A Rubik-kocka hétvégéje: Hungarian Rubik Open

Vágólapra másolva!
A Rubik-kockázás nem népbetegség, de még lehet: a Klauzál-házban megjelenik a Bűvös kocka megszállottjainak színe-java. A Magyar Nyílt Rubik kocka Bajnokság célja nem titok: megdönteni a rekordokat, felállítani az új csúcsokat, megismertetni és megszerettetni a nagyközönséggel a kockaforgatást. A két napos rendezvény egyaránt nyitott nézők és résztvevők számára. A sztenderd versenyszámok mellett lesz kocka suli, Puzzle Building verseny és Rubik kocka mozaik kirakó verseny is. Következzék egy kis kedvcsináló, érdekességekkel és jópofa videókkal.
Vágólapra másolva!

A bűvös kocka majd 30 éve lázba hozta a világot. A kockaőrület első nagy állomása az 1982-es budapesti világbajnokság volt. Utána két évtizedig lekerült a nemzetközi népszerűségi listáról. Az új őrülethullám pár éve tört ki újra: van, aki csak néha-néha forgatja, van, aki a megszállottja lett, és ott vannak azok a zsenik, akik az idei 7,08 másodperces világcsúcs megdöntésére törekednek. A mostani nagy siker titka, hogy míg '82-ben csak a klasszikus 3x3-as kocka kirakásában lehetett versenyezni, mára kibővült a paletta: bekötött szemmel, egy kézzel - extrémeknek lábbal, orral, szájjal - vagy akár online is játszható. Külön öröm, hogy létezik speciális, vakoknak gyártott Braille írásos kocka is.

A 2008-as Magyar Nyílt Rubik kocka Bajnokságot, a Rubik Stúdió és a Magyar Rubik kocka Rajongói Klub közös szervezésében nézhetik meg az érdeklődők, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban. A verseny október 25 és 26 között, két teremben zajlik majd. Az előtérben pedig lesz kocka oktatás, Rubik-játékokkal zsúfolt bolt és egyéb érdekességek. A bajnokságon lesz sztenderd kockázás egészen a 2x2-estől a 7x7-esig, és a specialitások: 3x3-as kocka egy kezes kirakással, lábbal és csukott szemmel, de lesz Rubik's Magic, Rubik's Clock, Megaminx és még sok más. A verseny hivatalos lesz, így annak eredményei felkerülnek a nemzetközi (WCA) ranglistára. Milyen hangulatra számíthat, aki ellátogat hétvégén a Klauzál-házba? Hasonlóan színes és élmény dús lesz, mint a tavalyi budapesti világbajnokság.

Jó tudni

A versenyzőknek hozniuk kell a saját játékukat, és azzal kell játszaniuk, de lehetőség van arra is, hogy kölcsönkérjenek egy kockát. A gyorsaság a legfontosabb - a játékot így a könnyebb forgatás érdekében belső csiszolással vagy síkosító anyag használatával alakítják át a versenyzők. A kockáknak maximum egy logójuk lehet, 3x3x3-as és nagyobb kockáknál ez a logó valamelyik középelemen kell, hogy helyet foglaljon. A játéknak tisztának kell lennie, nem lehet rajta semmilyen felületi kiemelkedés, jelzés, sérülés, vagy bármi egyéb különbség, ami megkülönböztet bármilyen módon két egyforma elemet egymástól a színen kívül.

Forrás: MTI

Sikersztori

A legfőbb dolog, amiért a kocka ekkora siker lett, hogy 3 dimenziós és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad. A bűvös kocka tökéletes agytörő - bár a betanult mozdulatsorok segítségével sokkal kisebb a kihívás, mint az egyszerű laikusnak. Állítólag három óra alatt bárkit meg lehet tanítani a kocka alaprejtelmeire, a tehetségesebbek már egy óra alatt belerázódnak. Viszont ez nem olyan, mint a biciklizés - bizony el lehet felejteni, így érdemes gyakorolni rendszeresen, mint ahogy Tiger Woods is teszi.

Egy igazi magyar hungarikum, ami nem csípős és nem lehet megenni, mégis az egész világ szereti. Klubok alakultak világszerte, és mindegyikben egy a cél - az agytekervények mozgatása, egyre gyorsabb csúcsteljesítménnyel. A magyar fiatalok igen sikeresek, az élmezőnybe tartoznak: a 2007-es budapesti világbajnokságon összesen 17 kategóriában versengtek a játékosok, ebből négy kategóriában is első lett a 14 éves Kuti Mátyás. Itt láthatod, ahogy világbajnok lesz: alaposan megnézi, majd szédületes sebességgel elkezdi forgatni a bűvös kockáját.

Kuti Mátyás 2007-ben világbajnok lett