Tökmagos halfilé paradicsomos burgonyával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 db szálkamentes halfilé, 3 evőkanál tökmag, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, fél teáskanál kakukkfű, 1 kávéskanál bazsalikom, darált bors, só, 2-3 db aszalt paradicsom

Körethez: 60 dkg kifli burgonya, 1 üveg paradicsomos tésztaszósz, 2 cl vodka vagy gin, só, 2 evőkanál olívaolaj, darált bors, 2 ág kakukkfű.

Elkészítése:

A hal fűszerezéséhez először készítsük el a fűszerkeveréket. Tegyük a tökmagot egy zacskóba, kezünkkel szorítsuk le a zacskó száját, majd klopfolóval jó alaposan törjük össze. szórjuk az összetört tökmagot egy kis tálba, adjuk hozzá a fokhagyma granulátumot, a kakukkfűt, a bazsalikomot, a nagyon apró darabokra felvágott aszalt paradicsomot, daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval, majd az egészet jól keverjük össze.

Töröljük le szárazra a halfiléket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg alaposan a tökmagos fűszerkeverékkel. Egy tányérra tegyük egymásra a szeleteket, fedjük le fóliával, és pár órára helyezzük a hűtőszekrénybe.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A körethez hámozzuk meg a burgonyákat, tegyük egy lábasba, sózzuk, meg főzzük puhára. Míg a burgonya fő, készítsük el a paradicsomos szót. Csorgassuk az olívaolajat egy nagy serpenyőbe, tépkedjük bele a kakukkfűleveleket, majd közepes lángon pár percig hevítsük. Öntsük hozzá a paradicsomszószt, daráljunk rá borsot és sózzuk meg. Ízesítsük egy kortynyi vodkával vagy ginnel, majd azonnal forgassuk össze a megfőzött és leszűrt burgonyával.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát közepes erősségű lángon három-három percig süssük.

Tálaljunk pár szem paradicsomos burgonyát nagy tányérokra, mellé helyezzünk a megsütött tökmagos halszeletből.