A harmincas évek svéd eleganciája

Vágólapra másolva!
A svéd nujazz kifinomult eleganciájáról világhírűvé vált pionírcsapata, a Koop egyszer már lenyűgözte az A38 állóhajó közönségét. A legmodernebb hangminták szárnyán most pénteken ismét visszatérhetünk a százedelő vidám zenei világába.
Vágólapra másolva!

Az acid jazz, downtempo és triphop határmezsgyéjét bejáró Koop duóra leginkább a harmincas évekbeli dzsessz- és szving hatott, a tagok a mostanság rájuk aggatott nujazz címkét is inkább a nuszvingre cserélnék. A legtöbbször androgün kinézettel (erős smink, női kosztümök) tüntető Oscar Simonsson (zongora, harmonika) és Markus Zingmark (sampler) 1997-ben jelentette meg első, éteri szépségű lemezét (Sons of Koop).

Az akkori ambientes hangulatoktól hamar elszakadtak, és az új évezred elejére kialakították a világsikert hozó stílusukat: egyfajta dallamos, táncos, szvinges nujazzt, amivel hamar meghódították a táncparketteket és a közönség szívét.

Második lemezük (Waltz for Koop) már eladási rekordokat döntögetett, nem csoda, hogy hatalmas várakozás előzte meg a harmadikat. A Koop Islands sem okozott csalódást: tisztán csengő énekhangok, laza latinok, sodró szvingek váltogatják egymást.

Két évvel ezelőtti, utolsó albumukig persze számos remixet bevállaltak, így Nicola Conte, Astor Piazzolla munkáit, de a híres Verve remixalbum kettes cédéjére is átdolgoztak egy Astrud Gilberto-számot. Sokak szerint a Koop a legjobb dolog, ami a közönségbarát, táncolható dzsesszben az utóbbi években történt.

Hazai részről a Rádió Café zenei szerkesztője és a Deck Attack partysorozat kulcsembere, Infragandhi pakolja a kedvenc korongjait péntek este. Jegyek elővételben és a helyszínen is ötezer forintért válthatók.

party.[origo].hu

Koop: Come to me