Új szintre lépett a háború, megérkeztek a harckocsik Ukrajnába

Események

defence army conflict Horizontal panoramic MACHINE GUN WEAPON ARMY UKRAINE MILITARY TRAINING orosz ukrán háború
Ukrán újoncok angliai kiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 398. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:55
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Európa és a világ biztonságára is veszélyes

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többek között arról is beszélt, hogy egyeztetett a zaporizzsjai helyzetről Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőjével. Megállapították, hogy egy atomerőművet több mint egy évig megszállsá alatt tartani a legrosszabb dolog, ami az európai és általában a globális atomenergia-szektor történetében történhet.

"Minél tovább tart az erőmű orosz megszállása, annál nagyobb veszélyt jelent Ukrajna, Európa és az egész világ biztonságára. Hálás vagyok partnereinknek, hálás vagyok Rafael Grossinak, hogy megértették ezt, és támogatják Ukrajnát a vonatkozó kérdésekben" - mondta az ukrán elnök.

06:36
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Német Leopard 2-esek érkeztek Ukrajnába

Egy biztonsági forrás szerint 18 db Leopard 2 harckocsi érkezett meg Németországból Ukrajnába. Németország januárban tett ígéretet a harckocsik küldésére a NATO-partnerek közötti hosszas tárgyalások után. A forrás szerint a 18 fő tank mellett 40 db német Marder gyalogsági harcjárművet és két páncélozott mentőjárművet is szállítottak Ukrajnába.

A német hadsereg az észak-németországi münsteri és bergeni gyakorlótereken több héten át képezte ki az ukrán harckocsizó személyzetet, valamint a Marder járművek üzemeltetésére kijelölt csapatokat.

A német járművekkel együtt három, Portugália által adományozott Leopard harckocsi is eljutott Ukrajnába.

07:03
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lerohanták egy oroszbarát aktivista pár otthonát

A német ügyészség házkutatást tartott két Kreml-barát aktivista otthonában, bizonyítékokat keresve, hogy a házaspár készpénzzel vásárolt rádiókat orosz katonáknak Ukrajnában. A rendőrök számítógépeket és írott dokumentumokat tartalmazó mappákat vittek el.

Max Schlund és élettársa, Elena Kolbasnikova állítólag a németországi támogatóktól gyűjtött pénzeket adományozta az orosz hadsereg egyik hadosztályának, és a pénzt walkie-talkie rádiók, fejhallgatók és telefonok vásárlására fordították.

Az Európai Unió szankciói megtiltják bizonyos áruk szállítását vagy azok vásárlásának finanszírozását az orosz hadsereg számára. A tiltott listán rádióberendezések is szerepelnek. A német törvények szerint öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható mindenki, akiről kiderül, hogy megsértette a szankciókat.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta, hogy Kolbasnyikova a német hatóságok üldözésének az áldozata.

07:24
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Kijevből

Vitalij Klicsko polgármester szerint több robbanást is jelentettek hétfő este Kijevben. A város nyugati részén kigyulladt  egy üzlet, de nem érkezett hír áldozatokról. A lángokat rövid idő alatt megfékezték a tűzoltók.

A kijevi légvédelem közölte, hogy lelőtt minden érintett drónt.

07:53
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

12 Shahed drónt semlegesített az ukrán légierő

Oroszország iráni gyártmányú Shahed drónokkal és irányított bombákkal támadta meg Ukrajnát március 27-én este – jelentette az ukrán légierő. A támadók összesen 13 db Shahed "kamikaze" drónt lőttek fel, amelyek közül 12-t Ukrajna légvédelme semlegesített - közölte a légierő. A 13. drón lezuhant, az okozott tüzet a nyugat-kijevi boltban. 

Ezeken kívül egy Granat-4 felderítő pilóta nélküli légi járművel és két KAB precíziós irányított légibombával történt támadás. A KAB-okat az oroszországi Morozvoszk repülőtérről felszálló Szu-35-ös vadászgépekről indították Herszon megyei célpontokra. Hogy ezek célba találtak-e, és ha igen, milyen pusztítást okoztak, arról nem szól az ukrán légvédelmi jelentés.

08:07
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 3946 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3247 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 21 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 27-én 71 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:39
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők megsemmisítettek két amerikai radart

Az orosz fegyveres erők Avdejevszkij térségében megsemmisítettek két, az Egyesült Államok által gyártott AN/TPQ-50 célpontgyűjtő radart, valamint egy lőállást és egy ellenséges 120 mm-es aknavető-legénységet - mondta a RIA Novosztyinak Ivan Bigma, a déli hadseregcsoport sajtóközpontjának vezetője. Állítása szerint a donyecki irányban felszámoltak egy legfeljebb tíz fős ukrán katonai csoportot, valamint két ellenséges tüzérségi egységet.

09:18
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Németország pótolja az Ukrajnába küldött tarackokat

Berlin 28 db önjáró tarackot vásárol, hogy pótolja azokat, amelyeket tavaly Ukrajnába küldött. A német parlament költségvetési bizottsága szerdai ülésén dönt a megállapodásról. A berlini kormány 14 tarackot szállított Kijevnek, és eredetileg csak nyáron akarta a parlamenttől kérni ezek pótlását. Boris Pistorius védelmi miniszter azt követően hozta előre a lépést, hogy bírálták, miszerint a német katonai eszközök feltöltése túlságosan lassan halad.

09:34
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kémet foghattak a lengyelek

A gdanski ügyészség közleménye szerint március 21-én őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy Oroszország javára kémkedett.
"Az ügyben tett megállapítások azt mutatják, hogy a gyanúsított az orosz hírszerzés javára járt el azzal, hogy információkat szerzett és gyűjtött... a pomerániai és a kujávai-pomerániai régiók kritikus infrastruktúrájáról, valamint a biztonságért felelős szolgálatok és szervek tevékenységéről" - áll a hatóság közleményében.
A letartóztatásra azután került sor, hogy Lengyelország felszámolt egy orosz kémhálózatot, amely szabotázscselekményekre készült és az Ukrajnába vezető vasúti útvonalakat figyelte. Ha bűnösnek találják a gyanúsítottat, akár 10 év börtönt is kaphat.

10:09
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Befejezték az ukrán harckocsizók brit kiképzését

Az Egyesült Királyság katonai kiképzői több hét alatt megtanították az ukrán személyzetet a Challenger 2 harckocsik kezelésére, akik hamarosan hazaindulnak.
Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta: „Igazán inspiráló látni az ukrán katonák eltökéltségét, akik brit földön a brit Challenger 2 harckocsikon fejezték be kiképzésüket. Jobban felszerelkezve, több tudással térnek vissza hazájukba, de nem lesznek kisebb veszélynek kitéve. Továbbra is kitartunk mellettük, és mindent megteszünk, hogy támogassuk Ukrajnát, ameddig csak kell."
A kiképzést felügyelő John Stone alezredes szerint mindenkit lenyűgözött az ukrán harckocsizók eltökéltsége, és nincs kétségük afelől, hogy a leghatékonyabban fogják használni a Challenger 2 tankokat a csatákban.

10:45
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első Challenger 2 tankok Ukrajnába

Röviddel azután, hogy a brit védelmi miniszter bejelentette, hogy befejeződött az ukrán harckocsizó személyzet angliai kiképzése, az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, hogy megérkeztek az első Challenger tankok Ukrajnába. Olekszij Reznyikov miniszter szerint néhányan már ki is próbálták a tankokat, ami jó kiegészítője lesz a csatatéren meglévő fegyverzetnek, és Ukrajna folytatja az 1991-es határainak visszaállítását.
Rishi Sunak brit miniszterelnök január 14-én jelentette be 14 db Challenger 2 harckocsi és körülbelül 30 db AS90 önjáró 155 mm-es tarack szállítását az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag részeként.

11:21
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna folytatja a harcot Bahmutban

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kijelentette, hogy csapatai továbbra is visszaverik a keleti Bahmut városa elleni heves orosz támadásokat, és ennek védelme „katonai szükségszerűség". Olekszandr Szirszkij vezérezredes szavai ismét jelezték Ukrajnának azon szándékát, hogy a sok halálos áldozat ellenére folytatni kívánja a harcot Bahmutban.

11:57
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT-ben leszavazták az orosz kérést

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elutasította azt az orosz kérést, hogy vizsgálják meg, ki robbantotta fel az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Oroszország, Kína és Brazília megszavazta a kivizsgálási indítványt, de az elbukott, mivel nem kapta meg a 15 tagú tanácsban a szükséges kilenc szavazatot, a többi ország tartózkodott. Az Egyesült Államok nagykövet-helyettese, Robert Wood szerint nincs szükség külön vizsgálatra, mert egy már folyamatban van. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország képviselőjének első helyettese a RIA Novosztyinak azt mondta: A tartózkodó országok félnek attól, hogy Oroszországot nyíltan támogassák.

12:58
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország szerint a NATO fellépése miatt kénytelen atomrakétákat befogadni

Fehéroroszország külügyminisztériuma kedden közölte, hogy a NATO-országok agresszív, Fehéroroszország saját biztonságát fenyegető akciói miatt kényszerült orosz atomfegyverek elhelyezésére a területén - jelentette a Reuters a TASZSZ hírügynökségre hivatkozva.

Minszk azt is közölte, hogy a tervek - amelyeket Vlagyimir Putyin a hétvégén jelentett be -, miszerint orosz taktikai atomfegyvereket állomásoztatnának Fehéroroszországban, nem ütköznek a nemzetközi atomsorompó-egyezményekbe, mivel Fehéroroszországnak nem lenne ellenőrzése a fegyverek felett.

13:36
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kutyaszorítóban az ukrán csapatok Bahkmutnál

A TASZSZ hírügynökség ma reggel közölte Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság oroszok által beiktatott vezetőjének szavait a bakhmutti helyzetről. A TASZSZ idézte Pusilin kedden a Szolovjev Live TV-csatornán elhangzó beszámolóját:

Most a Wagner csapatai elviselhetetlen körülményeket teremtettek az ellenség számára, hogy még óvatosan is megpróbáljanak harci készleteket felhozni, tartalékokat felvonultatni, akár a sebesülteket is kivinni - mindez rendkívül nehéz az ellenség számára, mert már minden utat lőnek a Wagner csapatai."

14:16
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás a Szumi területen

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató hivatalos Telegram-csatornáján arról számol be, hogy ma reggel a Szumi területen található Csernacse határ menti településre mértek csapást - írja a The Guardian. Azt írják, hogy húsz találatot jegyeztek fel. A falu infrastruktúrája, egy kulturális központ és egy játszótér, valamint öt magánház is megrongálódott a támadásban.

15:04
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások mérlege az elmúlt 24 órában

Az orosz erők az elmúlt 24 órában 24 légicsapást, 12 rakétacsapást és 55 támadást hajtottak végre - derül ki az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb jelentéséből, idézi a The Guardian.

Egy rakétacsapás Szlovjanszk városában magas épületeket és magánházakat rongált meg, ami halálos áldozatokat és sebesülteket követelt a civilek körében. Egy külön légicsapás Bersyslav városában szintén károkat okozott a polgári infrastruktúrában.

15:45
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Avdijivkánál,"a második Bahmutnál"

Oroszország nagy veszteségek árán támadja a donyecki Avdijivka városát - közölte a brit védelmi minisztérium, idézi a The Independent című újság.

A hírszerzés szerint az orosz csapatok csak csekély előrehaladást értek el, súlyos páncélozott járműveszteségek árán. Hozzátették, hogy az orosz 10. páncélos ezred valószínűleg harckocsijainak nagy részét elvesztette, miközben megpróbálta délről bekeríteni Avdijivkát. Az ezred a 3. hadtest része, amely az első nagyobb új csoport, amelyet Oroszország 2022 augusztusa óta hozott létre az ukrajnai invázió támogatására.

Avdiivka polgármestere, Vitali Barabash tegnap azt mondta, hogy a heves harcok miatt a közműszolgáltatókat evakuálják a frontvárosból.

16:19
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

8 halott és 66 sebesült az elmúlt 24 órában 9 ukrán régiót ért orosz támadásban

Oroszország 124 településre mért csapást aknavetők, harckocsik, tüzérség, Sz-300-as rakéták, többszörös rakétakilövő rendszerek (MLRS), Kh-31-es cirkálórakéták, drónok és taktikai repülés segítségével - jelentette az ukrán védelmi minisztérium médiaközpontja március 28-án - írja a The Kyiv Independent.

16:49
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Bulgária titokban 189 millió dollár értékű lőszert küldhet Ukrajnának

Bulgária valószínűleg több százezer lőszert ad el Ukrajnának közvetítőkön keresztül - mondta az ország volt védelmi minisztere, Bojko Noev az Euroactiv által idézett bolgár tévécsatornának.

17:22
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az állítólagos orosz veszteségek

Oroszország 2022. február 24. óta 171 730 katonát vesztett Ukrajnában - írja az ukrán sajtó az ukrán vezérkar március 28-i jelentése alapján.

Oroszország emellett 3602 harckocsit, 6966 páncélozott harcjárművet, 502 járművet és üzemanyagtartályt, 2653 tüzérségi rendszert, 525 többszörös rakétaindító rendszert, 277 légvédelmi rendszert, 305 repülőgépet, 291 helikoptert, 2235 drónt és 18 hajót veszített.

17:42
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas ukrán csapatösszevonások Luhanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők nagy mennyiségű felszerelést és tartalékot telepítenek Szlovjanszk felé . Ezt a luhanszki orosz tisztviselők jelentették - írja a TASZSZ .

Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők nagyszámú hadoszlopa halad át Kupjanszkon, ezek egy része Novoszelovszkij felé, a másik Izjum felé halad. Ráadásul a szemtanúk szerint rengeteg felszerelés és élőerő mozog az Izjumból Szlovjanszkba vezető úton.

Korábban a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 200 ezer tartalékos embert képeztek ki, és nagy mennyiségű NATO-felszerelést is kaptak.

18:13
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország még több fegyvert szállít

Franciaország kétszer annyi NATO 155 mm-es lövedéket fog szállítani Ukrajnának – mondta Sebastien Lecornu védelmi miniszter a Le Figaro lapnak adott interjújában.

Az ukrán ellentámadáshoz szükséges földi felszereléseket is szállítunk: a 155 milliméteres lövedékek szállítását megduplázzuk, március végétől havi kétezerrel látják el őket"- mondta.

Emellett a miniszter tájékoztatása szerint a közeljövőben a Samp/T légvédelmi rakétarendszert is átadják az ukrán fegyveres erőknek.

18:39
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok állítólag megtisztították Bahkmut ipari övezetét

Az orosz csapatok csaknem teljesen megtisztították az bahkmuti ipari területét, az ukrán egységek visszavonultak, és az bahkmuti fémfeldolgozó üzem (AZOM) adminisztratív épületébe települtek – mondta Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője a Szolovjov élő adásában - írja a RIA Novosztyi.

19:12
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Moszkva továbbra is ragaszkodik az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások nemzetközi kivizsgálásához

Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.

Természetesen sajnálattal viszonyulunk ehhez (a BT-döntéséhez). Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek érdekeltnek kell lennie az objektív vizsgálatban, amelybe az összes érdekelt felet bevonják, mindenkit, aki fényt deríthet ennek a terrorcselekménynek a felbujtóira és elkövetőire. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, sajnáljuk, hogy a kezdeményezés nem ment át, de természetesen az orosz fél továbbra is azon lesz, hogy ne hagyja ezt a témát eltussolni - mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov nem fejtette ki, hogy Moszkva milyen konkrét lépésekre készül az ügyben, csak annyit közölt, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és továbbra is ragaszkodik a nemzetközi vizsgálathoz.

20:00
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.

Novak szerint emellett növekedtek a Kínába - ebben a relációban 8 százalékos exportbővülést mértek - és más piacokra irányuló szállítások, amit az iparágban elvégzett nagyszerű munka eredményének nevezett.

Beszámolója szerint az üzemanyag- és az energiakomplexum bevételek jelentették az orosz költségvetés bevételeinek 42 százalékát, szemben a 2021-es 36 százalékos szinttel.

Mint mondta, az ágazat stabil és megbízható működése a szankciók ellenére biztosított volt, sőt annak teljesítménye felülmúlta a várakozásokat.

21:13
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Lelőttek tizennégy drónt Ukrajna légterében

Iráni gyártmányú drónokat indított Oroszország keddre virradó éjjel Ukrajna több régiója, köztük a főváros ellen, a 15 pilóta nélküli gép közül 14-et megsemmisített az ukrán légvédelem - közölte az ukrán vezérkar.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat arról tájékoztatott, hogy a támadás következtében a főváros, Kijev nyugati részében fekvő Szvjatosin városnegyed egyik közigazgatási épülete megrongálódott, és tűz keletkezett, amelyet gyorsan eloltottak. Személyi sérülés nem történt.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt napban Ukrajna kilenc régióját érte orosz támadás különböző tüzérségi fegyverekkel, harckocsikkal, rakétákkal és drónokkal, aminek következtében nyolc civil meghalt és 66-an sebesültek meg.

A tárca hozzátette, hogy 124 települést és 76 infrastrukturális létesítményt ért támadás.

22:08
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecki vezető: Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem

Az orosz erők szinte teljesen "megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (korábbi nevén Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatorna keddi adásában.

Pusilin szerint az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosai "elég keményen, magabiztosan dolgoznak", és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását.

A tisztségviselő azt mondta, hogy az AZOM területén már csak elszórtan tapasztalható ellenállás.

22:47
március 28, 2023
Vágólapra másolva!

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy ilyen típusú, az amerikai Boeing és a svéd Saab által közösen kifejlesztett, rakétahajtóművel felszerelt, HIMARS sorozatvetőről indítható bombákat szállít Ukrajnának.

A Saab szerint a nagypontosságú lőszer hatótávolsága meghaladja a 150 kilométert. Korábban az ukrán fél legfeljebb 80 kilométeres hatótávolságú lövedékeket vetett be.

A keddi orosz hadijelentés szerint az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán tizennyolc HIMARS-rakétát és egy GLSDB irányított rakétát hatástalanított.

06:34
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.