Világszépségverseny Hajnan szigetén

Vágólapra másolva!
Szombaton Hajnan szigetén, Kínában választják meg az idei világszépét. A versengés szervezői feledtetni szeretnék a tavaly Nigériába meghirdetett Miss World parádé szomorú emlékét, a tiltakozó tüntetések kétszáz halottját, ugyanakkor Kína számára a tropikus fürdőparton sorra kerülő médiaesemény fontos hírverést, a kínai nőknek pedig a modernizáció fontos állomását jelenti.
Vágólapra másolva!

Szombaton délután kétmilliárd ember lesz tanúja világszerte a tévékészülékek előtt annak, hogy Miss Törökország, akit tavaly - a nigériai muzulmán ellentüntetők által kirobbantott véres zavargások nyomán a brit fővárosba áthelyezett döntőn - koronáztak világszépévé, átadja a címét a következő szépségkirálynőnek.

A brit bukmékerek Írország, Kína és India képviselőit tartják főesélyesnek, de Miss Norvégia, Miss Venezuela és Miss Kanada is a korona várományosai között szerepel. Az ír Rosanna Davidsonra 1:9 eséllyel lehet fogadni, ő legutóbb a Miss World Beach címet nyerte el. A mintegy 700 millió kínai nő legszebbikeként a 21 éves Kuan Csit (Quan Qi) nevezték be, a 22 éves Ami Vashi sanszait pedig legfeljebb az rontja, hogy az utóbbi hét évben négyszer tehette fejére indiai lány a koronát. Magyarországot Tóth Eszter, a Miss World Hungary 2003 győztese képviseli.

A szépségverseny zsűrijében Jackie Chan hongkongi kungfu-sztár és Candace Bushnell, az A szex és a város című amerikai sikerdarab szerzője mondja ki, a 106 induló közül melyik húsz kerüljön a döntőbe. A finist a Dél-kínai-tenger partján, egy pálmafás strandon rendezik. Ez lesz az első Miss World-választás Kínában, ahol alig néhány éve még tilos volt az ilyesfajta versengés.

Li Taj-piao (Li Daibiao), a Miss Kína verseny főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a szombati döntő kitünő alkalom lesz a kínai kultúra, gazdaság és idegenforgalom népszerűsítésére. "Meg kell mutatni minden szépséget, amivel országunk rendelkezik" - jelentette ki Li.

Nem mindenki osztja Kínában ezt a véleményt. Igaz, a kínai nőszövetség pekingi szervezete már évekkel ezelőtt szépségversenyt rendezett a kínai fővárosban, viszont a szövetség egyik országos vezetője a szombati rendezvény előtt is leszögezte, hogy a szervezet ellenez "minden olyan tevékenységet, amelyben az emberi test kereskedelmi célokat szolgál".

Alighanem ez a vita magyarázza, hogy egyelőre nem lehet tudni, megtiszteli-e jelenlétével valamelyik magasabb rangú pekingi illetékes a hajnani világszépségversenyt.