Ha nem tanulsz meg magyarul, kívülállónak érezheted magad

Eduarda Amorim
Brazil's right wing Eduarda Amorim (L) vies with Spain's left back Alexandrina Cabral Barbosa (C) during the women's preliminaries Group A handball match Brazil vs Spain for the Rio 2016 Olympics Games at the Future Arena in Rio on August 10, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Eduarda Amorim már hét éve Győrben játszik, és jól megérteti magát magyarul, és vallja, egy légiósnak meg kell ismernie az adott ország kultúráját, máskülönben nagyon nehezen fogják elfogadni. A 29 éves balátlövő a brazil női kéziválogatott gőzerővel menetel a riói olimpián, Magyarország távolléte miatt sokan drukkolnak neki, ő pedig arra hajt, hogy érmet nyerjen hazai pályán.
Vágólapra másolva!

Két parádés győzelemmel kezdte a riói kézitornát a házigazda brazil válogatott, először 31-28-ra legyőzte Norvégiát, majd 26-13-ra kiütötte Romániát. Aztán jött egy kis hullámvölgy, a spanyolok ugyanis 29-24-re legyőzték Amorimékat, akik végül a Montenegró elleni 29-23-as győzelemmel csoportelsők lettek.

Szia, hogy vagy?" – futott oda hozzánk egy győzelmi pacsis kíséretében, fülig érő szájjal az interjú zónában Amorim, amikor megpillantotta a Hunbelievable pólót rajtunk. „Nagyon jól érzem magam, ez a torna nagyon..." – folytatta magyarul, majd egy kis szókeresés után – biztos, ami biztos – angolra váltott.

Forrás: Juha Pál

„Picit régen beszéltem már magyarul" – mosolyodott el, majd így fogalmazott: "Roppant különleges számunkra ez az olimpia, nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, és ilyen jó meccseket játszunk. Úgy érzem, felkészülten várjuk a folytatást, a spanyolok elleni vereségből pedig nagyon sokat tanultunk" – foglalta össze pillanatnyi érzéseit a tornáról kiesett Montenegró ellen három gólt vállaló balátlövő.

Rákérdeztünk, hogy miért fontos számára a magyar nyelv ismerete: Boldogabb lehetsz, ha ismered annak az országnak a kultúráját, amelyikben sportolsz. Ha nem ismered a nyelvet, akkor kívülállónak érezheted magad.

mert a magyarok nagy patrióták, nehezen fogadják el a külföldi állampolgárokat. Ha nem illeszkedsz be, akkor nem lehetsz boldog. Most már érzem, mennyire nagyszerű dolog számomra, hogy Magyarországon kézilabdázom."

Amorimék, bár kikaptak a spanyoloktól, végül csoportelsőként jutottak tovább a riói kézitornán Forrás: AFP/Franck Fife

Visszatérve a brazilok riói szereplésére, beszéltünk több brazil szurkolóval, akik szerint a mostani csapat hasonlít a 2013-ban vb-aranyat nyert válogatotthoz. „Egyetértek, sőt, úgy gondolom, hogy a mostani csapat még jobb is, mint a világbajnok válogatott. Az éremre hajtunk, mindegy, hogy milyen színűt lesz, a lényeg, hogy mindenképp szeretnénk felállni a dobogóra. Utolsó vérig, az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk ezért" – mondta nagy beleéléssel.

Állítja, óriási élmény Brazíliában brazilként szerepelni egy olimpián. „A szurkolóink fantasztikusak – ehhez eddig csak Magyarországon tapasztaltam hasonlót -, pedig a sportág itt nem annyira népszerű, a bajnokság kevés néző előtt zajlik. Most azonban nagyon sokan szorítanak nekünk, érezzük és köszönjük azt a pozitív energiát, amit tőlük kapunk."

De ha ilyen jó a válogatott, miért gyenge a brazil bajnokság?

„Nagyon jó játékosaink vannak, de aki csak teheti, már nagyon fiatalon Európába igazol. Az alapképességek nagyon jók, ott pedig nagyon sokat lehet tanulni az erős európaiaktól, és ennek a kettőnek a keverékéből áll össze egy jó brazil játékos."

Forrás: Juha Pál

Futott az olimpiai lánggal is, ami óriási élmény volt számára. „Ez teszi teljessé a mostani olimpiai részvételemet" – jegyezte meg.

Amorim nagy kedvenc Győrben, sokan követik is, hogy mire megy Rióban. „A közeli magyar barátaimtól sok üzenetet kapok, azt mondják,

A Győr idén hetesekkel kapott ki a Bukaresttől a budapesti Final Fourban, de Amorim ezen már nem mereng. „A sport ilyen, néha nyer, néha kikapsz. Nem rossz eredmény a második hely sem, sokat tanulhatunk belőle, de most inkább csak az olimpiára, a brazil válogatottra koncentrálok. A Győrrel meg majd újra megpróbáljuk megnyerni a BL-t."