Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Csak egyszer lépett pályára fiatalabb csapattal az USA, mint amivel kiütötték Panamát

Giovanni Reyna USA amerikai válogatott
United States' striker Giovanni Reyna (C) runs past a challenge from Wales' midfielder Matthew Smith (R) during the international friendly football match between Wales and the United States at The Liberty Stadium in Swansea, south Wales, on November 12, 2020. (Photo by GEOFF CADDICK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai labdarúgó-válogatott történetében a második legfiatalabb kezdőcsapattal felállva hétfőn 6-2-re nyert Panama ellen a Bécsújhelyen lejátszott barátságos mérkőzésen.

Az amerikai válogatott kezdőcsapatának átlagéletkora 22 év 154 nap volt. Ennél fiatalabb kezdővel csak egyszer, 2018. november 20-án, Olaszországban játszott a tengerentúli együttes, amelynek kezdőjében akkor 22 év 71 nap volt a játékosok átlagéletkora.

Giovanni Reyna a walesiek ellen még nem, Panama ellen viszont már a kapuba tudott találni Forrás: AFP/Geoff Caddick

Az Egyesült Államok 2017 októberében kikapott Trinidad és Tobagótól, amelyet követően biztossá vált, hogy nem vehet részt a 2018-as, oroszországi világbajnokságon. Az amerikai gárdánál azt követően nagy átalakítás, illetve fiatalítás vette kezdetét: azóta 91 labdarúgó lépett pályára a válogatottban, közülük 53 újoncként. Mindezt úgy, hogy a pandémia miatt az elmúlt egy évben mindössze a harmadik mérkőzésüket játszhatták, a tavaszi leállási utáni folytatásban a másodikat. Négy napja Wales vendégeként értek el gól nélküli döntetlent.

A Panama elleni mérkőzésen az egyaránt 20 éves Nicholas Gioacchini és Sebastian Soto duplázott, mindkét játékos másodosztályú klubban szerepel. A találkozón büntetőt is rontó Gioacchini a francia SM Caen, míg az őt váltó, 14 percnyi játék alatt duplázó Soto a holland Telstar játékosa. Előbbinek ez volt a második válogatott fellépése, utóbbinak az első.

Az amerikaiak első gólját a dortmundiak nagy tehetsége, Giovanni Reyna szerezte a 18. percben - csapata azzal egyenlített -, aki szintén Wales ellen mutatkozott be.

Reyna először volt eredményes a nemzeti együttesben, amelynek újkori történelmében így 18 évesen és 3 naposan minden idők harmadik legfiatalabb gólszerzőjévé vált. Csak Christian Pulisic (17 év 253 nap) és Juan Agudelo (17 év 359 nap) előzi őt meg ebben a rangsorban.

Az amerikaiak hatodik találatát Sebastian Lletget szerezte. A kezdőben lehetőséget kapott a valenciai légiós, a szintén Wales ellen debütáló Yunus Musah, a válogatott történetének első olyan játékosa, aki 18. születésnapja előtt többször viselhette már a nemzeti együttes szerelését.

Az amerikai válogatott az első félidőben 72 százalékban birtokolta a labdát - amely 60 százalékra csökkent a végére -, míg 15 kapura lövésével szemben az ellenfél csupán 8 alkalommal próbálkozott. A kaput eltaláló lövések száma nyolc, illetve három volt.

Mindent egy helyen az Eb-ről