Vágólapra másolva!
Az Arsenal FC szurkolói elsősorban a holland Robin van Persie-től várták ebben a szezonban, hogy az FC Barcelonának eladott Thierry Henry nyomába lép a gólszerzést illetően, azonban a németalföldi támadó sérülése miatt nem tudta pótolni a franciát. Az Ágyúsok legnagyobb szerencséjére azonban a togói Emmanuel Adebayor igen: az AS Monaco egykori csatára a Premier League-ben futószalagon ontja a gólokat.

A togói labdarúgás egészen a legutóbbi évekig csak egy lábjegyzet volt a sportág afrikai történelemkönyvében, hiszen a Guineai-öböl partján fekvő ország a kontinensviadalon is csak elvétve szerepelt, és ott sohasem tudott továbbjutni a csoportkörből. Ennek ellenére a sportág rendkívül népszerű az országban, nem csoda, hogy az 1984. február 26-án született Emmanuel Adebayor is legszívesebben ezzel töltötte szabadidejét gyermekkorában.

Az Arsenal FC támadója ugyan togóinak mondhatja magát, elvégre az ország fővárosában, Loméban született, és ott is nőtt fel a Kodjoviakope nevű városrészben, ám nigériai vér is csörgedezik ereiben: szülei ugyanis innen kerültek Togóba, a família a joruba törzsből származik. A jorubák mintegy 30 millióan vannak, és többségük Nigériában él, de jelentősebb csoportjuk található Beninben, Ghánában és Togóban is - utóbbihoz tartozik az Adebayor család, amelynek Emmanuelen kívül még öt gyermeke volt, vagyis a focistának öt testvére van: három fiú és két lány.

Közülük azonban csak Emmanuelnek volt jó labdaérzéke, ami meglehetősen korán ki is derült, és 11 évesen már az egyik togói futballiskolában, a Centre de Development Sportifban pallérozódott. A körülmények ugyan nem voltak ideálisak (az edzőpálya füvet nem nagyon látott), ám Adebayor számára ez is óriási lehetőséget jelentett.

A srác mindent megtett annak érdekében, hogy fejlessze futballtudását, otthon például felkötött egy labdát a plafonra, és igyekezett elég magasra ugorni ahhoz, hogy elfejelhesse - ha pedig elérte, akkor a labda egy kicsit feljebb került. Tehetségére hamar felfigyeltek, és bekerült a korosztályos válogatottba is. A 15 éven aluliak csapatával 1999-ben például Svédországban vett részt egy nemzetközi tornán, és olyan jól játszott, hogy a francia FC Metz megfigyelőjeként jelen lévő Francis de Taddeo rögtön elhívta őt a gall klubhoz.