Vágólapra másolva!
A Chelsea elszenvedte idei első vereségét a Premier League-ben, miután a 12. forduló rangadóján 1-0-ra kikapott a Manchester United otthonában. José Mourinho londoni gárdája legutóbb 2004. október 16-án a Manchester Citytől kapott ki az angol bajnokságban, s azóta 40 meccset vívott meg veretlenül. A kudarc ellenére továbbra is vezetik a tabellát Kékek, míg a Vörös Ördögök a hetedikről feljött a harmadik helyre.

Mind a Manchester Unitednek, mind pedig a Chelsea-nek roppant fontos volt a vasárnapi rangadó. A Vörös Ördögök a forduló előtt a Premier League középmezőnyében szerénykedtek, ráadásul szerdán a Bajnokok Ligájába is kikaptak (a Lille vendégeként), a szurkolók így rögtön krízisről beszéltek. Az angol bajnoki címvédő Chelsea pedig a hét közben elvesztette idei veretlenségét, hiszen a Betis ellen, szintén a BL-ben 1-0-ra alulmaradt.

A meccs esélyeseként számon tartott Chelsea a bajnokságban már 40 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, előtte pont Manchesterben, a City vendégeként kapott ki, a MU viszont idén összesen egy alkalommal tartotta az Old Traffordon a három pontot a bajnokságban.

A csúcsrangadóként aposztrofált 90 perc a két gárda hírnevéhez méltó iramban kezdődött. Az már az első pár minutum alatt látszott, hogy a MU roppant módon felszívta magát a csatára, az első lövést is a hazaiak eresztették meg - Cristiano Ronaldo tüzelt -, a csapatok pedig eszeveszett iramban folytatták az összecsapást. A Chelsea elsősorban Drogba által volt veszélyes Van der Sar kapujára, ám egy Makelele-lövés is borzolta a hazai bekkek idegeit.

A vezetést azonban a United szerezte meg, mégpedig a sokat kritizált Darren Fletcher élményszámba menő fejesével: a skót fiatal Cristiano Ronaldótól kapott egy nagyszerű labdát, amelyet átfejelt a kifutó kapus és John Terry felett, a gömb pedig hihetetlen utat leírva a hosszú felsőben landolt. Csodaszép fejestalálat volt, ritkán látni hasonlót, talán még Roy Keane-nek is tetszett.

Nem esett azonban kétségbe a londoni sztárgárda, és mivel a hazaiak sem álltak le, a futball hírnevét öregbítő mérkőzésnek lehettek szemtanúi az Old Trafford szurkolói. A félidő utolsó percében jó esély kínálkozott a Chelsea előtt az egyenlítésre, Lampardék azonban elszúrták a kecsegtető pozícióból elvégzett szabadrúgást.

A második 45 percre hasonló mentalitású csapatok jöttek ki, nem hogy alább adtak volna az iramból, még inkább rákapcsoltak a pályán lévők. Az 54. percben Rooney ívelt a vezető gól szerzőjéhez, Fletcherhöz, aki furcsa mozdulattal az üresen álló van Nistelrooyhoz passzolt, a holland viszont elkapkodta, kapásból fölé bombázott. Ordító helyzet volt, ha a támadó jobban koncentrál, elhúzhatott volna a Manchester.

Mourinho fiai tán tanultak a leckéből és áttelepedtek a United térfelére, nagy nyomást gyakorolva így a stabilnak tetsző védősorra, a nagy ziccert azonban a vendégek is kihagyták. Egy kavarodás után a hazai 16-oson belül Drogba elé került a labda, aki fekvő helyzetben kapura pöccintette azt, amely a kapufa (vendég szempontból) rossz oldalán vánszorgott ki az alapvonalon túlra.

Miután Mourinho kicsit ráncosabbra vette a figurát, beszorította a szezon során ennyire lelkesnek még nem tűnő ellenfelét a Chelsea, s a 70. perc környékén többször is megszerezhette volna az egyenlítő gólt. Lampard, majd Del Horno is közel járt a találat megszerzéséhez, ám a bírónak egyik eset után sem kellett a kezdőkör felé mutatnia.

A portugál edző minden kártyáját kijátszotta, még Carlton Cole-t is behozta, ám sem a cserék, sem pedig a 4 perces hosszabbítás nem döntött semmiről: a végén nagy tempóba kapcsoló Chelsea nem bírt a veszélyes kiugrásokkal fenyegető Manchesterrel, és 40 mérkőzés, több mint 1 év után újra kikapott az angol bajnoki élvonalban. A vörösmezesek három pontjukkal négy helyet előreugorva a tabellán már a harmadik helyen tanyáznak, a Chelsea továbbra is első - közöttük az újonc, a Lisztes Krisztián által nem elég komolynak titulált Wigan áll.

A nap másik meccsén megszerezte idénybeli első hazai győzelmét az Everton: a liverpooli csapat a Middlesbrough ellen nyert egy góllal.

Premier League, 12. forduló:
Manchester United - Chelsea 1-0 (1-0)
MU:
Van der Sar - Brown, Ferdinand, O'Shea, Silvestre - Fletcher, Ronaldo, Scholes, Rooney, Smith - Van Nistelrooy (Park, 82.).
Chelsea: Cech - Del Horno (C. Cole 78.), Gallas, Ferreira, Terry - J. Cole (Wright-Phillips 74.), Duff, Essien (Gudjohnsen 55.), Lampard, Makelele - Drogba.
gól: Fletcher (31.)

Everton - Middlesbrough 1-0 (1-0)
gól:
Beattie (16.)

hétfőn játsszák:
Bolton Wanderes - Tottenham Hotspur 21 ó

Pirisi Marcell