Vágólapra másolva!
A DVTK női kosárlabdacsapata óriási küzdelemre kényszerítette a címvédő Sopront a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 3. fordulójában. A soproniak a vártnál jóval nehezebben, 10 pont különbséggel nyertek, s továbbra is 100 százalékosak az elitsorozat idei szezonjában.

Két magyar csapat egymás ellen még soha nem játszott a női kosárlabda Euroligában, így

mindenképpen történelmi mérkőzésre került sor szerda este Sopronban.

A DVTK vasárnap NB I-es bajnoki mérkőzésen már játszott itt, akkor súlyos, 74-51-es vereséget szenvedett. A Sopron nagyon fogadkozott, hogy ez nem altatja el őket, a DVTK pedig abban bízott, hogy még egyszer nem játszhatnak olyan rosszul, mint azt tették három nappal korábban.

Nagy küzdelmet hozott a két magyar csapat Euroliga találkozója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első soproni támadás végén az ausztrál Magbegor talált be, Garbin a túloldalon hamarosan egyenlített. Bátran játszott a piros mezes DVTK, a magyar válogatott Aho Nina triplája után át is vette a vezetést (6-7).

Kapkodó volt a játék, nagyon sok helyzet maradt ki mindkét oldalon.

A 7. percben 12-12 volt az állás. Az első negyed végén néhány hazai támadás sikerrel zárult, így a szünet 20-16-os hazai vezetésnél kezdődött.

A második negyed elején egy 3-0-s hazai roham után a DVTK edzője, Völgyi Péter kért időt, mert ekkor már 23-16-ra vezetett a Sopron és a miskolciak szempontjából félő volt, hogy nagyon nagyra nő a különbség. Az időkérés után a miskolci Garbin dobott egy triplát, ezzel 23-19-re jöttek fel a piros mezesek. Majd Bernáth Réka egy dudaszós hármassal már 25-22-re hozta fel a vendégeket, sőt, Kiss Angelika is betalált.

A vasárnapi meccsre nyomokban nem emlékeztetett ez a csata,

a DVTK alaposan felkészült a Sopronból. A hazaiaknak "életmentő" volt Alice Kunek hármasa (28-24), de a Sopron képtelen volt nagyobb előnyt kiépíteni és jobban elszakadni a lelkesen játszó miskolci csapattól. A nagyszünetben 38-33 volt az állás, egy nagyon küzdelmes, de sok hibát hozó találkozón.

Az ausztrák Ezi Magbegor elképesztően játszott a Sopron csapatában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindenesetre ennek a meccsnek az első félidejében a Sopron meg sem tudta közelíteni az egy hete Mersinben nyújtott elképesztően jó teljesítményét. A második félidő a vajkezű Kunek triplájával indult, ezzel 41-33-ra lépett el a hazai csapat. Keményebb lett a soproni csapat védekezése, Magbegor támadásban is erősített, a 23. percben már 50-37 volt az állás. Ezt a hátrányt - a látottak alapján - aligha tudta már ledolgozni a DVTK.

Magbegor egyszerűen tarthatatlan volt ekkor, ő vitte a hátán a csapatot. Tényleg klasszis teljesítményt nyújtott, mellette honfitársa, Alice Kunek is 16 pontnál járt már.

Velük csak a DVTK ausztrál kosarasa, Darcee Garin tudta tartani a lépést, az sarokból elengedett triplája után 58-47 lett az állás. Hiába, mert a nagyon gyors soproni Brittney Sykes egymaga kétszer mattolta a DVTK-védelmet, így az utolsó negyed előtt 62-47-re vezetett a Sopron. Majd innen kapott a hazai csapat két triplát, 62-53-nál Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie.

A soproniak másik ausztrál játékosa, Alice Kunek is ponterősen kosarazott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az addig történtek alapján nem volt benne a meccsben a fordítás, de ha így estek be a DVTK hármasai, a Sopronnak is észnél kellett lennie. 65-55-ös állásnál Sykes a földön maradt, a bírók videóztak, de semmi sem történt. Kiss Angelika Sykes mellett dobott egy duplát (65-57), kezdett a dolog izgalmas lenni.

Czukor Dalma duplája után a Sopron kivédekezte a Diósgyőr támadását,

de ugyanez történt a másik oldalon is. Majd Brooks dobott egy triplát, ezzel a 36. percben 70-57-re vezettek a hazaiak, akik ezt az előnyt már rutinosan tartották, habár a DVTK többször is benézett 10 pont alá. 1.44-el a vége előtt 72-63, de innen már nem volt esélye a vendégeknek a győzelemre.

Hatalmas küzdelemben nyert a Sopron a DVTK ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron tehát sorozatban harmadik győzelmét aratta az Euroliga B-csoportjában, így továbbra is száz százalékos. A DVTK nagy küzdelemre késztette a címvédőt, amely 10 ponttal, 75-65-re győzött.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 3. forduló: Sopron Basket - DVTK HUN-THERM 76-65 (20-16, 18-17, 24-14, 13-18).
A Sopron Basket legjobb dobói: Magegor 18, Sykes, Kunek 16-16.
A DVTK legjobb dobói: Bernáth 14, Aho Nina 13, Kiss 12.