Égő autók, zavargások, háborús övezet Párizsban a BL-döntő után

PSG fans gathered in Parc des Princes and Champs Elysee Avenue 2020,Champs Elysee,fans,Football,gathering,Parc des Princes,PSG,
Égő autók Párizsban a Bajnokok Ligája döntő után kirobbant zavargásokban
Vágólapra másolva!
Párizsban nem sokkal a lisszaboni BL-döntő lefújása után zavargások robbantak ki. A francia fővárosban az elkeseredett PSG-szurkolók autókat gyújtottak fel és összecsaptak a rendőrség kivezényelt osztagaival. 

A feszültség már a lisszaboni BL-döntő kezdete előtt tapintható volt a francia fővárosban, amelynek belvárosi részét a koronavírus-járvány miatt vörös zónaként jelölték ki. Elvileg itt senki sem lehetett volna maszk nélkül az utcákon, de a balhéra készülő szurkolók közül szinte senki sem viselt maszkot.

A mérkőzés lefújása után szinte azonnal kitört a botrány. Az égő autók, a betört kirakatok, a rendőrséggel való összecsapás ismerős jelenet volt már a józanabb franciák számára. A rendőrség azonnal könnygázt és gumibotot vetett be az erőszak megfékezésére. Szemtanúk jelentése szerint a baj már akkor megkezdődött, amikor a Bayern megszerezte a vezetést.

Égő autók Párizsban a Bajnokok Ligája-döntő után kirobbant zavargásokban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Julien Mattia

Ekkor a francia rohamrendőrséget kissé váratlanul érte a támadás - írta jelentésében a brit Mirror című lap. A szurkolók petárdákat és tűzijátékbombákat dobtak a rendőrökre. A Parc de Princes Stadion környéke egyetlen pillanat alatt háborús övezetté vált.

Az AFP-nek nyilatkozó drukkerek egyetértettek abban, hogy a mérkőzés egyes szakaszaiban jól játszottak, komoly gólszerzési lehetőségeik voltak, és annak fizették meg az árát, hogy ezekkel nem tudtak élni.

Mintegy ötezer néző követte a mérkőzést a Parc des Prince-ben, miközben a stadionon kívül végig a találkozó során összetűzések voltak.

A stadion környékén a csalódott drukkerek egy csoportja annak a kerítésnek esett neki, amellyel körülvették a Saint-Cloud kapunál lévő, felújítás alatt álló szökőkutat.

Gérald Darmanin belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos cselekményeket. Éjszakai jelentés szerint 22 személyt állított elő a rendőrség.

A helyszínen tartózkodó újságíró, Charles Baudry a Twitteren tett közzé felvételeket.

Nemcsak Párizsban, hanem Marseille-ben is botrány tört ki a PSG veresége után. A délfrancia kikötővárosban az Olympique Marseille szurkolói azt ünnepelték, hogy a nagy rivális fővárosi csapat elvesztette a döntőt.

Marseille-ben kitörő örömmel fogadták a PSG vereségét Forrás: AFP/Christophe Simon

Ezzel továbbra is az OM az egyetlen francia futballklub, amely az elitsorozatban nyerni tudott. Marseille-ben a hatóságok már a döntő előtt megtiltották, hogy a szurkolók PSG-zászlókat lengessenek.