Elmenekült Mariupol polgármestere

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, harckocsi, tank, katona, Kijev
A Ukrainian military tank is seen on a road in Kyiv, on March 22, 2022. - Russians reinforce their positions around the capital which has not yet been fully surrounded on the 27th day of the assault. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 28. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül78 bejegyzés
05:30
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, mikor nyúlnának az atomhoz az oroszok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország csak akkor használna nukleáris fegyvert, ha az ország egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe. „Van egy nyilvános belbiztonsági koncepciónk, amiben elolvashatóak a nukleáris fegyverek használatának lehetséges okai. Ilyen ok az, ha országunk egzisztenciális veszéllyel néz szembe" - közölte.

Dmitrij Peszkov Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Szakértők szerint Peszkov nem mondott semmi újdonságot, csak a hivatalos orosz álláspontot ismételte meg, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy ez a "lebegtetés" feszültséget okoz az Egyesült Államokban - ami szintén az orosz taktika része.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 28-án, néhány nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt mondta, hogy különleges készültségbe helyezi Oroszország stratégiai nukleáris erőit.

05:37
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij felszólal a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond csütörtökön Brüsszelben a NATO-csúcson. A katonai szövetség vezetői és tagországai így közvetlenül hallhatnak arról, milyen súlyos helyzettel kell szembenéznie Ukrajna népének az orosz agresszió miatt.

Az ukrán elnök szóvivője az Interfax Ukrajnának azt mondta, hogy az elnök a konferencia során valamikor videós formában is megjelenik, de a részletek kidolgozása még zajlik.

05:44
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A német kancellár energiaembargót sürget

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Európa Oroszország elleni szankciói nem rövid távú intézkedések, hanem tartósan be kell rendezkedni a gazdasági szankciókra.

Olaf Scholz Forrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

Hangsúlyozta, hogy Németországnak "a lehető leggyorsabban" és "a legnagyobb intenzitással" meg kell szüntetnie az orosz szén-, gáz- és olajimporttól való függőségét. "Európa - barátaival együtt - a valaha látott legkeményebb szankciókat indította el egy ilyen nagy ország ellen. A szankcióknak van is hatásuk az agresszorra, ugyanakkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a hazai gazdaságfejlesztési lehetőségeket a legkevésbé érintsék" - mondta.

05:50
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciócsomag készül Oroszország ellen

Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, "új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen", és megerősítik a már érvényben lévőket - jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. A csúcstalálkozón megvitatják Oroszország ukrajnai invázióját, a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint az Oroszországgal szembeni elrettentés és védelem további erősítését.

05:52
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Botrányos béketárgyalásokról beszélt az ukrán elnök

Egy szerdára virradó éjjel tett videóüzenetében az ukrán elnök az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokról szólva "nagyon nehéznek" nevezte a folyamatot.

- fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: a tárgyaló felek nap mint nap keményen dolgoznak.

06:03
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Még százezer civil lehet Mariupolban

A mai állás szerint mintegy százezer civil él Mariupolban, embertelen körülmények között, teljes blokádban. Se étel, se víz, se gyógyszer. Állandó az ágyúzások és folyamatos a bombázás - mondta szerdai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal

Az ukrán elnök beszámolja szerint már több mint egy hete próbálnak stabil humanitárius folyosókat szervezni a mariupoliak számára, de szinte minden próbálkozásukat megzavarják az oroszok ágyúzással vagy közvetlen lövöldözéssel.

A humanitárius folyosók sem mindig biztonságosak Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Kedden az egyik humanitárius oszlopot egyszerűen elfoglalták a megszállók Manhush közelében. A kimenekítésben részt vevők és a buszsofőrök fogságba estek. Minden nehézség ellenére 7026 mariupolinak kedden sikerült elhagynia a várost.

06:08
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök Kijevbe hívta a pápát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Ferenc pápával beszélgetett telefonon Ukrajna békekereséséről, a megszállók atrocitásairól, az ostromlott városokba vezető humanitárius folyosókról. Köszönetet mondott a katolikus egyházfőnek a háború elleni egyértelmű és határozott álláspontért és az Ukrajnáért mondott imáiért.

Meghívta, hogy látogassa meg hazáját ebben a sorsdöntő időben. Zelenszkij úgy fogalmazott: "Hiszem, hogy sikerül megszerveznünk ezt a fontos látogatást, amely egyértelműen támogatni fog mindannyiunkat, mindegyik ukránt."

06:26
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Két hét alatt 100 ezer tonna segély jutott be Ukrajnába

Csak az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segélyt kapott Ukrajna - jelentette be hajnali videóüzenetében az ukrán elnök. Beszámolója szerint sikerült gyorsan szétosztani, de még több önkéntesre és még több adományra van szükségük.

A segítség összegyűjtésére és koordinálására létrehozták a help.gov.ua weboldalt, ahol a segíteni akarók megtudhatják, hol, hogyan, mivel tudnak épp segíteni a bajba jutott ukránoknak.

Ételosztás Dnyipróban Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Volodimir Zelenszkij kiemelte: folyamatosan segélyekre van szükségük, a hét minden napján, a nap 24 órájában.

06:43
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kedvezményekkel fogadhat menekülteket az Egyesült Államok

Az NBC News szerint a Fehér Ház már a héten bejelenti azt a tervet, amellyel Ukrajna legkiszolgáltatottabb menekültjeit segíti az Egyesült Államokba jutásban. A terv magában foglalja az ukrán aktivisták, újságírók és az LMBTQ-közösség tagjai kérvényeinek gyorsított feldolgozását. Azoknak a belépése is felgyorsul, akiknek családtagjaik élnek az Egyesült Államokban – közölték meg nem nevezett tisztviselők.

06:53
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai reakciók a Kreml-szóvivő kijelentésére

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Moszkva nukleáris megjegyzései veszélyesek. Nem így kellene egy felelős atomhatalomnak cselekednie" - mondta újságíróknak. Kirby azonban hozzátette, hogy a Pentagon tisztviselői "semmit nem láttak, ami arra engedne következtetni, hogy változtatnunk kell stratégiai elrettentő magatartásunkon".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt közölte: Oroszország belbiztonsági koncepciója határozza meg a nukleáris fegyverek használatának lehetséges okait. Ilyen ok az, ha országának egzisztenciális veszéllyel kell szembenéznie.

06:58
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok leromboltak egy csernobili labort

A csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok "kifosztottak és leromboltak" egy laboratóriumot a helyszínen - állítják ukrán tisztviselők. A csernobili központi analitikai laboratórium sok radioaktív hulladékot dolgozott fel. A mintegy hatmillió euróba kerülő laboratóriumban olyan értékes analitikai berendezések is voltak, amelyek Európában máshol nem voltak elérhetők.

07:07
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

7000 orosz állampolgár maradt pénz nélkül Thaiföldön

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta nem tudtak készpénzt felvenni az ATM-ekből, és nem használhatták hitelkártyáikat a Thaiföldön pihenő orosz állampolgárok.

„Bankról bankra, ATM-ről ATM-re jártunk. 10-ből kilencszer hiába próbálkozunk, de azért sikerült némi készpénzt szereznünk. Van más módja is a pénzhez jutásnak, például a Western Union vagy a kriptovaluta, de ha valami egyik nap működött, az másnap már nem biztos" - mondta egy név nélkül nyilatkozó pár.

07:30
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kizárhatják Oroszországot a G20-ból

Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek fontolgatják Oroszország esetleges kizárását a G20-akból – jelentette a Reuters. A hírügynökség azt is közölte, hogy Lengyelország kedden azt javasolta az amerikai tisztségviselőknek, hogy váltsák le Oroszországot a csoportban, és "pozitív választ" kaptak.

A G20-ak a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő csoportosulás, amelynek célja a globális gazdaságot érintő kérdések, köztük az éghajlatváltozás és a fejlődés összehangolása.

Egy ilyen lépés tovább növelné az Oroszországgal szemben érvényben lévő nyugati gazdasági szankciókat. Elemzők szerint azonban valószínűleg más kulcsfontosságú G20-országok is megvétóznák, köztük Kína, India és Szaúd-Arábia.

Elemzők azt jósolják, hogy a G7 tagállamai emiatt bojkottálhatják a G20-ak idei találkozóit – amiről állítólag figyelmeztették Indonéziát, a szervezet jelenlegi elnökét. Jakarta nem kívánta kommentálni az ügyet.

08:10
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

1638 menekültet fogadtak Budapesten

A BRFK közleménye szerint kedden 1638 menekültet, köztük 572 gyereket fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték át a BOK csarnokba, az új a humanitárius tranzitpontra.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 99 ember, köztük 72 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

08:26
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: volt katonákkal pótolja a veszteségeit Oroszország

Az ukrán hadsereg friss közleményében azt állítja, hogy Oroszország az egykori, de még harcképes katonáival próbálja pótolni a veszteségeit. Hírszerzésük szerint olyanokat keresnek, akik rendelkeznek valamennyi harci tapasztalattal - írja a BBC.

Az ukránok azt is hozzátették, szerintük

az orosz katonák demoralizáltak, ezért, valamint az utánpótlási hiányosságok miatt nem haladtak előre,

nem indítottak nagyobb támadásokat ezen a héten.

A BBC még nem tudta ellenőrizni ezeket az állításokat.

08:48
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülőútnak használt hidat bombáztak le az oroszok

Lebombáztak egy hidat az oroszok, amely Csernyihivből Kijev felé vezetett, és amelyen eddig a civilek elhagyhatták a várost.

09:09
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Tűzszünetről állapodtak meg az egyik ukrán régióban

Tűzszünetről állapodtak meg az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszk régióban - írja a Sky News. A lépéssel arra törekszenek, hogy esélyt adjanak a civileknek a menekülésre.

09:16
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a világ vezetőivel találkozna

Vlagyimir Putyin is részt akar venni az októberben esedékes G20-as csúcstalálkozón, de több ország is jelezte, hogy szerintük ez nem alkalmas fórum arra, hogy megvitassák az orosz-ukrán háborút. Az orosz elnök mégis elmenne.

Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev
09:24
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

121 gyerek halt meg eddig a háborúban

Az ukrán főügyészség szerdán közölte, hogy

eddig 121 gyerek halt meg a háborúban,

a sebesült gyerekek száma pedig 167 fő - írja a The Guardian.

A legutóbbi ENSZ-jelentés szerint, amelyet még március 21-én adtak ki, 953 civil halálos áldozatot és 1557 sérültet tartott számon.

09:33
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kelet felől akarják bekeríteni az oroszok az ukránokat

Kiadta a brit védelmi minisztérium a szokásos napi jelentését, amelyben azt írják, hogy megfigyeléseik szerint Ukrajna északi részén szinte alig mozdultak az orosz csapatok, ami

arra is utalhat, hogy újrarendezik erőiket és egy nagyobb támadásra készülnek.

Mindeközben úgy tűnik, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni az ukránokat az ország keleti részén a folyamatosan ostrom alatt tartott Harkov és Mariupol felől - összegezte a Sky News.

09:40
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Verekedni tanulnak az ukrán nők - fotók

Fiatal ukrán nők önvédelmi oktatáson vesznek részt a nyugat-ukrajnai Lvivben Forrás: MTI/EPA/Mikola Tisz

Verekedni tanulnak, hogy meg tudják védeni magukat Forrás: MTI/EPA/Mikola Tisz

További képekért nézze meg a galériánkat!

09:58
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Biztosítja a kormány a menekült gyerekek iskoláztatását

Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, és napról napra emelkedik azok száma, ahol a szülők menedékes kérelmet nyújtanak be, tehát tanköteles korú gyerekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hozzátették, az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága őket is megilleti, a körzetes intézményeknek azonban az érintetteket fel kell venniük. Az iskolákban is

cél a gyerekek minél gyorsabb integrációja és felzárkóztatása,

illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása.

Ennek érdekében a kormány a kötelező iskoláztatáson felül heti 5 délutáni, egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, és havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó intézményeknek. A kormány arról is döntött, hogy április 20-ig megnyitja a magyarországi érettségire jelentkezést, és ingyenesen biztosítja, hogy a menekült diákok érettségi vizsgát tegyenek - írják a közleményben.

Az első napon több mint ezer menekülőnek segítettek a BOK csarnokban nyitott új humanitárius tranzitponton Forrás: Nagy Boglárka
10:11
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak egy ukrán fegyverraktárat

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy megsemmisítették a nyugat-ukrajnai Rivne város fegyverraktárát - írja a Sky News.

Az oroszok állítják, nagy pontosságú fegyvereket használtak, illetve Kijev külvárosában is megsemmisítettek egy rakétavetőt.

A Sky News hozzátette, az oroszok állításait eddig nem tudták független forrásból megerősíteni.

10:21
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ma sincs biztonságos menekülőút Mariupolból

Kilenc humanitárius folyosóról állapodtak meg az ukránok és az oroszok szerdára - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettese.

Hozzátette,

a kilenc útvonal nem érinti az ostrom alatt álló Mariupolt,

ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint még mindig 100 ezer ember él borzasztó körülmények között; étel, víz és gyógyszerek nélkül. Oroszországgal nem sikerült megállapodni egy biztonságos folyosó létrehozásáról a bombázott városból - írja a The Guardian.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel megsemmisült lakóépületekről a dél-ukrajnai Mariupolban Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies
10:43
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek a lassan egy hónapja tartó háborúról

Füst száll fel Kijev külvárosából az oroszok támadása után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar

Bombázásokban megrongálódott épület Harkovban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wolfgang Schwan
Ukrán tank Kijevben Forrás: AFP/Fadel Senna

Folyamatosan frissülő képes összefoglalónkat itt követhetik.

10:55
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt két gyerek, miután lebombáztak egy panelházat Luhanszkban

Három ember, köztük két gyerek halt meg egy panelházban a Luhanszki régióhoz tartozó Rubizsne városában, miután támadás érte az épületet - írja a régiós katonai vezetőre hivatkozva a BBC.

A támadás még kedd este történt, amikor az orosz hadsereg fokozta az ágyúzást. Egy lövedék robbant az ötödik emeleten. A katonai vezető hozzátette, egy üzletben és egy oktatási intézményben is tűz ütött ki.

A Luhanszki régióban több mint 60 civil halt meg a háború kezdete óta. 

11:14
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Egy menekülő elmesélte, hogyan jutott ki Mariupolból

Mariupol szinte a háború kezdete óta állandó ostrom alatt áll, a humanitárius folyosókon is kockázatos elhagyni a várost. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma azt mondta, még mindig 100 ezer ember él borzasztó körülmények között; étel, víz és gyógyszerek nélkül.

Egy férfi, akinek három hete sikerült elmenekülnie Mariupolból, a BBC Radio 4 Today című műsorának elmondta, hogy

most a hozzá hasonló, félelemben élő lakosoknak segít az evakuációban.

Eddig 96 embert tudott kihozni a városból.

A férfi szüleinek néhány napja sikerült megszökniük Mariupolból. Az anyja belekeveredett egy orosz és ukrán tankok közötti harcba, de még az ágyúzás előtt sikerült elmenekülnie; az apja pedig benzint lopott, így tudtak autóba ülni és elhajtani. Jelenleg mindketten az észak-ukrajnai Csernobilban vannak.

Mariupolból szerdára sem nyitottak humanitárius folyosót, nem biztonságos útnak indulni a városból Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer
11:31
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Odessza ostromára készül az orosz sereg - térkép

Az orosz offenzíva az elmúlt egy hétben megtorpant, jelentős áttöréseket keleten és északon sem tudtak elérni, délen pedig csak igen lassan tudják elfoglalni a stratégiailag fontos városokat. Odessza egy fontos célpont lehet az orosz hadsereg számára.

Elemzésünket ebben a cikkben olvashatják.

11:37
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért a kijárási tilalom Kijevben, újra támadják a várost

A BBC tudósítója szerint alig, hogy véget ért a napokkal ezelőtt bevezetett kijárási tilalom Kijevben,

újra hallani a fegyverropogást és a nehéztüzérség hangjait.

Úgy tudni, a mai támadásban magánházak, lakóházak és egy bevásárlóközpont sérült meg.

IA Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel lángba borult épületekről a Kijev közelében lévő Irpinyben március 21-én Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies
11:50
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A lebombázott főtéren csellózott egy zenész Harkovban - videó

A megható videón a zenész a kihalt városközpontban üldögél és csellózik a romok között.

Harkovban, amely Ukrajna második legnagyobb városa, szinte folyamatosak orosz katonák támadásai.

11:58
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország kiutasít 45 orosz diplomatát

Oroszország számára kémkedő diplomaták listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség a varsói külügyminisztériumnak, az érintettek sürgős kiutasítását kérve - írja Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivőjére hivatkozva az MTI.

A kiutasítandó személyek, valamint azok, akik együttműködtek velük, az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztviselői - közölte.

12:24
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: A NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése összeütközéshez vezethet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén tartott előadást, ahol azt mondta, összecsaphat Oroszország és a NATO, ha békefenntartókat küldenek Ukrajnába.

Arról, mit mondott még az orosz külügyminiszter, itt írtunk részletesebben.

Füstoszlop száll fel a romos épületekből Kijevben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar
12:37
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vadászgépet és egy fegyverraktárat semmisítettek meg az oroszok

Az Orosz Védelmi Minisztérium azt állítja, hogy kedden 97 ukrán katonai célpont ellen intéztek rakétatámadásokat. Orzsevnél megsemmisítettek egy fegyverraktárat, ahol nyugatról érkező felszereléseket is tárolt az ukrán hadsereg. AZ OROSZ LÉGVÉDELEM LELŐTT EGY SU-24-ES VADÁSZGÉPET, 16 PILÓTA NÉLKÜLI LÉGI JÁRMŰVET ÉS HÁROM BAYRAKTAR TB-2-ES DRÓNT -

állítják.

Az orosz hadsereg közleményéről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

12:54
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képeken a szétlőtt kijevi kutatóintézet

A tűzoltók dolgoznak a lebombázott kijevi Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémiánál, a támadásban legalább egy ember meghalt Forrás: AFP/Fadel Senna

Füst száll fel az akadémia épületéből a támadás után Forrás: AFP/Aris Messinis
13:14
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Buszokkal visznek ételt, gyógyszert és benzint Bergyanszkba

A busz visszafelé felveszi azokat, akik el akarják hagyni a várost.

13:42
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ezeket a városokat foglalták vissza az ukránok

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az ukrán erők többnapos harcok árán visszafoglalták Makarivot, amely alig több mint 60 km-re fekszik Kijevtől. A BBC továbbá azt írja, sikerült visszaszorítani az orosz csapatokat egy kisvárosból, Voznyeszenszkből is.

Az ukrán csapatmozgásokból úgy tűnik, hogy

Herszon visszafoglalása a következő cél,

amelyet elsőként foglaltak el az oroszok.

Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban Forrás: MTI/EPA
13:56
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Európára nézve végzetes lenne az orosz energia embargója

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, nem lehet egyik napról a másikra beszüntetni az orosz energiaimportot, mert akkor

egész iparágak kerülnének veszélybe.

Az orosz energiaimport beszüntetésével kapcsolatos véleményéről ebben a cikkben bővebben is olvashatnak.

Olaf Scholz német kancellár Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan
14:06
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy kárpátaljai katona

Varga Eduard főtörzsőrmester mindössze 25 éves volt, Kijev védelme közben halt meg.

14:19
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: eddig 15 ezer orosz katona halt meg

Oroszország 15 600 emberét veszítette el azóta, hogy a csapatok február 24-én megszállták Ukrajnát – állítja az ukrán kormány. A hatóságok azt is közölték, hogy az orosz fegyveres erők 517 harckocsit és 1578 páncélozott járművet veszítettek.

A Sky News ugyanakkor megjegyezte, ezeket a számokat egyelőre nem tudták független forrásokból hitelesíteni.

14:32
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a levegőből a romokban álló Mariupol - videó

Mariupol hetek óta súlyos támadások alatt áll. A bombázások, rakétatámadások és az ágyútüzek miatt mostanra gyakorlatilag egy épület sem maradt épségben. A lakosság kimenekítése is nagyon lassan halad, a humanitárius folyosókon sokszor nem biztonságos az evakuálás.

Mariupol már 23 napja van ivóvíz nélkül, az élelem is vészesen fogy.

14:56
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin egyik tanácsadója elmenekült Oroszországból

Anatolij Chubais, az orosz elnök egyik közeli tanácsadója kilépett a kormányból, és elmenekült Oroszországból, mert ellenzi az orosz-ukrán háborút - írja a Sky News.

Ő lehet a legmagasabb beosztású politikus, aki elhagyta Oroszországot és nyilvánosan ellenezte a háborút. A Reuters kereste telefonon az egykori minisztert, hogy mondja el, miért hagyja ott az országot, de ő válasz nélkül lerakta.

15:11
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig csak két fogolycsere történt az oroszok szerint

Két fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között a háború kitörése óta - állítja az orosz külügyminisztérium.

A Sky News szerint ezzel kapcsolatban nem közöltek részleteket, Melitopol polgármestere - akit hetekkel ezelőtt raboltak el, majd néhány nap után elengedtek - viszont azt mondta, hogy kilenc elfogott orosz katonáért cserébe távozhatott.

15:27
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Körbevették az oroszok Szumit

Majdnem teljesen körülzárták Szumi városát az orosz csapatok, ennek elére még akár hetekig kitarthatnak - mondta Andrij Baranov, a városi tanács tagja a BBC-nek. Azt is elmondta, körülbelül 100 ezer ember hagyta el eddig a várost az egyetlen folyosón, Poltava felé, amely egyúttal a segélyszállítmányok csatornája is.

Hozzátette, habár a várost nem érték olyan súlyos támadások, mint pl. Mariupolt, az infrastruktúra itt a bombázások célpontja volt.

15:42
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Megölhettek egy orosz parancsnokot Mariupolban

Ukrán jelentések szerint megöltek egy orosz ezredest, Alekszej Sarovot. A dandárparancsnok halálhírét Szergej Bratcsuk, Odessza hadügyekben illetékes szóvivője osztotta meg, majd az ukrán hírügynökségek is beszámoltak róla.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem erősítettek meg, de nem is cáfolta a hírt.

15:56
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO megerősíti a keleti vonal védelmét

A NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta,

a megerősítés szárazföldi, légi és tengeri harccsoportok telepítését jelenti.

A NATO a négy új harccsoport telepítése mellett megerősíti a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőit, ezzel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a szövetség keleti régiójának teljes hosszán, a Balti régiótól a Fekete-tengerig - közölte a főtitkár.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
16:09
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml is megerősítette, hogy Putyin egyik tanácsadója lemondott

A Kreml is megerősítette, hogy Anatolij Chubais, Vlagyimir Putyin egyik tanácsadója lemondott - írja a Sky News. Azt viszont nem erősítették meg, hogy Oroszországot is elhagyta.

Anatolij Chubais Forrás: Sputnik via AFP/Evgeny Biyatov
16:25
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal

Oroszország nem hajlandó "kompromittált devizában" - így dollárban és euróban - elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben - kezdjük ezzel - az orosz rubelre térünk át - szögezte le az orosz elnök.

Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt "a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron".

16:53
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Odessza elestével határos lehet a NATO és Oroszország a Dunán

A február 24-e óta tartó orosz-ukrán háború rávilágított egy másik térségbeli posztszovjet állam, az Ukrajna és Románia között fekvő Moldovai Köztársaság sebezhetőségére. Moldova nem tagja sem az Európai Uniónak, sem a NATO-nak, de a chi?inăui nyugatbarát vezetés, élén Maia Sanduval, az ország első női köztársasági elnökével arra törekszik, hogy csatlakozzanak az EU-hoz. E törekvést nagyban megnehezíti az országban élő orosz kisebbség, illetve az autonóm Gazauzia, de legfőképpen a szakadár Transznisztria régió, amely területén orosz csapatok állomásoznak. Számos elemző és szakértő attól tart, hogy Moldova lehet Oroszország következő célpontja.

A teljes cikket itt olvashatja.

17:07
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újra telefonon beszélt Putyin és Scholz

Olaf Scholz német kancellár a csütörtöki NATO-, EU- és G7-csúcstalálkozó előtt megint felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:12
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz Rilov szolidaritásból nem indul az úszó vb-n

Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszó nem indul el a nyári, budapesti világbajnokságon, ezzel támogatva azon honfitársait, akik az oroszok ukrajnai háborúja miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

A 100 és 200 méteres hátúszás tokiói ötkarikás aranyérmese szerdán közölte, sportolótársai mellett kiállva nem utazik el a magyar fővárosban sorra kerülő vb-re.

"Ezzel szeretném támogatni az orosz paralimpikonokat, és minden olyan sportolót, akiket kizártak a nemzetközi versenyekből" - áll Rilov közleményében.

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA az orosz offenzíva miatt az ország, illetve Fehéroroszország sportolóit csak semleges színekben engedi versenyezni. A szervezet ezzel az engedékenyebbek közé tartozik, ugyanis a legtöbb sportági szövetség - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően - kitiltotta eseményeiről mindkét ország sportolóit.

A vizes világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik Budapesten.

17:20
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Franciaországnak segítenie kell véget vetni a háborúnak

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a francia forradalom jelmondatát idézve azt kérte szerdán Franciaországtól, hogy segítsen véget vetni a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak Ukrajnában.

"Azt várjuk Franciaországtól, az önök vezető szerepétől, az önök erejétől, hogy vessen véget a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak (...) hogy segítsen helyreállítani Ukrajna területi integritását" - fogalmazott az ukrán elnök a francia nemzetgyűlés és szenátus tagjaihoz videókonferencia keretében intézett beszédében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia parlament előtt 2022. március 23-án Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A hírtévék és -rádiók által élőben közvetített ünnepélyes parlamenti ülésen Volodomir Zelenszkij azt kérte az Oroszországban működő francia vállalatoktól, hogy ne támogassák többet az orosz "háborús gépezetet".

"A francia vállalatoknak el kell hagyniuk az orosz piacot. A Renault, az Auchan, a Leroy Merlin és mások nem lehetnek többet Oroszország háborús gépezetének szponzorai" - jelentette ki az ukrán elnök.

17:51
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

1500 civil épületet és járművet pusztíthattak el az oroszok Ukrajnában

A New York Times becslése szerint 1500 civil épületet, építményt és járművet pusztíthattak el az oroszok a háború kezdete óta.

18:01
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Pellengérre állítják a feltételezett fosztogatókat Ukrajnában

A közösségi médiában több felvétel is megjelent cölöpökhöz, vagy póznákhoz kötött, s így pellengérre állított feltételezett fosztogatókról és tolvajokról Ukrajnában - jelentette szerdán a dpa német hírügynökség.

Több felvételen fiatal férfiak láthatóak ilyen helyzetben, letolt nadrággal. Lviv városában pedig villanypóznákhoz kötözött nőket mutattak a felvételek, bár a város térségében egyelőre nem zajlanak komoly harci cselekmények, amelyeket fosztogatók kihasználhatnának. A felvételeket a Kremlhez közeli Telegram-oldalakon is terjesztik.

Az ukrán hatóságok egyébként felszólították a lakosságot, hogy tegyenek le az önbíráskodásról. Mindazonáltal a kijevi vezetés részéről megértő hangokat is lehetett hallani, így Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója próbálta mentegetni ezeket az akciókat.

A Sztrana című hírportálnak a hét elején nyilatkozva, Deniszenko azzal érvelt, hogy a jelenlegi háborús helyzetben a rendőrségi erők nem elegendőek. "Egy fosztogatónak meg kell értenie, hogy minden esetben meg fogja kapni, amit érdemel: először kikötik egy póznához, aztán tíz évre börtönbe kerül" - hangoztatta.

"Megérti, hogy a büntetés helyben és haladéktalanul következik be" - mondta a belügyminiszteri tanácsadó, aki szerint ennek nagyobb hatása lesz a fosztogatókra, mint a bűnügyi eljárás. Hozzátette, hogy ennek egyben "nevelő hatása" is van a többiekre.

A dpa megjegyezte, hogy nincsenek rendelkezésre álló statisztikák az önbíráskodás ilyen eseteiről, illetve az ezeket követő őrizetbe vételekről.

18:09
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: 264 civil halt meg Kijevben

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 264 civil halt meg az ukrán fővárosban a háború kezdete óta - írja a Sky News. A halálos áldozatok között négy gyerek is van.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester (j) és fivére, Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú profi ökölvívó sajtótájékoztatót tart az ukrán fővárosban 2022. március 23-án Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A polgármester sajtótájékoztatót tartott, közben is lehetett hallani a robbanásokat és a lövéseket a városban. Elmondta, hogy a Kijevhez közeli Lyutizh településen is zajlanak harcok.

18:19
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint hackerek támadják a menekülteket segítő szervezeteket

Ukrajna kiberbiztonsági felelőse szerint hackerek támadják a menekülteket segítő jótékonysági szervezeteket - írja a Sky News

18:23
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kitiltották az oroszokat a budapesti vizes világbajnokságról

A Nemzetközi Úszó Szövetség szerdán életbe léptette az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását a 2022-es budapesti vizes világbajnokságról.

A teljes hírt itt olvashatja.

18:33
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

KitKatet sem lehet többet kapni Oroszországban

A Nestle több népszerű márkáját, például a KitKatet és a Nesquiket is kivonja Oroszországból - írja a BBC. Ezentúl csak alapvető élelmiszereit árulja az országban a cég.

Illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Bednyakov
18:46
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Putyin az izraeli miniszterelnökkel

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetről és a keddi izraeli merényletről beszélt szerdán telefonon - jelentette a helyi média szerdán.

Telefonbeszélgetésük során megvitatták az ukrajnai háborús helyzetet, s Putyin részvétét fejezte ki Bennettnek a kedden történt Beér-Seva-i terrortámadás miatt, melyben meghalt négy izraeli civil.

Putyin a Kreml közleménye szerint megosztotta az izraeli miniszterelnökkel az Ukrajna körüli helyzetről kialakított értékelését, figyelembe véve számos külföldi ország vezetőivel fennálló kapcsolatait, és megfogalmazott több elképzelést a folyamatban lévő tárgyalásokról.

Putyin és Bennett legutóbb a múlt héten beszélt egymással, és március elején találkoztak a Kremlben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetítést kért Moszkva felé az izraeli kormányfőtől a tűzszüneti tárgyalásokon.

18:51
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélt dobtak Moszkvában a Kremlre - videó

Egy férfi Molotov-koktéllal támadta meg a Kreml épületét.

A teljes hírt itt olvashatja.

19:05
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 5000 páncéltörő fegyvert ad Svédország Ukrajnának

Újabb 5000 páncéltörő fegyvert ad Svédország Ukrajnának - jelentette be az ország védelmi minisztere. Svédország már korábban is adott 5000 páncéltörő fegyvert Ukrajnának, más hadi felszerelésekkel együtt - írja a The Guardian.

19:24
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: Oroszország népirtást követ el Ukrajnában

"Oroszország népirtást követ el Ukrajnában" - állította Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy müncheni városi tisztségviselőkkel folytatott videókonferencián szerdán.

A korábbi profi ökölvívó bajnok városvezető arra kérte a müncheni hivatalnokokat: fejtsenek ki nagyobb nyomást a német szövetségi kormányra, hogy szakítson meg mindenfajta gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

"Oroszország minden egyes eurót és eurócentet a hadseregébe fektet" - hangsúlyozta Klicsko a kijevi testvérváros elöljáróinak.

Elpusztítják a polgári lakosságot. Elpusztítják az országunkat- tette hozzá Klicsko, aki szerint az orosz hadsereg által használt bombák 500 méteres körzetükben mindent elpusztítanak, ennek megfelelően inkább a polgári lakosság, semmint az ukrán hadsereg elleni fegyvernek lehet őket nevezni.

"Már meg sem tudjuk számolni a halottakat. Rémálom, ami itt történik" - tette hozzá.

19:44
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-Eb-t rendezne Oroszország

Oroszország a most érvényben lévő szankciók ellenére szeretné megrendezni a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

A teljes hírt itt olvashatja.

19:55
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev környékét továbbra is ágyúzzák az orosz erők

Az ukrán fegyveres erők ostromgyűrűbe zárták Kijev megyében Irpiny, Bucsa és Hosztomel körül az orosz erőket, az orosz tüzérség viszont változatlanul folyamatosan lövi a településeket - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a bucsai városvezetésre hivatkozva.

A bucsai tanács hozzátette hivatalos Facebook-oldalán, hogy a megyében számos falvat megszálltak az oroszok, és humanitárius katasztrófa fenyeget ezeken a településeken.

Az ukrán rendőrség szerdán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékozatott, hogy Irpinyben a Kijev megyei rendőrezred hozzálátott a város megtisztításához a szabotőröktől, de elsősorban a helyi lakosok segítése és evakuálása a fő feladatuk. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök az UNIAN ukrán hírügynökség szerint közben a Facebookon azt írta, hogy az orosz tüzérség továbbra is folyamatosan lövi Irpiny lakónegyedeit. Szavai szerint a településen a lakóházak és a többemeletes épületek jelentős része megrongálódott vagy romba dőlt. Áldozatokról ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra adatokat.

Az ukrán légierő keleti parancsnoksága közölte, hogy Harkov megye fölött a légvédelem lelőtt újabb két orosz repülőgépet. A pilóták sorsa egyelőre ismeretlen.

Az ukrán állami vasúttársaság közlése szerint az orosz erők szerdán az a Donyeck megyei Ocseretine vasútállomását lőtték. A vasúttársaság szerint személyi sérülés nem történt.

A Harkov megyével határos oroszországi belgorodi régió kormányzója mindeközben az állította a Telegramon, hogy ukrán lövedék csapódott be az orosz régióban - jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szavai szerint egy faluban robbant a lövedék és vannak sérültek is, de pontos adatokat nem közölt. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy az említett oroszországi régióban az Ukrajna elleni háborúban részt vevő orosz csapataok állomásoznak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen csaknem 16 ezer orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 103 orosz repülőgépet, 125 helikoptert, öt hadihajót, 525 harckocsit és 1590 egyéb páncélost.

20:23
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol polgármestere elhagyta a várost

Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko elhagyta a várost, de így is folyamatos kapcsolatban van a mariupoli hatóságokkal a civil lakosság evakuálása érdekében - írja a Sky News

20:34
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zaharova: Moszkva válaszolni fog Varsónak az orosz diplomaták kiutasítására

Moszkva "a megfelelő módon" fog válaszolni arra, hogy Varsó kiutasította 45 diplomatáját - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Lengyelország szerdán 45 orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek, kémkedéssel vádolva meg őket. A kiutasított személyeknek eltérő sürgősséggel, de legfeljebb öt napon belül el kell hagyniuk az országot. A távozó orosz külügyi alkalmazottak újakkal pótlását nem tervezik Varsóban.
Zaharova azt mondta, Varsó azért utasított ki ilyen nagyszámú diplomatát, hogy szándékosan akadályozza a Lengyelországból Oroszországba távozni szándékozó ukrajnai menekülteknek nyújtott konzuli támogatást. A szóvivő szerint a kiutasítottak száma meghaladja azokét, akik diplomata útlevéllel rendelkeznek a nagykövetségen.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak elmondta, hogy a tárca szervezi a kiutasítottak hazajuttatásának logisztikáját. Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet a Rosszija 24-gyel közölte, hogy a képviselet a munkatársainak mintegy háromnegyedét veszíti el. Mint mondta, Lengyelország gyakorlatilag lenullázza a kapcsolatait Oroszországgal.

20:51
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO szerint 40 ezer katonát veszíthettek el az oroszok

A NATO szerint 40 ezer orosz katona halt meg, sérült meg, vagy került fogságba a négy hete tartó háború alatt - írja a Sky News. A szervezet 7000 és 15 000 közé teszi az elesett orosz katonák számát.

Összehasonlításképp közölték azt is, hogy Oroszország 15 000 katonát veszített el 10 év alatt Afganisztánban.

A becsléseket ukrán és orosz, valamint hírszerzési forrásokra alapozták.

21:04
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Golyóálló mellényeket osztanak a harcok térségében dolgozó orvosoknak

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta 58 ukrán mentőautót vettek az orosz erők tűz alá, és hat egészségügyi alkalmazott vesztette életét, ezért golyóálló mellényekkel látják el közülük azokat, akik a harcok követlen közelében dolgoznak - közölte szerdán Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN ukrán hírügynökség szerint.

A tárcavezető kifejtette, hogy szerdán átadták az első golyóálló mellényeket olyan mentősöknek, akik "golyózáporban mentik az ukránokat a harci cselekmények övezetének határvidékein". A miniszter előző nap nyilvánosságra hozta, hogy az országban a támadások következtében eddig 134 kórházban keletkeztek károk és kilenc romba dőlt - emlékeztetett az UNIAN. Ljasko ugyanakkor biztosított afelől, hogy egyelőre van elegendő egészségügyi dolgozó és gyógyszer Ukrajnában.

21:26
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva amerikai diplomatákat utasított ki

Bekérette az orosz külügyminisztérium az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatáját, akinek átadták az Oroszországból kiutasítandó amerikai diplomaták listáját, válaszul arra, hogy nem kívánatos személynek nyilvánították az orosz ENSZ-képviselet munkatársait. Erről a tárca sajtóosztálya adott ki tájékoztatást szerdán késő este.

"Az amerikai féllel határozottan közölték, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni bármilyen ellenséges fellépése határozott és megfelelő választ fog kapni" - állt a közleményben.
Február végén az Egyesült Államokból kiutasították az orosz ENSZ-képviselet 12 alkalmazottját és a világszervezet titkárságának egy tagját.

Az orosz külügyi tárca megjegyezte akkor, hogy mindez az ENSZ-titkárság nyilvánvaló beleegyezésével történik, és felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel a további eszkalációval.

21:36
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy orosz újságíró Kijevben

Meghalt egy orosz újságíró egy kijevi rakétatámadásban. Az Újságírók Határok Nélkül szervezet szerint Oksana Baulina a független The Insidernek tudósított.

A The Guardian szerint az aktivista és videós újságíró Baulina éppen a kijevi Podolsky negyedben forgatott, ahol egy rakéta egy bevásárlóközpontba csapódott be. A támadásban egy másik civil is meghalt, az újságíróval tartó két ember megsérült, őket kórházba szállították.

21:46
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak családtagjai

Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak gyerekei és feleségeik - összesen kétszázan - Magyarország ungvári főkonzulátusa közreműködésével.

A ma Ungvárra érkezett ötven Donyeck megyei menekült több mint harminc órát utazott autóbusszal és vonattal Kárpátalja megyeszékhelyéig, ahonnan a késő délutáni órákban autóbuszokkal továbbszállították őket Záhonyba. Innen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre indultak, ahol a nemrég felújított idősotthonban szállásolják el a harci cselekmények övezetéből kimenekített nőket és gyerekeket.

A menekülteket fogadó Kuti László konzul elmondta, hogy a külképviselet állami szintű felkérést kapott, hogy "a donyecki térség katasztrófavédelmi munkatársainak a családtagjait menekítsük ki, biztosítsunk számukra ellátást, szállást és biztonságot Magyarországon."

A diplomata közölte, hogy immár a negyedik csoportot, összesen kétszáz főt sikerült megfelelő körülmények között elhelyezni. Kuti László hozzátette, hogy a nőknek és gyermekeknek minden segítséget megadnak, biztosítják az egészségügyi ellátásukat, jogi tanácsadást nyújtanak, sőt, szükség esetén munkavállalási lehetőséget is keresnek a menekülteknek.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai közigazgatásának vezetője kifejtette: a megye feladata az, hogy a külföldi partnerekkel köztük Magyarországgal együttműködve biztonságos körülményeket megteremtve fogadja a menekülésre kényszerülő nőket és gyerekeket. Így az Ukrajnában maradt férfi családtagoknak, jelen esetben a katasztrófavédelem munkatársainak nem kell aggódniuk szeretteik miatt - fogalmazott a kormányzó, megköszönve Magyarország támogatását.

21:51
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU egymilliárd euróra emelte az Ukrajnának nyújtott támogatását

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a javaslatot, amellyel az EU további 500 millió euróval (mintegy 200 milliárd forint) összesen egymilliárd euróra egészíti ki az Ukrajnának nyújtott finanszírozását - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

Közölték: az Európai Békekeret (EPF) keretében elfogadott segítségnyújtási intézkedés lehetővé teszi az EU számára, hogy tovább támogassa az ukrán fegyveres erők képességeit az ország területi egységének és önállóságának védelme, valamint a polgári lakosság biztonságának szavatolása érdekében az orosz katonai agresszióval szemben.

Az intézkedések olyan felszerelések és eszközök - köztük egyéni védőeszközök, elsősegély nyújtására alkalmas készletek, üzemanyag, valamint katonai felszerelések - biztosítását finanszírozzák, amelyek halálos fenyegetéssel szemben nyújthatnak védelmet. A támogatási intézkedés időtartama 12 hónap.

Az uniós tanács közleményében leszögezte, Oroszország katonai agressziója Ukrajna ellen súlyosan sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának elveit, továbbá aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. "Oroszország és bűntársa, Fehéroroszország teljes felelősséggel tartoznik a háborúért, melynek felelőseinek felelniük kell az elkövetett bűncselekményeikért" - fogalmaztak.

Az Európai Unió követeli, hogy Oroszország hagyjon fel katonai akciójával, haladéktalanul és feltétel nélkül vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi egységét, önállóságát és függetlenségét Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül - tették hozzá.

22:12
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A Roszkomosz is csak rubelt fogad el

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója közölte, hogy az orosz űrvállalat ezentúl rubelben fog szerződni minden külföldi partnerével. A Pervij Kanal csatornán Rogozin elmondta, hogy már február 24-én, az Ukrajna ellen indított háború első napján megvitatta a pénzügyminisztérium képviselőivel devizabevételek kérdését, amelyeket az a Roszkoszmosz egyebek között hajtóművek és más csúcstechnológiai termékek szállításáért kap.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó "kompromittált devizában" - így dollárban és euróban - elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra

22:29
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A Renault is felfüggeszti a munkát a moszkvai gyárában

A Renault újra felfüggeszti a munkát a moszkvai gyárában - írja a BBC. A cég egyszer már leállította a munkát a gyárban az orosz-ukrán háború kitörésekor, majd ezen a héten újrakezdték.

22:51
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

A Pentagon szerint támadó helyett védekező pozíciót vettek fel az orosz csapatok Kijevnél

A Pentagon szerint az orosz csapatok Kijevtől északra támadó helyett védekező pozíciót vettek fel, máshol pedig elakadtak - írja a The Guardian. A Pentagon sajtótájékoztatóján jelen lévő újságírók szerint az ukrán csapatoknak sikerült visszaverniük az orosz haderőt, akik így több mérfölddel távolabb kerültek a fővárostól.

Az is elhangzott, hogy az invázió kezdete óta Oroszország 1200 rakétát lőtt ki.

22:59
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

4500 embert evakuáltak szerdán

Az ukrán hatóságok szerint 4500 embert sikerült evakuálni szerdán humanitárius folyosókon keresztül - írja a BBC. Közel 3000 ember közülük Mariupolból Zaporizzsja településre menekült Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint.

Evakuálásra váró helyi lakosok Mariupolban 2022. március 23-án Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov
23:14
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok eddigi vesztesége 40 ezer katona is lehet

A NATO friss jelentése szerint az orosz csapatoknak eddig akár 40 ezer katonája is meghalhatott, sebesülés miatt harcképtelenné vált vagy hadifogságba esett. 

A halottak számát 7 és 15 ezer közé teszik. Összehasonlításként: Afganisztánban 10 év alatt halt meg 15 ezer katona. 

01:55
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol polgármestere elhagyta a várost

Mariupol polgármestere elhagyta a várost - írja a Sky News. Vadim Bojcsenko azt állítja, hogy továbbra is "tartja a kapcsolatot, hogy megmentse a lakosokat az orosz megszállóktól"

A kulcsfontosságú kikötőváros az orosz erők fontos célpontja volt, és az invázió kezdete óta naponta támadások érik.

05:56
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.