Használt ruha a divat Afrikában

Vágólapra másolva!
Kelet-Afrikában terjed az Európából és az Egyesült Államokból származó használt ruhaneműkkel való kereskedés. Míg Nyugat-Afrikában a szélesre szabott világos színű ruhák láthatók gyakrabban, addig a kelet-afrikai városlakók öltönyöket, kosztümöket, farmernadrágot és pólóinget részesítenek előnyben.
Vágólapra másolva!

Sokan gyűjtőknek adják használt ruháikat, de a holmiknak csak kis része kerül közvetlenül a rászorulókhoz. A ruhák begyűjtésére szakosodott kereskedők és az értékesítési lánc többi résztvevője hatalmas hasznot húz az adományokból, míg a ruhák végül az afrikai utcai piacokra kerülnek.

"Az emberek szívesen viselnének hagyományos afrikai ruhákat, de a legtöbb ember számára ez túlságosan drága" - magyarázza Mary Muturi, aki Kenyában kereskedik használt nyugati ruhákkal. Országában az egy főre jutó évi jövedelem mintegy ezer dollár (alig 230 000 forint), Marynél egy blúz mintegy 400 forintba kerül.

Az asszony üzletnek szolgáló fabódéját kívülről plasztiktáblák tartják össze. Belül a falon ruhaneműk lógnak, egy kötélen melltartók sorakoznak. Próbálni nem lehet, ezért a szerencsétől függ, hogy valakire ráillik-e a kiválasztott ruhadarab vagy sem.

Nemcsak anyagi okokból viselnek azonban az afrikai emberek nyugati ruházatot. Minél fiatalabb a vásárló, annál fontosabb számára a divatos holmi. Mary szerint a fiatalok buknak mindenre, aminek amerikai külseje van, főleg a sportos öltözékekre és a baseballsapkákra. Nagyon keresettek továbbá a rajzfilmfigurák és a márkák, még akkor is, ha távolról sem hasonlítanak az eredetire.

A kelet-afrikai országok kormányai a hazai ipar támogatása végett korlátozni akarják a használtruha-kereskedést. Tanzániában októberben megtiltották a használt alsónemű importját. A kormány indoklásul arra hívta fel a figyelmet, hogy a használt alsónemű bőrbetegségeket okozhat.

Ugyanakkor Kelet-Afrikában a turisták körében igen keresettek a hagyományos afrikai ruhaneműk. Szinte mindenütt találhatók bódék, amelyekben a maszájok kék-vörös kockás kendőit vagy a szomáliaiak tarka ágyékkötőit kínálják. Ezek áráért Nairobiban az ócskaruhapiacon akár tíz használt inget is vásárolhat magának a vevő.