A Fradit borzalmas körülmények várhatják Feröeren

ZACHARIASSEN, Kristoffer
Budapest, 2022. október 13. A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) gólja a labdarúgó Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában játszott Ferencváros-Crvena zvezda mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. október 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bár a Ferencváros labdarúgócsapata minden tekintetben jobb és erősebb csapat a feröeri Klaksviknál, mégsem árt az óvatosság a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének első mérkőzése előtt. A feröeri labdarúgás folyamatosan fejlődik, egy-egy alkalommal a sokkal esélyesebb csapatok is megemlegetik a szigeteken lejátszott mérkőzéseket. Ehhez még hozzájönnek azok a szélsőséges időjárási körülmények, amelyek szinte egyedülállóak Európában.

2022. július 6-án a Ferencváros idei BL-selejtezős ellenfele, a feröeri Klaksvik a norvég bajnok Bodø/Glimt otthonában kezdte meg a legrangosabb európai kupasorozatban a selejtezőket.

A Bodø/Glimt 2022 tavaszán a Konferencia Ligában a legjobb nyolc közé jutott.

A Klaksvik annak rendje és módja szerint 3-0-s papírforma vereséget szenvedett az északnorvég városban.

A Klaksvik csapata ünnepli gólját a norvég bajnok ellen Forrás: AFP/Pierre-Henry Deshayes

2022. július 13-án az egyik legérdektelenebb visszavágónak tűnt a KÍ-Bodø/Glimt összecsapás. Egészen a meccs 20. percéig, amikor a feröeri csapat 2-0-ra vezetett, azaz egy gólra volt a hosszabbítástól. A 85. percben ugyanez volt a helyzet, akkor 3-1 volt az állás, majd a román bíró - ki tudja miért? - egy gólt nem adott meg a hazai csapatnak.

Ha 4-1 a vége, akkor jön a hosszabbítás, bár ez a 3-1-es feröeri diadal egészen biztosan bevonul a klub aranymeccsei közé.

Mindezt csak azért volt érdemes felidézni, mert az évek múlásával a feröeri klubfoci egyre többször szolgáltat egy-egy kiemelkedő eredményt, de az is igaz, hogy egyetlen feröeri csapat sem jutott még el a nemzetközi kupasorozatok főtáblájára. Maradva a Fradi mostani ellenfelénél, a Bodø/Glimt elleni kiesést követően a KÍ átesett a Konferencia Liga selejtezőjébe. Ott is ment egy kört, mert kiütötte a Sutjeska Nikšić csapatát, majd a harmadik selejtezőkörben a koszovói Balkani ellen szerencsétlen módon, 11-esekkel esett ki.

A Klaksvik tehát egy évvel korábban hajszálnyira volt attól, hogy a Konferencia Liga playoffjába kerüljön.

Ilyen kupamenetelést még nem láttak a Feröer-szigeteken. Bár a Ferencváros minden mutatóban sokkal jobb csapat, mint a KÍ, a magyar bajnoknak a megfelelő óvatossággal kell kezelnie ezt a párharcot, különösen annak az első mérkőzését.

Azt is megmondjuk, miért.

Az, hogy a Fradinak műfüvön kell fociznia, nem akkora újdonság, de mindenképpen szokatlanabb, mint a normál gyepen való játék. A Klaksvik ministadionjában a pálya sokkal kisebb (természetesen a szabályok adta kereteken belül), mint amihez az FTC játékosai hozzászoktak. További nehezítő tényező a Feröeren teljesen kiszámíthatatlan időjárás. Egy meccsnyi idő, azaz 90 perc alatt valamennyi évszakból kaphatnak ízelítőt a játékosok. E cikk szerzője volt már olyan "nyári" feröeri focimeccsen, amelyet plusz 2 fokban, szakadó esőben és nagy szélben játszottak le. Igaz, olyanon is, amelyen a bemelegítéskor "tombolt a nyár", majd az első félidő elején beborult, a szünetben már szakadt az eső, a második félidőben az eső havazásra váltott, hogy a lefújásra kisüssön a nap. Európában a Feröer-szigetek a legszélsőségesebb időjárással megáldott ország, ezeket a körülményeket sehol máshol nem lehet modellezni.

A világ egyik legszebb helyére utazik a Fradi Forrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Novarc Images/Novarc Images

Egy évvel ezelőtt a Fradinak a BL-selejtező első körében a kazahsztáni Tobol csapatához kellett utaznia. A közel 6000 kilométeres repülés, az ottani, majdnem 40 fokos hőmérséklet alaposan megviselte a magyar bajnokot. A távolság most csak a fele az egy évvel ezelőttinek, hőgutától sem kell tartania Sztanyiszlav Csercseszovnak. Egy éve a Tobol elleni első meccsen elért 0-0 után néhányan fanyalogtak, de ez teljesen felesleges volt, mert a visszavágón a Fradi 5-1-re verte meg a kazah csapatot.

Ha most, Feröeren esetleg 0-0 lenne a végeredmény, felesleges lesz bármilyen aggodalom,

mert a budapesti visszavágón a Fradi egészen biztosan tovább tud majd jutni a Klaksvik ellen.

A feröeri foci másik nagy dobása az volt, amikor 2017-ben az U17-es válogatottjuk kijutott a korosztályos Európa-bajnokságra. Ott már nem tudtak maradandót alkotni, mert mind a három meccsüket elvesztették, egyetlen gólt sem lőttek, ellenben kaptak tizenhármat. Ebből négyet a magyar válogatott rúgott nekik, amikor a két csapat Zágrábban összecsapott egymással. Ebből a négyből pedig kettőt Szoboszlai Dominik lőtt a skandináv csapat hálójába.

Jó lenne egy Fradi-gólt ünnepelni Feröeren Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ám, hogy mennyire nem egyszerű a Feröeren focizó ellenfelek dolga, arra bizonyság az a két mérkőzés, amelyet most felidézünk. 1997. július 30-án az Újpest együttese az UEFA Kupában a Klaksvik csapatát kapta meg ellenfélnek az UEFA Kupa selejtezőjében. Az első meccset Budapesten, a Megyeri úton játszották le, ezen az Újpest 6-0-ra nyert. Sokakban az is felmerült, hogy a visszavágóra ne utazzon el a magyar csapat, mert akkor az UEFA 3-0-ás eredménnyel a Klaksvik javára dönt, ami még az Újpestnek kedvezett volna az összesítést tekintve, de az esetleges kizárást senki sem merte megkockáztatni. Így azután az újpestiek Bécsből különgéppel keltek útra, s hatórás tortúra után érkeztek meg Feröerre.

"Gyötrelmes győzelem" - ez állt a Nemzeti Sport 1997. július 31-i címlapján.

Az Újpest ugyanis majdnem szégyenben maradt, hiszen a meccs 73. percében 2-1-re a feröeriek vezettek. Ekkor már emberhátrányban focizott az Újpest, mert Herczeget a 33. percben kiállította az angol bíró. Herczeg ugyanis megütötte Lajkonit, igaz, azok után, hogy a feröeri csapat játékosa megrúgta a magyart. Ezt nem vette észre Jones bíró, az ütést igen. Szóval, a 73. percben 2-1-es hazai vezetést mutatott a tábla, a szégyentől végül Sebők Vilmos mentette meg a magyar csapatot. Az újpesti hátvéd a 77. és a 91. percben is lőtt egy gólt, ezekkel pedig a lila-fehér csapat 3-2-re nyert és kettős győzelemmel jutott tovább. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az elkeseredett magyar edző, Nagy László a 75. percben előrevezényelje a hátvédet, aki az utolsó negyedórában már csatárt játszott. Sebők karrierje során ez volt az első alkalom, hogy egy meccsen két gólt szerezzen. A mérkőzésről még annyit, hogy abban a toftíri, Svangaskard stadionban játszották le, amelyet az egyik végén egy sziklás hegy, a másikon az óceán ölelt körbe.

Sebők Vilmos két góljával nyert a Klaksvik ellen az Újpest 1997-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt évvel később ugyanebben a stadionban, ugyancsak a Klaksvik ellen játszott az Újpest ellen szintén az UEFA Kupa selejtezőjében. Ezt a meccset már nem sikerült megnyerni, mert az irreális körülmények között megrendezett találkozón, a hatalmas szélben 2-2-es döntetlen született. A Klaksvik csapata - csakúgy, mint 1997-ben - itt is 2-1-re vezetett,

de Farkas Balázsnak a 68. percben sikerült az egyenlítés.

A visszavágó előtt mindenki arról beszélt, hány gólt szed be az amatőr feröeri csapat Budapesten. Nos, a gólfesztvivál elmaradt, mert az Újpestnek mindössze egyetlen gólt sikerült belőnie (Horváth Ferenc szerezte), azaz összesítésben 3-2-vel ment tovább a főtáblára a magyar csapat.

Tegyük hozzá, hogy a magyar-feröeri kupacsaták történetében még soha nem kapott ki hazánk egyetlen klubja sem a szigetországban. Ez a sorozat alighanem idén sem fog megszakadni.