Terítéken: a leves

Vágólapra másolva!
A trendi táplálkozási szokások egyre jobban hanyagolják a levesek fogyasztását. A testet-lelket felmelegítő lé kortyolgatása jól esik  - különösképpen ebben a hideg évszakban. Szakácsunk, Kadenecker György utánajárt a témának, és belenézett több leveses fazékba is.
Vágólapra másolva!

Te is leveses vagy? Kérdezik kicsit furcsállva a levest kanalazgatót, miközben nekilátnak elfogyasztani az előre elkészített, gondosan becsomagolt és jól megtartósított hidegkonyhai készítményüket. Pedig valószínű mindenkinek jól esne a hidegben egy tál forró és tartalmas szívet-lelket felmelegítő leves.

A főétkezésünk első fogása is lehet leves. Elősegíti a gyomornedvek képződését, ez által előkészíti a gyomrot a fő fogás befogadására, folyékony előétel szerepe van. Néhány levesünk viszont megállja a helyét a főételek kategóriájában is. Ha gulyás, húsos ragu, tartalmas sűrű tészta vagy hüvelyes levest készítünk, melléje ne tervezzünk hússal készült nehéz főfogást, ám egy könnyű zöldségkrém, vagy spárgalevessel jól indulhat például egy kacsa, csirke vagy lazac alapú főétel. Vegyük figyelembe az évszakok változását, használjunk szezonális, friss alapanyagokat. Ne készítsünk például nyári hőségben száraz hüvelyesekből készült leves, azt inkább hagyjuk a téli napokra. Figyeljük a menüsor egészét, ne ismételjük az alapanyagokat és arra is vigyázzunk, hogy színükben is különbözzenek. Például, nem igazán jó az, ha a leves zöld brokkoliból készül, a főétel körete is brokkoli, vagy ha paradicsomleves mellé töltött paprikát készítünk.