Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók: 3 db vöröshagyma, 12 dkg rizs, 3 evőkanálnyi vágott petrezselyemzöld, 3 evőkanálnyi vágott mentalevél, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg vaj, só, cukor, őrölt bors, 1 dl olaj, 16 db szőlőlevél

Forrás: Magyar KonyhaA hagymát lereszeljük. Olajat hevítünk egy lábasban, hozzátesszük a reszelt hagymát és rizst, üvegesre pirítjuk. 2 dl forró vízzel felöntjük, hozzáadjuk a vágott zöldeket, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk, és langyos vízben áztatjuk, hogy könnyen göngyölhető legyen. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses töltelékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk egymás mellé a tepsibe. Citromlével és olvasztott vajjal meglocsoljuk, kevés vizet öntünk rá, egy tányérral lenyomjuk. 30-40 percig lassú tűzön főzzük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál a pároló léből tojássárgájával, citromlével készült mártással tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag:1470 kJ/350 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2001

Hideg uborkaleves

Hozzávalók: 1 kg uborka, 4 dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 db citrom, friss kapor, petrezselyem zöld, 2 evőkanálnyi mentalevél vágva, só

Forrás: Magyar KonyhaAz uborkát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a magrészt kanállal kikaparjuk. Ezután apró kockákra vágjuk, ebből egy keveset félre teszünk a tálaláshoz. Merülő mixerbe tesszük, és a joghurttal együtt összeturmixoljuk. Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát és az olíva olajat. A citrom levét és az összevágott friss zöldeket is, majd még egyszer összekeverjük, és egy órára a hűtőbe tesszük tálalásig.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 974 kJ/233 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Olaszrizling 2002


Mézes, diós baklava

Hozzávalók: 60 dkg mélyhűtött vajas tészta, 50 dkg dióbél, 25 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál fahéj és szegfűszeg, 5 evőkanál méz, 1 db citrom, 1 kávéskanál szezámmag

Forrás: Magyar KonyhaA vajas tésztát felengedjük és a tepsi méreteihez igazítva kinyújtjuk 5 egyenlő lapra. A darált dióbelet cukorral, zsemlemorzsával és a fűszerekkel összekeverjük. Az első vajas tészta lapot a tepsibe tesszük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, erre kerül a diótöltelék, majd így rétegezzük tovább, amíg az utolsó tésztalap is a tetejére nem kerül. 1 kávéskanálnyi szezámmaggal megszórjuk és sütőbe téve 185 fokon, 50 percig arany barnára sütjük, ezután visszavesszük a hőfokot 150 fokra, és további 30 percig sütjük. A cukrot 2 dl vízzel, a mézzel és a citrom levével 10 percig főzzük. Úgy forrón ezt a mézes szirupot a kész baklavára öntjük. Ha kihűlt, felkockázva tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997