200 célpontra csapott le az izraeli hadsereg, csapdába estek a kórházban a betegek

Események

Szderót, 2023. november 14. Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 39. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:36
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:40
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy ENSZ-munkatárs Gáza északi részén

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) azt állítja, hogy az egyik alkalmazottját családjával együtt megölték a Gázai övezet északi részén. Nem közölték, hogy ki a felelős a halálesetért, csupán annyit írtak, hogy "a harcok miatt".

Az ügynökség szerint 102 UNRWA-munkás halt meg, és legalább 27-en megsebesültek az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedés kezdete óta. Az ENSZ történetében még soha nem halt meg ennyi segélymunkás egy konfliktusban.

05:45
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 19 éves túsz

A Hamász fegyveres szárnya, az al Kasszam Brigádok azt állítják, hogy egy 19 éves túsz meghalt az izraeli légicsapásokban. Bemutattak egy videót, amelyen Noa Marciano, egy izraeli katona héberül azonosítja magát, és azt mondja, hogy négy napja fogva tartják. A videó később megszakad, majd feltűnik egy fiatal nő holtteste. Az al Kasszam Brigádok szerint egy november 9-i légicsapásban halt meg a fiatal katona.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem erősítették meg a halálhírt. Daniel Hagari szóvivő azt mondta, hogy az IDF támogatja a Marciano családot a videó közzététele után. "A Hamász továbbra is pszichológiai terrort alkalmaz, és embertelenül viselkedik, ellopott videók és fényképek révén, ahogyan korábban is tette" - fogalmazott.

06:30
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli csapatok a gázai parlamentben

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter egy képet tett közzé az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatairól a Palesztin Törvényhozó Tanács épületében Gázában. A képen az IDF Golani-dandárjának tagjai láthatók.

Az izraeli Kann News által nem sokkal a fotó után közzétett videóban az épület előtti téren álló izraeli parancsnok azt mondta, hogy az izraeli hadsereg irányítja a területet.

A Palesztin Törvényhozó Tanácsot Ciszjordánia és Gáza jogalkotó testületeként hozták létre az 1993-as oslói megállapodást követően, de 2007 óta nem ülésezett, miután a Hamász és a Fatah vezetése megosztott, valamint a Hamászt megválasztották Gázában.

06:57
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai kormányalkalmazottak is sürgetik a tűzszünetet

Az Egyesült Államok kormányának több száz alkalmazottja nyíltan és magánemberként is kiállt a gázai tűzszünet mellett. A Reuters hírügynökség szerint legalább három, az amerikai kormány Izrael-Hamász politikáját kritizáló feljegyzést is benyújtottak a minisztérium belső "különvélemény-csatornájához", amely lehetővé teszi a diplomaták számára, hogy névtelenül hangot adjanak a politikával kapcsolatos aggodalmaknak.

Antony Blinken külügyminiszter levelet írt a tárca alkalmazottainak, hogy megpróbálja kezelni a kritikát.

07:15
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kanadai-izraeli békeaktivista is az áldozatok között van

Izrael torontói főkonzulja megerősítette a kanadai-izraeli békeaktivista, Vivian Silver halálát. A 74 éves asszonyt a Beeri kibucban ölték meg a Hamász terroristái, akik korábban már egyszer túszként tartották fogva.

Az egyelőre nem derült ki, hogy hogyan azonosították a maradványait, vagy hogy miért tartott öt hétig az azonosítás.

07:35
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

A konfliktus kiterjedésétől tart a jordán király

Abdullah jordán király elutasít minden izraeli tervet Gáza egyes részei megszállására vagy biztonsági övezetek létrehozására az enklávén belül.

Az uralkodó azt mondta, hogy régóta figyelmeztetett az izraeli jogsértésekre a Jordániával közös határral rendelkező Ciszjordániában, ahol a zsidó telepesek palesztin civilek elleni támadásai szerinte kiterjeszthetik a konfliktust, és a régiót "a mélységbe taszíthatják".

Abdullah király kijelentette, hogy az egyetlen út a tartós békéhez az Izrael melletti független palesztin államról szóló tárgyalások újraélesztése. Az Egyesült Államok közvetítésével folytatott tárgyalások csaknem egy évtizede befagytak.

08:03
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász 70 túszt ajánlott fel egy ötnapos fegyverszünetért

A Hamász palesztin militáns csoport fegyveres szárnya közölte a katari közvetítőkkel, hogy a csoport kész akár 70, Gázában fogva tartott nőt és gyereket elengedni egy ötnapos fegyverszünet fejében.

"A fegyverszünetnek tartalmaznia kell a teljes tűzszünetet, valamint a segélynyújtás és a humanitárius segélynyújtás lehetővé tételét mindenütt a Gázai övezetben" - mondta Abu Ubaida, a Hamász fegyveres szárnyának, az al Kasszam Brigádnak a szóvivője a csoport Telegram csatornáján közzétett hangfelvételen.

08:20
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: A gázai kórházakat meg kell védeni

A gázai Al-Sifa kórházat az izraeli erők ostrom alá vették – több száz beteg, köztük több tucat újszülött élete is veszélyben van. A kórházban harmadik napja nincs víz és áram. Az ott dolgozó orvosok kétségbeesett könyörgésének közepette Joe Biden amerikai elnök eddigi legszigorúbb szavait mondta Izrael cselekedeteivel kapcsolatban október 7-e óta.

Az amerikai elnök az Ovális Irodában mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a kórházakat "védeni kell".

"Reményem és elvárásom, hogy Izrael kevésbé tolakodó fellépéssel közelít a kórházakhoz" - mondta.
Izrael szerint a Hamász az Al-Sifát bázisként, a betegeket pedig pajzsként használja. A Hamász ezt tagadja.

08:41
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

WHO: Nem tudják eltemetni a halottakat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az Al-Sifa kórházban és környékén holttestek vannak, amelyeket nem lehet eltemetni vagy elvinni semmilyen hullaházba. Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint a kórház már egyáltalán nem működik úgy, ahogy kellene. "Ez majdnem egy temető" - tette hozzá.

Mivel az izraeli hatóságok még mindig nem adták meg az engedélyt, hogy a bomló holttestek elhagyják a kórházat, hogy eltemessék, a kórház területére bejutó kutyák elkezdték megenni a holttesteket.

A kórház egyik orvosa szerint aggodalomra ad okot több tucat koraszülött sorsa is, akik az áramszünet miatt már nem maradhatnak inkubátorukban. A babák közül már hét meghalt oxigénhiány miatt.

Izrael "gyakorlati megoldásokat" kínált a csecsemők evakuálására, és azzal vádolta a Hamászt, hogy nem fogadja el a javaslatokat.

09:12
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverraktárat találtak a kórházban

Az izraeli hadsereg azt állította, hogy egy gázai kórház pincéjében talált egy Hamász fegyverraktárat és izraeli túszokra utaló nyomokat. A felfedezést a Rantisi Gyermekkórházban tették, mindössze egy nappal azután, hogy az utolsó betegeket evakuálták.

A Hamász parancsnoki és irányító központját, öngyilkos bombamellényeket, gránátokat, AK-47-es gépkarabélyokat, robbanószerkezeteket, RPG-ket és egyéb fegyvereket találtak az alagsorban.

Az izraeli hadsereg állításait független forrás nem tudta ellenőrizni.

09:30
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinok haltak meg Ciszjordániában

Legalább három ember meghalt egy izraeli dróntámadásban kedd hajnalban a ciszjordániai Tulkarm városában – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

További öten meghaltak egy izraeli katonai művelet során a város körül – jelentette az AFP egy helyi kórház igazgatójára hivatkozva, ahol a haláleseteket feljegyezték. Az öt férfi 21 és 29 év közötti volt – közölte az illetékes.

09:52
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kifogyott az üzemanyagból az ENSZ segélyszervezete

Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége, az UNRWA azt állítja, hogy az általa az utánpótlásra használt üzemanyagraktár kifogyott. Juliet Touma kommunikációs igazgató a BBC-nek azt mondta, hogy ezzel veszélybe kerül a Gázai övezet legnagyobb humanitárius művelete. Az UNRWA holnap reggel már nem tudja felvenni az Egyiptomból teherautókkal a területre behozott segélyszállítmányokat.

10:14
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

200 célpontra csapott le az izraeli hadsereg

Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt 24 órában 200 célpontra csaptak le. Feltártak egy alagútaknát, amely egy mecsetben található a Gázai övezetben. A szárazföldi csapatok irányítását követve az IDF vadászgépei és helikopterei csapást mértek egy terrorista sejtre, amely páncéltörő rakétákat indított a katonákra.

Az éjszaka folyamán izraeli haditengerészek csapást mértek a Hamász kiképzésre és fegyvertárolásra használt katonai táborára.

10:37
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

13 ember halt meg Gáza déli részén

Az Al-Jazeera jelentése szerint 13 embert öltek meg egy izraeli légicsapásban Khan Younisban, amely a Gázai övezet déli részén található. Azon területek egyike, ahová az izraeli hadsereg utasította a palesztinokat, hogy evakuálják őket.

11:50
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fordulat jöhet a fogolycserében

A The Washington Post egy magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy a felek már majdnem megállapodtak abban, hogy az elrabolt izraeli nőket és gyerekeket kicserélik az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nőkre és fiatalokra.

A cserét egy ideiglenes tűzszünet fogja kísérni, amely körülbelül öt napig tarthat.

12:03
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak egy rajtaütésben

Az éjszaka folyamán a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség jelentése szerint három ember meghalt a megszállt Ciszjordánia egyik városa elleni izraeli támadásban.

Most a helyi média és a mentősök azt közölték, hogy összesen hat ember halt meg, amikor a légierő által támogatott izraeli csapatok rajtaütöttek Tulkarm városán.

12:49
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael négyórás "taktikai szünetet" hirdetett

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ma újabb négyórás "taktikai szünetet" jelentett be.

A harcok szüneteltetése "humanitárius célokat" szolgál, és helyi idő szerint 10 órától 14 óráig tart majd.

A mai szünetre a Gázai övezet északi részén lévő al-Daraj és al-Tuffah városrészekben kerül sor.
Ez idő alatt a civileknek azt javasolták, hogy a Szalah al-Dín útvonalon - az északot és a délt összekötő főútvonalon - a Gázai övezet déli részébe menjenek át.

13:18
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint ennyien menekültek el csak az elmúlt 10 napban

Legalább 200 000 ember menekült el Gáza északi részéről kevesebb mint 10 nap alatt - közölte az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA).

Összesen mintegy 1,5 millió palesztin - Gáza lakosságának több mint kétharmada - menekült el eddig összesen a harcok által súlytott területről.

13:41
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Eilatban

Izrael legdélebbi városában, Eilatban megszólaltak a légvédelmi szirénák, az Izraeli Védelmi Erők vizsgálják az okot.

A Hamász az elmúlt hetekben nagy hatótávolságú rakétákat próbált kilőni Eilatra, az Irán által támogatott jemeni Houthik pedig ballisztikus rakétákkal és drónokkal indított támadást.

14:13
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéták okoztak károkat a déli Ashkelonban, többen megsérültek

A Gázai övezetből lőttek ki rakétákat a déli tengerparti városra, Ashkelonra - közölte a helyi önkormányzat.

Épületek és autók rongálódtak meg, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint a mentőik kórházba vittek két 30 év körüli férfit, és további két embert a helyszínen kezelnek.

14:38
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael segíteni próbál a gázai kórházaknak

Egy tweetben a hadsereg megosztotta egy összekötő tiszt és a Shifa kórház igazgatója közötti beszélgetést, amelyben 37 inkubátor, négy lélegeztetőgép és más kritikus orvosi felszerelés átadásáról tárgyaltak.

15:06
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 19 éves katona a Hamász-fogságban

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentették Noa Marciano tizedes halálát, akit október 7-én fogott el a Hamász terrorcsoport.

A 19 éves Marciano a 414. Harci Hírszerző Hadtest állományában szolgált a Nahal Oz bázison, amikor azt a terroristák lerohanták.

15:36
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: üzemanyaghiány miatt leállt a vízellátás

Az ENSZ nyilatkozata szerint a Gázai övezet déli részén a csapvízért-felelős és a hulladékgazdálkodást kiszolgáló infrastruktúra nem működik.

Üzemanyaghiány miatt leálltak a szennyvízszivattyú-állomások, 60 ivóvízkút délen, a két fő sótalanító üzem Rafahban és a középső övezetben, a két fő szennyvízszivattyú délen, valamint a rafahi szennyvíztisztító telep

- jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala.

16:16
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: csak egy kórház működik Gáza északi részén

A jelentések szerint Gáza városában és Gáza északi részén november 13-tól egy kivételével valamennyi kórház működése leállt, mivel nincs áram, elfogytak az orvosi segédeszközök, nincs oxigén, élelmiszer és víz, és a környéken folyó bombázások tovább súlyosbítják a helyzetet - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Az ENSZ szerint a Gázai övezet északi részén található mintegy 30 kórház és klinika közül a jelentések szerint csak egy egészségügyi intézmény képes fogadni a betegeket.

16:40
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megemlékeztek a Gázában megölt ENSZ dolgozókról

Az ENSZ épületeken világszerte - köztük a New York-i székházon is - hétfőn leengedték a zászlókat a Gázai övezetben megölt több, mint 100 kollégájuk emlékére.

17:03
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-terroristák által elkövetett szexuális erőszak miatt indult nyomozás

Az izraeli rendőrség közölte, hogy "több esetet" vizsgálnak, amelyekben a tanúvallomások szerint a Hamász terroristái szexuális erőszakot követtek el október 7-én - mondta David Katz, a Lahav 443-as bűnügyi nyomozóegység vezetője.

A nyomozó ezután megmutatta az újságíróknak a fesztivál elleni támadás egyik túlélőjének vallomásáról készült felvételt. A tanú elmondta, hogy látott egy nőt, akit csoportosan megerőszakoltak, majd halálra lőttek a terroristák.

17:47
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a Hezbollah létesítményeit támadja

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint vadászrepülőgépei a Hezbollah terrorszervezet több dél-libanoni telephelyére is csapást mértek, válaszul a mai határ menti támadásokra.

A Hezbollah vállalta a felelősséget néhány támadásért.

Az IDF közölte, hogy egy harckocsijuk egy támadásra készülő - páncéltörőkkel felszerelt - osztagot is lőtt Yiftah térségében.

18:25
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gázai egészségügyi minisztérium: Nem tudunk segíteni a csecsemőkön

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint nincs kifogásuk az ellen, hogy a csecsemőket evakuálják az al-Shifa kórházból, de nincs módjuk erre.

"Nincs kifogásunk az ellen, hogy a csecsemőket bármelyik kórházba, Egyiptomba, Ciszjordániába vagy akár izraeli kórházakba szállítsák át. Ami minket leginkább érdekel, az a csecsemők jóléte és élete"
- mondta a kórházból Ashraf al-Qudra.

18:56
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéták csapódtak be Tel-Avivban

A Gázai övezetből kilőtt rakéták Tel-Avivban két embert sebesítettek meg, egyikük állapota válságos.

Korábban az Al Jazeera jelentette, hogy rakétákat lőttek ki Gáza déli részéről Izraelre, de nem világos, hogy a két incidensnek van-e köze egymáshoz.

19:33
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

A jemeni lázadók további csapásokat helyeztek kilátásba Izrael ellen

A jemeni síita húszi lázadók vezetője további csapásokat helyezett kilátásba Izrael területe, illetve izraeli hajók ellen a Vörös-tengeren és a Báb al-Mandab szorosban.

Folyamatosan figyeljük a Vörös-tengert izraeli hajók után kutatva, különösen a Báb al-Mandab szorosban és a jemeni felségvizek közelében - hangoztatta Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője.

Az Irán támogatását élvező felkelők az utóbbi hetekben több rakéta- és dróntámadást indítottak Izrael ellen.

19:48
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaországban 1500 fölé emelkedett az antiszemita cselekmények száma a Hamász izraeli támadása óta

Franciaországban 1518 antiszemita cselekményt regisztráltak a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta - közölte kedden Gérald Darmanin belügyminiszter az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.

Ez a szám háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma: 2022-ban 436 esetet jelentettek a hatóságoknak.

Az elmúlt hónapban 571 embert állítottak elő, s 330 eljárást indítottak antiszemita cselekményekkel kapcsolatban - jelezte a belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek.

"Történtek muszlimellenes cselekmények is, de ezek nem érik el azt a mértéket, amit az antiszemitizmus esetében tapasztalunk" - hangsúlyozta Darmanin.

20:17
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli külügyminiszter: António Guterres alkalmatlan az ENSZ vezetésére

António Guterres ENSZ-főtitkár nem alkalmas a világszervezet vezetésére, mert nem tett eleget, hogy elítélje a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadását, valamint túl közel áll Iránhoz - jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden Genfben.

"Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen (.) Úgy gondolom, hogy mint minden szabad nemzetnek, Guterresnek is illene kimondania világosan és hangosan: Gázát fel kell szabadítani a Hamásztól, amely mindenki szerint rosszabb, mint az Iszlám Állam. Ő miért nem képes kimondani ezt?" - fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője a világszervezet genfi központjában, ahol a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival, valamint az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt vezetőivel találkozott.

20:50
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli pénzügyminiszter szerint a palesztinoknak önként el kellene hagyniuk Gázát

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Gázai övezet nem képes fennmaradni független egységként, ezért az ott élő palesztinok jobban tennék, ha önként elhagynák a területet és más országokba távoznának.

Szmotrics azt mondta, hogy támogatja az izraeli parlament két képviselőjének felhívását, akik egy újságcikkben szólították fel a világ országait, hogy fogadják be a Gázai övezetből menekülni akaró palesztinokat.

Danny Danon, az Izraelben kormányzó Likud, valamint Ram Ben Barak, az ellenzéki Van Jövő párt parlamenti képviselője nemrég közösen írt cikket a The Wall Street Journal című amerikai lapba.

"Még a viszonylag csekély számú - akár csak tízezer - gázai befogadása is jelentősen javítana az övezetbeli humanitárius helyzeten. A nemzetközi közösségnek erkölcsi lehetősége és kötelessége, hogy együttérző legyen a gázai lakossággal, és közreműködjön a Közel-Kelet békéjének és stabilitásának, a gázaiak jobb életkörülményeinek megteremtésében" - írták a cikkükben a képviselők.

21:33
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők bevették a tengerparti Sáti menekülttábort

Az izraeli hadsereg egységei a tengerparti Sáti menekülttáborban felszámolták a Hamász erőit - tudatta a katonai szóvivő kedden.

A Gázai övezet északnyugati részén, a tengerpart közelében fekvő Sáti menekülttábor a Hamász egyik, jelentős terrorista infrastruktúrával rendelkező erőssége volt, többek közt a Sáti zászlóalj otthona, amely kulcsszerepet játszott az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.

Az izraeli hadsereg 162-es hadosztálya eddig több mint 160 alagútlejáratot fedezett fel, mintegy 2800 terrorista célpontra támadt, és a Hamász mintegy ezer fegyveresét, köztük parancsnokokat öltek meg.

Ez a hadosztály vette be az iszlamista terrorszervezet több, stratégiai és létfontosságú erősségét, köztük a 17-es erődítményt, a Hamász biztonsági negyedét, a Rantiszi kórház környékének egységeit, - ahol a Hamász izraeli túszokat is fogva tartott,- és egyik legkiemelkedőbb területük a Sáti menekülttábor volt, ahol további egységekkel közösen harcoltak a Hamász kiszorításáért.

22:02
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb palesztin szélsőségeseket sújtott bűntetőintézkedésekkel az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta a Hamász palesztin terrorszervezetet és hozzá kapcsolódó egyéb szervezeteket - közölte az amerikai külügyminisztérium kedden.

Az intézkedés részeként kiemelt globális terroristának minősítették Akrám Al-Adzsúrit, az Iszlám Dzsihád főtitkár-helyettesét, a palesztin szervezet fegyveres szárnya, az Al-Kudsz Brigád vezetőjét.

Ezzel egy időben az amerikai pénzügyminisztérium további hét személy és két szervezet ellen gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be, amiért támogatják a Hamászt, valamint az Iszlám Dzsihádot, illetve a két szervezet képviseletében lépnek fel.

A közlemény szerint a Hamászt érintő, rövid időn belül meghozott harmadik szankciós döntést az Egyesült Királyság kormányával összhangban hozta az Egyesült Államok.

22:35
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Washingtonban tízezrek gyűltek össze, hogy Izraelt biztosítsák támogatásukról

Washingtonban több tízezer ember gyűlt össze az Izrael melletti szolidaritás jeleként kedden.

Az Egyesült Államok fővárosának központjában, a nemzeti emlékhelyen, a National Mallon izraeli zászlókkal vonultak fel a résztvevők, akik az ország minden részéből érkeztek.

Az izraeli és amerikai zászlókkal szegélyezett színpadon helyi idő szerint délután a tüntetésen szólal fel a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, valamint a kisebbségben lévő demokraták vezetője, Hakeem Jeffries és szenátorok is pódiumra lépnek.

A megmozdulást szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, és a Nemzeti Gárda egységeit is kirendelték.

01:00
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Aggályát fejezte ki a polgári veszteségek miatt az orosz és az egyiptomi elnök

Mélységes aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok számának példátlan növekedése miatt a Gázai övezetben Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök - közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata a két államfő telefonbeszélgetéséről beszámolva. A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megvitatta a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult rendkívül kiélezett helyzetet és mély aggodalmát fejezte ki az áldozatok számának példátlan növekedése miatt a polgári lakosság körében, beleértve több ezer nőt és gyereket. Putyin megköszönte Egyiptom átfogó segítségét az orosz állampolgárok Gázai övezetből való evakuálásában. A felek hangsúlyozták a vérontás mielőbbi beszüntetésének, a túszok szabadon bocsátásának és a gázai polgári lakosság akadálytalan humanitárius segélyezésének alapvető fontosságát. Egyetértettek abban, hogy a térségben kialakult helyzetet egy független, Izraellel békében és biztonságban együtt élő, független palesztin állam létrehozása révén kell megoldani, az általánosan elismert nemzetközi jog alapján. A két elnök megállapodott a kapcsolattartás folytatásában. A rafahi határátkelőn vasárnap és hétfőn összesen 169 orosz állampolgár távozott a Gázai övezetből Egyiptomba, ahonnan repülőgéppel szállították őket tovább Oroszországba. Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője kedden a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a tárca egyiptomi munkacsoportja Rafahnál addig marad, amíg az utolsó orosz is el nem hagyja a Gázai övezetet. Közölte, hogy jelenleg két orosz Il-76-os repülőgép van Kairóban, amelyek azonnal képesek legalább 300 embert hazaszállítani. Korábban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy több mint ezer ember jelentkezett a Gázai övezetből való evakuálásra, zömmel orosz állampolgárok, köztük 300 kiskorú.