A Pimasz lehet az év albuma

Vágólapra másolva!
A négy legjobb közé került a Kerekes Band Pimasz című lemeze a Songlines brit világzenei szaklap Év Albuma-szavazásán. Kétszázezer olvasó szavazata alapján a Kerekes Band mellett a Gotan Project, Ali Farka Toure és Toumani Diabaté jutott a legjobb négy közé.
Vágólapra másolva!

A Songlines szavazására csak azok az albumok juthatnak be, amelyek az előző évben elnyerték a Top of the World címet. Ezt ugyancsak a magazin osztja, rendre az általa legjobbnak ítélt tíz világzenei produktumot tüntetve ki vele.

A magyarok közül a Kerekesen kívül csak a Muzsikásnak sikerült ebbe a körbe bekerülni, olyan nevek és együttesek mellé, mint a Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré, Trilok Gurtu, Salif Keita, Mory Kanté, az Afro Celt Sound System vagy Khaled.

Fehér Zsombor, a Kerekes Band vezetője az [origo]-nak elmondta, nem tudja, hogyan jutott el lemezük a laphoz, de mindenesetre nagyon büszke rá, hogy ez mindenféle kiadói és médianyomulás nélkül sikerült.

A Kerekes Band Pimasz című lemezét a múlt hónapban a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) hivatalosan is aranylemezzé nyilvánította. Ez négy éve nem sikerült senkinek Magyarországon a világzene kategóriában - jegyezte meg Fehér Zsombor.

Nálunk utoljára a Ghymes lépte át 2003-ben az ezerötszáz eladott lemezes határt. Fehér Zsombor szerint ma olyan nehéz aranylemezt elérni világzenében itthon, mintha a bakelitkorszak legelején járnánk.

A Songlines Év Albuma-szavazásán a közönség voksai alapján kialakult legjobb négyből egy szakmai zsűri választja ki a két legjobbat. A zenekar esélylátogatása szerint akár összejöhet a győzelem, hiszen a múlt évben Ali Farka Touré és Toumani Diabaté közös lemeze lett az első, és ők most külön-külön is jelöltek. Bízva abban, hogy kétszer egymás után nem nyernek ugyanazok, úgy vélik: a Gotan Project és köztük fog eldőlni az elsőbbség.

A Kerekes Band 1995-ben alakult Egerben. Az együttes saját bevallása szerint magyar népzenén alapuló világzenét és etnofunkot játszik. A 2001-es Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva után tavaly szerzői kiadásban jelent meg a Pimasz.

Balogh Zsombor