Orbán Viktor: A sors egy budapesti olimpiával tartozik a magyaroknak

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Budapest, 2023. december 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt többek között a magyar labdarúgás közelmúltjáról, jelenéről és jövőjéről; valamint Magyarország miniszterelnökét a párizsi olimpiával kapcsolatos várakozásairól is megkérdezték.

A 2023-ban veretlen magyar labdarúgó-válogatott csoportelsőként jutott ki a jövő nyári Európa-bajnokságra, ahol a házigazda Németországgal, Svájccal és Skóciával került egy négyesbe. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor korábban elmondta, szerinte tovább kell jutni a kvartettből, Orbán Viktor azonban óvatosabban fogalmazott.

„Nem merek ilyet mondani. Ez egy nyílt csoport. Itt bármi megtörténhet. És az, hogy diadalittasan továbbjutunk vagy lógó orral kell eljönnünk, egy vagy két mozdulaton is múlhat. Annak a két mozdulatnak mindenképpen jónak kell lennie. Ez múlhat egy szerencsés vagy szerencsétlen öngólon, mint ahogy történt már velünk ilyen, meg egy kihagyott helyzeten is. Bármi megtörténhet.

– mondta a magyar kormányfő a Nemzeti Sportnak.

Orbán Viktor miniszterelnök három emlékezetes meccset szeretne látni az Eb-n Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor bízott a magyar foci talpra állásában

A miniszterelnök elárulta, hogy 2010 óta töretlenül hitt a magyar futball talpra állásában. „Láttam, tudom, hogy a futball mire képes, és milyen teljesítményt hoz ki a magyarokból.

– mondta. A kormányfő elmondása szerint mégis a futballban követte el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben azzal, hogy 90 ezres helyett "csak" 64 ezer férőhelyesnek építtette a Puskás Arénát. „Kishitűek voltunk, és ez hiba" – utalt Orbán Viktor arra, hogy a közelmúltban hatalmas túljelentkezés volt a meccsjegyek iránt.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a labdarúgó-akadémiák rendszere megváltozik abból a szempontból, hogy

mostantól nem az lesz a fontos, hogy mi történik ott, hanem ahhoz mérik a támogatást, hogy egy-egy intézményből hány játékos játszik a felnőttcsapatban, hányan játszanak később a válogatottban.

„Most a hétvégén például nagyon örültem, amikor kimentem a Videoton–Paks meccsre, és azt láttam, hogy a Fehérvár nyolc magyarral állt föl. A Paks tizenegyét is beleszámítva úgy kezdődött a meccs, hogy

– emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette,

A Fehérvár-Paks rangadón rengeteg magyar focista játszott Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Kérdéses, mennyire lesz sikeres a magyar küldöttség a párizsi olimpián

A kormányfőt arról is kérdezték, hogy az olimpiai számokban idén elért kilenc világbajnoki címet figyelembe véve milyen teljesítményre számít a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

„Nem látom, mit tud a kajak-kenu, és nem látom, mit tud az úszás. Pedig ennek a két szakágnak a teljesítménye döntő befolyással van az olimpiai érmeink számára. Szurkolok, hogy sikerüljön megtalálni azoknak a világverő egyéniségeknek az utódait, akik az előző olimpiákon hozták az aranyakat, ám most már nem indulnak – nyilatkozta Orbán Viktor.

Fantasztikus kajak-kenu korszakunk volt. Máskor apály volt vívásban, aztán az elmúlt időszakban megjött a dagály, a Szilágyi Áron-féle nemzedék. Következik-e valamiféle szélcsend vagy dagad tovább a vitorla, ezt lehetetlen megmondani.

– mondta a miniszterelnök, aki a birkózással és az ökölvívással kapcsolatban is hasonló fel-leívelő pályát említett.

Az olimpiarendezés kapcsán, az atlétikai világbajnokság sikerét látva a kormányfő elmondta, különösen sajnálja, hogy 2024-ben Budapest helyett Párizs rendezi az olimpiát.
„Az elmúlt tíz-tizenhárom évben Budapesten minden fejlesztést az állam hajtott végre.

Időnként fővárosi ellenszélben, emlékszünk az atlétikai világbajnokságra. Ha a város újabb szintet akar lépni, akkor ahhoz kormányzati forrásokat már csak akkor tudunk párosítani, ha van valami nagy cél. A kormány nem akarja Budapestet rávenni egy olimpia rendezésére, mert a városnak is meg kell érnie erre a gondolatra.

A kérdés az, hogy a budapestiek ezt a tartozást be akarják-e hajtani."

Orbán Viktor az interjú során beszélt Szoboszlai Dominikról, Hosszú Katinka úszóakadémiájáról, és arról is, hogy a Nemzetközi Dzsúdószövetség és a World Aquatics után érkezhetnek-e Budapestre további nagy sportszervezetek. A teljes interjú ide kattintva olvasható el.