Foglyokat cseréltek az oroszok és az ukránok

Események

Harkov, Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, katona, harc, támadás, bombázás,  conflict Horizontal
A serviceman of Ukrainian military forces holds a FGM-148 Javelin, an American-made portable anti-tank missile, at a checkpoint, where they hold a position near Kharkiv on March 23, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 29. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül63 bejegyzés
05:30
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán államfő világméretű tiltakozásra szólított fel

Világméretű tiltakozásra szólította fel szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen.


- mondta Zelenszkij egy angol nyelvű videóüzenetben. "Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat!"

Az orosz invázió egy hónapos évfordulójának előestéjén tartott tüzes beszédében Zelenszkij felszólította a világot, hogy "március 24-től szálljon szembe a háborúval". "Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!" - hangoztatta.

Több száz civil halt meg, több százan megsebesültek, és több mint hárommillió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én támadást indított ellene.

05:37
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT elutasította az orosz határozatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán megbukott az Oroszország által kezdeményezett felhívás, amely az Ukrajnának nyújtandó segélyekhez való hozzáférésről és a polgári lakosság védelméről szólt, de amely nem említette Moszkva szerepét a válságban. Az indítvány mellett csupán Oroszország és Kína szavazott igennel, a testület többi 13 tagja tartózkodott.

A Biztonsági Tanács határozatának elfogadásához legalább kilenc igen szavazatra van szükség, és arra, hogy Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország vagy az Egyesült Államok ne emeljen vétót.

Ülésezik az ENSZ BT Forrás: AFP/2022 Getty Images/David Dee Delgado

A világszervezetben azóta fokozódik a diplomáciai viszály, hogy Oroszország február 24-én elindította az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett akciót, amelynek célja Ukrajna katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden elítélte Oroszország "abszurd háborúját".

05:45
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia több ezer páncéltörő rakétát küld Ukrajnának

Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök jelenti be a hét vezető ipari hatalom (G7) és a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel.

Ukrán katona egy FGM-148 Javelin hordozható páncéltörő rakétával Forrás: AFP/Sergey Bobok

A brit kormány Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának, és 400 millió font (csaknem 180 milliárd forint) humanitárius és gazdasági segély folyósítására is kötelezettséget vállalt - áll a Downing Street csütörtöki tájékoztatásában.

05:46
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Brit támogatás a dezinformációk ellen

A brit külügyminisztérium 4,1 millió font pótlólagos sürgősségi finanszírozást nyújt a BBC közszolgálati médiatársaság külföldre sugárzó világszolgálatának, a BBC World Service-nek a háborús térségbe irányuló ukrán és orosz nyelvű tartalomszolgáltatás támogatására.

Ennek célja a Downing Street csütörtöki közlése szerint a háborúról Oroszországban és Ukrajnában terjesztett álinformációk ellensúlyozása.

05:48
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Összehangolják a háborús bűncselekmények vizsgálatát

Dominic Raab brit igazságügy-miniszter elnökletével csütörtökön több ország igazságügyi és külügyminiszterei üléseznek Hágában, hogy összehangolják a holland városban működő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények felderítésére indított vizsgálatok támogatását.

Raab a Downing Street tájékoztatása szerint a hágai ülésen további egymillió fontos brit finanszírozást jelent be az ICC számára, emellett felajánlja, hogy a londoni rendőrség háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.

06:11
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Több milliárd forint adomány érkezett már a segélyszervezetekhez

Több milliárd forintra tehető az Ukrajnából menekülők megsegítésére összegyűjtött adományok összege, és nagyon sok a tárgyi felajánlás is a legnagyobb magyar segélyszervezetek tájékoztatása szerint - írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

Rendszeresen indulnak tartósélelmiszer-adományok Magyarországról Ukrajnába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ország egy emberként fogott össze a háború elől menekülők megsegítése érdekében. Csak a Vöröskeresztnek több mint 140 vállalkozás jelezte együttműködési vagy foglalkoztatási szándékát, és sokan segítenek önkéntes munkájukkal is. A felajánlott szálláshelyek száma csak a múlt héten 4400 volt.

06:23
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz nagykövet: Az Egyesült Államok szítja az oroszellenességet

Az Egyesült Államok az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentéseivel igyekszik gonosznak beállítani Oroszországot a nemzetközi közvélemény előtt, és szítani akarja az oroszgyűlöletet - jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerdán.

Anatolij Antonov Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A diplomata szavaival arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter előzőleg azt mondta, hogy az Egyesült Államok értékelése szerint háborús bűncselekményeket követtek el orosz katonák Ukrajnában. Hozzátette, az amerikai vezetés következtetései a rendelkezésre álló nyilvános és hírszerzési információk gondos elemzésén alapulnak. Kifejtette, hogy Washington nyomon fogja követni a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos értesüléseket, és meg fogja osztani ezeket szövetségeseivel és a nemzetközi szervezetekkel.

06:37
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzet kellett oltani Csernobilban

Négy tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az ukrán parlament a hét elején közölte, hogy a két négyzetkilométeres területen hét tűz ég, és ezeket valószínűleg orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozta. A lezárt atomreaktor körüli terület - a valaha volt legsúlyosabb polgári nukleáris baleset helyszíne - a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll.

Drónfelvétel a csernobili szarkofágról néhány nappal az oroszok bevonulása után Forrás: EyePress via AFP
06:44
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg védelmi állásokat létesít Ukrajnában

Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte védelmi állások kialakítását - közölte a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.

"Az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat" - mondta a névtelenséget kérő tisztviselő, miközben a Pentagon kedden még úgy becsülte, hogy az orosz erők 15-20 kilométerre vannak a főváros központjától. "Az vettük észre, hogy az oroszok beássák magukat és védekező pozíciókat alakítanak ki. Nem arról van szó, hogy nem haladnak előre, hanem arról, hogy nem próbálnak előre haladni. Védekező pozíciókat foglalnak el."

Az orosz hadsereg most úgy tűnik, hogy az oroszbarát szakadár Luhanszk és Donyeck keleti régiót helyezi előtérbe. "Úgy véljük, hogy megpróbálják mozgásképtelenné tenni az ukrán erőket", amelyeket 2014 óta a szakadár területekkel közös frontvonal mentén telepítettek, "hogy ne lehessen őket máshol bevetni" - magyarázta.

06:57
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai diplomatákat utasítanak ki az oroszok

Oroszország bejelentette, hogy kiutasít számos amerikai diplomatát, miután az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági aggodalmak miatt kiutasítja az ország New York-i ENSZ-képviseletének orosz diplomatáját, később pedig bejelentette, hogy kiutasít egy további kémnek tartott oroszt az ENSZ-ből.

Hétfőn az orosz külügyminisztérium beidézte John Sullivan moszkvai amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzon Joe Biden elnök által az orosz vezető Vlagyimir Putyin „háborús bűnösnek" minősítése ellen.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője később megerősítette, hogy megkapták az orosz külügyminisztériumtól a „persona non grata"-nak nyilvánított diplomaták listáját, azt ugyanakkor nem közölték, hogy hányan szerepelnek a listán, és mikor utasítják ki őket Oroszországból.

Habár a hírek "diplomatákról" szólnak, az esetek túlnyomó többségében olyan embereket érintenek a kiutasítási szankciók, akik részben vagy teljesen hírszerzési feladatokat látnak el a fogadó országban. 

07:23
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol romokban, de a kikötő érintetlen

Körülbelül még 100 000 ember lehet Mariupol kikötővárosban élelem, víz és fűtés nélkül.

Miközben a város jelentős részét szétlőtték az oroszok, a stratégiailag fontos kikötő területe nagyrészt érintetlen. Ezt támasztják alá a legfrissebb, a kikötőről készült műholdfelvételek is.

A mariupoli kikötőt nem érte találat Forrás: Maxar
07:44
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna arcfelismeréssel azonosítja az orosz halottakat

Ukrajna arcfelismerő szoftvert használ az orosz katonák holttesteinek azonosítására és családjuk tájékoztatására – mondta Ukrajna miniszterelnök-helyettese a Reuters hírügynökségnek.

Mihajlo Fedorov, aki Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztériumát is vezeti, elmondta, hogy az ország a New York-i székhelyű Clearview AI cég által biztosított technológiát használja. A Clearview alapítója szerint a cég több mint kétmilliárd képhez fér hozzá a VKontakte orosz közösségimédia-szolgáltatástól.

A Reuters értesülései szerint a szolgáltatást Ukrajna számára ingyenesen biztosítják, Oroszországnak nem.

07:46
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lángokban áll Bergyanszk kikötője

Az ukrán sajtó szerint lángokban áll a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében található Bergyanszk kikötője. A város Mariupoltól mintegy 75 km-re északnyugatra található.

Az ukrán belügyminisztérium főtanácsadója, Anton Gerascsenko Twitter-fiókjába feltöltött egy fotót, amelyen a kikötőből gomolygó hatalmas füstfelhő látható.

Michael Horowitz biztonságpolitikai elemző szerint

Oroszország katonai felszereléseket tárol a kikötőben.

Meg nem erősített források szerint egy lőszerraktárat, valamint több orosz haditengerészeti hajót ért rakétatámadás - tette hozzá a The Guardian.

07:56
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kreatív műtárgyvédelem a háború közepén - fotó

Kijevi városi alkalmazottak homokzsákokkal borítják be Dante Alighieri olasz költő, író és filozófus emlékművét, hogy megvédjék az orosz lövedékektől Forrás: AFP/Sergei Supinsky
08:17
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: újabb seregeket visznek az oroszok a határhoz

Az ukrán hadsereg állítása szerint Oroszország már eddig is súlyos veszteségeket szenvedett, ezért várhatóan újabb seregeket csoportosít a határnál - írja a BBC.

Hozzátették, független forrásból egyelőre nem tudták ellenőrizni az ukránok állítását.

08:29
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Sokkoló drónfelvétel a háborús pusztításról - videó

Kijev, Mariupol és más nagyvárosok felett készült felvételekből vágott össze egy párperces videót a BBC. A drónfelvételeken összedőlt házakat, szétlőtt társasházakat, lebombázott hidakat lehet látni. 

A videót a BBC oldalán lehet megnézni. 

08:52
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A kormány intézkedései tompítják a háború hatásait

A legjobbkor jöttek a magyar kormány juttatásai - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Magyar Nemzetnek, amikor arról kérdezték, milyen hatással van a magyar gazdaságra az orosz-ukrán háború. 

A teljes cikket itt tudják elolvasni. 

08:57
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Puccs készülhet Putyin ellen

Hétről hétre nagyobb az esély, hogy puccs készül Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a háborúja miatt - állítja egy, az orosz hírszerzés központjában dolgozó informátor.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók, a nemzetközi kritikák és a háborús veszteségek hamarosan lázadáshoz vezethetnek. 

Erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. 

09:02
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint ezer menekült érkezett Budapestre

Szerdán 1034 menekültet fogadott a rendőrség a társszervekkel együtt a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba.

Az érkezők között 442 gyerek volt.

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 248 ember, köztük 165 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írták.

A BOK Csarnok humanitárius tranzitpontként üzemel. Itt ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve Forrás: Nagy Boglárka
09:11
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Képeken és videón a lángoló bergyanszki kikötő

A felvételek hitelességét egyelőre nem lehetett független forrásokból megerősíteni.

09:29
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Sorban állnak az emberek az ételért az ostromlott Mariupolban - fotó

Több mint 100 ember várt türelmesen a sorban, hogy egy teherautóból élelmiszerhez és más nélkülözhetetlen dolgokhoz jusson, miután szerdán végre célba ért a segélyszállítmány Mariupolba.

Élelmiszerért állnak sorba az orosz ellenőrzés alatt álló Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov
09:40
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Boris Johnson: Putyin átlépett egy határt

Boris Johnson brit miniszterelnök a mai brüsszeli NATO-csúcs előtt azt mondta, Putyin mostanra átlépte azt a bizonyos "vörös vonalat", ezért a szankciókkal további nyomást kell gyakorolni az orosz elnökre.

- tette fel a kérdést a brit miniszterelnök. Hozzátette azt is, szerinte több katonai támogatást kell nyújtani az ukránoknak. "Ez azt jelenti, hogy kötelességünk segíteni nekik, hogy megvédhessék magukat és a szeretteiket" - hangsúlyozta.

Azt is elárulta, hogy hamarosan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - foglalta össze a Sky News.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: AFP/Jeff J Mitchell
09:53
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs biztonságos út Mariupolból kifelé

Hét humanitárius folyosóról állapodtak meg csütörtökre az ukrán városokból - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Mariupolból nem állapodtak meg biztonságos átjáróban. Verescsuk szerint Oroszország nem engedi, hogy biztonságos folyosót alakítsanak ki a déli kikötőváros központjából - írja a The Guardian.

Szerdán sem nyitottak humanitárius folyosót Mariupolból, így pedig rendkívül kockázatos elhagyni az ostrom alatt tartott várost Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov
10:03
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A repüléstilalmi zóna teljes körű háborúhoz vezethetne

Egy háború Oroszország és a NATO között még több halált, szenvedést és pusztítást okozna - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben. Azt is hangsúlyozta, az észak-atlanti szövetség

felelőssége ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra.

Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
10:15
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Tartalékosokat küldene a frontra Oroszország

A brit védelmi minisztérium csütörtöki jelentése szerint az orosz hadsereg jó eséllyel

tartalékos katonákat és külföldi zsoldosokat küld a frontra,

hogy így pótolja a veszteségeit.

10:26
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Három ország repülési tilalmi övezetet akar

Az M1 értesülései szerint három balti ország - a lettek, litvánok, észtek - parlamenti határozatot fogadtak el arról, hogy felkérik a NATO-t, létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében.

A REPÜLÉSTILALMI ZÓNA KIZÁRNÁ AZ UKRÁN LÉGTÉRBŐL A NEM NATO-KÖTELÉKBE TARTOZÓ RAKÉTÁKAT, HELIKOPTEREKET VAGY DRÓNOKAT.

A balti államok javaslatáról részletesebben itt írtunk.

Légvédelmi rendszer Ukrajnában Forrás: AFP
10:33
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: egy orosz hadihajó semmisült meg a bergyanszki kikötőben

Az ukrán hadsereg szerint egy orosz hadihajót semmisítettek meg a déli kikötővárosban. Az ukrán sajtó szerint egy orosz hajó elsüllyedt, két másik pedig lángokban áll, valamint egy lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt is eltaláltak.

A BBC egyelőre nem tudta hitelesíteni az információt.

10:45
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Közel ezer civil áldozata lehet már a háborúnak

Az ENSZ szerint 977 civil halt meg Ukrajnában, mióta Oroszország közel egy hónapja megtámadta az országot.

Az áldozatok közül 81 kiskorú volt.

10:58
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Utcaképek az ostromlott ukrán városokból - fotók

Egy férfi áll a romok között a 260 ezer lakosú Zsitomir egyik lerombolt iskolájában Forrás: AFP/Fadel Senna

Sorban állnak az emberek az ételért és a segélyszállítmányokért Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Tüzérségi támadás miatt megsemmisült lakóház Harkovban Forrás: MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange

Folyamatosan frissülő galériánkban még több képet láthatnak!

11:06
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden megérkezett Brüsszelbe

Az amerikai elnök megérkezett Brüsszelbe, ahol a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóját tartják csütörtökön - írja a Sky News.

Sajtóértesülések szerint Boris Johnson brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő is megérkezett már a mai tárgyalássorozatra.

11:13
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter is megérkezett Brüsszelbe

- írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

11:26
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb várost foglalhattak el az oroszok

Az orosz hadsereg bevette a Harkov megyében található Izjum városát - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint szerda este és éjszaka nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi csapásokkal megsemmisítettek:

- 13 ukrán légvédelmi rendszert a Kijevtől délre fekvő Danilivka faluban,

- egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt a Donyeck megyében lévő Bahmut faluban

- és egy állomáshelyet Liszicsanszk városában.

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka 60 ukrán katonai létesítményt, köztük két parancsnoki állást, a légvédelem pedig két drónt semmisített meg Haroiv és Sztara Markivka falu közelében. 

Konasenkov újabb dokumentumok bemutatását ígérte azokról a biolaboratóriumi kísérletekről, amelyeket Moszkva szerint a Pentagon finanszírozásából, katonai céllal folytattak Ukrajnában - írja az MTI.

11:49
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az elfoglalt Izjum városa

Alig maradt valami a lebombázott házakból.

11:58
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Elraboltak egy ismert rendezőt az oroszok Herszonban

Elrabolták Olekszandr Kniga színházigazgatót – közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter.

Szemtanúk szerint

KILENC OROSZ KATONAI JÁRMŰ ÁLLT MEG SZERDA KORA REGGEL AZ IGAZGATÓ HÁZÁNÁL.

A színházigazgatóról itt írtunk részletesebben.

12:07
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lemondott egy ukrán miniszter

Lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter, Roman Lescsenko. Az okot egyelőre nem közölték - írja a Reutersre hivatkozva a Híradó.hu.

Roman Lescsenko 2020 decembere óta töltötte be ezt a tisztséget, és szerdán azt mondta, hogy a háború miatt idén több mint a felére csökkenhet Ukrajna tavaszi vetésterülete. Ez komoly élelmiszer-ellátási problémákat okozhat a világ más részein, mivel Ukrajna jelentős gabonaexportőr.

A parlamentnek valószínűleg már ma szavaznia kell a lemondás elfogadásáról.

12:21
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik a NATO-csúcs - fotó

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (a harmadik sorban jobbról) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
12:36
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Putyin villámháborúja kudarcot vallott

Volodimir Zelenszkij a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjút. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, a kelet-ukrajnai Hosztomel, Volnovakha és Bucha városa "nem létezik többé, de a legfájóbb veszteséget az emberéletek jelentik".

- mondta az ukrán államfő.

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről Kijevben Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy

Vlagyimir Putyin 48-72 órás villámháborút tervezett,

de az orosz fegyveres erők szerinte egy hónap alatt több veszteséget szenvedtek, mint tíz év alatt Afganisztánban. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg "szabályok nélküli háborút" folytat, példaként említette többek között a bombatámadások érte 246 ukrajnai kórházat, amelyből tizenhárom teljesen lerombolódott.

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy

készen áll tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel,

"mert mindannyiunknak szüksége van a békére". Feltételként szabta meg viszont azt, hogy Moszkva nem támaszthat ultimátumot Kijevnek.

Az ukrán elnök "lehetséges veszélynek" nevezte, hogy Fehéroroszország is támadást indít Ukrajna ellen, és hangsúlyozta azt is, hogy

Ukrajnát végső esetben sem hagyja el.

"Az egyetlen félelmem az, hogy Európa egyik legnagyobb országát eltörlik a Föld színéről" - jelentette ki az ukrán elnök.

12:50
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb városra csaphattak le az oroszok

Legalább négy ember meghalt, köztük két gyerek,

és hatan megsebesültek a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében fekvő Rubezsnoje városára mért orosz csapásokban – közölte csütörtökön Szergej Gaidai, a régió kormányzója.

Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lehet, és hogy szerinte

az oroszok foszforbombákat használtak

– írja a Le Figaro.

13:07
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

207 menekült gyerek elhelyezéséről gondoskodott a katasztrófavédelem

Egy nap alatt 337 menekült elhelyezését segítette a katasztrófavédelem; az orosz-ukrán háború kezdete óta összesen 7365 embernek segítettek.

A BOK Csarnokban fogadják a menekülteket. Forrás: Nagy Boglárka

A katasztrófavédelem további munkájáról ebben a cikkben olvashatnak!

13:22
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen mutatjuk, meddig jutott az orosz hadsereg

Két új térkép is készült az ukrajnai háború jelenlegi állapotából. Az egyik új térképen az ukrán ellentámadások mértéke látható.

Míg a másik az orosz sereg március 15-e óta eltelt mozgását jelöli.

Az orosz csapatok előrenyomulásáról itt írtunk részletesebben.

13:39
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij katonai segítséget sürget a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét vetítették le a NATO-csúcson Brüsszelben.

A BBC azt írja, az ukrán elnök azzal kezdte beszédét, hogy elmondta,

az elmúlt egy hónapban a "szörnyű pusztítás és a sötétség" napjait élik meg Ukrajnában, de az ország továbbra is kitart.

Úgy fogalmazott, több ezer ember halt meg a háború kezdete óta, és milliók menekültek el otthonaikból más városokba vagy országokba az ostromlott településekről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Ez a korábbi fotó Kijevben készült) Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Úgy folytatta, Oroszország ebben a háborúban tömegpusztító fegyvereket használ, a következmények pedig szemmel láthatóak - utalt itt a szinte teljesen megsemmisült Harkovra és Mariupolra. Azt is hozzátette, Oroszország láthatóan korlátlanul kihasználja minden arzenálját, célpontjai pedig gyakran lakóházak, kórházak vagy menedékhelyek.

Ezzel kapcsolatban

megismételte: hogy Ukrajnának fegyverekre van szüksége

a háborúhoz, de a kéréseire egyelőre nem kapott érdemi választ.

- mondta.

14:01
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Mentik a köztéri szobrokat Kijevben - fotó

Homokzsákokkal védik Dante Alighieri olasz költő, filozófus szobrát Kijevben Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda
14:14
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml megnevezte "a legaktívabb oroszellenes vezetőt"

A Kreml szerint Boris Johnson brit miniszterelnök a „legaktívabb" oroszellenes vezető - írja a RIA orosz hírügynökségre hivatkozva a The Guardian.

Ami Johnsont illeti, őt látjuk a legaktívabb résztvevőnek az oroszellenességért folyó versenyben. Ez külpolitikai zsákutcához vezet - mondta vele kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

14:28
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Segélycsomagot küld Ukrajnába Dél-Korea

Golyóálló sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegélycsomagokat küldött Dél-Korea Ukrajnának - jelentette be a szöuli védelmi minisztérium csütörtökön.

A japán kormány közben azt fontolgatja, hogy további 100 millió dollár támogatást küld az országba, valamint egészségügyi tisztségviselőket is küldene Lengyelországba, illetve más szomszédos országokba a menekült ukránok megsegítésére - írja az MTI.

14:40
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kiszabadult az elrabolt színházigazgató

Szabadon engedték a herszoni színház igazgatóját, Olekszandr Knigát.

Kniga kiszabadulását egyik kollégája, Oleksandr Mudrij színész erősítette meg a Le Monde francia napilapnak.

14:52
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Terence Hill megosztotta a véleményét a háborúról

A 82 éves olasz filmsztár a TV Sorrisi e Canzoni olasz magazinnak adott egy hosszabb interjút, és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

Hogy mit mondott Terence Hill, arról ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Terence Hill Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Soeder
15:19
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint Joe Biden fia pénzelhette az ukrajnai biolaboratóriumokat

Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek a befektetési alapja részt vett az ukrajnai biolaboratóriumok finanszírozásában, amelyek Moszkva szerint részesei voltak a Pentagon ukrajnai biofegyver-programjának - állította csütörtökön Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka.

A beérkező anyagok lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük az amerikai kormányzati szervek és az ukrajnai bioobjektumok közötti együttműködés rendszerét. Figyelemre méltó a jelenlegi amerikai vezetéshez közel álló struktúrák, különösen a Hunter Biden által vezetett Rosemont Seneca befektetési alap részvétele - mondta Kirillov a tájékoztatón.

A tábornok szerint a 2,4 milliárd dolláros pénzügyi forrásokkal rendelkező alap kapcsolatban áll amerikai hadiipari beszállítókkal, köztük a Metabiotával, amely, mint mondta, a Black and Veach céggel együtt a Pentagon biolaboratóriumi berendezéseinek egyik fő beszállítója világszerte.

15:22
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Külön osztályt indítanak Bécsben az Ukrajnából menekült gyereknek

A bécsi iskolákban már tíz külön osztályt indítottak az Ukrajnából menekült gyerekeknek, ezenkívül több mint 800 menekült iskolást helyeztek el a meglévő osztályokban - mondta el Martin Polaschek osztrák oktatásügyi miniszter újságíróknak csütörtökön, amikor látogatást tett az egyik iskolában.

A külön létrehozott osztályokban legfeljebb 25 diák tanul.

Csoportonként két tanár foglakozik velük. A fő hangsúly a német nyelv oktatásán van, és az iskolaszékek figyeltek arra is, hogy az újonnan alkalmazott pedagógusok között ukránul beszélők is legyenek.

Christoph Wiederkehr, Bécs oktatásügyi tanácsosa arról számolt be, hogy eddig kétezer háborús menekült gyermeket regisztráltak az osztrák fővárosban. Elmondása szerint arra számítanak, hogy az új helyzetben a pedagógiai tapasztalattal rendelkező menekülteket is bevonják majd az iskolai munkába.

15:42
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO megerősíti a keleti védelmét

A NATO vezetői megállapodtak arról, hogy megerősítik védelmi erőiket keleten – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Stoltenberg azt mondta, hogy négy új harccsoportot küldenek Magyarországra, Szlovákiába, Bulgáriába és Romániába. Aktiváltuk a NATO védelmi terveit, és 40 ezer katonát helyezünk el keleti szárnyunkon - írja a BBC.

A The Guardian azt is hozzátette, a NATO-főtitkár továbbra is hangsúlyozza: a NATO nem telepít csapatokat Ukrajnába.

"Minden intézkedést és döntést meghozunk annak érdekében, hogy szavatoljuk az összes szövetséges teljes körű biztonságát és védelmét. Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését" - tette hozzá a főtitkár.

16:16
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A dán miniszterelnök emlékeztette az ukrán menekülteket: A státuszuk csak átmeneti

A Dán Királyság miniszterelnöke, Mette Frederiksen kijelentette, "menekültnek lenni átmeneti állapot. Ez azt jelenti, hogy amikor lehetőséged nyílik rá, haza kell térned, és részt kell venned hazád újjáépítésében". 

Frederiksen azután emlékeztette az ukrán menekülteket befogadásuk és gondozásuk átmeneti jellegéről, miután a dán parlament megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a menedékesek számára, hogy Dániában munkába álljanak, tanuljanak és szociális ellátásban részesüljenek. Erről bővebben itt olvashatnak. 

16:23
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij repülőket, harckocsikat és több fegyvert kér a NATO-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a NATO-t, hogy

a szövetség összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát biztosítsa Ukrajna számára, továbbá adjon több rakétavetőt, légvédelmi rendszert és hadihajók elleni fegyvert.

Volodimir Zelenszkij a NATO ülésén mondott beszédet videón Forrás: NurPhoto via AFP/Daniel Pier/NurPhoto/Daniel Pier

Az államfő erről az észak-atlanti szervezet csütörtöki csúcstalálkozójának résztvevői előtt videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében szólt.

Oroszország évtizedek óta rengeteg erőforrást halmozott fel. Katonai erőforrásokat:

- indokolta azt, hogy miért is van szüksége Ukrajnának a Nyugat támogatására.

Nem kaptunk egyértelmű választ. Nekünk sokkal kevesebb repülőgépünk van, mint Oroszországnak. Ukrajna kért repülőgépeket, hogy ne veszítsünk el annyi embert. A NATO-nak több ezer harci repülőgépe van, de mi nem kaptunk egyet sem. Tankokat is kértünk, hogy felszabadíthassuk városainkat, ahol Oroszország emberek százezreit tartja túszul, szándékosan kiéhezteti a lakosokat, szó szerint hamuvá változtatja a lakónegyedeket. A szövetségnek legalább húszezer tankja van.

- fejtette ki az elnök. Hozzátette, hogy Ukrajna minden szövetségesének hálás a már nyújtott katonai segítségért, de ez nem elegendő az orosz támadások megállításához.

Beszédében Zelenszkij felszólította a NATO-t, többé ne mondja azt, hogy az ukrán hadsereg, "amely az Oroszországgal vívott háborúban megmutatta erejét", nem felel meg a szövetség standardjainak.

- hangoztatta.

Most a NATO-n a sor, hogy megmutassa, mire képes, bizonyítsa, hogy egy igazán erős védelmi szövetség. "A világ és különösen Ukrajna pedig valódi cselekvést és biztonsági garanciákat vár - szögezte Volodimir Zelenszkij.

16:30
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lehet egyoldalúan módosítani a gázszállítási feltételeken

Az orosz gázszállító nem módosíthat a Jamal-gázvezetékről szóló szerződésben rögzített fizetési feltételeken, Lengyelország az érvényes kötelezettség-vállalásaival összhangban tartja be a megállapodást - közölte csütörtökön a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató.

Pawel Majewski, a PGNiG vezérigazgatója azon bejelentésre reagált nyilatkozatában, miszerint Moszkva a földgáz-szállításoknál rubelelszámolásra térne át egyes államok esetében.

Majewski szerint Lengyelország részéről az áttérésre nemigen van lehetőség.

Ez nem úgy van, hogy a szerződtetett fél (adott esetben a szállító) tetszőlegesen módosíthat a fizetés módszerein. Hangsúlyozta, hogy a PGNiG úgy fogja megvalósítani a szerződést, ahogyan erre kötelezettséget vállalt

- mondta.

16:33
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára újabb egy évig hivatalban marad

A NATO vezetői ma megállapodtak abban, hogy egy további egy évvel, 2023 szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkári mandátumát, mivel az ukrajnai háború miatt - írja a BBC.

Stoltenberg Twitter-üzenetében megerősítette a döntést.

Stoltenberg 2014 októbere óta tölti be ezt a pozíciót, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

16:44
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint már közel 16 ezer orosz áldozata van a háborúnak

Közzétette a Ukrán Külügyminisztérium az orosz sereg veszteségeire vonatkozó legfrissebb adatokat.

Ez alapján 15 800 orosz katona halt meg a háborúban március 24-ig, 1597 harci járművet lőttek ki, emelett 124 helikopter és 530 tankot.

A Kreml adatai ennék jóval alacsonyabb számokat tartalmaznak, ők 498 halottról és 1597 sérültről tájékoztattak - írja a Sky.

17:03
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Harmincöt tonnányi segélyszállítmányt küld Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincöt tonnányi segélyszállítmányt visz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps program támogatásával Budapestről, hogy segítsen az ukrajnai háború kárvallottjainak.

A furgonok csütörtöki indulásakor Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a kormány álláspontja világos és határozott: a legfontosabb feladat megóvni Magyarország biztonságát és békéjét, ugyanakkor erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte, hogy a háború kitörése óta több mint 110 tonna élelmiszert vittek Ukrajnába, elsősorban Kárpátaljára.
Ez az első alkalom, hogy még tovább mennek, mert a felelősségük nem csupán a Kárpátokon innen élő magyarokra terjed ki, hanem mindenkire, aki szenved a háborútól - jegyezte meg.

17:05
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A NATO-csúcson sikerült érvényesítenünk a magyar nemzeti érdekeket!

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-videójában bejelentette, hogy teljes mértékben sikerült érvényesíteni a magyar érdekeket a NATO-csúcson. Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, nem szállít fegyvereket sem, és a NATO sem szállít fegyvereket Magyarországon keresztül. Nem lesz légtérzár sem Ukrajna felett, mert a szövetség azt fogadta el célként, hogy a háború nem terjedhet magyarország határain túlra.

Bővebben erről ITT olvashat!

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
17:32
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A svéd posta is lépett Oroszországgal szemben

Nem szállítanak levelet Oroszországba, és nem fogadnak levelet onnan.

17:52
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

A G7 Oroszország aranytartalékaival kapcsolatban szigorítana

A világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az EU vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon Oroszország nemzetközi szervezetekben betöltött szerepének felülvizsgálatát kérik, valamint szankcionálni kívánnak minden olyan tranzakciót, amely Oroszország aranytartalékait érinti - tájékoztattak a tanácskozás részleteit ismerő források csütörtökön.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport által szorgalmazott, Oroszország aranytartalékait érintő szankciók célja annak biztosítása, nehogy Moszkva kijátssza a Nyugat pénzügyi és gazdasági megszorító intézkedéseit.A tanácskozás résztvevői között egyetértés van abban is, hogy a nemzetközi szervezetek és multilaterális testületek nem folytathatják tevékenységüket Oroszországgal úgy, mintha mi sem történt volna - közölték.

17:55
március 24, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycsere történt Oroszország és Ukrajna között

Iryna Vereshchuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese a Facebookon közzétett nyilatkozatában bejelentette, hogy 11 orosz civil tengerész térhetett vissza Oroszországba, miután kimentették őket egy elsüllyedt hajóról Odessza kikötőváros közelében.

Cserébe 19 ukrán tengerészt engedtek el az oroszok - mondta.

Továbbá az oroszok 10 ukrán katonát engedtek szabadon 10 elfogott orosz katonáért cserébe - írja a Sky News.

01:23
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

A Staatsoper nem hajlandó kirúgni az orosz művészeket

Nem lehet a világot származás alapján jóra és rosszra osztani - írta közleményében a bécsi operaház, a Saatsoper. Ezért sem a zenekari tagok, sem a balettművészek közül nem rúgják ki az oroszokat.

A Staatsopertől az oroszellenes hisztéria miatt többen az orosz művészek elbocsátását követelték az orosz-ukrán háború miatt. Az operaház közleményt adott ki, amelyben elutasították ezt. Azt írták a világot nem lehet ketté osztani, jókra és rosszakra az alapján, ki milyen származású.

01:25
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok az orosz utánpótlást támadják

Az ukrán erők nagy értékű célpontok ellen indítottak csapásokat Ukrajna oroszok által megszállt területein – közölte a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében.

A célpontok eközött lőszerraktárak is vannak a Sky News szerint. Ukrajna továbbra is "a logisztikai eszközöket célozza meg az orosz kézben lévő területeken" - írják.

01:32
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Több, mint 3300 embert evakuáltak ma Ukrajnában

Csütörtökön összesen 3343 embert evakuáltak Ukrajna városaiból humanitárius folyosókon keresztül – közölték az ukránok.

05:58
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A továbbiakban EBBEN A CIKKBEN írunk az orosz-ukrán háborúról.