BDO: Munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban

Vágólapra másolva!
A bankszektorban a munkaügyi hiányosságok jelentős része a munkaidő, a pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik - derült ki a BDO Magyarország tanácsadócég elemzéséből. A társaság szerint februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban.
Vágólapra másolva!

Februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban, a vizsgálatok vélhetően részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) idei évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, amelyek azonban a február 20-i határidő letelte után még mindig nem ismertek - áll a BDO Magyarország tanácsadócég jelentésében, ami a cég banki tapasztalatait foglalja össze. A közlemény megjelenése után megkerestük az OMFF-t is, de a szervezet sajtószóvivője egyelőre nem volt elérhető.

A BDO szerint a jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre vonatkozó szabályok érvényesülését, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák.

Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója szerint a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munkaidő, pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik - legalábbis ez derült ki a BDO Magyarország banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításából. A tanácsadócég szerint ellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése, valamint az évi 200 órás rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám, vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem minden banki foglalkoztatónál megoldott, a szabadságokat sokszor nem az esedékesség évében adják ki - áll a közleményben, amely szerint a nemzetközi hátterű bankokban előfordul az is, hogy a munkabért devizában - euróban, dollárban, svájci frankban - fizetik ki, noha ez ellentétes a jelenlegi munkajogi szabályokkal.

A feltárt szabálytalanságokat a vonatkozó törvény a megállapított szabálytalanságok tárgyi súlyától, az érintettek számától, a jogellenes állapot időtartamától és a foglalkoztató által foglalkoztatott munkavállalók számától függően tág határok között, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő munkaügyi bírsággal szankcionálhatja.