Vizes vébés emlékérmét adott ki az MNB

Budapest, 2017. június 14. A 2017-es FINA vizes világbajnokság tiszteletére, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kibocsátott 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata a bemutatásán a Városligetben 2017. június 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A pontosan egy hónap múlva kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság tiszteletére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Az új 50 forintos érmét a mindennapi készpénzforgalomban is használják majd.
A szerdai ünnepélyes eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a vizes világbajnokság rendkívüli példája annak, hogy

Hozzátette, a világbajnokság sikere minden magyaré, az egész magyar nemzeté lesz és ennek a közös sikernek méltó kifejezője és örök emléke ez a különleges érme.

Balról: Balogh Sándor, a BP2017 Kft. ügyvezető-helyettese, Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Szántó Éva, a BP2017 Kft ügyvezető igazgatója, Gyarmati Andrea, a világbajnokság nagykövete és Pataki Tibor, az MNB igazgatója Forrás: MTI/Mohai Balázs

"Ez az érme, amelyen a 2017-es FINA vizes világbajnokság elemei jelennek meg, mindannyiunk számára ugyanazt jelenti: a büszkeséget és a hitet a magyarok erejében. Biztos vagyok benne, hogy óriási érdeklődést fog kiváltani, akár az érmegyűjtők, akár a sportszeretők körében." - fogalmazott.
Szabó Tünde megjegyezte,

"mi most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy személyesen tapasztalhatjuk meg, hogy a mi országunkat, hogyan változtatja meg és teszi erősebbé a sport világa, amely óriási hatással van valamennyi szférára."

Balogh Sándor, a vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója elmondta, az MNB minden évben egy-egy jelentős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális, tudományos vagy sportesemény alkalmából bocsát ki emlékérmeket. Kiemelte, a szervezőbizottság számára óriási megtiszteltetés, hogy az MNB-vel együttműködhet ebben a kibocsátásban.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az új 50 forintos érme névértékes oldala változatlan marad, a másik oldalán azonban a kerecsensólyom helyett a világbajnokság logója jelenik meg. Ezt az oldalt Kósa István tervezte.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója kiemelte, az érme ajándék lehet a szervezőknek, a szurkolóknak, a sportbarát közönségnek, s kézzel fogható emlék marad a világbajnokságról.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója elmondta, az MNB az egyik legtermészetesebb saját eszközével, az éremkibocsátással kíván hozzájárulni minden idők legnagyobb hazai sporteseményének megünnepléséhez.

Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, a világbajnokság nagykövete, arról beszélt: nincs ahhoz fogható öröm, mint amikor egy sportoló hazai pályán tud egy nagy világversenyen sikereket elérni, ebben pedig a szervezőknek is jelentős szerepe van. Hozzátette, a legjobban unokahúgának, Szilágyi Liliánának szurkol majd a világbajnokságon.

Szilágyi Liliána Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az emlékérmék kétmillió példányban kerülnek forgalomba, ezek közül a 12 ezer darab elsőnapi veret sorszámozott díszcsomagolásban. A kibocsátott érmékből 7000 darab különleges - tükörfényes - technikával készült el, ezek a gyűjtőknek jelenthetnek igazi különlegességet.