238. Lányi Béla - Cebu, Fülöp-szigetek

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Lányi Béla mesél Ceburól.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Tavaly június óta élek a Fülöp-szigeteken, Cebu városában. A szigetország Délkelet-Ázsia része. Tengerekkel együtt mintegy 1900-szor 1100 kilométeres területet foglal el, amiből azonban csak mintegy 3,5 magyarországnyi a szárazföld. A népesség 88 millió, gyorsan növekszik. A lakosság fele 25 év alatti. Ez meglepi az Európából idekerülőt, de gyorsan meg lehet szokni, hiszen vonzó a fiatalok életereje.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Katolikus szerzetes vagyok, a verbita missziósrend tagja. Azért jöttem ide, hogy a szerzetesrend által fenntartott egyetemen tanítsak. Az építészkaron építészeti szaktárgyakat, kereskedő szakos hallgatóinknak pedig katolikus hittant. Az egyetem célja, hogy jó szakismereteket és egyben korszerű világnézeti orientációt nyújtson a hallgatóknak. Ez Ázsia (európai értelemben vett) legrégibb iskolája, 1595-ben alapították. Majdnem húszezer hallgatónk van.

Nem hiszem, hogy ez az ország jobb vagy rosszabb, mint Magyarország - egyszerűen más.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról az emberek, az ismerősök hiányoznak. És egy kicsit a magyar konyha is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Nehezen törődnék bele, hogy Magyarországon egyre kevesebb fiatalt lehet látni az utcán, és az ő jövőképük is pesszimista. Hiányozna az örök filippinó nyár.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonalban nagyobbak a különbségek, mint Magyarországon. Az egyetemünk elit helynek számít, a diákokon keresztül megismerkedhettem a nagyon gazdagok életével is. Viszont a szerzetesrend jelen van a legszegényebbek között is, akiknek a bére jóval a kb. 6000 pesós (24 000 forint) minimálbér alatt van. Sokan panaszkodnak a magánbiztosítókra. Mégis általában kiegyensúlyozottak az emberek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egyórás parkolás 15-25 peso (60-100 forint). Nincs nyilvános busz- vagy villamosközlekedés. Mindent a jeepney-k bonyolítanak le. Ezek régi amerikai katonai dzsipek, szépen kifestve, hátul nyitottak. Bárhol megállnak: bárhol fel- és leszállhatsz. És nagyon olcsók: a rendházunktól az egyetemig mintegy hat kilométeres az út, ezért 8 pesot (32 forint) kell csak fizetni. Viszont ez a közlekedési mód nagyon lassú és környezetszennyező, nincs sok jövője.

A mozijegy ára 80 és 120 peso között ingadozik (320-480 forint). Az itteni sör, a San Miguel, mindenki kedvence, üvegenként mindössze 50 peso (200 forint). Egy kiló hús kb. 200 peso (800 forint), egy kiló kávé pedig 600 peso (2400 forint). A tej literje 70 peso (280 forint), de nem sokan fogyasztják, mert a trópusi hőségben könnyen tönkremegy.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egyszobás lakás (mosdási lehetőséggel) körülbelül 3000-5000 peso (12 000-20 000 forint) havonta, ahogy a hallgatóinktól hallottam. De sokan ezt sem tudják megfizetni.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Szerzetesként minden jövedelmem a rendé, és a rend minden szükségletemről gondoskodik. Egy kicsit olyan, mint egy nagy család.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, azzal foglalkozom, amit szeretek. Jól érzem magam.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az itteniek hangulata nagyon pozitív, ezt elmondhatom még a szegényekről is. Például az utcai forgalomban nagyon nehéz utat törni, mert túlzsúfolt a szigetünk, de nincsenek veszekedések, konfliktusok. Ha valaki beslisszolt eléd, akkor mosolyogva veszed tudomásul, hogy most ő volt az ügyesebb. Nem olyan éles az élet, mint Európában.

Tudom ajánlani a Fülöp-szigeteket mindenkinek. Jó nyaralási lehetőség, de az sem bánja meg, aki véglegesen ideköltözik. Magyar állampolgár 20 nap alatti tartózkodásra vízum nélkül is beutazhat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Abban reménykedem, hogy itt maradhatok, eredményesen tudok dolgozni és jó emberi kapcsolatokat építhetek ki.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legfőbb hétköznapi beszédtéma a politika. Korrupció gyanúja miatt le akarják mondatni az elnököt. Az ellenzék vezére körbejár, és mindenütt híveket toboroz. Viszont az emberek általában szkeptikusak, mert nem hisznek abban, hogy az ellenzék kevésbé korrupt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A legnagyobb helyi napilap, a SunStar mai címlapján két fő téma szerepel. Fighting Malnutrition (Harc az alultápláltsággal), illetve képpel illusztrálva a másik: Oslob flock ready to build church (Oslob nyája kész templomot építeni), a pár nappal ezelőtt tragikus körülmények között leégett műemlék templom újjáépítéséről.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Legjellemzőbb sport és egyben szórakozás a kosárlabda. Ezt mindenütt űzik, sokszor a villanypóznára szerelt kosárral. Egészen kora hajnalig megy a játék a városi utcákon és tereken, hiszen ekkor van hűvös. A játékosok aztán nappal alszanak. Sokan az iskolában vagy a munkahelyükön.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat délután néhány társammal egy nevelőintézetbe szoktam látogatni, ahol volt utcagyerekeket korrepetálunk. A szombat estét pedig a városi hajléktalanoknak szoktam szánni. Míg nappal az utcán általában fiatalokat láthatunk, esténként az (elszlömösödött) belvárosban felbukkannak az idős hajléktalanok. Leterítik kartonpapírjaikat, azon alszanak. Minden jó szónak, minden falat ételnek örülnek. Amikor a helyi építészkamarának van összejövetele, vagy barátok meghívnak magukhoz, akkor ott töltöm a szombat estét.

<