Sokan érdeklődnek az állami kastélyok iránt

Vágólapra másolva!
27 kastélyt nyilvánított állami tulajdonból kiadhatónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, minek következtében több magánszemély is felkereste ezeket, hogy megvásárlási célból tájékozódjon - írja a Népszabadság. A lap szerint ez meglepte az ingatlanok jelenlegi használóit, különböző szociális és oktatási intézményeket, amelyeket a KÖH igyekszik megnyugtatni.
Vágólapra másolva!

Nagy az érdeklődés azok iránt a kastélyok és kúriák iránt, amelyeket állami tulajdonból kiadhatónak ítélt február elején közzétett programjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - írja a Népszabadság. A lap szerint a 27 épület egy részére az azokat jelenleg is használó azok az önkormányzatok, illetve egyházak jelentkeztek. Az érdeklődő magánszemélyek elsősorban a helyszínen igyekeztek tudakozódni, a műemléképületeket ma használó szociális, illetve oktatási intézmények nem kis rémületére.

Varga Kálmán, az örökségvédelmi hivatal elnöke a lapnak elmondta, a lista közreadásával nem arról döntöttek, hogy az épületek mostani használóinak azonnal csomagolniuk kell, hanem szabad kezet adtak a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, hogy elindítson egy partnerkereső programot, amely akár a műemlékek tulajdonjogának átadásával is végződhet. Az elnök kiemelte a 27, ma még állami tulajdonú műemlék közül 17-et korábban is értékesíthetett volna a KVI, mert csak tíz szerepel az örökségvédelmi törvény mellékletében, amelyek eladásához parlamenti döntés.

A kastélyhasznosítási tervek kidolgozásához vezetőcser miatt még nem tudott hozzákezdeni a KVI. Ezért még bizonytalanok a Magyar Fejlesztési Bank által ígért hitelkonstrukciók is. Egyelőre azt sem lehet tudni, mi lesz a sorsa annak a 22 műemléknek, amelyekből a KÖH a egy kastélymúzeum-hálózatot javasolt létrehozni - írja a Népszabaság.