Béna alvállalkozó miatt zöldült be a medence vize

olimpia rio műugrás medence
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10. A kombóképen balra a kínai Csen Aj-szen, Lin Jüe páros a riói nyári olimpia 10 méteres férfi szinkrontoronyugró versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 8-án, jobbra a brazil Ingrid Oliveira és Giovanna Pedroso a nők 10 méteres szinkrontoronyugró versenyének döntőjében ugyanott, egy nappal később. A megszokott kék helyett zöld színű víz fogadta a sportolókat 2016. augusztus 9-én. A Rio de Janeiró-i olimpia szervezői vizsgálják, mitől színeződött el a műugrómedence vize, egyben biztosították a sportolókat, hogy az elszíneződött víznek nincs egészségügyi kockázata. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
A túlzott hidrogén-peroxid jelenlét okozta a medencék színének zöldre változását a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

Múlt szombaton az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró- és a vízilabda-medencékbe, ám a szervezők erről csak akkor szereztek tudomást, amikor látványosan zöldre változott a műugrómedence vize a nők keddi 10 méteres szinkrontoronyugrásának döntőjében. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, ami következtében algák jelentek meg a medencében.

"A hidrogén-peroxid használata az uszodák tisztításának egy módja,

Bár nem kérdezett meg minket az alvállalkozónk, mielőtt cselekedett volna, az ő hibája a mi hibánk is" - mondta Gustavo Nascimento, az olimpia létesítményigazgatója.

Hívogatóan mocsaras Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Nascimento tájékoztatása szerint 10 órát töltenek a víz leeresztésével és friss vízzel való feltöltésével abban a medencében, amelyben a szinkronúszók fognak versenyezni vasárnaptól. Ebben a sportágban különösen fontos a kristálytiszta víz, hiszen a sportolóknak a víz alatt látniuk kell egymást.

A víz színének megváltozása számos sportoló szemében viszketést okozott, ám a szervezők szerint a víz nem jelent veszélyt az egészségre. Mario Andrada, a szervezőbizottság szóvivője nem hozta nyilvánosságra sem az alvállalkozó cég nevét, sem pedig azt, kit terhelnek a tisztítás költségei.