Az oroszok visszaverték az ukránokat Donyecknél, véres harcok vannak Belgorodban

Események

politics defence armament Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy angliai kiképzőtáborban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 468. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
05:58
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:20
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Harkovot rakétatámadás érte

A kelet-ukrajnai Harkov városát rakétatámadás érte hétfő este – közölte a régió polgármestere. Légiriadót rendeltek el a város egész területére, valamint Ukrajna keleti területeinek több részére. A városlakók robbanásokat hallottak. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett információ.

06:23
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ellenség tudja, hogy Ukrajna győzni fog

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai ideójban üdvözölte azt a hírt, amelyet "várt" a széthullott keleti Bahmut városában és környékén harcoló csapatoktól.

"Az ellenség tudja, hogy Ukrajna győzni fog. Látják. Érzik ezt a csapásaitoknak köszönhetően, a katonák, és különösen a Donyeck régióban. Köszönjük ezt" - üzente a térségben harcolóknak.

Kijelentette, hogy Oroszország "hisztérikusan" reagál az ukrán erők minden akciójára, és kiemelt két egységet, amelyek "ügyesen, határozottan és hatékonyan védik pozícióinkat, megsemmisítik a megszállókat, és ami a legfontosabb, előrelépnek".

06:58
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukránbarát lázadók azt állítják, hogy uralják Nova Tavolzsankát

Az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) nevű ukránbarát lázadócsoport videókat tett közzé, amikben azt állítják, hogy az oroszországi Belgorod régióban található Nova Tavolzsankát irányítják.

Az RDK által közzétett videóban legalább négy harcost mutatnak be egy úton Nova Tavolzsanka déli külvárosában, körülbelül másfél kilométerre az ukrajnai Harkov határától.

A videók hitelességét nem lehetett megállapítani.

07:23
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 5036 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5242 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:42
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hajnalban ismét légiriadó volt Ukrajna-szerte

Kedden a hajnali órákban több órára működésbe léptek a légiriadó szirénák Ukrajna-szerte. A fővárosban, Kijevben az összes – több mint 20 – rakétát lelőtték – közölték a város illetékesei. Károkról, áldozatokról nem érkezett információ.

08:16
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország visszavert egy ukrán offenzívát

Oroszország azt állította, hogy visszavert egy „nagy offenzívát" a donyecki régióban, és több száz ukrán katonát ölt meg, de az állításokat független források nem tudták ellenőrizni. A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna két dandár hat gépesített és két harckocsizászlóaljával támadott.

08:45
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

250 ukrán katona halhatott meg

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint 250 ukrán katona meghalt, 16 harckocsi, három gyalogsági harcjármű és 21 páncélozott szállítójármű pedig megsemmisült, amikor megállították az ukránok donyecki előrenyomulását. Azt is közölték, hogy Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök a frontvonal közelében tartózkodott, amikor a támadást visszaverték. Ukrajna tagadja a veszteségek mértékét, független források pedig nem tudták ellenőrizni az orosz védelmi minisztérium állításait.

09:36
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Katasztrófa Ukrajnában, robbantottak az erőműnél

Felrobbantották ma a nova kakhovkai vízerőmű gátját, több tucat települést fenyeget az árvíz. Részleteket ITT olvashat!

10:18
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Videón a gát felrobbantásának pillanata

Mint ahogy azt előző bejegyzésünkben írtuk, ma hajnalban felrobbantották a Nova Kakhovkai víztározó gátját, az árvíz csaknem 80 települést fenyeget. A robbantásért mindkét fél egymást vádolja, a város polgármestere szerint a gát felső részét lövések rombolták le.

További részleteket ITT olvashat!

11:00
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán pilóták már Nagy-Britanniában van

Ukrán pilóták egy csoportját már kiküldték az Egyesült Királyságba, hogy nyugati vadászgépekre képezzék ki őket – közölte Ukrajna miniszterelnöke. Denisz Smihal a Telegramon jelentette ezt be, miután találkozott James Cleverly brit külügyminiszterrel.

A kiképzés az ukrajnai F-16-os vadászrepülőgépek beszerzését célzó közös nemzetközi terv része.
Az Egyesült Királyság noha határozottan kiállt amellett, hogy a repülőgépeket Kijevbe szállítsák, de nem tud F-16-osokat adni, mert olyan gépeik nincsenek, a Royal Air Force Typhoon-gépekből pedig nem tudnak átadni, ezért ehelyett felajánlotta, hogy ukrán pilótákat képez ki azok üzemeltetésére.

11:23
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas ukrán veszteségről beszél az orosz katonai vezetés

Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.

A tábornok szerint hétfőn az ukrán fél folytatta az offenzíváját, amelyet az orosz Kelet-csapatcsoport megállított, és amely nem érte el kitűzött céljait. Konasenkov a 28 harckocsin felül 109 páncélozott harcjárművet is az ukrán veszteségek közé sorolt a hadijelentésben. (MTI)

11:57
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Képeken az ukrán robbantás

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat/-

Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat/-

Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies/-
Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies/-
12:37
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Radioaktív piszkos bomba bevetésére készülhettek az ukránok

Terrortámadásokat tervez végrehajtani Oroszországban az ukrán katonai hírszerzés (GUR), beleértve egy "piszkos bomba" bevetését is - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden a sajtóval.

Az FSZB szerint a - sugárzó anyagot is tartalmazó - "piszkos bombával" végrehajtandó GUR-merénylet tervére akkor derült fény, amikor az orosz hatóságok kivizsgálták az Ivanovo megyei Szevernij repülőtéren állomásoztatott, nagy hatótávolságú repülőgépek ellen idén májusban tervezett ukrán diverzánsakciót.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségét irányító Kirilo Budanov létrehozta az úgynevezett 3. szolgálatot, amelynek része lett egy könnyűmotoros repülőgépekből álló csoport is. Ennek feladata diverzáns- és felderítőcsoportok csapásmérő eszközökkel való ellátása, valamint bombák ledobása az orosz üzemanyag- és energetikai infrastruktúra létesítményeire.

13:40
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdettek a robbantás után

Szükségállapotot hirdettek az orosz ellenőrzésű Nova Kahovkában, miután a város gátja megrongálódott egy támadásban - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Ukrajna és Oroszország egymást okolja a robbanásért, amely egyes területeken árvizeket okozott, ami miatt evakuálni kellett a lakosság egy részét.

Aggodalmak merültek fel amiatt, hogy a gát átszakadása megzavarhatja az ivóvízellátást Herszonban és a közeli Krímben, illetve problémákat okozhat a zaporizzsjai atomerőműben, amely a Dnyipro folyó vizét használja hűtőmedencéihez.

14:02
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 22 ezer ember van veszélyben a robbantás után

Az orosz ellenőrzésű Herszon régióban 14 településen legalább 22 ezer embert fenyeget árvízveszély a ma reggeli gáttámadás miatt - közölte a régió Moszkva által kinevezett vezetője.

A Dnyipro folyón lévő Kahovka gát körüli területek kiürítése már megkezdődött, egy ukrán tisztviselő korábban arra figyelmeztetett, hogy mindössze öt óra van hátra, amíg a víz eléri a "kritikus szintet".

A vízszint a gát körül öt métert emelkedett, és több, a folyásirányban lévő szigetet már teljesen elöntött a víz - jelentette a RIA orosz állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva. (MTI)

14:36
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Új dimenzió Oroszország háborújában

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A robbantás egyben illeszkedik a polgári célpontok elleni támadásokból is álló orosz hadviseléshez és az "orosz katonák által elkövetett sok-sok bűncselekményhez" - jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén.

Hozzátette: a kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

15:36
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Terroristaállamnak nevezte Oroszországot a Nemzetközi Bíróságon Ukrajna

Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt - tájékoztatott a L'essentiel című francia nyelvű luxembourgi hírportál kedden.

A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán-orosz ügyben, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított.

A beszámoló szerint a meghallgatás nyitóbeszédében Anton Korinevics, az ukrán külügyminisztérium nemzetközi jogi osztályának igazgatója, az ukrán fegyveres erők jelentésére hivatkozva emlékeztetett: az orosz erők kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. (MTI)

16:01
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Polgármester: Nova Kahovkát elérte az ár

Nova Kahovkában rendkívüli állapotot vezettek be. Leontyjev azt mondta, hogy a város elleni ukrán tüzérségi csapások a Dnyeper jobb partjáról a nap folyamán is folytatódtak. A "terrorcselekményekért" a kijevi hatóságokat tette felelőssé és azokat, "akik őket irányítják".

A polgármester fő feladatként a lakosság elszállítását és az áramütés lehetőségének kizárását nevezte meg. Mint mondta, ennek érdekében lekapcsolták a folyam alsóbb szakaszán fekvő települések áramellátását. Úgy vélekedett, hogy az erőművet helyreállítani már nem lehet, csak teljes újjáépítéséről lehet szó.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma arra figyelmeztette Herszon megye part menti területeinek lakóit, hogy a vízszint hirtelen megemelkedhet a gátrendszer egy részének megsemmisítése miatt. A tárca szerint katasztrofális áradás léphet fel Nova Kahovka, Hola Prisztany és Aleski város körzetében.
A lakosokat felszólították a legszükségesebb személyes tárgyak, iratok, valamint három napra elegendő élelmiszer és ivóvíz összekészítésére, valamint a gáz és a víz elzárására. Nova Kahovkában tíz méterig, Dnyiprjanyban nyolc méterig, Korsunkában pedig 5,3 méterig emelkedett a vízszint, és ez az állapot szakemberek szerint körülbelül 72 órán át tarthat.

A kahovkai vízerőműtől lefelé 14 települést áraszthat el a folyó, a területen mintegy 22 ezer ember él. Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt maradt részén a RIA Novosztyi hírügynökség szerint nyolc települést áraszt el a víz. (MTI)

16:37
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuációs területet lőnek az oroszok

Az orosz hadsereg továbbra is olyan területeket lő, ahonnan a gát robbantása után mentik az embereket. A támadásokban két rendőr megsebesült, a lövések jelenleg is folytatódnak – mondta Ihor Klimenko, Ukrajna belügyminisztere.

17:04
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárást kezdenek az oroszok a robbantás miatt

Oroszország közölte, hogy büntetőeljárást indított a Nova Kahovka gát felrobbantása miatt - írja a Reuters.

Az orosz Nyomozó Bizottság kedden közölte, hogy büntetőeljárást indított az ukrajnai Herszon régió orosz ellenőrzésű részén fekvő vízerőmű gátjának éjszakai lerombolása ügyében.

17:42
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Eddig 1300 embert evakuáltak Herszon területéről

Az ukrán hatóságok jelentése szerint eddig helyi idő szerint délután 3 órakor közel 1300 embert evakuáltak Herszon területéről, miután a nova kakhovka-i gát felrobbant.

18:29
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Aknák áraszthatják el Herszon régiót a gátrobbantás után

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat június 6-án arra szólította fel a Herszon régió területen élő civileket, hogy legyenek éberek az árvízben elszabadult aknák miatt, miután az oroszok felrobbantották a nova kakhovka-i gátat.

18:59
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán elnöki tanácsadó: Egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet

Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban.

"Hírszerzésünk már szolgáltat adatokat arról, hogy ki tette ezt az orosz katonai alakulatokból: a 205. gépesített lövészdandár" - mondta a tisztségviselő. Podoljak emlékeztetett arra, hogy a genfi egyezmények szerint egy vízerőmű "felrobbantása kétségtelenül tömegpusztító fegyverek válogatás nélküli használatának" minősül.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy az orosz erők 205. gépesített lövészdandárjának katonái hosszú ideig tartózkodtak a kahovkai vízerőmű területén.

A dandár az első csecsenföldi háborúban való részvételéről ismert, és mottója: "205 brigád, még a pokolból is visszatérünk." Most többnyire mozgósított emberek harcolnak az alakulatban Oroszország különböző részeiből. A dandár parancsnoka a 40 éves Eduard Sandura alezredes - tette hozzá az ukrán hírportál.

19:46
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Ukrajna három nap alatt 3715 katonát és 52 tankot veszített

Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 tankot veszített - közölte kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

"A támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban"- hangoztatta a tárcavezető.

"Megismétlem, az ellenség nem érte el céljait, jelentős és aránytalan veszteségeket szenvedett" - tette hozzá.

20:41
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs ivóvízhiány a Krím-félszigeten

Az orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félsziget Moszkva által kinevezett vezetője szerint a félsziget víztározói "mintegy 80 százalékban megteltek", miután felrobbant a Krímet vízzel ellátó kahovkai vízerőmű.

Szergej Akszjonov szerint a félszigetet nem fenyegeti árvízveszély, de a Dnyeper folyóba torkolló 400 kilométer hosszú észak-krími csatorna veszíthet némi vizet.

Akszjonov hozzátette, hogy a félszigetnek állítólag "több mint elegendő" ivóvízkészlete van jelenleg - írja a Kyiv independent.

21:24
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolcvan település kerülhet víz alá kahovkai vízerőmű felrobbantása miatt

A kahovkai vízerőmű felrobbantása miatt legalább 150 tonna motorolaj került a Dnyeper (Dnyipro) folyóba és komoly veszélye van annak, hogy még további 300 tonna kerülhet bele.

Az árvíz nyolcvan települést fenyeget - jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján, miután az államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tagjait.

Az eddigi értesülések szerint a robbantásnak nincsenek sem civil, sem katonai áldozatai. A védelmi tanács elrendelte a civilek evakuálását a veszélyeztetett zónákból, és a kahovkai tározótól függő települések ivóvízzel való ellátását.

22:14
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-főtitkár: A kahovkai vízerőmű gátja Oroszország ukrajnai inváziója következtében szakadt át

Az ENSZ-nek nincsenek információi független forrásból arról, hogy a kahovkai vízerőmű gátja mitől szakadt át - jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy ami történt, az "Oroszország inváziójának újabb pusztító következménye".

Kedd estére a gátszakadás ügyében - Oroszország és Ukrajna kezdeményezésére - összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését, miközben a felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával.

"Véget kell vetni a civilek és a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni támadásoknak. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében" - hangsúlyozta Guterres újságíróknak nyilatkozva.

A gát átszakadása következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben és menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit.

22:49
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Egy hét múlva válnak ismertté a kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei

A kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, az újságírók ukrajnai napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

"Becslésünk szerint 35-70 település kerülhet víz alá. Tudjuk, hogy nagy gondok lesznek az ivóvízellátással az egész országrészben, és nemcsak Herszon megyében, hanem a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai régiókban is. A tragédia következményei majd akkor lesznek ismertek, amikor a kiömlött víz már visszahúzódott. Kiderül, mit hagyott maga után" - fogalmazott az államfő.

Zelenszkij felfedte, hogy az ukrán különleges szolgálatok már korábban tervet dolgoztak ki arra az esetre, ha a kahovkai tározó gátja felrobbanna. Ukrajna tudott arról, hogy az oroszok 2022-ben aláaknázták a gátat - tette hozzá.

23:37
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

F/A-18-as vadászgépek Ukrajnába küldését fontolgatja Ausztrália

Ausztrália fontolgatja, hogy Ukrajnába küld negyvenegy, a hadsereg kötelékéből korábban kivont F/A-18 Hornet vadászrepülőgépet - jelentette az Australian Financial Review június 6-án.

Az ausztrálok állítólag az Egyesült Államokkal és Ukrajnával tárgyalnak a vadászgépek Ukrajnába küldésének lehetőségéről.

00:43
június 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy drón Krímben

A Krím keleti részén egy drón meghibásodott, és lezuhant. Áldozatok nem voltak - tudatta Szergej Aksenov, a régió vezetője.

Múlt vasárnap Aksjonov azt mondta, hogy az orosz erők öt ellenséges drónt lőttek le, további négy pedig meghibásodott és lezuhant.

02:41
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok ismét Gorlovkát lövik

Az ukrán katonák egy óra alatt 18, 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Gorlovkára - írja a RIA Novosztyi.

Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra fekszik. A háború előtt a lakossága több mint 250 ezer fő volt.

06:25
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.