Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Közeli vizeken

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Velencei-tó félúton fekszik Budapest és a Balaton közt, így a vízparti hűsölésre vágyó, ámde türelmetlen fővárosiak, akiknek már nincs ínyükre a kánikulában történő további kocsikázás, gyakran látogatják partjait. Mikor a Pest-megyei bányatavak végképp telítetek, a Palán heringként zsúfolódik össze az ezernyi napbarát és hullámkedvelő, sokan veszik célba a közeli tavat. Nem rossz döntés, mivel a huszonhat négyzetkilométeres tó autópályán mindössze húsz perc, de a régi balatoni úton, vagy vonattal is szűk egy óra alatt leér az autós Velencére.

A "Velence" szó eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Egyes helytörténészek állítása szerint régi halászkifejezés, míg mások szerint a székesfehérvári épületeken dolgozó olasz mesterek településhelye volt a középkori Velence község. Ingyenes és fizetős strandok közül választhatnak a hűsölni vágyók. Rögvest a vasútállomásnál belépő ellenében ugorhatnak az egy-két méter mély, néhol kissé iszapos vízbe, ám pár száz méterrel odébb, észak fele már a hosszú szabadstrand várja a nyaralókat.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Itt a trükk annyi, hogy ötszáz forint a parkolási díj a strand melletti, tágas parkolóban, de ha a pesti strand-belépők árait vesszük alapul és egy kétgyermekes, nagymamával felszerelkezett családra vonatkoztatunk, akkor már megéri. Nem éri meg ellenben közeli, ámde tiltott helyeken hagyni a járgányt, az éber rendőrség menten lecsap és rögvest drága lesz az egynapos leruccanás. Ezen a partrészen a víz lassan mélyül, jócskán be kell gyalogolni, hogy ellepje az embert, alja jobbára homokos-iszapos, de néhol kaviccsal lett leszórva. Kora délelőtt és késő délután - tehát, mikor nem kell bőrráktól tartani és a gyors elhalálozás félelme nélkül mehet a szabadba a napozni vágyó - elviselhető a tömeg a környéken és leterített törülközőnk nem ér hozzá a szomszéd kockás plédjéhez, nem lóg bele itt-ott iszapos lábunk a mellettünk keresztrejtvényt fejtő családanya szájába. Van itt mindenféle klasszikus strand-étek, palacsinta 100 körül, hamburger 300-ért, lángos 150-től felfele, egy mini-adag sült krumpli pedig 250 forintot kóstál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről