Az uniós csúcstalálkozó második napja - kövesse az Origón élőben!

Események

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Az Európai Bizottság épülete, Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
A hétfőn kezdődött uniós csúcson Ukrajna, az energia- és élelmiszerválság a fő téma. Az olajembargó kérdése továbbra is vitás ügy, a magyar álláspont világos: Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek veszélyeztetnék az ország energiaellátását, a gazdaságot, és amelyek miatt a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát. Éjfél körül derült ki, hogy megszületett a megállapodás, több mint kétharmadával csökkentik az orosz kőolajbehozatalt, de Magyarország mentesítést kapott, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott: megvédtük a rezsicsökkentést. Mutatjuk a fontos fejleményeket, kövesse a történéseket az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
07:51
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Charles Michel szerint megállapodtak az orosz szankciókról, több mint kétharmadával csökkenti az Unió az olajbehozatalt

Megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj Unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a soron kívüli, kétnaposra tervezett EU-csúcstalálkozó első munkanapján, kedd hajnalban - írja az MTI.

Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma "hatalmas finanszírozási forrást vág el" Moszkva hadigépezetétől - húzta alá.

A tanácsi elnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió új szankciós csomagja "más kemény intézkedéseket is tartalmaz", köztük a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárja a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá.
Charles Michel üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását - mint írta -, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt - emelte ki.

"Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat" - fogalmazott a tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.
Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tagállami vezetőket tömörítő tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. "Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez" - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte az olajszállításra is vonatkozó szankciós csomagról szóló megállapodást. "A megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni" - közölte.

07:53
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Megszületett a megállapodás

Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól! - írta ki Facebook-oldalára Orbán Viktor miniszterelnök.

07:55
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

A rezsicsökkentést megvédtük! – videó

A rezsicsökkentést megvédtük! A magyar családok ma este nyugodtan aludhatnak - írta Orbán Viktor az új Facebook posztjához.

08:38
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Veszélyhelyzeti intézkedésre van lehetősége Magyarországnak és Szlovákiának

Alexander De Croo belga kormányfő az éjszakába nyúló tanácskozásról távozva megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára a vészhelyzeti intézkedés bevezetésének lehetősége is fennáll: ha ugyanis külső okok miatt csökkenne az olajellátásuk, akkor más forrásokon keresztül biztosíthatják azt.Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a megállapodás nélkül "nehéz lenne hatékony fellépésről beszélni a putyini hadigépezet ellen".

11:01
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor nagy győzelméről ír a Politico is

A lap egy diplomatát idézve azt írja: a magyar miniszterelnök „mindenkit túszul ejtett"

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen küzdő EU-s vezetők „megadták magukat" Orbán Viktor miniszterelnöknek, „kapitulálva követeléseinek", hogy

"Magyarország lényegében teljes mentességet kapjon az orosz kőolaj importjának végül hétfőn késő este megszavazott embargója alól" - írta a Politico.eu. A lap kiemeli: a nagyjából egy hónapja húzódó tárgyalásokra reflektálva egy EU-s diplomata úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfőnek sok engedményt sikerült kiharcolnia, és „mindenkit túszul ejtett".

11:27
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Hortay Olivér: A magyar energiabiztonságért a következőkben is meg kell majd harcolni!

11:44
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor sikeresen érvényesítette Magyarország érdekeit Brüsszelben"

Orbán Viktor sikeresen érvényesítette Magyarország érdekeit Brüsszelben, az uniós csúcson nem fogadták el az Európai Bizottság eredeti olajembargós javaslatát, a csővezetéken érkező kőolaj mentesül a szankciók alól – jelentette ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ennek köszönhetően Magyarországon továbbra is fenntartható a rezsicsökkentés és a benzinárstop is, tehát nem a magyar emberek fizetik meg a háború árát, de emellett Európa több országa is jól járt, hiszen a teljes olajembargó elfogadása a régió más országa számára is hátrányos lett volna. A brüsszeli tervek megvalósulása magas munkanélküliséget, ellátászavarokat, élelmiszerválságot, még jobban elszabaduló infláció eredményezett volna – szögezte le az elemző.

12:07
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország megkapta a garanciákat is

Megszületett a megállapodás, Magyarország mentesül az olajembargó alól, jelentette be az Európai Tanács ülése után Orbán Viktor miniszterelnök. A megállapodás értelmében az Oroszországból érkező olaj tilalma nem terjed ki a csővezetékes szállítmányokra, és Magyarország garanciát kapott arra is, hogy az olajellátását akkor is biztosíthatja, ha a vezetékes szállítás valamilyen oknál fogva nem lehetséges. Részletek>>>

12:19
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Századvég: Sikerült elkerülni a gazdasági atombombát!

12:27
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Die Presse: Orbán Viktor pontosan azt érte el, amit akart

A magyar miniszterelnök megmutatja, hol vannak az unió határai, írja a Die Presse osztrák lap az olajembargós megállapodás kapcsán. Részletek>>>

12:33
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Belga kormányfő: Nem lesz több energetikai szankció

Alexander De Croo belga miniszterelnök a csúcson arról beszélt, hogy több energetikai szankció nem lesz Oroszország ellen, mivel szerinte az orosz gázimport esetében már nem lehetne elérni semmilyen megállapodást.

Alexander De Croo szerint nem lesz több energetkai szankció Forrás: AFP/John Thys
12:42
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Nehammer: Nem lesz szankció az orosz gázra

Karl Nehammer oszrák kancellár is kizárta annak a lehetőségét, hogy az orosz gázra szankciót vessenek ki az uniós kormányfők. Úgy látja, realista politikát kell folytatni.

Karl Nehammer sem akar több energetikai szankciót Forrás: AFP/Joe Klamar
12:48
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Lettország gázembargót is szeretne

Krišjanis Karinš, Lettország kormányfője a belga és az osztrák kormányfővel szemben tovább folytatná a szankciók bevezetését Oroszországgal szemben. Így többek között sürgette a gázembargó bevezetését is.

Krisjanis Karins további szankciókat akar Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
12:55
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Fidesz: Megvédtük a rezsicsökkentést!

13:04
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Elégedetlen Zelenszkij egyik embere

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója szerint az uniós országok még mindig túlságosan bátortalanok Moszkvával szemben. Mikhailo Podoljak egy tweetben bírálta a uniós döntéseket, így többek között azt is, hogy miért nem kapnak nehézfegyvereket az ukránok, és miért nem bővítik a szankciók körét. 

13:22
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Leállította a Gazprom hollandiai gázszállítását

A Gazprom leállította a gázszállítást a holland GasTerra vállalatnak, amely nem hajlandó az energiahordozóért rubelben fizetni - közölte az orosz gázipari vállalat sajtószolgálata.

Nem szállít gázt Hollandiának a Gazprom Forrás: shutterstock

A Gazprom az általa kiadott tájékoztatás szerint május 30-án estig nem kapta meg a gázszállításokért a rubelben számított fizetési eljárás szerint járó fizetséget a GasTerrától. Az orosz vállalat már hétfőn bejelentette, hogy leállítja a hollandiai gázszállításokat.

(MTI)

13:28
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Középpontban az élelmiszerválság

Folytatódott kedden az uniós kormányfők találkozója. Napirenden az élelmiszerválság van. A miniszterelnököket Macky Sall, az Afrikai Unió elnöke köszöntette.

13:32
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Így kíván boldog születésnapot Orbán Viktornak a Politico!

13:44
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális energiaár-emelkedés az euróövezetben

Az euróövezetben 8,1 százalékra ugrott az infláció 2022. májusában - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

A legnagyobb mértékben az energia drágult az euróövezetben a tavalyi év azonos időszakához képest, 39,2 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb drágulást Észtországban mérték, a balti országban 20,1 százalékkal emelkedtek az árak 2021 hasonló időszakához képest. A legkisebb drágulás Máltán volt, ott csak 5,6 százallk volt a drágulás.

Forrás: Eurostat
14:06
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: Fontos kőolajszállítási megállapodás született Horvátországgal

Horvátország készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre Magyarországgal, és készen állnak a kőolajszállítmányok biztosítására, ha erre szükség lesz, valamint készen állnak az Adria-vezeték szállítási kapacitásainak a növelésére is - mondta Szijjártó Péter Zágrábban. Részletek>>>

14:13
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd: Sikerült megvédeni a magyar kormány rezsipolitikáját

14:17
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Lengyelország részt vesz az élelmiszerválság megoldásában

Lengyelország kész részt venni a fenyegető élelmiszerválság megoldásában - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az uniós vezetők keddi ülését követően. "Bemutattam, hogy Lengyelország mennyit tesz az ukrajnai exportképesség növelése érdekében, és hogy mennyivel többet tehetünk, különösen, ha az uniós partnerek támogatnak bennünket" - mondta.

Mateusz Morawiecki lengyel segítséget ajánlott az élelmiszerválság megoldására Forrás: AFP/Pascal Rossignol
14:35
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az olasz kormányfővel egyeztetett

15:35
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Fidesz: a baloldal a háború árát a magyar emberekkel fizettette volna meg

A baloldal, ahogy korábban, most sem állt a magyar érdekek mellé, nyilatkozataikból az következik, hogy egy az egyben elfogadta volna a brüsszeli tervet, és belement volna az olajembargóba, a háború árát így a magyar emberekkel fizettették volna meg - mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette, a hétfő éjszakai uniós csúcson Magyarország újabb hatalmas győzelmet aratott, sikerült megvédeni a rezsicsökkentést és megakadályoztak egy újabb "őrült brüsszeli tervet".

 

A kormánypárti politikus kiemelte: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európában vészesen emelkednek az árak. Ebben a helyzetben természetes, hogy el kell utasítani azt, hogy a drágább olajjal még tovább gerjesszék az áremelkedést - közölte, rámutatva: olaj nélkül leáll a magyar gazdaság, nem lesz üzemanyag, sem benzin, sem gázolaj. Kifejtette: Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője világossá tette, hogy jónak és hatékonynak tartja a brüsszeli szankciókat, sőt az atomenergia területére is kiterjesztette volna azokat. A választási kampányban is hallani lehetett a baloldaltól, hogy a legjobb válasz a háborúra, ha azonnal elzárják a gázcsapokat - folytatta Bánki Erik, jellemző hozzáállásnak nevezve Szabó Szabolcs (Momentum) álláspontját is, amely szerint majd az unió eldönti, mit kell tenni, és mindenki azt fogja betartani.

 

A kormánypárti képviselő szerint nem lehet nem észrevenni, hogy ez a feltétel nélküli bólogatás, a Brüsszelnek való teljes megfelelés olyan távol áll a magyar érdekektől, mint Makó Jeruzsálemtől. A baloldal Európa érdekét újra a magyar emberek, a magyar nemzeti érdekek elé állítja - értékelt.
Kijelentette, Magyarország szerencséje, hogy egy olyan polgári kormánya van, amelyik minden eddiginél nagyobb és erősebb felhatalmazást kapott a választópolgároktól április 3-án. Azt mondta, soha nem látott szavazatszámmal, soha nem látott támogatással nyert a kormányoldal, aminek köszönhetően egy minden eddiginél vastagabb falat sikerült áttörni azzal, hogy az olajembargóról szóló európai uniós döntés a magyar érdekeket figyelembe véve születhetett meg.

 

Bánki Erik közölte: így lehetőség van arra, hogy továbbra is megvédjék a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjasokat és a családtámogatásokat, s továbbra is növekedési pályán tartsák a magyar gazdaságot. A politikus köszönetét fejezte ki a magyar embereknek, mondván, nélkülük ez nem sikerülhetett volna.

15:39
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Rutte: Magyarországnak igaza van

A brüsszeli Politicónak nyilatkozott Mark Rutte liberális holland kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legfőbb kritikusa. A holland miniszterelnök elismerte, hogy az olajembargó ügyében Magyarországnak van igaza. Részletek>>>

Mark Rutte holland miniszterelnök elismerte, hogy Magyarországnak igaza van Forrás: MTI/EPA/AFP pool/John Thys
15:52
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor győzött!"

16:10
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ebédszünet az uniós csúcson

Még zajlik az uniós csúcs, a kormányfők szendvicsebédet kaptak. 

16:46
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs: Garanciákat kapott Magyarország

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Inforádió kérdésére felidézte: noha korábban a versailles-i európai tanácsi csúcson az a döntés született, hogy a szankciós politikát az energiaszektorra nem szabad kiterjeszteni, több mint egy hónappal ezelőtt a bizottság mégis előállt egy olyan javaslattal, ami az orosz olaj importjára megtiltására tett volna lépéseket.

A kormányfő politikai tanácsadója közölte: a hétfői tanácsülési nap abból a szempontból volt jelentős, hogy sikerült elérni, a vezetéken keresztül történő szállítás kivételt képezzen az olajembargó alól.

Orbán Balázs: Ez egy jelentős siker Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Balázs kiemelte: arra is garanciát kapott Magyarország, hogy ha a Barátság kőolajvezetékkel valami történik, akkor máshonnan lehet beszerezni orosz olajat. Akkor a tengeri szállításon keresztül kell a kieső mennyiséget pótolni, de ez veszélyhelyzeti kivételnek minősül.

A megállapodást ennek a formájában tudta támogatni a kormány, és így az Európai Unió egységesen tudott dönteni a hatodik szankciós csomag elfogadásáról, ezekkel a kivételekkel – tette hozzá.

17:04
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarországnak résen kell lennie

Az Európai Tanács döntése, mely szerint a csővezetéken érkező orosz olaj mentesül a szankciós intézkedések alól, a legtöbb, amit Magyarország elérhetett – értékelte a Magyar Nemzetnek a kétnapos brüsszeli EU-csúcson született megállapodást Tóth Máté energiajogász. Hozzátette, ez nemcsak politikai, de fontos jogi siker is hazánk számára.

A szakértő elmondta, hogy a határozat értelmében három szakaszban tiltanák be az orosz kőolaj importját. Elsőként az import 75 százalékát tiltják be a döntés meghozatalától azonnali hatállyal, a második szakaszban az év végéig emelnék ezt kilencven százalékra, míg a hazánkat is érintő kivétel egy nyitott végű határidő, ugyanis az Európai Unió egy ideiglenes kivételként hivatkozik a csővezetéken történő olajszállításra. Tóth Máté aláhúzta, hogy ez normavilágossági aggályokat is felvet, hiszen jogi definícióként nem értelmezhető az ideiglenesség mint határidő.

– Az Európai Unió szereti alkalmazni ezeket a nyitott végű, feltételes rendelkezéseket, amivel már becsapta például a lengyeleket is, éppen ezért Magyarországnak résen kell lennie – emelte ki az energiajogász.

17:48
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért az EU-csúcs

Hivatalosan is véget ért az EU-csúcs.

17:53
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480