Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott 12-9-es vereséget szenvedett a címvédő Oroszországtól az eindhoveni Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek utolsó, vasárnapi fordulójában. A magyar csapat sokáig tartotta magát, ám az oroszok a harmadik negyed végére négygólos előnyre tettek szert, ezzel pedig eldöntötték a találkozót. Merész András együttese az A csoport második helyén végzett, azaz nem jutott egyenes ágon az elődöntőbe. A válogatott kedden a négy közé jutásért a B csoport harmadik helyezettjével, azaz Spanyolországgal játszik majd.

Online közvetítés

További eredmények, csoportvégeredmény, menetrend

Vízilabda Európa-bajnokság, nők, A csoport:
Oroszország - Magyarország 12-9 (3-1, 4-5, 4-1, 1-2)
a magyar góldobók:
Keszthelyi 4, Drávucz, Bujka, Tóth, Antal, Kisteleki H. 1-1

Az Eb előtt rendezett görögországi Thetisz-kupán 14-13-ra nyert Merész András fiatal együttese az Eb-aranyérmes ellen. A labdát az oroszok hozták el az első ráúszásnál, mi több, be is lőtték (1-0), az ellenakciónál kapott büntetőt ugyanakkor elhibázta Szücs Gabriella, aki a lécet verte telibe. Emberelőnyből tovább nőtt a rivális előnye, az újabb magyar ötméterest viszont már nem hibázta el Drávucz Rita (2-1). Védekezési hiba hozta meg a harmadik orosz találatot (3-1), miközben a magyar támadójáték is akadozott.

Bujka Barbara centergólja jelentette a második negyed nyitóeseményét, de gyorsan jött a válasz is, ráadásul kétszer egymás után (5-2). Keszthelyi Rita felsősarkos bombájával mintha magához tért volna a magyar csapat (5-3), de a szervezettebbé vált védekezés is kellett ahhoz, hogy a Keszthelyi révén 5-4-re felzárkózzon a válogatott. Aztán az egyenlítés is sikerült: a negyedből öt perc futott le, amikor Tóth Ildikót a centerposzton kihagyhatatlan helyzetbe hozták a társak, ő pedig be is húzta a labdát (5-5). Csakhogy kettős emberelőnyből még a nagyszünet előtt visszakerült a vezetés az oroszokhoz, akik megúszásból is eredményesek voltak (7-5). Hogy a remény ne múljon el, a triplázó Keszthelyi a jobb felső sarokba zúdított (7-6).

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Nem a négygólos Keszthelyi Ritán (b) múlt a magyar győzelem

A harmadik negyed azonban rosszul kezdődött, duplán is (9-6). Antal Dóra volt az ügyeletes büntetés-végrehajtó, és okosan meg is oldotta feladatát (9-7), a még közelebb férkőzés helyett azonban megint nőtt a különbség: rés támadt a védekezésben, amit ki is használtak az oroszok (10-7). Sőt, egy kontrát követően már négy gól volt a két csapat között (11-7).

Nehéz feladat lett volna így feljönni a befejező játékrészben, amelynek elején Keszthelyi jeleskedett, negyedik gólját ejtésből szerezve, majd - 12-8-nál - Kisteleki Hanna értékesítette a büntetőt (12-9). A folytatásban azonban kimaradtak az újabb lehetőségek, Keszthelyi például ötméterest rontott, így a csoportrangadót az oroszok nyerték.

A magyar válogatott kedden, 19 órától az úgynevezett keresztbejátszásnál a B csoport harmadikjával meccsel az elődöntőbe jutásért, míg az oroszok egyenes ágon jutottak be a legjobb négy közé.