Ricky Martin, mindenki kedvence

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIRicky Martin a Puerto Ricó-i San Juanban született 1971. december 24-én, karácsony napján, Enrique Martin Morales néven. Édesanyja, Nerieda Morales azt mondta fiáról: "A kis Kiki Isten ajándéka volt." Tehetségének első szárnypróbálgatásai az iskolai színdarabokban és a kórusban való szereplések voltak. 6 éves korában kezdett el tévéreklámokban szerepelni, és így összebarátkozni a kamerával, majd színészet- és énekórák segítségével érlelni a tehetségét.

Az első kitüntetések

12 éves korában Ricky tagja lett a Menudo nevű tiniegyüttesnek, amelyben öt évig énekelt. 1989-ben kiszállt a csapatból, és visszatért Puerto Ricóba, hogy befejezze a középiskolát. Az érettségi után Mexikóba költözött, ahol szerepet kapott a Mama Ama El Rock című zenés darabban. Ezután következett 1992-ben a népszerű Alcanzar Una Estrella című sorozat, melyből később mozifilm készült. A filmben nyújtott alakításáért Ricky megkapta a Herald-díjat, ami az Oscar-díj mexikói megfelelője.

Az első lemez 21 évesen

Ugyanebben az időben, 1992-ben a Sony Music kiadta Ricky első, saját dalokat tartalmazó lemezét Ricky Martin címmel. Következő albuma, a Me Amaras, amely személyes, romantikus dalok válogatása, 1993-ban a Billboard Music Awardson a legjobb latin művész címet szerezte meg neki.

Az álom valóra válik

1995-ben az álom valósággá vált. Megjelent harmadik albuma, ami a lehető legnagyobb sikert aratta. Ricky álma, hogy a Broadwayn játszhasson, 1996 júniusában vált valóra, amikor a Nyomorultak Broadway-produkciójában debütált.

1997-ben Ricky Európát is meghódította María című számával, és mióta elénekelte az 1998-as futball-vb hivatalos dalát, a La Copa de La Vida-t, azóta Ázsiában is rendkívül népszerű énekes.

2000-ben megjelent Sound Loaded című albuma. Bár a hivatalos vélemények szerint ez az album nem vált akkora sikerré, mint az előzőek, a She Bangs című száma nagy sikert aratott a fergeteges videójával. 2001-ben újabb albuma jelent meg La Historia címen, ami eddigi legjobb spanyol dalait, illetve azok újabb feldolgozását tartalmazza.

A 2002-es év újabb sikereket hozott Rickynek. Díjat kapott a Latin Billboard Awardson és az ALMA Awardson, és részt vett az angol királynő uralkodásának 50. évfordulója alkalmából rendezett koncertsorozaton a Buckingham-palotában. Majd az a megtiszteltetés érte, hogy meghívták az Összefogás a békéért elnevezésű nemzetközi békekonferenciára, ahol a második napon Illúziók teremtői címmel előadást tartott. Októberben pedig megkapja a Hispanic Heritage- (Latin Örökség-) díjat, egy olimpiai aranyérmes, egy prominens teológus, egy megbecsült író és egy sikeres kiadó társaságában.