Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 29. napjáról.

04:58
Ez a közvetítésünk véget ért

A továbbiakban EBBEN A CIKKBEN írunk az orosz-ukrán háborúról.

00:32
Több, mint 3300 embert evakuáltak ma Ukrajnában

Csütörtökön összesen 3343 embert evakuáltak Ukrajna városaiból humanitárius folyosókon keresztül – közölték az ukránok.

00:25
Az ukránok az orosz utánpótlást támadják

Az ukrán erők nagy értékű célpontok ellen indítottak csapásokat Ukrajna oroszok által megszállt területein – közölte a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében.

A célpontok eközött lőszerraktárak is vannak a Sky News szerint. Ukrajna továbbra is "a logisztikai eszközöket célozza meg az orosz kézben lévő területeken" - írják.

00:23
A Staatsoper nem hajlandó kirúgni az orosz művészeket

Nem lehet a világot származás alapján jóra és rosszra osztani - írta közleményében a bécsi operaház, a Saatsoper. Ezért sem a zenekari tagok, sem a balettművészek közül nem rúgják ki az oroszokat.

A Staatsopertől az oroszellenes hisztéria miatt többen az orosz művészek elbocsátását követelték az orosz-ukrán háború miatt. Az operaház közleményt adott ki, amelyben elutasították ezt. Azt írták a világot nem lehet ketté osztani, jókra és rosszakra az alapján, ki milyen származású.

16:55
Fogolycsere történt Oroszország és Ukrajna között

Iryna Vereshchuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese a Facebookon közzétett nyilatkozatában bejelentette, hogy 11 orosz civil tengerész térhetett vissza Oroszországba, miután kimentették őket egy elsüllyedt hajóról Odessza kikötőváros közelében.

Cserébe 19 ukrán tengerészt engedtek el az oroszok - mondta.

Továbbá az oroszok 10 ukrán katonát engedtek szabadon 10 elfogott orosz katonáért cserébe - írja a Sky News.

16:52
A G7 Oroszország aranytartalékaival kapcsolatban szigorítana

A világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az EU vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon Oroszország nemzetközi szervezetekben betöltött szerepének felülvizsgálatát kérik, valamint szankcionálni kívánnak minden olyan tranzakciót, amely Oroszország aranytartalékait érinti - tájékoztattak a tanácskozás részleteit ismerő források csütörtökön.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport által szorgalmazott, Oroszország aranytartalékait érintő szankciók célja annak biztosítása, nehogy Moszkva kijátssza a Nyugat pénzügyi és gazdasági megszorító intézkedéseit.A tanácskozás résztvevői között egyetértés van abban is, hogy a nemzetközi szervezetek és multilaterális testületek nem folytathatják tevékenységüket Oroszországgal úgy, mintha mi sem történt volna - közölték.

16:32
A svéd posta is lépett Oroszországgal szemben

Nem szállítanak levelet Oroszországba, és nem fogadnak levelet onnan.

16:05
Orbán Viktor: A NATO-csúcson sikerült érvényesítenünk a magyar nemzeti érdekeket!

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-videójában bejelentette, hogy teljes mértékben sikerült érvényesíteni a magyar érdekeket a NATO-csúcson. Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, nem szállít fegyvereket sem, és a NATO sem szállít fegyvereket Magyarországon keresztül. Nem lesz légtérzár sem Ukrajna felett, mert a szövetség azt fogadta el célként, hogy a háború nem terjedhet magyarország határain túlra.

Bővebben erről ITT olvashat!

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
16:03
Harmincöt tonnányi segélyszállítmányt küld Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincöt tonnányi segélyszállítmányt visz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps program támogatásával Budapestről, hogy segítsen az ukrajnai háború kárvallottjainak.

A furgonok csütörtöki indulásakor Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a kormány álláspontja világos és határozott: a legfontosabb feladat megóvni Magyarország biztonságát és békéjét, ugyanakkor erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte, hogy a háború kitörése óta több mint 110 tonna élelmiszert vittek Ukrajnába, elsősorban Kárpátaljára.
Ez az első alkalom, hogy még tovább mennek, mert a felelősségük nem csupán a Kárpátokon innen élő magyarokra terjed ki, hanem mindenkire, aki szenved a háborútól - jegyezte meg.

15:44
Az ukránok szerint már közel 16 ezer orosz áldozata van a háborúnak

Közzétette a Ukrán Külügyminisztérium  az orosz sereg veszteségeire vonatkozó legfrissebb adatokat.

Ez alapján 15 800 orosz katona halt meg a háborúban március 24-ig, 1597 harci járművet lőttek ki, emelett 124 helikopter és 530 tankot.

A Kreml adatai ennék jóval alacsonyabb számokat tartalmaznak, ők 498 halottról és 1597 sérültről tájékoztattak - írja a Sky.

15:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára újabb egy évig hivatalban marad

A NATO vezetői ma megállapodtak abban, hogy egy további egy évvel, 2023 szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkári mandátumát, mivel az ukrajnai háború miatt - írja a BBC.

Stoltenberg Twitter-üzenetében megerősítette a döntést.

Stoltenberg 2014 októbere óta tölti be ezt a pozíciót, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

15:30
Nem lehet egyoldalúan módosítani a gázszállítási feltételeken

Az orosz gázszállító nem módosíthat a Jamal-gázvezetékről szóló szerződésben rögzített fizetési feltételeken, Lengyelország az érvényes kötelezettség-vállalásaival összhangban tartja be a megállapodást - közölte csütörtökön a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató.

Pawel Majewski, a PGNiG vezérigazgatója azon bejelentésre reagált nyilatkozatában, miszerint Moszkva a földgáz-szállításoknál rubelelszámolásra térne át egyes államok esetében.

Majewski szerint Lengyelország részéről az áttérésre nemigen van lehetőség.

Ez nem úgy van, hogy a szerződtetett fél (adott esetben a szállító) tetszőlegesen módosíthat a fizetés módszerein. Hangsúlyozta, hogy a PGNiG úgy fogja megvalósítani a szerződést, ahogyan erre kötelezettséget vállalt

- mondta.

15:23
Zelenszkij repülőket, harckocsikat és több fegyvert kér a NATO-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a NATO-t, hogy a szövetség összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát biztosítsa Ukrajna számára, továbbá adjon több rakétavetőt, légvédelmi rendszert és hadihajók elleni fegyvert.

Volodimir Zelenszkij a NATO ülésén mondott beszédet videónForrás: NurPhoto via AFP/Daniel Pier/NurPhoto/Daniel Pier

Az államfő erről az észak-atlanti szervezet csütörtöki csúcstalálkozójának résztvevői előtt videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében szólt.

Oroszország évtizedek óta rengeteg erőforrást halmozott fel. Katonai erőforrásokat: felszereléseket, bombákat és rakétákat. Őrült pénzt fektettek a halálba, miközben a világ az életbe invesztált - indokolta azt, hogy miért is van szüksége Ukrajnának a Nyugat támogatására.

Nem kaptunk egyértelmű választ. Nekünk sokkal kevesebb repülőgépünk van, mint Oroszországnak. Ukrajna kért repülőgépeket, hogy ne veszítsünk el annyi embert. A NATO-nak több ezer harci repülőgépe van, de mi nem kaptunk egyet sem. Tankokat is kértünk, hogy felszabadíthassuk városainkat, ahol Oroszország emberek százezreit tartja túszul, szándékosan kiéhezteti a lakosokat, szó szerint hamuvá változtatja a lakónegyedeket. A szövetségnek legalább húszezer tankja van.

Ukrajna az összes tank egy százalékát kérte, hogy adják át vagy adják el neki, de erre sem kapott egyértelmű választ - fejtette ki az elnök. Hozzátette, hogy Ukrajna minden szövetségesének hálás a már nyújtott katonai segítségért, de ez nem elegendő az orosz támadások megállításához.

Beszédében Zelenszkij felszólította a NATO-t, többé ne mondja azt, hogy az ukrán hadsereg, "amely az Oroszországgal vívott háborúban megmutatta erejét", nem felel meg a szövetség standardjainak. Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, és mennyivel tudunk hozzájárulni Európa és a világ közös biztonságához - hangoztatta.

Most a NATO-n a sor, hogy megmutassa, mire képes, bizonyítsa, hogy egy igazán erős védelmi szövetség. "A világ és különösen Ukrajna pedig valódi cselekvést és biztonsági garanciákat vár - szögezte Volodimir Zelenszkij.

15:16
A dán miniszterelnök emlékeztette az ukrán menekülteket: A státuszuk csak átmeneti

A Dán Királyság miniszterelnöke, Mette Frederiksen kijelentette, "menekültnek lenni átmeneti állapot. Ez azt jelenti, hogy amikor lehetőséged nyílik rá, haza kell térned, és részt kell venned hazád újjáépítésében". 

Frederiksen azután emlékeztette az ukrán menekülteket befogadásuk és gondozásuk átmeneti jellegéről, miután a dán parlament megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a menedékesek számára, hogy Dániában munkába álljanak, tanuljanak és szociális ellátásban részesüljenek. Erről bővebben itt olvashatnak. 

14:42
A NATO megerősíti a keleti védelmét

A NATO vezetői megállapodtak arról, hogy megerősítik védelmi erőiket keleten – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Stoltenberg azt mondta, hogy négy új harccsoportot küldenek Magyarországra, Szlovákiába, Bulgáriába és Romániába. Aktiváltuk a NATO védelmi terveit, és 40 ezer katonát helyezünk el keleti szárnyunkon - írja a BBC.

A The Guardian azt is hozzátette, a NATO-főtitkár továbbra is hangsúlyozza: a NATO nem telepít csapatokat Ukrajnába.

"Minden intézkedést és döntést meghozunk annak érdekében, hogy szavatoljuk az összes szövetséges teljes körű biztonságát és védelmét. Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését" - tette hozzá a főtitkár.

14:22
Külön osztályt indítanak Bécsben az Ukrajnából menekült gyereknek

A bécsi iskolákban már tíz külön osztályt indítottak az Ukrajnából menekült gyerekeknek, ezenkívül több mint 800 menekült iskolást helyeztek el a meglévő osztályokban - mondta el Martin Polaschek osztrák oktatásügyi miniszter újságíróknak csütörtökön, amikor látogatást tett az egyik iskolában.

A külön létrehozott osztályokban legfeljebb 25 diák tanul.

Csoportonként két tanár foglakozik velük. A fő hangsúly a német nyelv oktatásán van, és az iskolaszékek figyeltek arra is, hogy az újonnan alkalmazott pedagógusok között ukránul beszélők is legyenek.

Christoph Wiederkehr, Bécs oktatásügyi tanácsosa arról számolt be, hogy eddig kétezer háborús menekült gyermeket regisztráltak az osztrák fővárosban. Elmondása szerint arra számítanak, hogy az új helyzetben a pedagógiai tapasztalattal rendelkező menekülteket is bevonják majd az iskolai munkába.

14:19
Az oroszok szerint Joe Biden fia pénzelhette az ukrajnai biolaboratóriumokat

Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek a befektetési alapja részt vett az ukrajnai biolaboratóriumok finanszírozásában, amelyek Moszkva szerint részesei voltak a Pentagon ukrajnai biofegyver-programjának - állította csütörtökön Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka.

A beérkező anyagok lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük az amerikai kormányzati szervek és az ukrajnai bioobjektumok közötti együttműködés rendszerét. Figyelemre méltó a jelenlegi amerikai vezetéshez közel álló struktúrák, különösen a Hunter Biden által vezetett Rosemont Seneca befektetési alap részvétele - mondta Kirillov a tájékoztatón.

A tábornok szerint a 2,4 milliárd dolláros pénzügyi forrásokkal rendelkező alap kapcsolatban áll amerikai hadiipari beszállítókkal, köztük a Metabiotával, amely, mint mondta, a Black and Veach céggel együtt a Pentagon biolaboratóriumi berendezéseinek egyik fő beszállítója világszerte.

13:52
Terence Hill megosztotta a véleményét a háborúról

A 82 éves olasz filmsztár a TV Sorrisi e Canzoni olasz magazinnak adott egy hosszabb interjút, és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

Hogy mit mondott Terence Hill, arról ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Terence HillForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Soeder
13:40
Kiszabadult az elrabolt színházigazgató

Szabadon engedték a herszoni színház igazgatóját, Olekszandr Knigát.

Kniga kiszabadulását egyik kollégája, Oleksandr Mudrij színész erősítette meg a Le Monde francia napilapnak.

13:28
Segélycsomagot küld Ukrajnába Dél-Korea

Golyóálló sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegélycsomagokat küldött Dél-Korea Ukrajnának - jelentette be a szöuli védelmi minisztérium csütörtökön.

A japán kormány közben azt fontolgatja, hogy további 100 millió dollár támogatást küld az országba, valamint egészségügyi tisztségviselőket is küldene Lengyelországba, illetve más szomszédos országokba a menekült ukránok megsegítésére - írja az MTI.

14