James Lavelle: GU 026 - Romania

Vágólapra másolva!
James Lavelle, az angol fenegyerek az átlag magyar zenehallgató számára akkor tűnt fel, amikor elkészítette a Global Underground sorozat 23-as darabját, és ezzel egy új fejezetet nyitott a GU életében.
Vágólapra másolva!

Az addig megjelent GU-mixek ugyanis kivétel nélkül a progresszív ösvényén haladtak. John Digweedtől Dave Seamanen, Paul Oakenfoldon, Danny Tenaglián keresztül Nick Warrenig sokan többször is mixeltek, de nem tértek el jelentősen a "vonaltól".

A "visszatérők" sorát gyarapítja most már James Lavelle is, akiről azonban egyáltalán nem mondható el, hogy a hagyományos Global-vonalat követné, hiszen mind a korábbi, 023-as, mind az új, 026-os mixében erőteljesen jelen vannak a törtebb ritmusok.

Mielőtt azonban a korábbi GU-kiadványok hangzásához ragaszkodók elszörnyednének, hogy egy d'n'b-album került a kezükbe, leszögezzük, hogy Lavelle éppen azon a határvonalon dolgozik, ami a progresszív ritmusokat kedvelőknek még elviselhető, de már a breakesebb arcok is masszívan bólogatnak rá - és éppen ettől olyan jó ez az album. Aki nyitottan közelít, annak mindenképpen frissítő élmény lesz.

Ha a tracklistára pillantunk, rögtön feltűnik, hogy számos U.N.K.L.E.- (ami ugye James Lavelle és dj Shadow projektje) és Meat Katie-darab szerepel a dupla albumon. A nevek ismeretében meglepetés az U.N.K.L.E. In A State című saját szerzeménye, amely talán a legdallamosabb track. A fiúk ezt rendesen odatették, nem véletlen, hogy mindkét cd-n szerepel, a másodikon egy hosszabb Sasha-remix formájában.

Az anyag zeneileg igen sokrétű, egyfajta hullámzás jellemző rá, ebből adódóan vannak mélypontok és csúcspontok is. Utóbbiakat számomra a Slagg, a Psiko Garden és az In A State Sasha-féle verziója, míg a mélypontokat a G.D.M.F.S.O.B. (a rövidítés kibontása: Goddamn Motherfucking Son Of A Bitch - ami sokat elárul a szám hangulatáról...) és a No More Subliminal Shit (szintén nem egy vidám track) jelentette.

James Lavelle összességében nagyon jó albumot pakolt össze, amely minőségileg hozta a sorozat szintjét, sőt egyenesen a jobb darabokkal vetekszik.

Global Underground, 2004

Lazók Rómeó

Tracklista
CD1
Intro
Queens Of The Stone Age - No One Knows (U.N.K.L.E. Reconstruction)
U.N.K.L.E. - In A State
PFN - Flow (False Prophet Mix)
U.N.K.L.E. - Eye 4 An Eye (Silencer Mix)
Meat Katie - K Hole
U.N.K.L.E. - Have You Passed Through This Night? (Eye For An Eye Unkle Variation)
DJ Shadow - G.D.M.F.S.O.B. (Unkle Uncensored Mix)
U.N.K.L.E. - Reign
Meat Katie Meets Elite Force - Ju-Ju (Hum Mix)
Dylan Rhymes, Meat Katie - Dita Beater
Santos - Sabot (Evil Nine Mix)
South - Colours In Waves (UNKLE Reconstruction)
M83 - Run Into Flowers (UNKLE Reprise)

CD2
Richie Hawtin - Ask Yourself (UNKLE Edit)
Scumdolly - Making Ends Meet
U.N.K.L.E. - Invasion (Medway vs. Eva Coast To Coast Mix)
Peace Division - No More Subliminal Shit
Meat Katie Meets Lee Coombs - Import
Meat Katie Meets Elite Force - Slagg
Ultima - Don't Funk
Pépé Bradock - 4
Chemical Brothers, The - The Golden Path (Ewan's Rave Hell Dub)
Fred Numf vs. Five Point O - Hong Kong Junkie (Medway Remix)
Alex Dolby - Psiko Garden (Sasha Re-Edit)
U.N.K.L.E. - In A State (Sasha Remix)