Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 28. napjáról.

17:46
Telefonon beszélt Putyin az izraeli miniszterelnökkel

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetről és a keddi izraeli merényletről beszélt szerdán telefonon - jelentette a helyi média szerdán.

Telefonbeszélgetésük során megvitatták az ukrajnai háborús helyzetet, s Putyin részvétét fejezte ki Bennettnek a kedden történt Beér-Seva-i terrortámadás miatt, melyben meghalt négy izraeli civil.

Putyin a Kreml közleménye szerint megosztotta az izraeli miniszterelnökkel az Ukrajna körüli helyzetről kialakított értékelését, figyelembe véve számos külföldi ország vezetőivel fennálló kapcsolatait, és megfogalmazott több elképzelést a folyamatban lévő tárgyalásokról.

Putyin és Bennett legutóbb a múlt héten beszélt egymással, és március elején találkoztak a Kremlben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetítést kért Moszkva felé az izraeli kormányfőtől a tűzszüneti tárgyalásokon.

17:33
KitKatet sem lehet többet kapni Oroszországban

A Nestle több népszerű márkáját, például a KitKatet és a Nesquiket is kivonja Oroszországból - írja a BBC. Ezentúl csak alapvető élelmiszereit árulja az országban a cég.

IllusztrációForrás: Sputnik via AFP/Pavel Bednyakov
17:23
Kitiltották az oroszokat a budapesti vizes világbajnokságról

A Nemzetközi Úszó Szövetség szerdán életbe léptette az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását a 2022-es budapesti vizes világbajnokságról.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:19
Ukrajna szerint hackerek támadják a menekülteket segítő szervezeteket

Ukrajna kiberbiztonsági felelőse szerint hackerek támadják a menekülteket segítő jótékonysági szervezeteket - írja a Sky News

17:09
Klicsko: 264 civil halt meg Kijevben

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 264 civil halt meg az ukrán fővárosban a háború kezdete óta - írja a Sky News. A halálos áldozatok között négy gyerek is van.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester (j) és fivére, Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú profi ökölvívó sajtótájékoztatót tart az ukrán fővárosban 2022. március 23-ánForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A polgármester sajtótájékoztatót tartott, közben is lehetett hallani a robbanásokat és a lövéseket a városban. Elmondta, hogy a Kijevhez közeli Lyutizh településen is zajlanak harcok.

17:01
Pellengérre állítják a feltételezett fosztogatókat Ukrajnában

A közösségi médiában több felvétel is megjelent cölöpökhöz, vagy póznákhoz kötött, s így pellengérre állított feltételezett fosztogatókról és tolvajokról Ukrajnában - jelentette szerdán a dpa német hírügynökség.

Több felvételen fiatal férfiak láthatóak ilyen helyzetben, letolt nadrággal. Lviv városában pedig villanypóznákhoz kötözött nőket mutattak a felvételek, bár a város térségében egyelőre nem zajlanak komoly harci cselekmények, amelyeket fosztogatók kihasználhatnának. A felvételeket a Kremlhez közeli Telegram-oldalakon is terjesztik.

Az ukrán hatóságok egyébként felszólították a lakosságot, hogy tegyenek le az önbíráskodásról. Mindazonáltal a kijevi vezetés részéről megértő hangokat is lehetett hallani, így Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója próbálta mentegetni ezeket az akciókat.

A Sztrana című hírportálnak a hét elején nyilatkozva, Deniszenko azzal érvelt, hogy a jelenlegi háborús helyzetben a rendőrségi erők nem elegendőek. "Egy fosztogatónak meg kell értenie, hogy minden esetben meg fogja kapni, amit érdemel: először kikötik egy póznához, aztán tíz évre börtönbe kerül" - hangoztatta.

"Megérti, hogy a büntetés helyben és haladéktalanul következik be" - mondta a belügyminiszteri tanácsadó, aki szerint ennek nagyobb hatása lesz a fosztogatókra, mint a bűnügyi eljárás. Hozzátette, hogy ennek egyben "nevelő hatása" is van a többiekre.

A dpa megjegyezte, hogy nincsenek rendelkezésre álló statisztikák az önbíráskodás ilyen eseteiről, illetve az ezeket követő őrizetbe vételekről.

16:51
1500 civil épületet és járművet pusztíthattak el az oroszok Ukrajnában

A New York Times becslése szerint 1500 civil épületet, építményt és járművet pusztíthattak el az oroszok a háború kezdete óta.

16:20
Zelenszkij: Franciaországnak segítenie kell véget vetni a háborúnak

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a francia forradalom jelmondatát idézve azt kérte szerdán Franciaországtól, hogy segítsen véget vetni a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak Ukrajnában.

"Azt várjuk Franciaországtól, az önök vezető szerepétől, az önök erejétől, hogy vessen véget a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak (...) hogy segítsen helyreállítani Ukrajna területi integritását" - fogalmazott az ukrán elnök a francia nemzetgyűlés és szenátus tagjaihoz videókonferencia keretében intézett beszédében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia parlament előtt 2022. március 23-ánForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A hírtévék és -rádiók által élőben közvetített ünnepélyes parlamenti ülésen Volodomir Zelenszkij azt kérte az Oroszországban működő francia vállalatoktól, hogy ne támogassák többet az orosz "háborús gépezetet".

"A francia vállalatoknak el kell hagyniuk az orosz piacot. A Renault, az Auchan, a Leroy Merlin és mások nem lehetnek többet Oroszország háborús gépezetének szponzorai" - jelentette ki az ukrán elnök.

16:12
Az orosz Rilov szolidaritásból nem indul az úszó vb-n

Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszó nem indul el a nyári, budapesti világbajnokságon, ezzel támogatva azon honfitársait, akik az oroszok ukrajnai háborúja miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

A 100 és 200 méteres hátúszás tokiói ötkarikás aranyérmese szerdán közölte, sportolótársai mellett kiállva nem utazik el a magyar fővárosban sorra kerülő vb-re.

"Ezzel szeretném támogatni az orosz paralimpikonokat, és minden olyan sportolót, akiket kizártak a nemzetközi versenyekből" - áll Rilov közleményében.

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA az orosz offenzíva miatt az ország, illetve Fehéroroszország sportolóit csak semleges színekben engedi versenyezni. A szervezet ezzel az engedékenyebbek közé tartozik, ugyanis a legtöbb sportági szövetség - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően - kitiltotta eseményeiről mindkét ország sportolóit.

A vizes világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik Budapesten.

16:07
Újra telefonon beszélt Putyin és Scholz

Olaf Scholz német kancellár a csütörtöki NATO-, EU- és G7-csúcstalálkozó előtt megint felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A teljes hírt itt olvashatja.

15:53
Odessza elestével határos lehet a NATO és Oroszország a Dunán

A február 24-e óta tartó orosz-ukrán háború rávilágított egy másik térségbeli posztszovjet állam, az Ukrajna és Románia között fekvő Moldovai Köztársaság sebezhetőségére. Moldova nem tagja sem az Európai Uniónak, sem a NATO-nak, de a chi?inăui nyugatbarát vezetés, élén Maia Sanduval, az ország első női köztársasági elnökével arra törekszik, hogy csatlakozzanak az EU-hoz. E törekvést nagyban megnehezíti az országban élő orosz kisebbség, illetve az autonóm Gazauzia, de legfőképpen a szakadár Transznisztria régió, amely területén orosz csapatok állomásoznak. Számos elemző és szakértő attól tart, hogy Moldova lehet Oroszország következő célpontja.

A teljes cikket itt olvashatja.

15:25
Putyin: Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal

Oroszország nem hajlandó "kompromittált devizában" - így dollárban és euróban - elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben - kezdjük ezzel - az orosz rubelre térünk át - szögezte le az orosz elnök.

Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt "a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron".

15:09
A Kreml is megerősítette, hogy Putyin egyik tanácsadója lemondott

A Kreml is megerősítette, hogy Anatolij Chubais, Vlagyimir Putyin egyik tanácsadója lemondott - írja a Sky News. Azt viszont nem erősítették meg, hogy Oroszországot is elhagyta.

Anatolij ChubaisForrás: Sputnik via AFP/Evgeny Biyatov
14:56
A NATO megerősíti a keleti vonal védelmét

A NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta,a megerősítés szárazföldi, légi és tengeri harccsoportok telepítését jelenti.

A NATO a négy új harccsoport telepítése mellett megerősíti a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőit, ezzel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a szövetség keleti régiójának teljes hosszán, a Balti régiótól a Fekete-tengerig - közölte a főtitkár.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart BrüsszelbenForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
14:42
Megölhettek egy orosz parancsnokot Mariupolban

Ukrán jelentések szerint megöltek egy orosz ezredest, Alekszej Sarovot. A dandárparancsnok halálhírét Szergej Bratcsuk, Odessza hadügyekben illetékes szóvivője osztotta meg, majd az ukrán hírügynökségek is beszámoltak róla.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem erősítettek meg, de nem is cáfolta a hírt.

14:27
Körbevették az oroszok Szumit

Majdnem teljesen körülzárták Szumi városát az orosz csapatok, ennek elére még akár hetekig kitarthatnak - mondta Andrij Baranov, a városi tanács tagja a BBC-nek. Azt is elmondta, körülbelül 100 ezer ember hagyta el eddig a várost az egyetlen folyosón, Poltava felé, amely egyúttal a segélyszállítmányok csatornája is.

Hozzátette, habár a várost nem érték olyan súlyos támadások, mint pl. Mariupolt, az infrastruktúra itt a bombázások célpontja volt.

14:11
Eddig csak két fogolycsere történt az oroszok szerint

Két fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között a háború kitörése óta - állítja az orosz külügyminisztérium.

A Sky News szerint ezzel kapcsolatban nem közöltek részleteket, Melitopol polgármestere - akit hetekkel ezelőtt raboltak el, majd néhány nap után elengedtek - viszont azt mondta, hogy kilenc elfogott orosz katonáért cserébe távozhatott.

13:56
Putyin egyik tanácsadója elmenekült Oroszországból

Anatolij Chubais, az orosz elnök egyik közeli tanácsadója kilépett a kormányból, és elmenekült Oroszországból, mert ellenzi az orosz-ukrán háborút - írja a Sky News.

Ő lehet a legmagasabb beosztású politikus, aki elhagyta Oroszországot és nyilvánosan ellenezte a háborút. A Reuters kereste telefonon az egykori minisztert, hogy mondja el, miért hagyja ott az országot, de ő válasz nélkül lerakta.

13:32
Így néz ki a levegőből a romokban álló Mariupol - videó

Mariupol hetek óta súlyos támadások alatt áll. A bombázások, rakétatámadások és az ágyútüzek miatt mostanra gyakorlatilag egy épület sem maradt épségben. A lakosság kimenekítése is nagyon lassan halad, a humanitárius folyosókon sokszor nem biztonságos az evakuálás.

 Mariupol már 23 napja van ivóvíz nélkül, az élelem is vészesen fogy. 

13:19
Ukrajna: eddig 15 ezer orosz katona halt meg

Oroszország 15 600 emberét veszítette el azóta, hogy a csapatok február 24-én megszállták Ukrajnát – állítja az ukrán kormány. A hatóságok azt is közölték, hogy az orosz fegyveres erők 517 harckocsit és 1578 páncélozott járművet veszítettek. 

A Sky News ugyanakkor megjegyezte, ezeket a számokat egyelőre nem tudták független forrásokból hitelesíteni. 

24