Erősebb fegyvereket követel Ukrajna, a szlovákok vadászgépeket küldtek

Események

Horizontal orosz-ukrán háború
Ukrán tüzérek Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 394. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:04
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:13
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 5161 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4913 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 23-án 38 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:23
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Még az elpusztított falvakba is visszatérnek az emberek

Herszonban járva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tapasztalta, hogy a régió szabad területén több mint 50 falut szinte teljesen elpusztítottak az oroszok. A falvakban helyenként az épületek több mint 90%-a romos. De még az ilyen falvakban is visszatérnek az emberek, és ez a bizonyíték arra, hogy az élet még mindig uralkodik.

"Hálás vagyok mindenkinek, aki segít az oroszok utáni élet normalizálásában. Mindenkinek, aki ilyen nehéz területeken is tovább dolgozik és munkát ad, mindenkinek, aki segíti katonáinkat" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

05:47
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Erősebb fegyvereket kér Ukrajna

Az Európai Tanács brüsszeli ülésén videókapcsolaton keresztül szólalt fel az ukrán elnök. Éjszakai videójában úgy foglalta össze a beszédét, hogy abban megköszönte a partnerországok támogatását, de megjegyzett olyan dolgokat is, amelyek egyelőre nem teszik lehetővé, hogy felgyorsítsák a területek felszabadítását, és elérjék a háború végét.

"Hatékonyabb, nagy hatótávolságú fegyverekre és modern repülőgépekre van szkségünk, amivel kapcsolatban még mindig látunk némi késést partnereink döntéseiben. Az is fontos, hogy aktívabban elmozduljunk az Oroszország elleni terrorizmus miatti új és erősebb szankciók irányába, és új lépések történjenek Ukrajnának az Európai Unió struktúráival való integrációjában. Biztos vagyok benne: a partnerek meghallották Ukrajna álláspontját" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:19
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Két orosz rakétát lőttek le Ukrajna felett

Az ukrán védelmi minisztérium Twitteren közölte, hogy lelőttek két orosz Kh-59 irányított cirkálórakétát. Ez azt követően történt, hogy kedd este három ember megsérült egy kolostor elleni orosz rakétatámadásban Odesszában.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt mondta, hogy a támadás során négy rakétából kettőt lőttek le.

06:55
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Mégsem hagyták el teljesen Herszont az orosz fegyveresek

Az ukrán hadsereg szerint az orosz megszállók továbbra is a dél-herszoni régió egyik városában maradtak, visszavonva egy szerdai jelentést. Az ukrán fegyveres erők vezérkara korábban arról számolt be, hogy az összes orosz erő elhagyta Nova Kahovka városát. Azt állították, hogy az orosz katonák távozásukkor értékeket, ruhákat és mobiltelefonokat vittek el a házakból.

Az ukrán vezérkar azt mondta, hogy az előző jelentést "a rendelkezésre álló adatok nem megfelelő felhasználása miatt hozták nyilvánosságra", de további részleteket nem közöltek.

Nova Kahovka stratégiai jelentőségű, mivel itt található egy gát, amely az oroszok által megszállt Krím régió vízellátását szabályozza. Novemberben felvételek jelentek meg a gátat sújtó hatalmas robbanásról – Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatta az ágyúzásért.

07:31
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnai képviseletet nyit a Nemzetközi Büntetőbíróság

Az ukrán elnök bejelentette, hogy megállapodást írtak alá a Nemzetközi Büntetőbíróság ukrajnai képviseletének megnyitásáról.

"Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a nemzetközi igazságszolgáltatás még aktívabban kivizsgálja az orosz hadsereg ukrán földön elkövetett bűneit. Köszönettel tartozom a Nemzetközi Büntetőbíróság teljes csapatának, a Legfőbb Ügyészségnek, partnereinknek, mindenkinek, aki segíti a nemzetközi igazságszolgáltatás munkáját, az Ukrajna és az ukránok elleni orosz bűncselekmények kivizsgálását" - mondta Volodimir Zelenszkij.

08:03
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy a szlovák MiG-ek Ukrajnába indultak

Szlovákia leszállította az általa Ukrajnának ígért 13 MiG-29-es repülőgépből az első négyet, a többit a következő hetekben indítják útnak.

Szlovákia volt a második NATO-tagállam, amelyik vadászgépeket ígért Ukrajnának, miután Lengyelország bejelentette, hogy küld egy tételt a volt szovjet harci repülőgépekből.
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a harci repülőgépek szállítását a tavaszra Ukrajnába érkező madarakhoz hasonlította.

A Szlovákiából történő elindulás folyamatát bemutató videót a szlovák fegyveres erők tették közzé. A gépeket ukrán pilóták vitték új szolgálati helyükre.

08:38
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán ellentámadást nem korlátozza az idő

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint Ukrajna nem szabhat határidőt az ellentámadásra. Kijev régóta hangoztatta, hogy az idén valamikor jelentős ellentámadást tervez az újonnan szállított nyugati fegyverek felhasználásával.
Ezen a héten Petr Pavel, cseh köztársasági elnök, aki egyben NATO-tábornok is volt, kijelentette, hogy úgy véli, Ukrajnának csak egy kísérlete van egy jelentős ellentámadás megindítására, és ennek "néhány hónapon belül" meg kell történnie. "Ha úgy dönt, hogy jelentős ellentámadást indít, és ez kudarcot vall, rendkívül nehéz lesz forrást szerezni a következőre" - mondta a Rzeczpospolita lengyel lapnak adott interjújában.

09:11
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Már nem figyel Ukrajnára a Wagner főnöke?

Egy jelentés szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója eltereli figyelmét az ukrajnai háborúról.
A félkatonai csoport vezetője a fegyvereseinek a konfliktusban játszott szerepe miatt került előtérbe, de a Bloomberg olyan forrásokra hivatkozott, akik ismerik az ügyet, és azt mondták, hogy a magas rangú orosz katonai vezetőkkel való szembekerülése váltotta ki a változást.
Állítólagosan azt mondta Prigozsin, hogy ismét Afrikára fordítja a figyelmét. A Wagner-zsoldosok továbbra is jelen vannak olyan országokban, mint Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság és Mali.

09:50
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyint meghívták a dél-afrikai BRICS-csúcsra

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter megerősítette, hogy Vlagyimir Putyint meghívták a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság gazdasági szövetsége) csúcstalálkozójára, amelynek idén augusztusban Durban ad otthont.
Az orosz vezető ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a múlt héten elfogatóparancsot adott ki, háborús bűnökkel vádolva. A döntés jogilag arra kötelezi a Nemzetközi Büntetőbíróság 123 tagállamát, hogy letartóztassák Putyint, ha a földjükre lép, és átszállítsák a hollandiai Hágába, ahol a bíróság ülésezik. Dél-Afrika az ICC egyik tagállama.
Pandor asszony azt mondta, hogy a kabinetnek a lehető leghamarabb el kell döntenie, hogyan reagáljanak az eseményekre.
A hét elején Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szóvivője azt mondta, hogy az ország tisztában van az elfogatóparancsra vonatkozó jogi kötelezettségével, és "továbbra is együttműködik a különböző érintettekkel".
Egyelőre nem világos, hogy Putyin elfogadja-e a meghívást a csúcstalálkozóra.

10:55
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egy tilalmat feloldott, de egy másikat életben hagyott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) megszavazta az Orosz Atlétikai Szövetség (RusAF) nyolcéves eltiltásának megszüntetését – az ukrajnai háború miatt azonban továbbra is eltiltják az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyzésétől.
A RusAF-ot 2015-ben kitiltották a nemzetközi versenyekről az edzők, orvosok és tisztségviselők által eltitkolt, államilag támogatott doppingolás miatt. A tilalom azért maradt fenn, mert Oroszország nem foglalkozott érdemben a kérdéssel. Rune Andersen, a World Athletics orosz munkacsoportjának vezetője azonban tavaly novemberben kijelentette, hogy elégedett az "új vezetési kultúrával és a doppingellenes zéró toleranciával az egész szervezetben".
Bár a WA Tanácsa most megszavazta a felfüggesztés feloldását, Lord Sebastian Coe elnök azt mondta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók „a belátható jövőben" nem versenyezhetnek Oroszország ukrajnai inváziója miatt.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megnyitotta a lehetőséget, hogy a két ország sportolói semlegesként ott lehessenek a jövő évi párizsi olimpián. A mostani döntéssel valószínűtlennek tűnik, hogy ez a kedvezmény az atlétákra is vonatkozhatna.

12:28
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ír kormányfő: Putyin ott fog megállni, ahol mi megállítjuk

Leo Varadkar ír miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajnában addig nem lesz béke, amíg Oroszország katonai céljai kudarcot nem vallanak, és sürgette a nyugati országokat, hogy fokozzák Kijev katonai támogatását.
Varadkar az EU-vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtti beszédében kijelentette, hogy az európai országoknak növelniük kell Ukrajna lőszerellátását, és biztosítaniuk kell, hogy Oroszország erőfeszítései a terület elfoglalására és az ukrán kormány megdöntésére kudarcot valljanak.
Írország katonai semlegessége miatt nem nyújt katonai segélyt Kijevnek, de nem halálos felszereléseket adott, például orvosi eszközöket, védőfelszerelést és üzemanyagot.
Varadkar bírálta az Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt megbékítő múltbeli sikertelen kísérleteket is. "Putyinnak megengedték, hogy elfoglalja Grúzia egy részét, majd elfoglalta a Krímet. Az emberek gyakran felteszik a kérdést: hol fog megállni Putyin? Putyin ott fog megállni, ahol mi megállítjuk!" - tette hozzá.
Az ír kormányfő nem hiszi, hogy lehetséges a béke, amíg nem világos Oroszország számára, hogy a katonai céljai Ukrajnában kudarcot vallottak.

13:14
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország újabb tankokat ad át Ukrajnának

A finn védelmi minisztérium új, 161 millió eurós katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajnának, beleértve három további Leopard 2 tank biztosítását. Az ország már ígéretet tett arra, hogy a német gyártmányú harckocsik közül hármat küld Ukrajnába, a legutóbbi bejelentés szerint hatra nő a tankok száma.
Finnország finanszírozni fogja a harckocsik karbantartását és a személyzet kiképzését – közölte a védelmi minisztérium. Nehézfegyvereket és lőszereket is küldenek Kijevbe az orosz invázió elleni harcra.
Antti Kaikkonen védelmi miniszter azt mondta: Továbbra is törekszünk arra, hogy támogassuk Ukrajnát az invázió visszaszorításában.

13:30
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szankciók és élelmezésbiztonság

Az EU vezetői csütörtökön tárgyaltak António Guterres ENSZ-főtitkárral a globális élelmezésbiztonságról és az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciókról. Guterres részvétele az EU-csúcson napokkal azután történt, hogy az ENSZ és Törökország megújította az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli biztonságos exportjáról szóló megállapodást, amely kulcsfontosságú a globális élelmiszerválság leküzdésében.

14:00
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyes a helyzet Zaporizzsjában

Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője kijelentette, hogy az ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben a helyzet továbbra is veszélyes, miután egy ebben a hónapban végrehajtott orosz rakétacsapás lekapcsolta az erőművet a hálózatról. Európa legnagyobb atomerőművének megbízható áramellátásra van szüksége a reaktorok és nukleáris üzemanyagot tároló medencék hűtésére szolgáló vizet keringtető szivattyúk működtetéséhez.

14:45
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők visszatértek Kreminnába

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország részben visszanyerte az irányítást a kelet-ukrajnai Kreminna városának megközelítése felett, miután csapatait az év elején visszaszorították a térségből.

15:24
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Olekszandr Szirszkij: Hamarosan megkezdődik az ellentámadás

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij azt mondta, csapatai hamarosan ellentámadásba kezdenek, azt követően, hogy ellenálltak Oroszország téli hadjáratának. A parancsnok hozzátette, hogy Oroszország Wagner-zsoldosai, akik Moszkva Kelet- és Dél-Ukrajna elleni támadásának frontvonalában voltak, "jelentősen veszítettek erejükből ".

15:40
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ágyúzás miatt nincs áram Velyka Pysarivkában

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója jelentése szerint mintegy 300 háztartás maradt áram nélkül egyik napról a másikra a Szumi régióban található Velyka Pysarivkában, miután orosz ágyúzás megrongálta az elektromos vezetékeket.

15:56
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások

Éjjel orosz csapatok egy "bevehetetlen pontot" lőttek a Donyecki területen lévő Kosztyantyinivkában. Három nő meghalt a romok alatt, további két ember pedig megsebesült.
A Szumi járás is tűz alá került éjjel: az Orosz Föderáció mintegy tíz vadászgépet, tüzérséget és "Shahed" drónokat vetett be. Bilopillya városában két ember meghalt, kilenc másik megsebesült.
A Dnyipropetrovszki területhez tartozó Kryvyi Rihben öt találatot értek a "Shahed" drónok. A légvédelmi erőknek egyet sikerült lelőniük.

16:49
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint fontos azonosítani az Északi Áramlat vezeték mellett talált objektumot

Az Északi Áramlat vezetékeit sújtó robbantásokkal kapcsolatos nyomozást teljes átláthatósággal kell lefolytatni, és fontos azonosítani az egyetlen ép gázvezeték mellett talált tárgyat – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov ma újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy pozitív jel, hogy Dánia meghívta az Északi Áramlat 2 vezeték orosz irányítása alatt álló üzemeltetőjét, hogy segítsen megmenteni a balti-tengeri vezetékek közelében talált azonosítatlan tárgyat.Különlegesen fontos annak meghatározása, hogy milyen objektumról van szó, kapcsolatban áll-e a terrorcselekménnyel (Északi Áramlat 1-es és 2-es gázösszeköttetés három vezetékének felrobbantása). Folytatni kell a nyomozást– tette hozzá Peszkov.

17:31
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadás következményei Sumy régióban - videó

Felvételek kerültek elő az oroszországi támadás következményeiről, amely a Szumi északkeleti régiójában található Bilopillya városában történt.

Két civil meghalt, kilencen pedig megsebesültek amikor a térségre kilőttek egy rakétát- és több tüzérségi lövedéket.

Az orosz erők rakétákat, drónokat és siklóbombákat használnak támadásaikban. A kijevi erők azonban készen állnak arra, hogy a javuló tavaszi időjárást követően és a Nyugat által szállított modern fegyverek, köztük tankok érkezését felhasználva ellentámadást indítsanak.

18:28
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország bármilyen fegyvert bevet annak érdekében, hogy megakadályozza Ukrajnát a Krím elfoglalásában

Bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget elfoglalására okot fog adni arra, hogy Oroszország válaszul "bármilyen fegyvert" bevessen Kijev ellen - jelentette ki Dmitrij Medvegyev az Interfax hírügynökség szerint. Medvegyev ma a háborúról szólva azt is mondta, hogy Oroszország nem tervez közvetlen konfliktusba keveredni a NATO-val, és megismételte, hogy a Kreml érdekelt abban, hogy az ukrán válságot tárgyalások útján rendezzék.

18:45
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szigorú börtönbüntetést kapott egy orosz biztonsági tiszt

Hat és fél év szigorú börtönbüntetésre ítélték Mihail Zsilint, egy orosz biztonsági tisztet, aki azért menekült el az országból, mert tiltakozott az ukrajnai invázió ellen – írja a Reuters a Novoszibirszkben található Tayga Info hírportálra hivatkozva.

19:17
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 12 csapást mért ukrán hadsereg orosz támaszpontokra

A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában az ukrán hadsereg azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 12 csapást mértek orosz ideiglenes támaszpontokra, és megsemmisítettek egy orosz bázist.

A legfrissebb jelentés arról érkezett, hogy a csípős téli időjárás, majd a talaj felolvadását követő sár továbbra is megakadályozza a jelentős változásokat a csatatéren. Ukrajna azonban most kap modern fegyvereket, amelyek segíthetik őket az ellentámadásban.