Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban már több mint hárommillió gyerek űzi a kevert küzdősportokból álló MMA-t, és a sportág népszerűsége egyre nő. A brutális csatákról és a síró gyerekekről sorozatot készítő New York-i fotós szerint a szülők a leglelkesebbek, akik mindent megtesznek, csak nehogy kikapjon a gyerekük. Egy magyar edző azt mondja, az ízületi feszítések miatt a sportág teljesen tönkreteszi a fiatalokat.

Két MMA-harcos egymásnak feszül egy kerítéssel körbevett ringben. Rúgják, ütik egymást, majd kihirdetik a győztest. Ő ugrál, az öklét lengeti, a vesztes pedig odaszalad az anyukájához, és sír.

Az amerikai versenyeken a legfiatalabb harcos akár ötéves is lehet, ettől függetlenül ugyanúgy küzd meg az ellenfelekkel, mint a nagyok: a fejvédő nem kötelező, a kesztyű pedig sokkal vékonyabb, mint a bokszolóké. A ketrec kiegészítő elem lehet, de nem alapkövetelmény.

"Úgy gondolom, hogy az MMA veszélyes az emberi testre. Komoly nyak-, csont- és szalagsérüléseket okozhat" – idézte a Daily Mail Lisa Thornton gyermekorvost.

A kockázatok ellenére a szülők nem tartják vissza gyerekeiket, sőt, ők a legerősebb mozgatórugói annak, hogy a sport a fiatalok körében is egyre népszerűbb.

A Huffington Post többek nemrég olyan szülőket kérdezett meg a témáról, akiknek a gyerekei részt vesznek ilyen viadalokon. A két meginterjúvolt anyuka egyöntetűen vallotta, hogy a gyerekek szabálytiszteletet és fegyelmet tanulnak a ketrecharcban. Kiderült, hogy a gyerekeket két és féléves korban kezdik tanítani a szabályokra, hogy ötévesen "érett harcosok" lehessenek. Megan, akinek mindhárom fia harcos (7 és fél, 9 és 12 éves gyerekekről van szó) azt mondja: nem félti a srácokat. "Itt a legkomolyabb sérülés legfeljebb az egójukat érheti" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az amerikai foci sokkal durvább sport.

Abszurd dolog

Korompay Krisztián, a Totalfight budai vezetőedzője szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy gyerekeket közel engednek az MMA-hoz. "Ez egy nagyon összetett sport, benne vannak az ütő- és a rúgósportágak is, és a földharc is a része. Ízületi feszítések érik a testet, és ezt 15-16 éves kor alatt nem szabad csinálni, mert tönkreteszi a fiatalokat. Teljesen abszurd dolognak tartom, azért is, mert az 5-6 éves gyerekeknek nincsen előképzettségük ahhoz, hogy egy ilyen komplex sportot műveljenek" - nyilatkozta az Origónak.

A tréner emlékeztetett, hogy a felnőtt MMA-sok korábban, valamilyen sportágban - jellemzően a birkózásban - már értek el eredményeket, mielőtt a vegyes harcművészetet választották volna.

A gyerek-MMA veszélyeire egy New York-i fotós, Sebastian Montalvo próbálta felhívni a figyelmet, miután az országban tett egy kört, és könnyfakasztó képsorozatot készített a megfeszülő, szenvedő, síró gyerekekről.

Ez csak egy illusztráció, a valóságban a gyerek-MMA sokkal brutálisabb Forrás: Flickr.com/Bgrappler

Ne hagyd abba!

Montalvo a szülőket hibáztatja, akik képtelenek megálljt parancsolni a gyerekeknek, sőt ők azok, akik arra biztatják a fiúkat és lányokat (!), hogy folytassák a harcot. "Hallottam, amint a bíró kérdezi a gyereket, hogy 'abba akarod hagyni a harcot?' A srác folytatta, mert az apja oldalról bekiabált neki, hogy ne hagyd abba!

A drukkerek másképp vélekednek, úgy gondolják, hogy a sportág megtanítja a gyerekeket szépen nyerni és emelt fővel veszíteni.

A fotós ezzel nem ért egyet. "A srácoknak minden meccs után kezet kell fogniuk. Egyszer az apa rákiáltott a fiára, hogy fogjon kezet a nyertessel, de nem hallgatott rá, annyira csalódott volt. Sírva is fakadt."

Fittek maradnak?

"A kis kesztyű miatt az ütés kisebb pontra összpontosul, egy-egy nagy ütés esetén az ember összeesik, rosszul lesz két-három percig, és rosszabbul néz ki, mint a bokszban, kicsit visszataszítóbb, ijesztőbb. De nincsen rosszul napokig, mint a bokszban egy nagy ütés után" - magyrázta Korompay Krisztián, aki maga is látta a New York-i fotós nagy port kavart fotóit. "Én élőben ilyen viadalt nem láttam még, de nem is fogok. Valószínűleg nem is lesz rá példa Magyarországon, mert az itthoni szövetségektől, a trénerekről nem tudom elképzelni, hogy vállalni mernék a gyerekek oktatását."

A magyar edző szerint az MMA-ban 15-16 éves lehet elkezdeni versenyezni, hogy a harcosnak 20-25 éves korára már elegendő tapasztalata legyen. Állítja, a felnőttek számára nem veszélyes a sportág.

"A futballban, látjuk, hogy úgy hullnak a játékosok, mint a legyek, és már az olimpián is a kemikáliák minősége dönti el, hogy ki nyer. Az MMA-ban is vannak sérülések, de sokkal kevesebb, mint például a bokszban - a leggyakoribb a csonttörés -, olyanról pedig még nem is hallottam, hogy valaki a kemény doppingolás miatt elhalálozott volna."

Budán is van egy 15 éves fiú, és volt már fiatalabb is, de őket Korompayék teljesen másképp kezelik, mint az idősebbeket, ők tulajdonképpen "játékos kezelésen" vesznek részt. „Van olyan szülő, aki lehozza a gyerekét, mert önvédelemre szeretné tanítani, de mi ilyenkor jelezzük, hogy az MMA nem önvédelem, hanem sport."

Chris Conolley amerikai MMA-oktató szerint viszont jót tesz a gyerekeknek a MMA, amelyet egyáltalán nem is lehet összevetni a felnőtt változattal. "Ez nem arról szól, hogy a gyerekek egymással harcolnak. Sokkal inkább arról, hogy olyan technikákat tanulnak meg, amelytől jó formába kerülnek, és még jól is érzik magukat. Rátalálhatnak arra az útra, amellyel elérik, hogy fittek maradjanak."