237. Stoll Noémi - Neuweiler, Németország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Stoll Noémi jelentkezik Neuweilerből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1998 novemberében talált anyukám az Expressz újságban egy apróhírdetést. Németországba (Baden-Württemberg tartomány) kerestek felszolgáló pincért egy kisvárosi vendéglőbe. Akkor épp nem kerestem kinti munkát, mert akkoriban újra tanulni kezdtem, de - gondoltam, ezzel nem veszítek - válaszoltam a hírdetésre. Ahogy az lenni szokott, bejött, a munkaadók kérték, hogy nézzem meg a helyet és döntsem el, hogy elvállalom-e a munkát. Kiutaztam busszal, a leendő munkaadóm költségére pár napra, és annyira (meg)tetszett ott, hogy elvállaltam a munkát, megkaptam az állást. Ottlétem alatt a vendéglőt vezető házaspárnál laktam, a vendéglő feletti, emeleti lakrészben volt egy szobám. Így a szállással sem volt gondom. 1999 január elején álltam munkába, és (eredetileg) három hónapos vízummal húsvétig maradtam volna kint. Kevéssel a hazautazásom előtt ismerkedtem meg (azóta) férjemmel, és őmiatta szülővárosomból, Budapestről ideköltöztem. Kalandnak szántam a külföldi munkalehetőséget huszonévesként, nyelvtanulási és kereseti lehetőségekkel egybekötve, mégis másként alakult. Jelenleg is itt élek, gyerekeket nevelek, és könyvterjesztőként dolgozom, újabban fordítóként találtam magamra.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz? Szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Németország délnyugati csücskében - délről Svájccal, nyugatról Franciaországgal határolva - található Baden-Württemberg tartomány, Stuttgart megyeszékhellyel. Baden-Württemberg az ország harmadik legnagyobb megyéje, 10,3 millió lakossal. Stuttgart (25%) után Mannheim a tartomány legnépesebb városa. A tartományt északról a Rajna(-Pfalz) és Hessen, keletről a Bajor vidék, vagy tartomány határolja. Itt terül el a Fekete-erdő, ami földrajzilag három fő részre osztható, mégpedig Észak-, Közép- és déli részekre. Legmagasabb pontja majdnem eléri az 1500 métert. Délről észak felé haladva csökken a magasság. Mi a fekete-erdei Calw város közeli Neuweilerben lakunk, amely a középső részhez tartozik. Calwból jól elérhetőek a környező nagyvárosok, mint Pforzheim, Karlsruhe, Tübingen, ill. Stuttgart, és jó kirándulási lehetőség kínálkozik Baden-Baden, Strasbourg (Franciaország) vagy akár Basel (Svájc) stb. felé. Az ittlakók állítják, hogy különösen a tartomány északi része egy egészen különleges hely. Az utazó, legyen az kulturális érdeklődésű, természetbarát vagy inkább sportos beállítottságú, kulináris szenvedélyeknek hódoló, illetve borkedvelő, vagy egyszerűen csak pihenni vágyó, itt mindent megtalál. Mindent, ami szem-szájnak ingere, legyen az nevezetesség, természetvédelmi terület, vízesés, borvidék, gyógy-, illetve termálfürdő, szórakozóhely, koncert, élmény- vagy szabadidőpark, múzeum, kastély, illetve várrom. A Fekete-erdő déli részét részben övezi a Bodeni-tó, amely az Alpok hegycsúcsaival háttérként, szintén különleges színfoltja a tartománynak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Anyu és a főztje. A testvéreim, jó barátok, kedves ismerősök, néhány rokon. Budapest, a savanyú káposzta, aminek az itteni a közelébe sem ér. A napköziotthonos iskola és óvoda. Az álláslehetőségek. A magyar nyelv.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A házunk a kerttel. Az itteni barátaim, a tiszta levegő, a finom sütemények és a jó kávé, az ásványvizek. A szervezettség, főleg orvosi, kórházi (egyéb) ellátás színvonala. A minőség és választék jó aránya. A fizetések.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal itt még mindig magasabb az otthonihoz viszonyítva, bár az otthoni is rohamosan nő. Amióta az euró lett a fizetőeszköz, nagy itt a drágaság. Az árak megduplázódtak, a fizetések viszont nem. Otthon az élelmiszerek jóval olcsóbbak, mint itt. Már azt sem lehet mondani, hogy itt a ruhaneműk vagy a műszaki cikkek jóval olcsóbbak lennének, viszont a választék még mindig nagyobb. A belépőjegyek és főleg a szolgáltatás (pl. fodrászat, kozmetika stb.) különösen drágák. Az emberek inkább tűnnek kiegyensúlyozottnak, mint boldognak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Itt minden egy kicsivel drágább, mint Magyarországon, Budapesten. Egy óra parkolás kb. 1-3 euró (259-777 forint), egy buszjegy ára úgyszintén így mozog, attól függően, hogy hová és meddig utazunk. Nem szoktam Németországban buszozni, így nem tudom pontosan. A vonatozás inkább a drága mulatság. Egyszerűbb szálláslehetőség (panzió és hotel) egy napra pedig 20-80 euró (5180-20 720 forint) személyenként. Ez a magyar kereseti lehetőségekhez mérten elég drága, de még egyes ittenihez mérve sem olcsó mulatság. A sör és a kávé is többe kerülnek, mint otthon. A kávé kb. 1-2,80 euró (259-725 forint), a sör pedig 2,80 euró (725 forint) körül van, azt hiszem. Ez változó, attól is függ, hogy hol. A repülőtéren és mondjuk egy színházban több, mint a sarki cukrászdában vagy egy belvárosi kávézóban. A mozijegy nem olcsó, gyerekeknek kb. 5 euró (1295 forint), felnőtteknek ennél drágább, kb. 8 euró (2072 forint). Nem járok moziba, így megérdeklődtem az árakat. Ismerősöm szerint attól is függ a jegy ára, hogy melyik napon és hol. Mivel egy DVD ára átlag 7-20 euró (1813-5180 forint), családosan nem is érdemes moziba menni.

Mennyibe kerül egy két-három szobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kb. 500-900 euróig (129 500-233 100 forint) terjed az ára.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nincs túl nagy jövedelmem, mert főállású anya vagyok, és csak mellékállásban tevékenykedem. Nem szoktam félretenni, mert mindig tudom előre, hogy mit szeretnék venni, mire fogom költeni a pénzem. Én most élek! Ott van a férjem, aki helyettem is szívesen félretesz és spórol. Én szívesen gyűjtök, mondjuk, egy belföldi vagy külföldi útra.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Természetesen nem azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna, de részben igen. Mára megtaláltam az utat, amin továbbhaladok, és elégedett lehetek.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Nem állítom, hogy az emberek itt boldogabbak, hogy mindenki kiegyensúlyozott, bár annak látszik. Az emberek itt talán zárkózottabbak, de ezt sem merem határozottan állítani, mert itt és otthon is vannak ilyen és olyan emberek is. Az köztudott, hogy a magyarok nyíltabbak, vendégszeretők. Én már tíz éve eljöttem Budapestről, lehet, hogy ez már ránk sem igaz? Nem tudom. Itt talán nagyobb a képmutatás, az emberek szeretnek boldognak, elégedettnek látszani. Ez fontos nekik, a látszat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Abban reménykedem, hogy nem emelkednek tovább az árak, de talán a fizetések, mindkét országban. Abban is reménykedem, hogy mindig lesz elegendő munkalehetőség, hogy egészségesek maradunk, és emelkedik az otthoni életszínvonal. Ezen többek között a fiatalok lehetőségeit értem a nagybetűs életben, és a nehéz helyzetűek, nyugdíjasok életkörülményeit, a kórházak stb. állapotát, felszereltségét és így tovább. Naponta adnak hírt az újságok tragédiákról, gyilkosságról, erőszakról, sajnos kiskorúak ellen is. Ez borzasztó. Ettől tartok. A természeti katasztrófáktól és a háborúktól is, ami minket szerencsére nem érint. A politikához nem értek, erről nem tudok mit mondani. Nem érdekel, így nem is tartok tőle. Bízom benne, hogy a hozzáértők majd jobb irányba terelik a világot, és vigyáznak rá(nk).

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A benzin áremelkedése. Gazdasági, pénzügyi válság. Az elnökválasztás Amerikában. Valamint a foci, ez mindig téma. Az, hogy a francia elnök politikailag is tevékenykedhetne. Az sose árt egy államfőnek. Biztosan tevékenykedik is, csak a sajtót az új neje jobban érdekli.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A múlt heti újság címlapján egy húsvéti havas tájkép látható. Fehér húsvétunk volt ugyanis. Valamint Carla Bruni ex-modell, a franciák új First Ladyje, Nicolas Sarkozy felesége. Ezenkívül Oliver Kahn, német kapus látható még, aki, mint olvasható, júniustól a Wellaflex új arca lesz. A Frau im Spiegel címlapján Iris Berben német színésznő látható új párjával. William, angol herceg a barátnőjével Kate Middletonnal, akik minden rossz híresztelés ellenére mégis együtt vannak, és Uschi Glas német színésznő.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Grillezés a szabadban, ha már jó az idő. Itt a falvaknak és a városoknak is vannak focicsapatai, így ezek mérkőzései természetesen. Nordic walking, a legújabb sportág. Fiatalok és idősebbek körében is elterjedt. Gyalog-, illetve kerékpártúrák. Motorozás. Kirándulás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Sokféle. Mozi, színház, koncert, kabaré. Egyszer egy hónapban van Stuttgartban magyar buli is, de én még oda sajnos nem jutottam el.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A gyerekeimnek azt kívánom, hogy ott éljék le az életüket, ahol megvalósíthatják az álmaikat, és csakis azzal éljenek (nem az a legfontosabb, hogy hol), akivel boldogok lehetnek.

<