Vágólapra másolva!
A pekingi jegyüzéreket a hatóságok fenyegetései és a büntetések sem riasztják el. Néhány száz méterre működnek a Madárfészektől, az olimpiai stadiontól, mobiltelefonra vagy zsebszámológépre írják ki a portékájukért kért árat, így a nyelvi korlátokat könnyű leküzdeni.
Vágólapra másolva!

"Vívás, vívás, kit érdekel a vívás!" - kiabálja egy angol, kezében egész jegyköteggel. Az úszóversenyre két, egyenként 200 jüanért (4600 forint) vásárolt jegyet együtt 5 ezer jüanért kínál. A közelben rendőrautók haladnak el, a szervezőbizottság önkénteseinek szeme sem rebben.

A kínai közbiztonsági hivatal márciusban - és azóta is - szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba az olimpiai versenyekre szóló jegyek illegális forgalmazásáért. Az AFP által megkérdezett "feketézőkre" azonban ezek a szavak nem gyakoroltak különösebb hatást.

"Ez teljesen szabad piac" - állítja egy amerikai. "Azt gondoltuk, hogy nagyon nehéz lesz, és az első napokban bizony idegesek voltunk. Amikor azonban világossá vált, hogy a rendőrség nem foglalkozik velünk, özönlöttek hozzánk a vevők. A rendőrök még a helybéli üzéreket sem molesztálják" - fűzi hozzá a férfi, aki állítása szerint a megnyitóra két jegyet 20 ezer dollárért adott el.

Némelyek táblát akasztanak a nyakukba, amelyen angolul és kínaiul hirdetik, hogy belépőjegyet vennének - amelyet aztán magasabb áron kínálnak eladásra. Egyes mérkőzésekre alaposan megugrott a jegyár - újságolja egy pekingi férfi, aki nevének elhallgatását kéri. "Hétezer jüanért adtam el a megnyitóra két - sorsjátékon nyert - jegyet, amelyeknek a hivatalos ára 800 jüan volt. És láttam, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kosárlabda-mérkőzésre 10 ezer jüanért árultak jegyeket.

Egy külföldi 2000 jüant fizetett a feketepiacon az atlétikai versenyek egyik belépőjéért, amely arra a napra szól, amelyen a 110 méteres gátfutás döntője lesz, csak hogy láthassa Liu Hsziang kínai versenyzőt, aki az aranyérem egyik esélyese és nemzeti kedvencnek számít Kínában.

A játékokra összesen 7 millió jegy állt rendelkezésre, ezek 75 százaléka a kínaiak számára volt fenntartva a több mint 1,3 milliárd lakosú országban.