Cápák születnek a Fővárosi Állatkertben

Vágólapra másolva!
A budapesti Állatkert akváriumában hamarosan kikelnek a kis barnasávos bambuszcápák: jelenleg mintegy 20 cápatojásban fejlődik új élet. Mindez azért is érdekes, mert Magyarországon még nem sikerült fogságban cápát szaporítani.
Vágólapra másolva!

A barnasávos bambuszcápa a tengerben található kövekhez, korallokhoz rögzíti a tojásait, vékony szálakkal, 10-60 méter mélységben. Általában több héten keresztül rak tojásokat, egyszerre általában 5-15 darabot. Az Állatkertben párosodott cápák közül a nőstény két alkalommal 13-13 tojást tojt, amelyek közül végül 20 bizonyult termékenynek. Ezek az akvárium középső medencegyűrűinek egyikében láthatók.

Forrás: MTI

Leopárdcápa a Tropicariumban

A tenyérnyi nagyságú tojásokban 2-5,5 hónap alatt fejlődik ki a kiscápa. Azért ennyire eltérő a fejlődési idő, mert az erősen függ a víz hőmérsékletétől és más körülményektől. A kiscápa 10-15 centiméteresen bújik ki, kifejlett korában a 15 kilós súlyt is eléri és átlagosan 120 centiméteresre nő. A "cápagyerek" bőre barna keresztsávokkal mintázott, ám ahogy nő, elveszti ezeket a sávokat.

Azért is előzi meg nagy várakozás a kis bambuszcápák kibújását, mert Magyarországon utoljára 1985-ben rakott négy tojást, de az már ideérkezése, pontosabban befogása előtt párosodott.