától északabbra jönnek létre, és hideg magjuk van. Ez utóbbi típus gyorsabb mozgású, így a Sandy átalakulása a vihar mozgásának gyorsulásával is együtt jár. Az is különbség a két típus között, hogy az extratrópusi fajta nagyobb területet érint, viszont kisebb pusztítást okoz, és kevesebb eső várható belőle.

21:02
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tényleg huhognak a Halloween-dekorációk

New York mellett Long Island déli partvidékén az öbölmenti utcák már víz alatt vannak - írta olvasónk, aki képeket is küldött. Szerinte mindenki bespájzolt, az emberek az emeletekről a földszintre költöztek. "A szélerősség percről-percre fokozódik és félelmetes hangot ad, mintha a kint felejtett Halloween-dekorációk (szellemek, boszorkányok, csontvázak) huhognának. Mi lesz még itt éjszaka? Borsózik a hátam..." - írta olvasónk.

Danka Krisztina olvasónk felvéele
Elönti a víz az utcákat

 

Danka Krisztina olvasónk felvéele
Bespájzolnak az emberek

21:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Megkapott a szél egy darut

Free Marianna olvasónk felvétele
Olvasónk küldte a képet a One57 nevű toronyház építkezéséről

21:37
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elsüllyedt a Bounty

Az amerikai partiőrség jelentése szerint a Bounty nevű hajó, amely az ugyanilyen nevű híres tengerjáró mintájára építettek meg 1960-ban, elsüllyedt a viharban. A legénységet már korábban elkezdték kimenteni, de két embert még nem találtak meg.

Forrás: AFP/Jeff Haynes
Ilyen volt a Bounty szép időben

21:45
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gyűlik a víz az utcán - olvasói videó


szólj hozzá: Freeport, Long Island a Sandy hurrikán előtt

Freeport, Long Island déli része New York mellett. Az utcák már órákkal a Sandy hurrikán érkezése előtt a víz alá kerültek. Olvasónk felvétele.

21:49
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Még egy állam szükségállapotban

Barack Obama elnök a nyolcadik államban, Delaware-ben is szükségállapotot hirdetett.

21:50
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Erősödik a szél - videó


szólj hozzá: Washington DC a Sandy hurrikán előtt

Washington DC-ben esik az eső, a Sandy hurrikán érkezése előtt órákkal. Az [origo] tudósítójának felvétele.

21:58
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

300 ezer otthon áram nélkül

Eddig 316 ezer fogyasztót kapcsoltak le az elektromos hálózatról az egyes szolgáltatók bejelentései szerint.

22:01
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Több mint 9000 járatot töröltek

A FlightAware légiközlekedési adatszolgáltató szerint több mint 9000 járatot töröltek a Sandy hurrikán miatt. A földön ragadt utasok nagy száma miatt várhatóan legalább egy hétig nem áll helyre a légiközlekedés a térségben.

22:18
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Sandy két óra múlva New Jersey-be ér

Az amerikai National Hurricane Center szerint a Sandy két óra múlva éri el New Jersey partját. Jelenleg még több mint 40 kilométerre van a várostól.

22:24
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Betiltották az autóforgalmat Baltimore-ban

A Maryland államban fekvő Baltimore-ban betiltották a járműforgalmat a hurrikán idejére. Csak a mentők és a katasztrófa elhárításában részt vevő hivatalos járművek közlekedhetnek az utakon.

22:32
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Beteszi a lábát a vihar a szárazföldre

Most éri el az USA keleti partvidékét a Sandy hurrikán széle. A legerősebb széllökések 120-140 kilométer/órásak, az alapszél is közel 100 kilométeres. A leginkább érintett terület Atlantic City és környéke, ez Philadelphiától délkeletre van. A ciklon közepe éjféltájban éri majd el a partot, de ekkorra már gyengülni fog a szél.

Műholdkép a viharról:

http://www.youtube.com/embed/yXMU2qwCVag
22:36
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Közeledik az utolsó óra

Kiadták az utolsó figyelmeztetést azoknak a lakosoknak, akik olyan területen laknak, amelyet kötelező elhagyni. "Közeledik az a pillanat, amikor már nem lesz mód az evakuációra" - közölték hivatalos szervek a BBC szerint.

22:42
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Még van tető a fejünk fölött

"Itt egyre rosszabb a helyzet, de áram még van egyelőre. Ahogy a lezúduló víztömeg fellazítja a földet, a szél a környéken egyre több fát forgat ki tövestül. Nekünk még egyelőre van tető a fejünk felett..." - írta Krisztina nevű olvasónk az Egyesült Államokból.

22:43
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz szupervihar

Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak elmondta: a legfrissebb adatok alapján nem következik be, amitől tartottak, a Sandy nem alakul át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudja megerősíteni a partokhoz most megérkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon. Ezért az a nagy havazás sem várható, amitől napközben még tartottak.

22:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Tomboló tengert festett az aszfaltra a vihar

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama
Eső és szél

22:56
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Reggelre jelentősen gyengül a Sandy

Bár ezekben az órákban fújnak a legerősebb szelek a partvidéken, a Sandy már most gyengülőben van. A hurrikán ugyanis lejött a meleg Golf-áramlatról, a hidegebb vízfelszínek felett pedig nem tud újabb energiát nyerni. Ugyanez lesz a helyzet a szárazföld felett.

A Sandy már most átalakulóban van mérsékelt övi ciklonná (trópusi ciklonból), és a következő órákban jelentősen meggyengül az előrejelzések szerint. Már reggelre jelentősen csillapodik, holnap délutánra (helyi idő szerint) pedig gyakorlatilag véget ér a nagy vihar, 60-70 kilométer/órás szelekkel - mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak.

23:02
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kihaltak az utcák

"Most kezd igazán elromlani az idő, délelőtt néhányan még sétáltak az utcákon, mostanra teljesen kihalt minden, néhány autó hangját lehet csak hallani. A boltok és éttermek többsége tegnap este bezárt, a tömegközlekedés leállításával körülbelül egy időben. Időben elkezdték az emberek felkészítését, leküzdhető sorok alakultak ki csak a boltokban, kenyeret ugyan nehezebb volt beszerezni, egyébként minden teljesen normálisan működött" - írta egy, a "C" zóna szélén lakó olvasónk.

http://www.youtube.com/embed/SgjDdlqzDHc

Olvasónk felvétele a kihalt utcákról

23:08
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Hamis képek a viharról

Több, régebbi reklámból vagy filmből kimásolt és átalakított kép jelent meg a közösségi médiában - ezekből gyűjtött néhányat a Mashable.com.

 

23:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Hátborzongató zaj kíséri Sandyt

"Az itteni házak nagy többsége fából van, az emeleti szobákból ideiglenesen a földszintre kellett költözzünk, a fenti szobák kilengése miatt" - írta egy bostoni olvasónk. Azt mondta, hátborzongató a zaj, ami a hurrikánt kíséri. "A morajlást, a süvítő szelet, csak a szirénák hangja teszi még riasztóbbá. A legrosszabb azonban sajnos még hátra van, ugyanis a vihar csak két óra múlva éri el a szárazföldet, s akkor még nagyobb lökések, villámlás és eső várható" - írta.

23:23
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Atlantic City víz alatt

A helyi katasztrófavédelem vezetője azt mondta, Atlantic City csaknem egésze víz alá került. A város közelebb esik a Sandy hurrikán magjának útvonalához, mint New York.

Forrás: AFP/Stan Honda

23:37
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Elnyúlhat a viharhelyzet

Elhúzódó viharhelyzetre lehet számítani Washington környékén, legalábbis erre utal, hogy a University Maryland nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy kedden is zárva lesz az intézmény - jelentette washingtoni tudósítónk.

23:47
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a jersey-i evakuálást

New Jersey kormányzója, Chris Christie egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az evakuálást felfüggesztették biztonsági okokból. A hurrikán egy órán belül elérheti Atlantic City-t.

00:06
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Bevásároltak zseblámpából

Philadelphiában tegnap óta szakad az eső és fúj a szél, de ezekben az órákban fordul komolyabbra a helyzet - írja ott élő olvasónk, Tamás. A szél most igazán felerősödött, a szomszédban egy kidőlt fát menteknek a tűzoltók - írja, és hozzátette, hogy a házukon is kiújult egy régi beázás, "bár ez legyen a legnagyobb gondunk most". Áram még van, de a tavalyi hurrikán idején, amikor kisebb volt a szél, három napig nem volt áram, így arra számítanak, hogy hamarosan már ez sem lesz.

Délelőtt még nyitva voltak a közeli áruházak, de ásványvíz már nem volt. Olvasónk már napokkal ezelőtt bevásárolt, egy jó pár zseblámpát is vettek.

00:07
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kidőlt fák, üres boltok

"Pennsylvaniában nagyon erős szél tombol, és rengeteg a csapadék, az utakat kidőlt fák borítják, pedig a hurrikán még egy órányira van New Jersey-től is, több órára tőlünk" - írta olvasónk. Azt mondta a munkahelyéről őt és a barátnőjét is hazaküldték délben. "Már többször megszűnt az áramellátás, de másodpercek múlva vissza is jött. Későn kezdtünk el bevásárolni, alig találtunk olyan boltot, ahol lehetett vizet kapni, zseblámpát pedig sehol sem lehetett találni" - írta.

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Stobe
Délutáni látkép egy amerikai boltban

00:12
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatok a Karib-tengeren

Az Egyesült Államokból nem érkezett hír sérültekről vagy halottakról, a Karib-tengeri szigeteken azonban több tucat halottat szedett a vihar. Haitin, Kubában és más kisebb szigeten eddig 69 ember halt meg a vihar következtében.

00:16
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

A katonák az utcán vannak

A hurrikán szele már elérte New Jersey-t - írja Richárd nevű olvasónk, aki szerint az emberek jobban fel vannak készülve, mint az Iren nevű hurrikánnál voltak. A boltokban kiürültek a polcok, elvitték a konzerveket és a kenyereket. A vársoban rengeteg menedékhelyet nyitottak óvatosságból. Az utcák üresek, rendőröket és katonai járműveket látni csak.

00:25
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Hömpölyög a víz Washington utcáin


szólj hozzá: Vihar Washington külvárosában

Washington külvárosában hömpölyög a víz az utcákon, de az autók még járnak

00:40
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Megtáncoltatja a szél a műpókokat

00:44
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Több ezren szolgálatban

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint 6700 fő teljesít szolgálatot a Nemzeti Gárdában a vihar miatt.

00:48
október 29, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak a Bounty kapitánya hiányzik

Megtalálták az egyik embert, akit a Bounty elsüllyedése után nem találtak. A 42 éves Claudene Christian testét kiemelték a vízből, és egyből kórházba vitték, habár a parti őrség azt közölte, hogy a test kihűlt. A hajó kapitányát még keresik.