Pljuscsenko vezet, Tóth Zoltán továbbjutott

Vágólapra másolva!
A torinói téli olimpián a férfi műkorcsolyázók is megkezdték versenyüket, s a papírformának megfelelően az orosz Jevgenyij Pljuscsenko áll az élen. Tóth Zoltán a rövid programban a 24. helyen végzett, így továbbjutott, csütörtökön a legjobb 24 versenyző között a kűrjét is bemutathatja.
Vágólapra másolva!

A háromszoros világbajnok, négy éve Salt Lake Cityben ezüstérmes Pljuscsenko nem volt szerencsés a sorsolásnál, mert a harminc induló között másodikként kellett jégre lépnie a Palavela csarnokban, ám ez különösebben nem zavarta. Kombinációban négyfordulatos és tripla toe-loopokat kötött össze hiba nélkül, a tripla Axelje és a tripla Lutza is kifogástalanra sikerült, az előadásmódja pedig a tőle megszokott magas színvonalú volt.

Az olimpiai arany legfőbb várományosa 90,66 pontot kapott, s hogy ez milyen magas érték, azzal akkor szembesülhetett a közönség, amikor a tavalyi moszkvai vb-n - Pljuscsenko sérülés miatti visszalépése után - aranyérmes svájci Stephane Lambiel rövid programja csak 79,04-et ért a pontozóknál. Igaz, Lambiel hibázott, a tripla Axel helyett csak duplát ugrott.

A későbbiek során az amerikai Johnny Weir 80,00 pontot kapott, s az ugyancsak dobogóra pályázó francia Brian Joubert, aki a 2004-es budapesti Eb-n legyőzte Pljuscsenkót, 77,77-t. Tóth Zoltán a mezőny utolsó előtti jégre lépőjeként szép programot mutatott be: tripla flip, tripla toe-loop kombinációt, tripla Lutzot, majd nem kockáztatva dupla Axelt ugrott, valamennyit tökéletesen. S bár az 55,07-es pontszámnál mindenképpen többet érdemelt volna, mégis nagyon boldogan fogadta ezt is, mert ekkor már biztos volt, hogy a csütörtöki kűrben is indulhat a legjobb 24 versenyző között. Az utolsóként következő kanadai Emanuel Sandhu még megelőzte, de a 24. helyen Tóth Zoltán is továbbjutott.

férfiak, állás a rövid program után:

1. Pljuscsenko (orosz) 90,66

2. Weir (amerikai) 80,00

3. Lambiel (svájci) 79,04

4. Joubert (francia) 77,77

5. Takahasi (japán) 73,77

6. Buttle (kanadai) 73,29

...

24. Tóth Zoltán 55,07

Fábik Tibor