A Barca Messi vezérletével kiütötte a Liverpoolt

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates a goal in front of Liverpool's Egyptian forward Mohamed Salah during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between FC Barcelona and Liverpool at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 1, 2019. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében az előrehozott finálénak is beillő párosítás első meccsén a Barcelona a Liverpoolt fogadta. Bár az angolok jól játszottak, a katalánok a duplázó Messi vezérletével 3-0-ra nyertek, és óriási lépést tettek a BL-döntő felé.

Ernesto Valverde nem okozott meglepetést a kezdőtizeneggyel, Jürgen Klopp azonban annál inkább, aki vélhetően kisebb sérülés miatt csak a kispadra nevezte Roberto Firminót és Trent Alexander-Arnoldot.

Nagyszerű iramban kezdődött a mérkőzés, az első komoly helyzetre csupán a 3. percig kellett várni. Ekkor Coutinho ugratta ki remek ütemben Rakiticet,

a horvát középpályás azonaban lövés helyett önzetlenül a középen érkező Vidalhoz próbált passzolni,

ám a visszafutó Matip szögletre mentett. A túloldalon Szalah és Mané előtt is adódott egy-egy lehetőség, előbbit azonban Gerard Piqué az utolsó pillanatban szerelte, az egyiptomi pedig nem tudta kapura irányítani fejesét Robertson beadása után.

A Barcelona Luis Suárez góljával szerezte meg a vezetést Forrás: AFP/Josep Lago

A 13. percben Jordi Alba futott el a baloldalon, majd Messihez centerezett, aki 8 méterről kapura lőtt, de Robertson bevetődve blokkolt. Ezután Coutinho kétszer is távolról kínálta meg Alissont, a brazil kapus azonban hárította a próbálkozásokat. A 26. percben azonban már ő is tehetetlen volt:

Jordi Alba nagyszerű ütemben lőtte be a labdát a liverpooli védők mögé, Suárez pedig becsúszva a hálóba pöckölte.

A folytatásban a vendégek próbáltak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni, többet is volt a Liverpoolnál a labda, és a megsérülő Keita helyett pályára lépő Henderson elképesztő labdát tálalt Mané elé, a szenegáli támadó azonban a kifutó Ter Stegen, és a kapu fölé emelt. A félidő hajrájára néhányan elveszítették a fejüket,

Millner például egy bodycheckkel tette oldalvonalon kívülre Messit, Suárez pedig Alissonnal, majd Robertsonnal keménykedett.

A második játékrész nagy liverpooli lehetőséggel indult, Wijnaldum tartotta meg szépen a labdát a tizenhatoson belül, majd paszolt a hosszún érkező Millnerhez, akinek lövését nagy bravúrral hárította Ter-Stegen. Az 53. percben Szalah is messziről próbálkozott, a német kapus azonban leért a lapos lövésre, és szögletre tornázta. Ezután ismét Millnerre jött ki a figura, aki 14 méterről, teljesen üresen lőhetett, ám érthetetlen módon a középen álló Ter-Stegen kezébe bombázott.

Messi a duplájával könnyen lehet, hogy nem csak a meccset, hanem a párharcot is eldöntötte Forrás: AFP/Josep Lago

Az első Barca-helyzetre a 63. percig kellett várni, ekkor Messi ugratta ki jó ütemben Arturo Vidalt, a chilei középpályás azonban ahelyett, hogy az ötös sarkáról lőtt volna, inkább passzolni akart, de Van Dijk blokkolta az átadást. Messit nem nyűgözte le a megoldás, az ötszörös aranylabdás dühöngött egy sort Vidallal.

Bár a folytatásban is inkább az angolok domináltak, amelyet a Nou Camp közönsége szórvány füttyszóval díjazott, jött Messi és a semmiből megduplázta a katalánok előnyét: Fabinho szerelte a kapura törő argentint, de a labda Suárez elé került, aki a felsőlécre emelt,

a kipattanóra viszont a második hullámban érkező Messi reagált a leggyorsabban, és közelről az üres kapuba passzolt.

A 82. percben aztán Messi végleg eldöntötte a találkozót, és könnyen lehet, hogy a párharcot is:

26 méterről bődületesen nagy szabadrúgásgólt lőtt a jobb felső sarokba,

Alisson hiába repült, esélye sem volt a hárításra.

A 3-0-s végeredménnyel a Barca gyakorlatilag páholyban érezheti magát, a Liverpoolnak a jövő keddi visszavágón csodára lesz szüksége, hogy megfordítsa a párharcot.