Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 32 éve nyert utoljára az osztrák csapat ellen; ha a rossz sorozat pénteken megszakadna a svájci világbajnokságon, Pat Cortina együttese nagy lépést tenne az élvonalban maradás felé.

A négy csoportutolsó - Magyarország, Ausztria, Dánia és Németország - körmérkőzéssel dönti el, hogy melyikük lehet továbbra is tagja az elitmezőnynek, ugyanakkor a németek nem eshetnek ki, jövőre ugyanis náluk lesz a vb. Így aztán, ha ők a harmadik vagy negyedik helyén zárnak, akkor a második helyezett is kiesik a divízió I-be. Amúgy a németeket leszámítva a két legrosszabb vesz búcsút az élvonaltól.

A magyar és az osztrák együttes eddig 32-szer találkozott, 23-szor győzött Ausztria, hétszer Magyarország, és volt két döntetlen is. Az összesített gólkülönbség 143-80 az osztrákok javára. A két csapat legutóbb szintén Svájcban, Fribourgban mérkőzött, 1985. március 22-én a B csoportos vb-n 2-0-s osztrák siker született. A magyarok 1977. december 29-én nyertek utoljára, a budapesti barátságos összecsapáson 1-0 volt a végeredmény.

A vb-n mindkét válogatott három vereséggel nyitott. A magyarok előbb hősies csatában, 13 másodperccel a vége előtt kapott góllal maradtak alul a szlovákokkal szemben 4-3-ra, majd jött a Kanadával szembeni 0-9, végül, szintén drámai küzdelemben 3-1-es vereség a fehéroroszoktól. Az osztrákok kikaptak 7-1-re a svédektől, 6-1-re az amerikaiaktól és végül 2-0-ra a lettektől. Keretükben 16-an szerepelnek abban az osztrák bajnokságban, az EBEL-ben, amelyben a székesfehérvári Alba Volán is, így aztán viszonylag jól ismeri egymást a két csapat.

Az osztrákoknál azonban játszik egy világsztár is Thomas Vanek személyében. Az NHL-es Buffalo Sabres gólvágója szerepelt már All Star-gálán is, és az elmúlt idényben ő lőtte a legtöbb emberelőnyös találatot. Apja cseh, anyja szlovák, a család 1982-ben költözött Ausztriába, mivel az apa ott jégkorongozott. Az 1984-ben született Vanek 1998-ben költözött az Egyesült Államokba, majd játékjogát 2003-ban az előkelő ötödik helyen lefoglalta a Buffalo. Jelenleg érvényes hétéves szerződése alatt összesen 50 millió dollárt keres, az előző szezonban az ő bére volt a legmagasabb 10 millió dollárral. A 2008/09-es évadban - amikor is 73 mérkőzésen 40 gólt ütött - 8 millióval gazdagodott. A profiligában eddig 318 összecsapáson 260 pontot (144 gól, 116 gólpassz) gyűjtött. Február 7-én súlyos arcsérülést szenvedett, amikor az ottawai Anton Volcsenkov eltalálta őt a koronggal. A műtét után visszatért, ám egy speciális állvédőt kell viselnie.

Forrás: AFP

Rajta kívül Andreas Nödl is NHL-es, ő a Philadelphia Flyersnél 685 ezer dollárral gazdagodott, és 38 mérkőzésen négy pontot termelt. Az osztrák keretben az edmontoni születésű, tavaly óta osztrák állampolgár Darcy Werenka, valamint Andre Lakos jutott még közel az NHL-hez, ám végül egyikük sem lépett jégre a világ legerősebb bajnokságában. Az osztrákoknak svéd szövetségi kapitányuk van Lars Bergström személyében.

A világ élvonalába hetven év után visszakerült magyarok erősen fogadkoznak, hogy most elcsípik Ausztriát "Nagyon erős csapatuk van, de nem legyőzhetetlen. Várható volt, hogy csoportjukban az utolsó helyen végeznek, így egy kicsit számítottunk rá, hogy összekerülhetünk. Ebben a négyesben mindenkit le tudunk győzni, de ahhoz maximumot kell nyújtani, és nagyon számítunk a világbajnok szurkolóinkra" - mondta az MTI-nek Ladányi Balázs.

Pat Cortina szövetségi kapitány a vb-re benevezte Nagy Gergőt és Kóger Dánielt a kulcscsonttöréssel műtött Benk András kidőlése után, de azt majd csak a meccs előtti utolsó edzésen dönti el, ki lép pályára pénteken 16:15-kor a zürichi arénában.

A magyarok eddigi leggólerősebb játékosa Peterdi Imre, aki két találatával a 14. helyen áll. Rajta kívül még Holéczy Roger és Sille Tamás volt eredményes. Az osztrákoknál az extravagáns ábrázatú Markus Peintner, valamint Martin Oraze talált be, Vanek azonban még pontot sem szerzett.

A kapusok listáján Szuper Levente az előkelő kilencedik 89,83 százalékos védéssel, a finn Blues Espoo-nál légiós Bernd Brückler 88 százalékkal a 13. A helyzetek kihasználásban a magyarok a 9.-ek, a rivális az utolsó. Emberelőnyben jobbak a magyarok (7., illetve 15. hely), emberhátrányban viszont az osztrákok állnak előkelőbb helyen, nyolcadikok, míg a magyarok a 13.-ak. A korongelhozatalban, az úgynevezett bulikban az osztrákok lényegesen hatékonyabbak, David Schuller a 8., Thomas Koch pedig a 11., magyar játékos nincs az első harmincban.

A várható összeállítások:
Ausztria, kapusok: Berns Brückler (Jürgen Penker, Bernhard Starkbaum) hátvédek: Darcy Werenka, Gerhard Unterluggauer - Jeremy Rebek, Martin Oraze - Philippe Lakos, Andre Lakos - Mario Altmann, Robert Lukas csatárok: Matthias Trattnig, Thomas Koch, Thomas Vanek - Andreas Nödl, David Schuller, Oliver Setzinger - Christoph Harand, Roland Kaspitz, Markus Peintner - Andreas Kristler, Gregor Baumgartner, Paul Schellander (Michael Rafl, Harald Ofner)
Magyarország, kapusok: Szuper Levente (Hetényi Zoltán, Budai Krisztián) hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Majoross Gergely, Kóger Dániel, Holéczy Roger (Nagy Gergő)

A mérkőzést az amerikai Rick Looker és a finn Jyri Ronn vezeti. A két vonalbíró az ukrán Andrij Kicsa és a finn Antti Orelma lesz. A hatodik vb-jén szolgálatot teljesítő Looker volt az egyik játékvezetője a magyar-kanadai meccsnek, míg Kicsa a szlovákok elleni találkozón is közreműködött.