Vigyázzunk termékenységünkre!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nézzünk körül házunk táján, hogy egészséges testtel és lélekkel állhassunk a nagy feladat, gyermekeink felnevelése elé! Leendő utódunk a testünkben fog cseperedni, tejünkkel fogjuk táplálni - fontos tehát, hogy az "alapanyag" minél jobb minőségű legyen.

Kiindulópontnak az a legideálisabb, ha a mama se nem sovány, se nem kövér, a testsúly ugyanis a fogamzóképességet is befolyásolja. A meddőségi szakrendeléseken már találkoznak a majd egy évszázada elsöprő erővel hódító soványság-kultusz problémájával. A fogyókúrázás ugyanis olyan kóros formába csaphat át, aminek akár életveszélyes kimenetele is lehet. Az anorexiás beteg - az esetek kilencven százalékában kamaszlányokról van szó - olyan mértékű fogyókúrába kezd, hogy rövid idő alatt elveszíti testsúlyának negyedét. Mire idáig jut, szinte teljesen leáll ciklikus hormonális működése: elmarad a menstruációja, a külső nemi jellegzetességek kialakulása is lelassul.

Az anorexiás lányok - annak ellenére, hogy látszólag azért fogyókúráznak, hogy csinosak legyenek, elnyerjék a fiúk elismerését - épp a nővé éréstől, a felnőtté válástól rettegnek. Ahhoz, hogy elfogadják nemi szerepüket, és családot tudjanak alapítani, pszichoterápiára van szükségük. A kövérnek ugyan nem mondható, de folyamatosan fogyókúrázó nők többsége persze nem tekinthető betegnek, jó részük mégis önértékelési zavarral küzd. Ebből az állapotból létezik "spontán gyógyulás" is, de többnyire csoportos vagy egyéni pszichoterápia, önismereti tréning vagy más, az egyéniséghez illő célzott kezelés segít.

A másik táplálkozási probléma az elhízás. Teltkarcsú idomokkal nem nyerhetjük el környezetünk elismerését, de egészségben eltöltött, hosszú életre is kevésbé számíthatunk, mint soványabb embertársaink. Pedig leendő gyermekünknek még minimum két évtizedig szüksége lesz ránk, sőt még akkor is számítana segítségünkre, ha nagymamakorba érünk. Tehát: le a fölösleges kilókkal, de csak a fölöslegesekkel! Az igazi nehézség abban rejlik, hogy az emberek nagy részénél a kövérség genetikai örökség, így nem olyan könnyű megszabadulni tőle. Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat: amit egészséges, sok zöldséget, gabonát, kevés zsiradékot és cukrot tartalmazó étrenddel és rendszeres testmozgással el tudunk érni, az épp elég. Fogadjuk el, hogy a "rendes" nő itt-ott gömbölyű! Ne a soványság legyen a cél, hanem a normális testalkat. Ez nemcsak egészségi állapotunkra, de a fogamzás sikerességére is jó hatással van.

Haverok, buli, dolce vita

Legjobb, ha rá sem szokunk olyasmire, amiről később gyermekünk és magunk érdekében le kell mondanunk! A dohányzás, az alkohol, a kábítószerek, a mértéktelen kávézás közismert hatásait nem kell részleteznünk. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezek a szerek a termékenységet és a magzat fejlődését is befolyásolják. Kezdjük az alkohollal. Egy pohár finom bor még jót is tehet szeretkezés előtt: javítja a hangulatot, csökkenti a gátlásokat, szabad utat enged érzéseinknek. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban jelentősen csökkenti a szexuális érdeklődést, és mindenképpen rontja a párkapcsolatot. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása növeli az ivarsejtekben kialakuló genetikai eltérések valószínűségét, ezzel együtt tehát nő a vetélések, a koraszülések és a fejlődési rendellenességek száma is. Az alkoholista anya gyermeke kis súllyal, jellegzetes arcberendezéssel jön világra, értelmi és érzelmi fejlődése jelentősen elmarad kortársaiétól.

A kábítószerek használata gyakorlatilag ugyanezeket a veszélyeket rejti magában. A kábítószerfüggő fiatalok életéből gyakran teljesen eltűnik a szexuális érdeklődés. Ha mégis bekövetkezik a terhesség, a kisbaba kábítószerfüggőként születik meg, így kegyetlenül fájdalmas elvonási tünetekkel kell megbirkóznia, amint elvágták a köldökzsinórt, és függetlenné válik anyja vérkeringésétől, ami eddig a drogot szállította.

A dohányzás hatása nem ilyen látványos, ám annál hosszan tartóbb! A dohányzó nők nehezebben fogannak meg, és gyakrabban fordul elő, hogy túl korán vagy kis súllyal hozzák világra gyermeküket. A terhesség alatti dohányzás pedig jelentősen növeli az esélyét annak, hogy a gyermek később allergiás lesz.

Testbarát fogamzásgátlás

Igyekszünk praktikus javaslatokkal szolgálni a gyermeknevelés, gyermekvárás témakörökben, és egy kicsit többet foglalkozunk a gyermekek lelki gondjaival is. Ebben gyermekpszichológus segíti munkánkat. Témajavaslataikat, problémáikat és örömeiket is írják meg nekünk: [email protected] Az Önöket érdeklő témáról hamarosan olvashatnak oldalainkon.
fogamzásgátló tabletták túl korai alkalmazása

A nők három-négy százalékánál úgynevezett "post pill amenorrhea" jön létre a tablettaszedés abbahagyása után. Az érintett nők felénél a probléma egy-másfél év alatt magától rendeződik, a peteérés újra megindul. A többieknél csak gyógyszeres beavatkozás segíthet a bajon. Nem oldja meg a problémát az a még mindig elterjedt módszer, hogy a vérzéskimaradást újabb fogamzásgátló tabletta-kúra alkalmazásával próbálják megszüntetni. Ebben az esetben a ciklus csak látszólag rendeződik: a havi vérzés megjelenik ugyan, de nem indul újra a peteérés.

Dr. Konc János véleménye szerint az lenne az igazi megoldás, ha a kamaszlányok nem tablettával védekeznének, hanem helyi módszereket alkalmaznának. Ma már kapható olyan spermaölő hatóanyagot tartalmazó gél, hüvelytabletta és tampon, ami a szeretkezés előtt fölhelyezve a fogamzásgátló tablettával azonos hatékonyságú, de nincsenek kellemetlen mellékhatásai. A tinédzserambulanciákon az ártalmatlan, helyi fogamzásgátló módszerek használatára kellene megtanítani a gyerekeket a tabletták népszerűsítése helyett. Sajnos erre nincs remény, mert a pénz nagyobb úr, mint az egészség.

Hová forduljunk?

Az Országos Egészségfejlesztési Központ munkatársai szívesen adnak tanácsot a továbblépéshez, ha valaki le akar szokni a dohányzásról vagy más káros szer használatáról, hízni vagy fogyni szeretne. Fordulhatnak hozzájuk lelki problémákkal is. Sikeresen alkalmazzák évek óta futó, dohányzásról leszoktató programjukat. Dietetikusaik naprakész információkkal látják el azokat, akik be akarnak jutni a "normál BMI-sek klubjába". Mentálhigiénés szakembereik tanácsokkal segítik a telefonálót, vagy elirányítják azokhoz a kollegákhoz, akik hatékony segítséget tudnak nyújtani.
Cím: Budapest VI., Andrássy út 82. Tel: 332-7380

Sorozatunk első részében olvashattak a termékenységet, a várandósság kimenetelét is befolyásoló, szexuális úton terjedő betegségekről. Az Optimális Családtervezési Szolgáltatás ingyenesen biztosít egy sor terhesség előtti vizsgálatot, életvezetési tanácsadást is nyújt. Három részből álló programjuk segítségével a párok eljuthatnak oda, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb testi és lelki állapotban fogadják életükbe a kis magzatot.
Cím: Budapest XIV., Bolgárkerék u. 3. Tel: 3838-477, 363-5272

Sződy Judit

Ajánlat

A Családvédelmi Szolgálatok címlistája

Korábban