Előállították a fáraók parfümjét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumA legendás Kyphi-parfüm újraalkotásában a L'Oréal szakértői, és a Centre for Research and Restoration of French Museums munkatársai dolgoztak együtt.
Sandrine Videault francia kutatónak, aki évek óta fürkészi az illat titkát, végül Plutarkhosz ókori görög történetíró segítségével sikerült rájönnie a titokra. Plutarkhosz azt írja, hogy a Kyphi segített az embereknek "elaludni, édes álmokat adott, pihentetett, elfeledtette a nap gondjait és békét adott".
A számos alkotórész közül néhány: pisztácia, menta, fahéj, tömjén, boróka, és mirha. Videault elmondta, hogy a korábbi kísérletek azért voltak sikertelenek, mert a múzeumokban rendelkezésre álló minta kevés volt a vizsgálathoz. A szakértő elmondta, hogy az illat újraalkotása nehéz, mert több, különböző recept létezik: - Az egyik mintában 10 illatot használtak, a másikban 50 alkotórészt kevertek össze.

Illatok oldalahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27626

Az írott dokumentumok szerint a parfümöt, melyet tömb formában készítettek, és mely a modern parfümöktől eltérően nem alkohol alapú, az egyiptomiak a hajukra és az intim testrészeikre permetezték, hogy felélénkítsék szexuális életüket. De Vidault elmondta: - A parfümöt sosem fogják forgalmazni, mert néhány alkotórésze illegális. Ezen kívül valószínűleg az illata is túl tüzes lenne a mai kor embere számára.