Több ezren estek csapdába a gátomlás miatt, áttörhettek az ukránok az első orosz védelmi vonalon

Oroszország, Ukrajna, orosz - ukrán, háború, Kahovka, gát, robbanás, szétrobbantott gát, 2023. 06. 06.
KHERSON, UKRAINE - JUNE 6: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - " ZELENSKYY SOCIAL MEDIA ACCOUNT / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shows the Kakhovka Hydroelectric Power Plant after a blast occurred in plant which is in the Russian-controlled part of Ukraine's Kherson on June 6, 2023. The explosion unleashed floodwaters across the war zone. Zelenskyy Social Media Account / Handout / Anadolu Agency (Photo by Zelenskyy Social Media Account / / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 472. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
08:25
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:27
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Észtország kitiltotta Kirill orosz pátriárkát

Észtország megtiltotta Kirill pátriárkának, az orosz ortodox egyház fejének, hogy a területére lépjen.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpatizánsaként számontartott pátriárka egy új listára került fel, amely ötvennyolc embernek tiltja meg a beutazást Észtországba.A tallinni külügyminisztérium pénteki közlése szerint a listán szereplő személyek bűnrészesek, illetve társtettesek az emberi jogok komoly megsértésében. Mások Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki őrizetbe vétele és elítélése miatt kerültek fel a nemkívánatos személyek listájára. Áprilisban Vlagyimir Kara-Murzát huszonöt év börtönre ítélték.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter a döntést magyarázva azt mondta, hogy Kirill pátriárka az egyik legnagyobb támogatója és védelmezője Putyin ideológiájának. "Megindokolta és népszerűsítette az Ukrajna elleni háborút" - tette hozzá. (MTI)

08:31
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Halottak, sebesültek az orosz dróntámadás után

Három ember meghalt, tízen megsebesültek, miután dróntámadás érte ma az odesszai területet - közölte az ukrán katonai vezetés.

09:12
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6991 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5858 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 23 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

10:18
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

700 ezer embernek kell ivóvíz, több ezren estek csapdába a gátomlás miatt

Az ENSZ vezető segélyszervezeti tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a kachovkai gát összeomlása miatt 700 ezer embernek van szüksége ivóvízre.

Martin Griffiths attól is tart, hogy az áradások az egész területen a gabonaexport csökkenését, az élelmiszerárak világméretű emelkedését és kevesebb élelmiszert eredményezhetnek a rászorulók millióinak. Az ENSZ főként ukrán segélyszervezeteken keresztül 30 000 emberhez jutott el az ukrán ellenőrzés alatt álló, elárasztott területeken, de vélhetően több ezren rekedtek csapdába az áradások után. (Sky News)

11:38
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Áttörhettek az ukránok az első orosz védelmi vonalon

Ukrajna az elmúlt 48 órában sikeresen átvágta az ország egyes részein az orosz védelem első vonalát - közölte legújabb jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Az orosz áldozatokról szóló jelentések egyre szaporodnak, mivel a hadsereg kénytelen "saját aknamezőin keresztül" visszavonulni - áll a jelentésben.

12:23
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéta-és dróntámadás

Az ukránok az éjszaka folyamán az ellenük indított 35 iráni gyártmányú Shahed-136 drónból 20-at lelőttek - közölte a légierő június 10-én. Szintén az éjszaka a 8 ellenük indított rakétából megsemmisítettek kettőt - áll a jelentésben.

12:58
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai repülőteret támadtak az oroszok

Az orosz erők intenzív légicsapást mértek a Poltavai területen található Myrhorod katonai repülőtérre - jelentette Dmitro Lunin kormányzó június 10-én.

13:29
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Új fejlemények az Északi Áramlat elleni támadásról

Német nyomozók olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy egy különleges egység Lengyelországot használta bázisként az Északi Áramlat gázvezeték szeptemberi megtámadásához - jelentették.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a nyomozók rekonstruálták az "Andromeda" nevű sétahajó kéthetes útját, amely a gyanú szerint részt vett az akcióban, a nyomozati anyag szerint a jacht letért az útjáról, és lengyel vizekre hajózott.

A hajó rádió- és navigációs berendezéseinek adatai, műholdas és mobiltelefonok, Gmail-fiókok áttekintése után és a fedélzeten hagyott DNS-mintákból arra a következtetése jutottak, hogy az akcióban legalább egy ukrán katona részt vett. (Sky News)

14:25
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint csak a sajátjaikat mentik az oroszok

Csak az orosz útlevéllel rendelkezőket evakuálják az ukrajnai Herszon régió déli részén található megszállt területek árvízzel elöntött részeiről - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A vezérkar azt is állította, hogy az oroszok erőszakkal kilakoltatták a civileket a saját túlélő otthonaikból, hogy ott orosz katonákat szállásoljanak el. A Sky News nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentéseket.

Hatalmas humanitárius katasztrófát eredményezett a hét elején a kahovkai gát lerombolása, az áradások miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Kijev és Moszkva egyaránt egymást hibáztatta a gát összeomlásáért. (Sky News)

15:03
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét tárgyalni akar a német kancellár Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hamarosan ismét beszél Vlagyimir Putyinnal, és sürgetni fogja az orosz elnököt, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából – írta a Sky News.

15:41
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut közelében nyomul az ukrán hadsereg

Az ukrán erők az elmúlt nap folyamán akár 1,4 km-t is előrenyomultak a bahmuti front különböző szakaszain - közölte Szerhij Csereváty, az ukrán fegyveres erők keleti csoportosításának szóvivője június 10-én.

Csereváty azt állította, hogy az elmúlt nap folyamán 138 orosz katona halt meg és 236 sebesült meg Bahmut térségében az ukrán ellentámadásokban.

16:17
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevben a kanadai miniszterelnök

Meglepetésszerűen jelent meg az ukrán fővárosban, az ukrán külügyminiszer-helyettes fogadta. Trudeau egyebek között lerótta kegyeletét elesett ukrán katonák egy emlékművénél.
Kanada - sok más nyugati országhoz hasonlóan - fegyverrel és pénzzel is támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

16:45
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Szeméttelep és állattemető lett a Fekete-tenger - videó

A Fekete-tenger az odesszai területen szemétteleppé és állattemetővé változott, az ukrán határőrség szerint házak darabjai, bútorok, aknák és lőszerek úsznak a vízben, miután Oroszország felrobbantotta a kahovkai gátat.

17:27
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Odesszát támadják

Többen meghaltak és megsérültek az ukrajnai Odesszában az éjszaka folyamán végrehajtott orosz dróntámadásokban - közölte az ukrán hadsereg szombaton.

A katonaság hozzátette: egy légi csata következtében dróntörmelék zuhant egy emeletes házra, és tüzet okozott.

Három civil meghalt a lángokban, további huszonhat ember pedig megsérült. A sérültek között gyerekek is vannak.

Az ukrán légierő később tájékoztatott, hogy Oroszország az éjszaka harmincöt drónt és nyolc rakétát lőtt ki ukrajnai célpontokra, egyebek között Odesszára, Poltavára és Harkovra. Az ukrán légierőnek húsz drónt és két ballisztikus rakétát sikerült megsemmisítenie.

18:20
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Szörnyű fejlemények az ukrán atomerőműben

Biztonsági óvintézkedésként az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt hatalmas áradások vannak a térségben - közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

Az orosz erők által megszállt atomerőmű hat reaktora közül ötöt már korábban hideg állapotba állítottak, azaz felfüggesztették a maghasadást, és ezzel a hő, valamint a nyomás keletkezését.

Az utolsó reaktort csütörtökön állították le. A döntésben szerepet játszott az is, hogy a létesítmény közelében tüzérségi ütközetek folynak, és megrongálódott a távvezeték, amely összeköti az erőművet az ukrán energiahálózattal.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta: a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt.

19:11
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb vezetővel találkozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, aki Kijevbe érkezett.

Trudeau meglepetésszerű kijevi látogatása június 10-én vált ismertté. A Radio-Canada szerint a kanadai miniszterelnök hivatalos útja az utolsó pillanatig "biztonsági okokból szigorúan titkos" maradt.

A hírek szerint Trudeau Zelenszkijjel és az ukrán parlament tagjaival készült találkozni, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó esetleges további katonai segítség és az Oroszország elleni új szankciók részleteit - írja a lenta.ru.

19:48
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai mértékű károk a felrobbantott ukrán gátban

A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása miatt Herszon régió orosz ellenőrzés alatt álló részein a károkat 11,5 milliárd rubelre ( kb. 50 milliárd forint) becsülik - közölte június 10-én Andrej Alekszandr Alekszenko, a regionális kormány vezetője Telegram-csatornáján.

"Ez a szám még messze nem végleges" - tette hozzá.

A tisztviselő elmondta azt is, hogy a kárbecslő bizottságok felmérik az otthonokat, hogy minél hamarabb megkezdhessék a kárpótlás kifizetését a helyi lakosok részére - írja az iz.ru.

Korábban szombaton Vlagyimir Saldo, a régió megbízott kormányzója azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott arra, hogy a régió lakosainak minden szükséges segítséget megadjanak, különösen a megrongálódott lakások helyreállítását illetően. Saldo biztosított arról, hogy a polgárok tulajdonát helyreállítják.

20:42
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada fegyvereket küld az ukránoknak

Kanada 375 millió dolláros (128 milliárd forint) katonai támogatást nyújt Ukrajnának, és ukrán vadászpilóták képzésében is részt vesz - közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök előre be nem jelentett szombati kijevi látogatásán.

A kanadai kormányfő azt is elmondta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Kanada elkobozta azt az orosz tulajdonú Antonov teherszállító repülőgépet, amely tavaly szállt le Kanadában, és Ottawa megkezdte a légi jármű átadását Ukrajnának.

Trudeau kijevi látogatása során leszögezte: a dél-ukrajnai Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása és az azt követő áradás az orosz katonai megszállás "közvetlen következménye" volt.

21:34
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Üzentek az oroszok

Moszkva még mindig nem elégedett a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás végrehajtásával, szerinte az orosz export elé továbbra is számtalan akadályt gördítenek, illetve nehezítik azt.

Ennek Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes adott hangot szombaton a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint, miután Versinyin az előző nap találkozott az ügyben az ENSZ illetékes kereskedelmi tisztségviselővel.

A gabonaszállítási megállapodást többször meghosszabbították már tavaly júliusi megkötése óta, legutóbb május 17-én két hónapra.

Ez lehetővé teszi az ukrán gabona és műtrágya exportját három olyan kijelölt ukrán kikötőből, amelyek orosz tengeri blokád alatt állnak. Ezzel párhuzamosan Oroszország is folytathatja korábbi gabona- és műtrágyaexportját, a nyugati büntetőintézkedések nem vonatkoznak ezekre az árukra.

22:19
június 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok üzentek Izlandnak

Reykjavík "tönkreteszi" a kétoldalú kapcsolatokat a moszkvai izlandi nagykövetség bezárásával - jelentette ki az orosz külügyminisztérium szombaton.

Izland pénteken közölte, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, mivel a "valaha volt legalacsonyabb szintre" süllyedtek a kereskedelmi, kulturális és politikai kapcsolatok a két ország között.

Izland hozzátette: arra kérte Oroszországot, csökkentse reykjavíki diplomáciai jelenlétét.

"Az izlandi hatóságok döntése a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentéséről tönkreteszi az orosz-izlandi együttműködés teljes kapcsolatrendszerét" - fogalmazott az orosz külügyminisztérium közleménye.