Csoportos pattogás és belső masszírozás óriáslabdával

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: Arany-MédiaKezdetben a sérült balett-táncosok "formába hozására", illetve a kórházakban rehabilitációs célokra használták a hagyományos, nagyméretű gimnasztikai labdákat. - A táncosok használat közben észrevették, hogy egyrészt az állóképesség is szinten tartható a sérülés, illetve a gyógyulás időszaka alatt, másrészt a számukra kiemelten szükséges koordinációs képesség és az egyensúlyérzék még nagymértékben javult is. Ebből a felismerésből később látványos színpadi produkciók is születtek, melyekhez átlátszó labdákat használtak - mesél a kezdetekről Antal Miklós, a Fit-ball Tréning hazai oktatásvezetője.

A fitneszszakemberek ezt követően fejlesztették ki az irányzat mozgásrendszerét. Először az úgynevezett "over" korosztály megmozgatásánál, azaz az idősebbeknél használták. A labdán ülve ugyanis mozgás közben is óvható a csont-ízületi rendszer, hiszen a levegőtartalom leveszi a stabilizáló izmokról a gravitációs terhelést. Így a viszonylag nagy izommunka sem jelent olyan rohamos pulzusszám-növekedést, mint ha a gyakorlatokat alátámasztás nélkül végeznénk. Ez azért is előnyös, mert - megfelelő szakember irányításával - ezzel az eszközzel akár az előrehaladott csontritkulásban szenvedők, illetve a túlsúlyosak is dinamikusan edzhetnek. A porckorongok tápanyagellátását már csupán a labdán történő ülés is javítja, a bemelegítés és aerob részben végrehajtott percenként akár 120 rugózó mozdulat azonban még tovább fokozza ezt - szinte "belső masszírozásként" hat.

Forrás: Arany-MédiaA résztvevők pulzusa ráadásul viszonylag alacsony marad az óra folyamán, így a zsírégetés számára legmegfelelőbb aerob tartományban folyik az edzés, mely a szervezet keringési-légzési rendszerének is optimális terhelést jelent. - A Fit-ball Tréning egy olyan prevenciós edzésforma, mellyel biztonságosan és hatékonyan edzhet bárki a gyerekektől a szenior korosztályig. Gyakorlásából és előnyös hatásaiból senki sincs kizárva, csak meg kell találnia a maga számára legmegfelelőbb óratípust - állítja a szakember. A súlyosabb mozgásszervi megbetegedésben szenvedők, fitball-trénerré is kiképzett gyógytornász segítségével, egyéni foglalkozás keretében érhetnek el látványos eredményeket. A tréning alapprogramját egészséges emberek számára dolgozták ki, tartalmaz aerob, erősítő, nyújtó, relaxációs, egyensúly, és masszázs gyakorlatokat is. Speciális gyakorlatsorokat tartalmaz az idősebbekre, illetve a kismamákra szabott változat, de hatékonyan használják élsportolók is alapozó felkészülésükben.

Fit-ball onlinehttp://www.fitball.huA honlapon mindent megtudhatsz a sportágról, a különféle edzési módokról, labdákról.FitBall.comhttp://www.fitball.com/Milyen pulzusértéknél égeti el szervezeted a legtöbb zsírt?http://wwwlife.p-i-n.com/hu/03148gmmick.htmlSzámold ki az optimális pulzus-tartományt!Fitneszterem választóhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30678

Az iskolai test- és gyógytestnevelésben már sok hazai iskolában alkalmazzák az "óriáslabdákat" az előírt képzést elvégzett tanárok. A tapasztalatok szerint használatuk olyannyira színesíti az órákat, hogy a gyerekek élvezettel végzik a gyakran bizony nem kis megerőltetéssel járó gyakorlatokat is. - Egy miskolci sportrendezvényen már arra is volt példa, hogy a focipálya gyepén 200 labdát felhasználó koreográfiát adtak elő egy iskola tanulói. A produkcióban szereplő 80 lelkes gyermek között pedig szép számmal voltak olyanok is, akik korábban még a testnevelésóra alól is fel voltak mentve - meséli Antal Miklós.

Az oktatói képzést és a speciális anyagból készült, a nagy igénybevételt alak- és méretváltozás nélkül elviselő fit-ball eszközök forgalmazását Magyarországon kizárólagosan csak az R-med Kft. végezheti. A tanfolyamot meghirdető oktatónak feltétlenül rendelkeznie kell az általuk kibocsátott tréneri oklevéllel. Az otthoni egyéni foglalkozást pedig könyv és videofilm kiadásával segítik. Ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen a csoportos foglalkozást válasszuk, hiszen a közös pattogás okozta öröm és vidámság a szoba magányában végzett edzéssel nem pótolható!